Alles rondom het huishoudelijk reglement door mr. J.A. (John) Liewes

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In een goede VvE doen de huurders mee!
Advertisements

Hoe werkt een (gemengde) VvE?
1 © Boot Advocaten U heeft een risicovol bedrijf in uw gemeente; wat dan? Alexandra Boot Erik van der Steen Boot Advocaten 2 juli 2012.
Open normen in wetgeving
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
De strafrechtelijke aspecten van het ‘integratiedecreet’
Huurder en de VvE Door één deur!
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
Verhoor door AIG Uw rechten en plichten
Jaarcongres NILG, VU 9 november 2010 Publieke belangen en auteurscontractenrecht Prof. dr. Martin Senftleben Vrije Universiteit Amsterdam Bird & Bird,
Gastcollege Utrecht 17 oktober 2013 Thomas van Essen Spam & social media.
Rechtshandelingen van de Unie
Aansprakelijkheid bestuurders
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Boek III: Administratief goederenrecht
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
1.Sociaal objectief 2.Wonen in eigen streek (DGPB, boek 5) 3.Register onbebouwde percelen 4.Leegstandsregister.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Normstelling Vergeldende gerechtigheid Verdelende gerechtigheid
Normstelling bestuursrecht
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
FEDERATIE BELASTINGADVISEURS PERSONENVENNOOTSCHAPPEN
Actualiteiten Aanbestedingsrecht
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Sandra van Ginneken, Adviseur DHW
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
Vrij verkeer van werknemers
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Bibob en huisvesting in Amsterdam
Doorwerking van MER in ruimtelijke besluiten in NL
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Spam & Social media Thomas van Essen Gastcollege Utrecht 7 oktober 2014.
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
De basisregels van het appartementsrecht
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
Hoofdstuk 11 Het arbeidsreglement. 2 Toepassingsgebied van de wet van 8 april 1965 – Alle personen die arbeid verrichten onder het gezag van andere personen.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Energiebesparing voor VvE’s Michiel Hopman Besluitvorming en financiering.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Database: Lust en Last? 26 augustus 2009 Over marketingmogelijkheden en privacyaspecten na 1 oktober
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
1 Perceelsplitsingen - Nadere uitleg -. 2 Technisch beraad (N.a.v. raadsvoorstel perceelsplitsingen) Begrenzingen in regelingen Mogelijkheden.
Hoofdlijnen Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Informatiemarkt 6 oktober 2011.
RECEPT VOOR EEN GOEDE EXAMENREGELING
Recht in Gedwongen Kader
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Presentatie Korpschef G.H.P.K. Huijser van Reenen
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Veranderopgave handhaving
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Medezeggenschap? Ook voor u!
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Het nieuwe appartementsrecht: quo vadis? Mtr. Astrid Clabots
Medezeggenschap? Ook voor u!
Overlegvergadering Woonbelang-BOC
Decentrale regels: Wat is de omgevingsverordening?
Jouw VvE slimmer Verenigingen van Eigenaars in Utrecht Ruim 6000 VvE’s
Transcript van de presentatie:

Alles rondom het huishoudelijk reglement door mr. J.A. (John) Liewes

Uw VvE heeft een huishoudelijk reglement? Vraag I Uw VvE heeft een huishoudelijk reglement?

Is een verbod op huisdieren in het huishoudelijk reglement toegestaan? Vraag II Is een verbod op huisdieren in het huishoudelijk reglement toegestaan?

Vraag III Is een verbod op kamerverhuur, short stay, bed en breakfast en logiesverblijf in het huishoudelijk reglement toegestaan?

Vraag IV Kan een aftredingsregeling voor het bestuur in het huishoudelijk reglement worden opgenomen?

Inhoud Nut huishoudelijk reglement Wettelijke basis huishoudelijk reglement Uitgangspunten huishoudelijk reglement Huurders en het huishoudelijk reglement Inhoud huishoudelijk reglement Handhaving door het bestuur Handhaving door een eigenaar Vaststelling

Nut HHR Prettig Wonen

Wettelijke basis HHR Voor gemeenschappelijke gedeelten stelt artikel 5:128 BW de vergadering van eigenaars bevoegd om bij huishoudelijk reglement nadere regels te stellen Voor privé-gedeelten geldt dit artikel niet. Daarvoor is in artikel 5:112 lid 4 BW bepaald, dat het splitsingsreglement – en dus niet het huishoudelijk reglement – een regeling omtrent gebruik kan inhouden

Uitgangspunten HHR “regels omtrent gebruik, beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten en privé gedeelten behoren in beginsel uit de openbare registers kenbaar te zijn en moeten dus in het splitsingsreglement worden opgenomen. Slechts met betrekking tot het gebruik, waaronder te verstaan de wijze van feitelijk gebruik kunnen regels van orde ook in het huishoudelijk reglement worden gegeven, mits het splitsingsreglement daartoe uitdrukkelijk de mogelijkheid opent”

Feitelijke regels van orde voor het bewonen van het gebouw! Uitgangspunten HHR Feitelijke regels van orde voor het bewonen van het gebouw!

