College 1; lezen. Sheets: Kamer: ML. 3.84.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Radboud Universiteit Nijmegen
Advertisements

WAT MAAKT HET ONDERWIJS IN BEGRIJPEND LEZEN EFFECTIEF
Wat bedoelen we ermee? Hoe volg je dat?
Lees- en Taalproblemen
Begrijpend lezen Bespreek met uw buurman of buurvrouw
(ieder kind speelt toch…!?!) Jeugdformaat, 30 januari 2013
Wie ben ik?. Wie ben ik? Wat is dyslexie? ‘Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen in de automatisering van de woordidentificatie.
-is een beeldschrift: foto, prent, voorstelling, met een betekenis
Gemaakt door Michelle Boudens
Allochtonen in het hoger onderwijs
Thema 1: Hoezo dyslexie? Dyslexie in het VO
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
Voortgezet technisch lezen
Van spellend lezen naar directe woordherkenning
Dyslexie op ‘alle leeftijden’
Thema 2 Deel 1 Ontwikkelingspsychologie en pedagogiek
1 van 21 Hoofdstuk 10: Taal- en leerstoornissen Normale ontwikkeling van spraak, taal en rekenen Taal- en leerstoornissen Differentiaaldiagnose en comorbiditeit.
Fonemisch bewustzijn / aanvankelijk lezen Groep 1 t/m 4
Effectief leesonderwijs
Leerlijnen in relatie met de methode
Dyslexie De Wissel Herlaarhof.
Marco van Gijzen & Allard Bouwmeester
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Perl Kohen1BaOAOICT en bronnen. Er is vaak onderkenning van dyslexie bij volwassenen →ontstaan en signaleren in de basisschoolleeftijd Sociaal-emotionele.
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
Voorlichtingsbijeenkomst ouders
Fonemisch bewustzijn & Letterkennis in groep 1 en 2 Mariët Förrer
Ouderavond De Kameleon 15 april 2014
Dyslexie op het Sondervick
Stappenplan Samenvatten
Presentatie methodeanalyse Zo leren kinderen lezen en spellen & Leeslijn De Hand-out.
‘Voorlezen blijft leuk en belangrijk’ groep 5 t/m 8 Groep 5 t/m 8
Lezen leren.
voor familie en vrienden van
Stage: Basisschool de Klingerberg
Lees- en schrijfvoorwaarden
Een prachtige kans voor uw kinderen
Ontwikkeling van het basisschoolkind
Hoofdstuk 10: Taal- en leerstoornissen
Ontwikkeling van het jonge kind
Ontwikkeling in adolescentie
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
ONTWIKKELING VAN HET JONGE KIND College 1 Inleiding module.
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Ontwikkeling in adolescentie College 1; seksualiteit en verlangen en cognitieve veranderingen.
Het belang van voorlezen
Leesplezier in de schoolbibliotheek
Een jaar later… Inclusief praktische ervaringen van leerkrachten Jan Engelen & Nicole Goossens.
Informatieavond groep 3/4
Voorschotbenadering risicokleuters ten aanzien van het leren lezen en spellen.
Waar is de zevende dwerg?
Meer voorlezen, beter in taal
Jan Engelen & Nicole Goossens 13 oktober 2010 Woordenschat en Tekstbegrip Onderzoek op de basisschool.
1 van 19 Hoofdstuk 6 Geletterdheid: schrijven. 2 van 19 Schrijven Motorische vaardigheid: schrijfletters op papier krijgen Stelvaardigheid: gedachten,
Interactief voorlezen in de kinderopvang Taalaanbod Module 1 Wat zeg je en hoe zeg je het.
Resultaten van de Monitor de Bibliotheek op school 2015 School X.
Voorschotbenadering risicokleuters
Thema 4: Begeleiden van leerlingen met dyslexie Vakinhoudelijke begeleiding Moderne vreemde talen.
Wat leert je kind? 1 lezen 2 schrijven: spelling en schrijfbeweging (motoriek) 3 luisteren en spreken 4 stellen 5 taalbeschouwing: taalsystematiek en.
Groep 4 Begrijpend lezen lezen
Bouw! (van Lexima) Een interventieprogramma waarmee leesproblemen bij risicoleerlingen in gr 2 t/m 4 worden voorkomen.
Spelling & Dyslexie 2 week
Ontwikkeling van 2 tot 4 jaar
Dyslexie: van theorie naar praktijk in de klas
Stiftgedichten.
inoefenen van woordbeeld: visueel en auditief
ICT-basisvaardigheden & woordenschat
Groep 2 Begrijpend luisteren
Taal en Theorie les 3.4 Wat kan er misgaan bij het spreken, verstaan en lezen? Het proces van spreken Het proces van verstaan Afasie Dyslexie.
Denken in beelden Hoe zit dat nu precies?.
Transcript van de presentatie:

College 1; lezen

Sheets: Kamer: ML. 3.84

 Inhoud module  Bespreken Hfdst 1

 Week 1 t/m 9 hoor- en werkcolleges  Hoorcolleges zijn niet verplicht  Werkcolleges aanwezigheidsplicht 80%  Week 10 schriftelijke toets

 Toets met 30 mc-vragen en 3 open vragen over het boek en de collegestof Toekenning van cijfer en studiepunten:  Min. 5,5 voor de toets  Minimale aanwezigheid van 80% in de werkcolleges

 Werkcollege na hoorcollege  Presentatie in de werkcolleges over het hoorcollege en de bijbehorende hoofdstukken  Wees origineel! Denk aan een quiz, opdrachtjes, discussie, spel, mini-toets etc.  Verplichte opdracht: presentatie vakliteratuur

Kunnen lezen is een mijlpaal in de ontwikkeling. Lezen komt pas echt goed op gang na het zesde jaar. Ontluikende geletterdheid Dit is de fase waarin kinderen op spelenderwijs bezig en omringd zijn met letters en woorden. Dit zie je vooral in de kleuterleeftijd.

