Social work Week 2.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
Advertisements

Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Deadline week 8 •Alle producten moeten kant en klaar gepresenteerd worden •Tijdschriften in print en ingebonden •Films gemonteerd •Web applicaties online.
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Methodisch begeleiden
Voorstelling LVD Leuven internationaal colloquium 27 maart 2008.
Onderwerp Vraagstelling Theorie Methodiek verslaglegging
Korte toelichting “Plan voor de toerusting van regionale en lokale belangenbehartigers” ALV januari 2012.
[In de voor u liggende presentatie zijn de foto’s verwijderd. Het beeldboekje met foto’s verschijnt in het najaar 2010] Presentatie beeldboekje: inspirerende.
Media en Creativiteit 3 - Co-creatie Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 1 – Periode 3 Les 2.
Media en creativiteit Trend Research Medmec02-5 les 8.
Trends Research Medmec01-5 les 2 Thema: Rubriceren
Media en creativiteit Trends Research Medmec01-5 les 3 Week 4.
Media en creativiteit module 6 Identiteit
Sectorwerkstuk Den Bosch
Integraal onderdeel van Project 3: Leven en geld Cohort Schuldhulpverlening.
Welzijn Nieuwe Stijl De Leeuwarder aanpak
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
Bevindingen onderzoek inzetproces. Doel van het onderzoek Komen tot een beschrijving van het inzetproces van het onderwijzend personeel dat voldoet aan.
Beoordelen van praktijkonderzoek Quinta Kools (q.
Ik zie… Ik zie… wat jij niet ziet
De nieuwe Professional Social Work De WMO werkplaats Implementatie
Methodiek om input voor Visie te verzamelen
Februari 2011 Co-creatie als meerwaarde 1 Voor CMI-MEDIA CO-CREATIE MEDMEC 03.
Presentaties van het werk tot nu toe Tijdschrift Film Online product.
De juiste student op de juiste plaats. Highlights presentatie werving & selectie We zijn begonnen met (de voorbereidingen voor) het nieuwe voorlichtingsplan.
Worldschool. Wat is Worldschool?  Voortgezet onderwijs  Ontwikkelingslanden  Wereldwijde partners  Deskundigen uit verschillende landen  Deskundig.
De SixPack Format en leerlijn onderzoeks- en informatievaardigheden
SOCIAL WORK naam:. Martine Bink . m. d. nl med:. med
Social work: Het verschil dat jij maakt.
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 3 De innovatieopdracht.
Thema 1: Beelden van onderwijs Thema 1 Beelden van onderwijs Elk thema bestaat uit een onderzoeksdeel (taakgroep) en een theoriedeel (colleges)
Pascal van Schajik Social Work Pascal van Schajik
Onderzoeksvaardigheden 3
Project: Oriëntatie op het beroep Marie-Joze van Raak - Docent SPH - jaar 1 coördinator
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Sociologie en Diversiteit werkcollege 1
Social Work Kick Off ’13 Instituut voor Sociale Opleidingen.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hr.nl/vrije Project: Oriëntatie op het beroep.
1 Sociologie en Diversiteit werkcollege 1 Corstin Dieterich
SOCIAL WORK naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Wjk.
praktijk project ouderbetrokkenheid
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Rotterdam, 00 januari 2007 Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 3 (week 5) Hafida El-Gharbaoui
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Project 3 Week 3.  Mededelingen  Vragen opstellen voor opdrachtgever  Oriëntatie op opdracht (volgende week feedback in de les)  Wijkanalyse  Geen.
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Evaluatie Cursus.
EVC en Kenniscentrum Handel NVE 29 mei 2008 John Dekker Teamleider Examinering en beoordeling.
MODERN BOEREN OP OUDE HOEVES even voorstellen 3 partners proces; nieuwe samenwerking expeditie ruimte.
Module Social Media Opleiding pedagogiek Opleidingsjaar 2.
Welkom! Workshop AIT en samenwerking opleidingen voor toekomstige professionals Gontien Wetselaar Marjan Hoogland Margaret van Ruitenbeek.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Muziekgeschiedenis 21 e eeuw Stijlen Een muziekstuk.
Meer interactie met de OCMW's via de sociale media LinkedIn: een groep voor uitwisseling van goede praktijken.
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Plan van Aanpak Werken in stappen.
Werkplan/onderhoudsplan/beheersplan
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Ouders en school samen Maart 2016
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Methodieken Les 4 “methodiek voor wijkgericht werken en crisisinterventies” Thema 10.3 en 10.4.
Portfolio opdracht Grondbewerkingsmachine of een Bemestingswerktuig
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Aanwijzingen: Gebruik deze dia's en notities om uw project te maken.
Transcript van de presentatie:

Social work Week 2

programma Stand van zaken Opdracht 1 en 2 af? Uitwisselen opdracht 2 Eenzaamheid..vertel maar welke doelgroep Plan van aanpak Eindproduct Wat verder ter sprake komt

Projectopdracht Hogeschool Rotterdam, Instituut Sociale opleidingen. Onderzoek een concreet project of interventie wat gericht is op het tegengaan van eenzaamheid in een Rotterdamse wijk voor een bepaalde doelgroep. Analyseer de werkwijze en maak een internationale vergelijking met een soortgelijk project. Presenteer op de ‘markt tegen eenzaamheid’ de resultaten aan studenten en docenten en betrokken partijen. Dan wordt duidelijk hoe de verschillende sociale professionals (samen)werken aan de aanpak van een maatschappelijk probleem, eenzaamheid en wat de succesfactoren zijn.

