De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bertine Schouten-Willemsen Contractmanager aardgasvrij Nijmegen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bertine Schouten-Willemsen Contractmanager aardgasvrij Nijmegen"— Transcript van de presentatie:

1 Bertine Schouten-Willemsen Contractmanager aardgasvrij Nijmegen
Congres Nieuwe Energie ‘Nijmegen vertelt over de uitgangspunten, kaders en hobbels bij het verkennen van de mogelijkheden in bestaande wijken’ 7 maart 2019 Bertine Schouten-Willemsen Contractmanager aardgasvrij Nijmegen

2 Agenda Toelichting Warmtevisie Resultaten onderzoek Berenschot
Stadsvernieuwing Dukenburg 2.0 Onvolkomenheden wetgeving nu Wat biedt toekomstige wetgeving? Stellingen

3 1. Toelichting Warmtevisie
Vaststelling warmtevisie op 26 september 2018 door Raad  doel is energie neutrale stad in WAARDE: LEEFBARE EN VITALE STAD, VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES Hoe dan? O.a. door de gebouwde omgeving van het aardgas af te halen. Consequenties: tempo nodig om de woningen (en t.z.t. ook de bedrijven) in 2045 van het aardgas te hebben. Mate van isolatie van de woning bepaalt in grote mate de toepasbare techniek voor aardgasvrij maken voor verwarming van de woning en koken. Vier methoden:

4 1. Vervolg toelichting Warmtevisie
Uitgangspunten warmtevisie Samen, lokaal, transparant en duurzaam: betaalbaarheid en betrouwbaarheid voor eindgebruiker staat voorop; Laagste maatschappelijke kosten. Streven naar meerdere bronnen en leveranciers: onafhankelijk netbeheerder & open netwerk. Bewoners en overige gebruikers worden betrokken in de uitvoering. We houden rekening met onzekerheden in de uitvoering. We werken gebiedsgericht. Tenminste 60% van de woningen in Nijmegen zal naar verwachting moeten worden verwarmd door middel van aansluiting op het warmtenet.

5 1. Vervolg toelichting warmtevisie

6 2. Resultaten onderzoek Berenschot
Geen marktwerking warmtemarkt doordat: Warmtenetten kleinschalig van aard zijn; Marginaal rendement; Grote onzekerheid in de businesscase (koppeling gasprijs via NMDA). Handelingsperspectief van gemeenten is in beginsel beperkt; Markt zal alleen de rendabele delen op pakken, waardoor ontwikkeling van onrendabele delen steeds lastiger wordt. Hierdoor in de stad ook verschillende tarieven! Overheidsinterventie is gelegitimeerd, omdat publieke belangen/waarden in het geding zijn.

7 3. Vervolg resultaten onderzoek Berenschot
Door huidige warmtemarkt en de Warmtevisie staan volgens Berenschot de volgende publieke waarden onder druk: Duurzaamheid; tijdige realisatie; Betaalbaarheid; Keuzevrijheid; Transparantie.

8 2. Vervolg resultaten onderzoek Berenschot

9 3. Stadsvernieuwing Dukenburg 2.0
Jaren ‘60 en ’70 wijken; Merendeel gebouwen renovatie en nieuwbouw; Energietransitie gebruiken voor integrale aanpak van maatschappelijk en fysieke opgaven; Maatschappelijk opgaven o.a. eenzaamheid, gezonde leefstijl, armoede, etc. Fysieke opgaven o.a. leegstand, braakliggende terreinen, vervanging gasleidingen, etc. Omgevingsplan Dukenburg in de maak; Aanleg warmtenet kansrijke optie  samenwerking met corporaties; Pilot ‘Proeftuinen aardgasvrije wijken’; Onderzoek financiële en technische haalbaarheid.

10 6. Stellingen & vragen Ga naar en gebruik de code Stelling 1: Als gemeente moet je een actieve rol pakken bij de aanleg van warmtenet in bestaande wijken Stelling 2: Het opstellen van een warmtevisie dwingt gemeenten om nu aan de slag te gaan. Vraag 1: Waar begin je als gemeente mee?


Download ppt "Bertine Schouten-Willemsen Contractmanager aardgasvrij Nijmegen"

Verwante presentaties


Ads door Google