Lezen is een visuele vaardigheid die systematisch samenhangt met spreekvaardigheid. Vlotte lezers zijn beter in staat om in woorden die zij horen afzonderlijke klanken te onderscheiden. Mattheüs-effect Rijken worden steeds rijker, armen worden steeds armer.

kinderen die gemakkelijker kunnen lezen ↓ vinden het leuk om te gaan lezen ↓ gaan vaker lezen ↓ door vaker lezen meer ervaring ↓ Door ervaring meer vaardig ↓ Door meer vaardig vaker lezen ↓ etc En het omgekeerde met stroeve lezers.

Om te kunnen lezen is nodig:  Woordenschat  Concentratie  Je aan regels kunnen houden  Kunnen gebruiken van het korte termijngeheugen  Visuele discriminatie

Zowel het korte- als langetermijngeugen heeft een rol bij het lezen. Korte termijn geheugen: lezen/ontcijferen van letters Langetermijngeheugen: begrijpen van een langere zin, opnemen van nieuwe kennis die men leest.

Visuele discriminatie Oog hebben voor details. Wanneer een kind over visuele discriminatie beschikt kan het de kleine verschillen tussen letters onderscheiden. Wanneer dit niet genoeg beheerst wordt zal het lezen moeilijker verlopen dan bij een kind dat dit wel voldoende beheerst.

Twee specifieke vaardigheden die alleen bij het leren lezen een rol spelen: 1. Aanvankelijk lezen: Het onder de knie krijgen van de lettertekens als klank- en taalinstrument. Het herkennen van letters. De fase voor het echte lezen. 2. Fonologisch bewustzijn Het kunnen onderscheiden van klanken. Leren dat geschreven letters een klank hebben.

4 aspecten binnen het fonologisch bewustzijn:  Identificatie van gelijke klanken in andere woorden; boom-roos  Discriminatie tussen klanken die op elkaar lijken; boom-bom  Analyse van verschillende klanken in een woord; b-oo-m  Synthese van verschillende klanken die in elkaar overvloeien; in één keer het woord ‘boom’ kunnen lezen

Het leren lezen als techniek, begint met spellend lezen. Spellend lezen - structuurmethode Onderscheiden en vervolgens laten samenvloeien van bij de letters horende klanken. Vroeger werd de globaal methode gebruikt; hele woordjes of zinnen aanleren

Herkennend lezen Een kind kan woorden die hem vertrouwd zijn in 1 oogopslag lezen, zonder eerst te spellen. Orthografische regelmatigheid Gevoel krijgen voor welke lettercombinaties wel en niet in de moedertaal voorkomen.

Begrijpend lezen Het kunnen lezen wordt gebruikt om de inhoud van de tekst de begrijpen en alle aandacht te richten op de bedoeling van de tekst. Pas na gemiddeld 2 jaar kan een kind vloeiend lezen. Dat zegt niet dat een kind dan ook begrijpend kan lezen.

Begrijpen wat je leest, hangt samen met:  Ontcijferen van de lettertekens  Kennis van grammaticale regels  Tussen de regels door kunnen lezen  Gevoeligheid voor nuances  Doel waarvoor je leest

De hersenschors is de bovenste laag van de hersenen en ligt vlak onder de schedel. De schors bestaat uit twee helften: hemisferen. Deze twee helften worden verbonden door de hersenbalk, een streng van zenuwvezels. Beide hersenhelften zijn anders van vorm en ergens anders in gespecialiseerd.

Links is gespecialiseerd in alles wat met taal te maken heeft. Recht is gespecialiseerd in het sturen van aandacht, emoties en visuele plaatsbepaling. Beide hersenhelften werken samen, ook met lezen.

grond/welke-hersenhelft-is-dominanter- links-of-rechts.htm

‘Een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.’

Bij 5 tot 10% van de kinderen komt dyslexie voor. Meer jongens dan meisjes. Wordt veroorzaakt door ‘iets’ in de hersenen. Automatiseringsprobleem Probleem met visuele discriminatie Ook speelt erfelijkheid een rol. 40% van de kinderen met dyslexie heeft een eerstegraads familielid met leesproblemen. Balanstheorie De linkerhersenhelft heeft te weinig overwicht om door de aanvankelijke besturing van de rechterkant heen te komen.

5-10% van de kinderen op de basisschool hebben dyslexie, maar het percentage ligt bij allochtonen veel lager. Hoe kan dat?

2/ M OGY&feature=related

 Verder met cognitieve ontwikkeling; H 2-3-4