ZOEKT 1. Allereerst dient een uitgebreid vooronderzoek plaats te vinden om een beeld te vormen over het thema eenzaamheid. Onder uitgebreid wordt verstaan het uitvoerig bestuderen van diverse bronnen. (verplichte literatuur, media, databanken etc.) 2. In de toegewezen wijk van Rotterdam wordt een onderzoek uitgevoerd naar de samenstelling van de bevolking, aanwezige organisaties en wordt er een keuze gemaakt welke aanwezige doelgroep verbonden wordt aan het onderwerp eenzaamheid. 3. Vervolgens wordt er een sociale kaart gemaakt van betrokken organisaties uit de wijk en/of stad die zich actief bezig houden met de doelgroep en het onderwerp. Het is de bedoeling dit zo breed mogelijk concreet te maken door bv. een buurtecogram te tekenen. Maak gebruik van elkaars deskundigheid. 4. A - Er wordt een bestaande (succesvolle) interventie/ project uit deze wijk beschreven die betrekking heeft op de gekozen doelgroep. Je raadpleegt minimaal 3 verschillende bronnen om tot deze beschrijving te komen. Dit verslag moet kennis opleveren over de interventie, de taak en functie van verschillende professionals en wat het betekent voor de doelgroep. De succesfactoren van het project worden achterhaald en tevens wordt nagegaan wat dit betekent voor de competenties van de professional. Als er binnen de wijk geen interventie/ project actief is, beschrijf je een succesvolle interventie uit een andere wijk, stad, regio of land. Je beargumenteerd hierbij zorgvuldig hoe je tot de conclusie bent gekomen dat er geen projecten zijn gevonden in de toegewezen wijk.

B - Je gaat op zoek naar een vergelijkbaar project in het buitenland B - Je gaat op zoek naar een vergelijkbaar project in het buitenland. Je beschrijft de werkwijze aldaar en onderzoekt welke professionals hierbij betrokken zijn. Je beschrijft de context, de doelen, de methodiek en bevindingen/ evaluaties van het project en je maakt een vergelijking met ’t project in de Rotterdamse wijk. Wat valt je op?

MAAKT & ORGANISEERT 5. De studenten maken nu een analyse van de beschreven interventie/ project en de gevonden informatie uit de wijk. In de analyse worden een aantal vragen beantwoord:  Wordt de doelgroep door de interventie bereikt?  Welke partijen/ professionals werken samen in de interventie/ project? Hoe verloopt deze samenwerking? Wat is een ieders inbreng aan het totale project? Zijn er professionals niet bij het project betrokken die wel een meerwaarde zouden kunnen betekenen? Benoem deze partijen en beargumenteer wat de meerwaarde inhoud.  Is de interventie/ project te verbinden aan de transities in de verzorgingsstaat, welzijn nieuwe stijl en de WMO? Beargumenteer met theorie.  Wat leer je van de voorbeelden uit het buitenland? Is de context van die projecten vergelijkbaar met de Rotterdamse/ Nederlandse situatie.  In hoeverre is de eigen beroepsgroep actief betrokken bij het maatschappelijke thema “eenzaamheid” en wat vraagt dit van jou als toekomstige professional?

6. Presenteer aan elkaar de gevonden informatie op een originele wijze, waarbij ook betrokken partijen kunnen worden uitgenodigd. Gebruik van film, en het inzichtelijk maken van de resultaten van de analyse zijn attractieve mogelijkheden. De resultaten van de analyse worden op een ‘markt’ aan elkaar gepresenteerd. Een ieder moet zijn presentatie snel kunnen toelichten en krijgt de gelegenheid om te leren van andere projecten in andere wijken met andere doelgroepen. 7. Naast de bovengenoemde opdrachten dient er voor de voldoende afsluiting van dit project ook voldaan te worden aan de verslaglegging in de vorm van een individueel evaluatieverslag en een procesverslag. De docent zal uit elke groep minimaal één subgroep aanwijzen die als Highlight wordt opgenomen in de online portfolio voor de Hogeschool Rotterdam.

sites Plan van aanpak http://www.studentproject.eu/public/image/Checklist%20plan%20van%20aanpak.pdf http://hotglue.org/ http://www.projectaanpak.noordhoff.nl/sites/7720/index.htm