Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tijd van pruiken en revoluties
Advertisements

Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
De verlichting Paragraaf 2.
Hoofdstuk 6 Democratisering
Paragraaf 7.1 Vorige les: wetenschappelijke revolutie
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Over verlichte denkers en hun ideeën
De Verlichting.
Verlicht despotisme.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
Tijd van jagers en boeren ? – 3000 v. Chr. Prehistorie
Liberalisme en socialisme
7 Stoffige pruiken, bruisende ideeën
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Tijd van Pruiken en revoluties
Geschiedenis: ingevulde contexten voor leerlingen
Wetenschappelijke revolutie
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Wetenschap-pelijke methode Empi- risme Experimenten Kritisch
Tijd van pruiken en revoluties,
Tijd van pruiken en revoluties
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
H6 Regenten en vorsten§6.4 De wetenschappelijke Revolutie Wat moet je weten aan het einde van de les? -Wanneer er voor de eerste keer aan wetenschappelijk.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Wetenschap-pelijke methode Kritisch Empirisme
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Tijd van jagers en boeren
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
H8.3 Burgers aan de macht: De Amerikaanse revolutie
Rechtsstaat en democratie: lesplan. Tot 1848:  Republiek (hoofdlijnen): KA Opstand in de Nederlanden KA De bijzondere plaats in staatkundig opzicht van.
4.1 de Pruikentijd.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Immanuel Kant. Immanuel Kant: ‘Sapere Aude’ = durf te weten Kritische houding is goed, vraag bij alles na of het klopt. Onderzoek helpt de mens vooruit.
Deze les: Uitleggen rechtsstaat Maken opdrachten.
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties Paragraaf 8.3 Burgers aan de macht.
Paragraaf 8.1 De Verlichting
De tijd van de pruiken en de revoluties
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties
Wetenschappelijk denken Oudheid Filosofisch denken
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Pruiken en revoluties 3.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
H8.2 Vorsten met Verlichte ideeën
VROEG MODERNE TIJD Het voortbestaan van het ancien regime met pogingen om het vorstelijk bestuur op eigentijdse wijze vorm te geven (verlicht absolutisme).
De WEtenscHappelijke revolutie
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Het hoe en wat nu? Groot onderhoud historische contexten HAVO
Het hoe en wat nu? Groot onderhoud historische contexten VWO
Tijd van jagers en boeren Jagers-verzamelaars -Jagen / verzamelen -Taakverdeling -Nomaden -geloof Boeren -Akkerbouw / veeteelt -Ontstaan verschillen in.
Transcript van de presentatie:

Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties (1700-1800) Achttiende Eeuw Rationeel optimisme en ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving: godsdienst, politiek, economie en sociale verhoudingen. Voortbestaan van het ancien régime met pogingen om het vorstelijk bestuur op eigentijdse verlichte wijze vorm te geven (verlicht absolutisme). Uitbouw van de Europese overheersing, met name in de vorm van plantagekoloniën en de daarmee verbonden transatlantische slavenhandel, en de opkomst van het abolitionisme. De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap.

Wetenschap-pelijke methode Empi- risme Experimenten Kritisch Observatie Wetenschap-pelijke methode Empi- risme Experimenten Kritisch Logisch denken Nieuwsgierig 1550 wetenschap- pelijke revolutie Systematisch bestuderen van de natuur 14de eeuw humanisme Systematisch bestuderen van de mens 1650 verlichting Oudheid Kerk vervolgt Geloof in vooruitgang Gaat uit van de ratio/denken ratio-nalisme Geen bijgeloof Geen traditie Geen machtsmisbruik

Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.

Kerk voorbeeld van machtsmisbruik Volk is dom Voltaire 1694-1778 Heeft geloof nodig Heeft gezag nodig Schepping volgt wetten van de natuur

Sociaal contract Non, non!! Cést le droit divin!! Bossuet Veiligheid John Locke 1632-1704 Veiligheid Het volk geeft een deel van zijn rechten aan de koning Rechtelijke macht Sociaal contract Mensen-rechten

Uitvoerende macht (koning, regering) rechtelijke macht Driemachtenleer Wetgevende macht (parlement) Montesquieu 1689 –1755 Uitvoerende macht (koning, regering) rechtelijke macht (rechters)

Jean Jacques Rousseau 1712-1778 Algemene wil Jean Jacques Rousseau 1712-1778 Sociaal contract volksvergadering soevereiniteit volk

Wat moet je weten aan het einde van de les? -Hoe het Humanisme en de Wetenschappelijke Revolutie de Verlichting beïnvloedden Wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen het empirisme van de Wetenschappelijke Revolutie en het rationalisme van de verlichting Wat het onderwerp van onderzoek is van de Verlichting Wat de methode van onderzoek is van de Verlichting Waarom Voltaire een goed voorbeeld is van verlicht rationalisme Waarom Locke een goed voorbeeld is van verlicht rationalisme Waarom Montesquiue een goed voorbeeld is van verlicht rationalisme Waarom Rousseau een goed voorbeeld is van verlicht rationalisme Hoe Locke, Montesquiue en Rousseau de basis legden voor de moderne democratische rechtsstaat