Koninklijk Instituut Van Ingenieurs De beroepsvereniging van ingenieurs en techniekstudenten KIVI – EL: Homelab2050, deel 7 Thema: “Hoe is de woning in.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
College 4 Methodisch Ontwerpen Duaal;
Advertisements

Goed ontwerpen, installeren en beheren = Garantie voor een gezond en comfortabel binnenklimaat Aedes Themabijeenkomst Ventilatie 27 januari 2010.
WARMTENET IN DE DELTABUURT
Water verwarming door aarde
CENTRALE VERWARMING (C.V.)
Bijeenkomst HCI Hengelo Ronald Serné
SLIM ONTWORPEN, GROEN GEBOUWD
7.2: Duurzaam wonen en werken. Duurzame huizenbouw FSC gekeurd hout gebruiken Voor rioleringsbuizen en regenpijpen hergebruikt PVC gebruiken Het huis.
Brainport 2020 Gamaakt door: Quincy wezenberg Danique sabel Joris koolen.
Focusgroep: De kracht van kwetsbaarheid
Voorwoord Waarom op water is de hoofdvraag. Het land raakt vol en als we op water bouwen houden meer ruimte over om de voedsel productie te verhogen voor.
Toekomstvisie Melvin Kil, V5a.
KNX City Congres 5 november 2013 Elwin Ter Horst.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Presentatie InfraTrends 13 juni Bert Klerk Werkzaam in wereld publiek-privaat Uit de trein, in de auto.
Themabijeenkomst Naar energienota nul 31 oktober 2013.
Herfst 2010 basisschool Jacinta
Energieuitdaging vanuit maatschappelijk- economisch perspectief (deel 2): Nederlandse energievoorziening op weg naar 100% hernieuwbare energie? Erik Lysen.
KIVI NIRIA. Van techniek tot toekomst. Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door:
Validiteit, betrouwbaarheid en casemixcorrectie
Pego innovatie Naar energieneutraal wonen
Zuyd Hogeschool Lectoraat nieuwe energie Duurzame Monumenten Sustainable Monuments Status en voorlopige resultaten literatuuronderzoek.
Domotica MnM Smart Energy Solutions B.V.B.A. Maarten Meurs.
Onderzoek naar een slimme energiesysteem Proeftuin Stad van de Zon - Heerhugowaard.
Warmtevisie EZ: nog werk in uitvoering
CENTRALE VERWARMING (C.V.)
Warmtepompen.
Urgenda: Visie en Actie in één! Euromast Rotterdam, 7 januari 2010 Samen Sneller Duurzaam.
Oplossingen voor het toenemende energieverbruik 1 september 2015 Oplossingen voor het toenemende energieverbruik1.
Energiesprongprojecten onder de loep Wat werkt en wat niet? Welke (prestatie) afspraken worden gemaakt? Wat vinden bewoners? Wouter Borsboom (TNO), Niels.
Bewonerscommunicatie Ilse van den Berg, dinsdag 13 oktober 2015.
Gestapelde nieuwbouw EPC < 0,4
Empirical librarianship ceci n’est pas un texte De bibliotheek als onderzoeker Workshop: presentatie en handleiding Jeroen Bosman & Bianca Kramer Universiteitsbibliotheek.
Energieke Sportverenigingen in Borsele Plan van aanpak.
Aco woningen verwarmen en koelen met gratis aardenergie Björn Van Tomme Aannemer/bouwpromotor Bewoner actieve woning met energieplafond.
Infectieziekten in de GGZ Praktijktraining [Ruimte om eigen naam, organisatie en evt. datum in te vullen]
EINDPRESENTATIE WERKGROEP DORPSVISIE: 14 maart 2016 Dorpsvisie Zuidwolde.
Het houten huis. Door: Emma Flinsenberg Ilse Strijbosch Julie Leeuwis Annemieke Thijsene Michelle Pelzer.
PRESENTATIE ENERGIE OPSLAG René van Hartingsveldt Directeur Eurotronic B.V. Alphen aan den Rijn 27 september 2016.
Coöperatie cranendonck Energie, onze zorg Energie café 18 februari 2016 Thema-avond “Nul op de Meter”
Koninklijk Instituut Van Ingenieurs
een toekomst zonder gas
taking care of energy and the environment
Energie besparen thuis?
Aco woningen verwarmen en koelen met gratis aardenergie
Smart Energy.
De Nieuwe Leest Is een Gezonde Leest.
Wat is een Smart City? Een stad die gegevens verzameld via apparaten.
Ontwerpen van een woning
Mijn CV ketel is oud wat nu?
Routekaart voor klimaatneutrale zorg
Bodemenergie Stand van zaken en toekomst
Wijkenergienet: warmte- en koudenet in 1
een toekomst zonder aardgas ?
Sociale Energietransitie.
Hamelakkers WoontDuurzaam Ervaringen van buurtbewoners Violette Brand: Generaal Foulkesweg 111 Martin Keijbets: Hamelakkerlaan 31 Nora van den Broek:
Voor onafhankelijke informatie en advies over:
Ontwerpen van een woning
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Woningstichting Het Grootslag De Reis naar Duurzaamheid
op eigen dak Eigen introductie. Bedoeling van de avond.
Geothermie in Midden-Holland
Bertine Schouten-Willemsen Contractmanager aardgasvrij Nijmegen
DEI+ Innovaties aardgasvrij
Verduurzamingsplannen Roghorst-west
DEI+ Innovaties aardgasvrij
Sanne Meelker Dinsdag 11 september2018
Op weg naar energieneutraal Kronenberg in 2030
Voorkant optie 1. (moet nog worden herzien)
OPBR Duurzaam 16 september 2019
Transcript van de presentatie:

