T.O. Aalders Huisarts i.o. Vumc huisartsopleiding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW... EN AAN ALLE MANNEN... DIE ER TEGEN KUNNEN !!! Na 5000 jaar moppen over vrouwen... uiteindelijk moppen over mannen.
Advertisements

Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
LET OP !!! © 2011 Nederlandse Reanimatie Raad
De Vrouw Toen God De Vrouw schiep was hij op de zesde dag nog laat aan het werk. Een engel kwam langs en zei: “Waarom duurt het maken van deze zo lang?”
Spreuken en Gezegden Louis Welters 2014
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Cursus 1 het verhaal: “De nieuwe rok” “Sem en Igor in de speeltuin”
Verrassing!!.
Louis.
45 jaar of ouder. Hoe groot is uw kans op diabetes type 2
STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW. EN AAN MANNEN. DIE ER TEGEN KUNNEN
•Wat is spinning? (foto van de fiets laten zien) •Wat is Spinningevent 2009? (foto van de zaal laten zien) •Waarom Spinningevent 2009? •Wat is Villa Joep?
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
De Slippertjes.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Verwijder eventueel met een pincet de angel.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Elke maand buikpijn! Wat is endometriose?.
Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren:
Moeder komt met kind praktijk binnen rennen: moeder in paniek en kind hard huilend; Je ziet een buil op het voorhoofd..
Dag 7 Dag 7 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Hier ben ik dan weer. En hebben jullie al iets in je schoentje gehad? Als je nog niets gehad.
Kliniek Algemene Parameters : eindtermen Vitale parameters.
Het ziekenhuisvenster.
Ik voel me zo alleen !.
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Step by step Methode om een praktijkvoorval zo te vertellen dat anderen geaktiveerd worden om mee te denken.
Antwoord op vraag SOPO1-4
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Een mevrouw die niet kan zitten van de pijn
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
maar het uiteindelijk doel was canada, dus ben ik maar weer verder gegaan met de trein richting vancouver, ook een hele mooie stad, omringd door bergen.
Foto 1 Lucia kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat ze bevalt van een kindje.
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
Een Antilliaanse vrouw komt binnen om een uitkering aan te vragen
Een jongeman komt bij de kapper kapperenvraagt: Hoelang zal het duren voor dat ge mijn haar kunt knippen ?
DE VERKEERSCODE op een eigentijdse manier uitgelegd. Marcel Lippens 20/01/2008.
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
Kippen: Van ei naar kip niet ingesproken
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
TOOLBOX ZON.
Wees niet bang, maar alert
Door gebruik te maken van alle nieuwe technologieën met betrekking tot de vruchtbaarheid lukte het een 75 -jarige vrouw een baby te baren.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
SHOCK.
HOE BLIJF JE GELOVEN TERWIJL JE WACHT OP GOD? HOE BLIJF JE GELOVEN TERWIJL JE WACHT OP GOD? Romeinen 4:17-20 ‘t Veerlicht Raamsdonksveer.
SHOCK.
Vocht huishouding.
Bloeddruk E. Flink 2012.
‘Mixed up piles’.
A1 – Samenvatting casus 69-jarige man
Shock en vloeistoftherapie.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
K. “Morgen gaan we weer naar huis,” mompelt Bella. “Je hebt nog láng geen zin om weg te gaan hè?” grinnikt Tobias. Bella schud met haar hoofd. Tobias.
SHOCK. Wat? Acute stoornis van de circulatie Bevloeiing van de weefsels onvoldoende: zuurstofnood t.h.v. cellen Levensbedreigend ziektebeeld: mag niet.
Lesavond 1 gevorderden Onderwerpen: Verslikking Beknelling Scherfwond
ICD ICD = implanteerbare cardioverter defibrillator Een ICD kan nodig zijn bij gevaarlijke hartritmestoornissen, zoals kamertachycardie en kamerfibrilleren.
Een 64 jarige man presenteert zich op de Eerste Hulp met vermoeidheid en koorts. Zijn voorgeschiedenis is behoudens hypertensie waarvoor hij een AII-antagonist.
Mopje… Ontwerp: Wsbrd Ontwerp: Wsbrd. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd voor een gemaskerd bal. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd.
1 SHOCK door Petri Snel lotusdocent Sandra van Poortvliet, lotusdocent Joyce Snel, lotusinstructeur Marjane Austin, aspirant lotus.
Bloeddruk E. Flink 2017.
Anafylaxie.
Plotseling onwel na wespensteek
Allergie & Anafylactische shock
Onbedoelde zwangerschap
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Actief bloedverlies en Shock
Warmteletsels Achtergrondinformatie De stofwisseling:
EHBO.
Groeihormoon-stoornis..
Transcript van de presentatie:

