SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 1: analyse.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LOB in de lift - VO volgscholen - PO scholen
Advertisements

SAMEN AAN ZET Van opbrengst naar werkaanpak.
Jacqueline Kerkhoffs april ’17 Jacqueline Kerkhoffs
Methodisch begeleiden
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
AISHE cursus Rollen auditor in AISHE proces 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Logical Framework Approach
Mediacentrum Windesheim na 23 dingen. Hoe nu verder?
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
Kiezen op Maat Loopbaanoriëntatie en Beroepskeuze.
Samenhangende LOB-activiteiten de LOB-Matrix
Algemene informatie examenprogramma Groen Wageningen, 28 mei 2014
Online leergang LOB stimulans voor LOB-ontwikkeling
VAKSCHOOL Werkmiddag
Ketenaanpak Laaggeletterdheid LeerWerkdag 2014
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Veldraadpleging Scenario's LOB Vernieuwing examenprogramma’s vmbo Viola van Lanschot Hubrecht.
Landelijke studiedag BWI Brabanthallen 3 juni 2015 ‘s Hertogenbosch
Opgericht 14 juli 2000 Ter verhoging van het aantal onderwijsdeelnemers dat een opleiding beroepsgekwalificeerd kan afronden.
Workshop Werken aan succesvolle doorstroom naar het vervolgonderwijs Conferentie VO2020 Werkt 24 september 2015 Margot Oomens en Mike Jolink.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Maatwerk op alle niveaus Platform VVVO 17 september 2015 Opbrengstgericht maatwerk Vakspecifiek verrijken.
LOB binnen Taalbrug DG.
Bewuste keuzes maken voor je eigen curriculum
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Basiskennis LOB.
Verpleegkundig redeneren
BBM workshop Educatie & Jeugdbeleid 20 april 2015 Tilburg.
ERWD Training ERWD PO - Dag 2. Waar heb je in de auto/trein terug of de volgende dag met je collega’s over gesproken? Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan?
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 3: evaluatie.
Taakteam Kennisdeling bij PROF 8 december 2015 Aftrapsessie.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
Bijeenkomst September 2015
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
Naar een regionale aanpak taal en rekenen Mei 2010 Voorstel aan bestaand samenwerkingsverband Profijt om tot afstemming met betrekking tot taal en rekenen.
‘ Bruggen Bouwen’ verbinden VSO – MBO en VSO- arbeidsmarkt SITS subsidie en subsidieonderzoek A2 Presentatie regio-overleg Agentschap SZW Zuid-Nederland.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 2: ontwerp.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.
Toezicht op de kwaliteit van onderwijs en de doorlopende leerlijnen 1. Waarom toezicht? 2. Hoe werkt toezicht? 3. Hoe houden we toezicht op doorlopende.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling PTA nieuwe beroepsgerichte programma’s vmbo Landelijke docenten dag BWI 1 juni 2016 Jan van Hilten.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Talent in Ontwikkeling
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Handreiking bij het aanbieden van keuzevakken Landelijke docenten dag BWI 1 juni 2016 Jan van Hilten.
Jacqueline Kerkhoffs Leen Prins
Netwerkmiddag ronde Welkom.
LOB in het PTA van het VMBO
Nieuw beroepsgericht examenprogramma vmbo en Zorgpact
LOB als doorlopende lijn
Studiekeuzes in leerjaar 3 van de Dalton MAVO
Netwerkbijeenkomst ronde 3
Ouderavond 3 VMBO BK.
Welkom op de voorlichtingsavond voor de ouders/ verzorgers van GT2
Mijn visie op onderwijs
Burgemeester Reigerstraat KW Utrecht
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Burgerschap binnen VM2: op weg naar een doorlopende leerlijn
Analyseren, ontwerpen en evalueren van projectonderwijs Bijeenkomst 3
Cursus Analyseren, ontwerpen en evalueren van projectonderwijs
Aan de slag met de Naam/school - Datum -.
Juli ’19 Jacqueline Kerkhoffs.
Leergang LOB: verdiepingsmodule
Leergang LOB: verdiepingsmodule
Basiskennis LOB.
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren Tip! Hier beginnen met een startvraag: waar.
INFO-AVOND VMBO2 Basis en Kaderberoepsgerichte leerweg.
Voorlichtingsbijeenkomst 4e klassen HAVO en VWO
Transcript van de presentatie:

SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 1: analyse

Professionaliseringsmodule Blok 1 Analyse Doelen De deelnemer kan onderzoeken in hoeverre het huidige programma voor LOB past bij de eigentijdse visie op LOB en de visie van de school : aangeven uit welke componenten een leerplan bestaat; het bestaande LOB-programma analyseren op basis van kwaliteitscriteria en ontwerpcriteria; verbeterpunten benoemen ten aanzien van het bestaande LOB-programma, op basis van de analyse. Activiteiten: 1. Bestudeer het curriculaire spinnenweb en de kwaliteitscriteria voor leerplanontwikkeling. 2. Breng aan de hand van het doorlopend programma voor LOB het huidige en gewenste LOB-programma in kaart. 3. Ga na in hoeverre het programma voor LOB voldoende is uitgewerkt aan de hand van de LOB-checklist. 4. Breng aan de hand van de LOB-checklist de gewenste situatie in kaart, bij voorkeur samen met collega's. 5. Stel verbeterpunten op voor het bestaande LOB-programma. 6. Stel in overleg met andere betrokkenen een ontwerpopdracht vast die leidt tot optimalisering van (een onderdeel van) het LOB- programma. Bronnen: Curriculair spinnenweb (activiteit 1) Curriculair spinnenweb Doorlopend programma voor LOB: vmbo bb/kb, vmbo gl/tl of vmbo-havo-hbo] (activiteit 2)vmbo bb/kb vmbo gl/tlvmbo-havo-hbo Checklist LOB (activiteit 3 en 4), Checklist LOB Overzicht van mogelijke ontwerpopdrachten (sheet 6) (activiteit 6) Begrippenlijst LOB Beoogd resultaat: Een inventarisatie van het huidige en het gewenste programma Een inventarisatie van verbeterpunten Een vastgestelde ontwerpopdracht

1.1 Leerplankundig spinnenweb

1.2 Huidig en gewenst programma Leerjaar 1Leerjaar 2Leerjaar 3Leerjaar 4 Accent Doel Activiteiten tbv realisatie / evaluatie Activiteiten tbv ouderparticipatie Activiteiten leerling Visie Wie doet wat? LOB-coördinator LOB-begeleider Vakdocent Ouders

1.3 en 1.4 Checklist LOB Gebruik de checklist om voor alle leerplanaspecten na te gaan: wat u al doet; wat nog moet gebeuren. Breng aan de hand van de uitkomsten, bij voorkeur samen met collega's, de gewenste situatie verder in kaart.

1.5 Verbeterpunten vaststellen Bekijk samen met collega's de gewenste situatie en de uitkomsten van de checklist: Welke verbeterpunten stelt u vast? Welke verbeterpunten verdienen prioriteit? Wie pakt welk aspect op? Stem dit af met de lob-coördinator, de decaan en het management.

1.6 Bepaal de ontwerpopdracht Bronnen voor optimalisatie van (een onderdeel van) het LOB-programma Bepaal de ontwikkelopdracht of stel vast wat u wilt optimaliseren Bronbb/kbgl/tl 1 Maak een plan van aanpak voor de realisatie of optimalisatie van (een onderdeel van) het LOB-programma Praktijknabije LOB met beleid (2009)xx 2 Ontwikkel een doorlopend en samenhangend programma voor LOB van leerjaar 1 t/m 4 Naar een doorlopend programma voor LOB (2013)x 3 Ontwikkel een programma voor vakgeïntegreerde praktijknabije LOB in de bovenbouw Praktijknabije loopbaanoriëntatie werkt (2013) x 4 Optimaliseer LOB in de beroepsgerichte programma'sKlaar voor de start? (2010)x 5 Ontwikkel nieuwe praktijknabije lesactiviteiten Format voor ontwikkeling LOB-project (nog toe te voegen) (2013) x x 6 Maak een uitbreiding van het bestaande LOB-programma, waarmee leerlingen zich meer kunnen verdiepen in vervolgopleidingen MBO-opleidingsbeelden ontwikkelen. Onderdeel van LOB in het vmbo (2010) x x 7 Maak een uitbreiding van het bestaande LOB-programma met buddystages op het mbo Draaiboek buddystage (2009) x x 8 Maak een plan voor de wijze waarop u als beroepsgerichte vakdocent kunt functioneren als loopbaanbegeleider De beroepsgerichte vakdocent als loopbaanbegeleider (2011) x 9 Maak een uitwerking van de wijze waarop loopbaangesprekken vorm krijgen Reflecteren op maat (2010)xx