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs De beroepsvereniging van ingenieurs en techniekstudenten KIVI – EL: Homelab2050, deel 7 Thema: “Hoe is de woning in 2050?” “De huizen die nu en in de nabije toekomst gebouwd worden, zullen er in 2050 nog staan. Gaan die voldoen aan de eisen en wensen van 2050? Houden we wel rekening met belangrijke zaken van de toekomst?” Kijk voor het hele programma op 01 december 2015 | 15: :30 u Boothzaal Bibliotheek Universiteit Utrecht (locatie de Uithof) Heidelberglaan 3, Utrecht USI-KIVI Homelab2050 deel 7 op 01 december 2015

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Programma: Homelab 2050 deel 7 “Samenvatting (eindsessie)” :00 u. Ontvangst en registratie 16:00-17:30 u.Sprekers zullen h un toekomstvisie presenteren en ingaan op de kansen en nog te verwachten uitdagingen: - Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg, Leerstoel Productontwikkeling, faculteit Bouwkunde TU/e; - ir. J.J. Buitenhuis, Managing Partner, DWA Bodegraven; - ir. ing. Albert van der Molen, strateeg Assetmanagement, Stedin Netbeheerbouw. 17:30-18:00 u. Pauze met broodjesmaaltijd 18:00-18:45 u. Stellingen interactie met deelnemers u. Panel discussie en afsluiting programma o.l.v. dagvoorzitter Dr. Carolien van Hemel, Directeur USI. Programma KIVI Homelab 2050 deel 7 op

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Stellingen voor: “Hoe goed is de woning in 2050?” “Eindsessie programma Homelab2050” Programma KIVI Homelab 2050 deel 7 op

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Stellingen Homelab2050 (1) 1.WKO, Zonnecollectoren, ijskelders, etc.. zijn niet meer nodig in 2050 en maken het energiesysteem nodeloos complex. Een set moderne PV panelen (rendement 35 procent) en een moderne lucht warmte pomp zijn ruimschoots voldoende. 2.Smart systemen maken het mogelijk overal in de woning ramen te openen en toch, met gebruik van hybride ventilatie (natuurlijke ventilatie en balansventilatie), energiezuinig te zijn. 3.Er zijn nieuwe methodes en technologieën beschikbaar om een gezond makend binnenklimaat te realiseren. Belangrijk om voor een gezond leefklimaat in de woning. Goed voor ouderen en zorgt voor sneller herstel van zieken. 4.Speciale (smart) voorzieningen zorgen ook voor een goed binnenklimaat in de tussenseizoenen (bijv. vochtigheid) en verkoeling in de zomer. Programma KIVI Homelab 2050 deel 7 op

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Stellingen Homelab2050 (2) 5.In 2050 zullen (zorg) robots gebruikt worden in de woningen die daarvoor ontworpen (of aangepast) zijn. 6.De eigen opgewekte stroom zal grotendeels zelf gebruikt worden zonder het net als opslag te gebruiken. De surplus is beschikbaar om onze elektrische auto op te laden met eigen stroom! 7.Vrijwel geen enkele woning heeft dan nog een gasaansluiting. Dat is zonder meer mogelijk zonder enig verlies van comfort. Voor woningen in een (grote) stad is een laag temperatuur warmtenet beschikbaar. 8.De salderingsregeling is veranderd en stroom tarieven zullen variabel zijn in Opslag van eigen PV stroom in een huisbatterij wordt dan gemeengoed. Het is de beste oplossing om een goedkoop energie systeem te realiseren. Programma KIVI Homelab 2050 deel 7 op

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Stellingen Homelab2050 (3) 9.Hernieuwbare energie in de woningen gaat pas echt doorbreken als de gasaansluiting bij woningen verboden wordt. Dat zou nu al moeten gebeuren bij nieuwbouw. 10. Het energieverbruik zal in grote mate afhangen van het gedrag van de bewoners. De enige manier om het verbruik laag te houden is duidelijke feedback te geven over hoe het gedrag best aangepast kan worden. 11. Veel isoleren helpt niet. Men doet toch de ramen open. 12. Huizen en bijbehorende installaties worden zo smart dat we met “data analyse” makkelijk betrouwbare, veilige en comfortabele condities creëren. 13. Architecten en ingenieurs zullen beter (moeten) samenwerken om tot een goed totaalontwerp te komen van de woning. Programma KIVI Homelab 2050 deel 7 op