T.O. Aalders Huisarts i.o. Vumc huisartsopleiding Shock T.O. Aalders Huisarts i.o. Vumc huisartsopleiding

Casus 1 Je rijd na een dag hard werken in de huisartspraktijk naar een leuk restaurantje waar je met je vriendin hebt afgesproken. Terwijl je de auto uitstapt hoor je hulpgeroep van de straat en zie je een man op de grond liggen met een groep mensen eromheen. Je pakt je dokterstas en spoed je naar de man.

De man ligt op de grond, hij is bij bewustzijn maar maakt een wat verwarde indruk. Hij is bleek en klam. Zijn vrouw verteld dat hij net in elkaar gezakt is maar zich al wat langer niet goed voelde. Je voelt een regelmatige, snelle pols van rond de 110. Je meet snel zijn bloeddruk, deze is 80/50. Waar denk je aan en welke oorzaken gaan door je hoofd?

Shock Klinisch syndroom ten gevolge van inadequate weefselperfusie en oxygenatie. (acute boekje 2009)

Shock Hypovolemisch: Cardiogeen: Obstructief Distributief Bloedverlies Vochtverlies (kinderen) Verbranding Cardiogeen: Infarct Klepprobleem Ritmestoornis Obstructief Longembolie Tamponade Distributief Anafylactische shock Septische shock Dissociatief CO vergifitign Ernstige anemie

Symptomen Bleke, klamme huid Tachycardie Lage bloeddruk Angst en agitatie

Vervolg casus 1 Verder lichamelijk onderzoek: Normale harttonen, geen souffles Geen verhoogde CVD Over de longen geen afwijkingen Soepele buik Geen oedemen Geen huidafwijkingen

Vervolg casus 1 De vrouw verteld dat haar man de afgelopen dagen geregeld rectaal bloed verliest en dat ze morgen van plan waren om naar de huisarts te gaan. Hij had het wel eerder gehad maar toen had de huisarts in opleiding aambeien gezien en een expectatief beleid voorgesteld. De afgelopen dagen was het veel erger dan normaal. Wat doe je? Geef je medicatie? Een infuus?

Casus 2 De ambulance komt gelukkig snel en je kunt nu eindelijk naar je vriendin in het restaurant. Tijdens het eten van de dagspecialiteit “Kip met cashewnoten” merk je dat een kind naast je onwel wordt, ze moet overgeven, wordt kortademig en je ziet een rode uitslag in haar gezicht. De ouders raken in paniek en roepen om hulp. Je slaakt een diepe zucht, herinnert je de eed van hippocrates en spoed je naar het kind.

Casus 2 Het kind is klam, bleek en transpireert. Je hoort een inspiratoire stridor. De pols gaat snel. Gelukkig heb je je tas meegenomen en dit is je kans om je ampullenetui te gebruiken. Welke medicijnen geef je en in welke volgorde?

Adrenaline Belangrijkste interventie bij anafylactische shock: adrenaline sympathicomimeticum vasoconstrictie bronchospasmolytisch I.m. of i.v.? Dosering? Kind? Wanneer herhalen? i.v. kans op bijwerkingen (m.n. aritmieën) is dan groter Bij hartstilstand: Volwassenen: 0,5–1 mg i.v. of intracardiaal, zo nodig elke 5 min herhalen. Kinderen: 0,005–0,01 mg/kg lichaamsgewicht i.v. of intracardiaal.

Terzijde FTK: Bij hartstilstand: Volwassenen: 0,5–1 mg i.v. of intracardiaal, zo nodig elke 5 min herhalen

Aanvullend Geef je nog aanvullende medicatie?

Casus 2 Het kind is zienderogen opgeknapt en de ambulancebroeders, dezelfde als net, complimenteren je met je voortvarende interventies. De ouders vragen je hoelang ze ongeveer in het ziekenhuis moeten blijven. Je verteld ze dat hun kind een paar uur ter observatie zal moeten blijven en daarna waarschijnlijk weer naar huis mag. Klopt dit?

Late reactie Allergische reactie: Vroege reactie: mestcellen en basofiele granulocyten geven histamine en andere producten af. Late reactie: in reactie op producten uit de vroege reactie worden ontstekingscellen naar het weefsel getrokken die op hun beurt weer inflamatoire mediatoren vrijgeven.

Vragen?