Uitgangspunten HHR Beperkingen echter die een (te) grote inbreuk op het gebruiksrecht van de appartementseigenaar met zich meebrengen, kunnen uitsluitend in het splitsingsreglement worden opgenomen

Uitgangspunten HHR Ook in het geval van modelreglement 1973 kunnen in het huishoudelijk reglement regels omtrent het gebruik van de privé gedeelten worden opgenomen voor zover dat gebruik (onredelijk nadelige) effecten heeft op of gevolgen heeft voor de gemeenschappelijkheid of het gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten

Uitgangspunten HHR Het inschrijven van het huishoudelijk reglement in de openbare registers is aan te bevelen (om onduidelijke situaties te voorkomen)

Huurders en het HHR De huurder is wel rechtstreeks aan splitsingsreglement gebonden, maar niet rechtstreeks aan het huishoudelijk reglement De huurder is aan het huishoudelijk reglement gebonden als hij daarmee schriftelijk heeft ingestemd Belang van de gebruikersverklaring

Inhoud HHR Niet toegestaan in het huishoudelijk reglement: Verbod van bewoning door meerdere bewoners Verbod van kamerverhuur Ballotage- en toelatingsregelingen Aanbiedingsplicht ten behoeve van de overige eigenaars Verbod van bed- en breakfast Verbod van “begeleid” wonen Verplichting tot automatisch incasso Rooster van aftreden voor het bestuur

Inhoud HHR Wel toegestaan in het huishoudelijk reglement: Verbod plaatsen van antennes Verbod houden van huisdieren Verbod leggen van een harde vloerbedekking Verbod hangen van wasgoed e.d. aan de buitengevel

Inhoud HHR Zonneschermen: In het huishoudelijk reglement kan bijvoorbeeld worden bepaald welke constructie, welke materialen en welke kleur zonneschermen is toegelaten

Inhoud HHR Vloerbedekking I: Ter voorkoming van geluidshinder veroorzaakt door een harde vloerbedekking in een bovengelegen appartement, is het aan te bevelen om in het huishoudelijk reglement een objectieve norm vast te leggen waaraan de geluidsisolatie van een vloer dient te voldoen (bijvoorbeeld een verbetering van de contactgeluidsisolatie met 10 dB of meer)

Inhoud HHR Vloerbedekking II: Ook de wijze van het leggen van vloerbedekking kan in het huishoudelijk reglement nader worden bepaald. Daarnaast is het verstandig om op te nemen hoe klachten over geluidshinder worden aangepakt. Denk hierbij aan toetsing door een onafhankelijke deskundige.

Inhoud HHR Short stay I: Wat ook handig kan zijn om te vermelden in het huishoudelijk reglement is dat commerciële exploitatie (o.a. short stay) van een appartement met de bestemming ‘particulier woongebruik’ zonder toestemming van de vergadering niet is toegestaan

Inhoud HHR Short stay II: Wel dient onderscheid gemaakt te worden tussen short stay en (incidentele) vakantieverhuur. Of (incidentele) vakantieverhuur ook in strijd is met de bestemming particulier woongebruik, is nog niet door de rechter beoordeeld. Dat de rechter (incidentele) vakantieverhuur zal verbieden, lijkt gelet op de eerdere uitspraak in het kader van short stay twijfelachtig

Inhoud HHR Vakantieverhuur: De woning wordt niet meer dan in totaal 60 dagen per jaar verhuurd Verhuur vindt plaats gedurende een aaneengesloten periode van ten minste zeven dagen De woning mag maximaal worden verhuurd aan vier personen De eigenaar voldoet aan de toepasselijke gemeentelijke voorschriften bij verhuur

Handhaving door bestuur Op grond van het bepaalde in de wet en de splitsingsakte is het bestuur van de VvE gehouden de regels van de VvE te handhaven

Handhaving door bestuur Aan overtreding van deze regels kan een boete worden gekoppeld - in het geval van de model-splitsingsreglementen 1992 en 2006 kan de hoogte van de boete(s) nader worden vastgesteld door de vergadering - die ten goede komt aan de verenigingskas Daarnaast is ontzegging van het gebruik van een privé-gedeelte mogelijk. Dit is echter een heel zware sanctie en moet alleen in ernstige gevallen worden toegepast

Handhaving door eigenaar? Kan een appartementseigenaar zich ook rechtstreeks op overtreding van een artikel uit het huishoudelijk reglement beroepen en nakoming van die bepaling kan vorderen?

Vaststelling HHR De vergadering stelt het huishoudelijk reglement vast met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen; zie artikel 5:128 BW, artikel 28 model-splitsingsreglement 1973, artikel 44 model-splitsingsreglement 1983 en 1992 en artikel 59 model-splitsingsreglement 2006

Conclusie Het opstellen van een huishoudelijk reglement is maatwerk Toetsen aan de wet, de akte en het reglement Daarnaast moet rekening worden gehouden met specifieke omstandigheden van het gebouw

Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren Postbus 210, 4900 AE Oosterhout E-mail: info@vvebelang.nl Tel: 0162 469 120 www.vvebelang.nl