Agoog in de GGZ outreachend, week 2.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Workshop Presentie: menslievende zorg
Advertisements

De bevlogen leerkracht
Begrijpen we elkaar? Communicatie en samenwerking tussen de persoon met NAH, familieleden / mantelzorgers, en professionals Jean Pierre Wilken Lector.
Binnen een VPG-setting
Interculturele Communicatie
Presentie: achtergrond, methodiek en filosofie
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Psychiatrische verpleegkunde: Een vak apart!
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Drugs- en alcoholverslaving
Deelsessie 6: Transitie aanpak
Meten bij marktonderzoek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Verstandelijke beperking
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Goede praktijken in de bemoeizorg. Maandag 2 februari 2009, de Reehorst Ede Congres ‘Bemoeizorg is geen spel ’
Outreachende zorg en bemoeizorg in de ggz
Pastoraat als presentie
De Verwondering ECL, Haarlem.
2 Onderzoeksluik 1: Literatuurstudie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie:
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Die ziekte in mijn familie krijg ik die later ook?
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Afnemende en toenemende verantwoordelijkheid
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
Leerstijlen KOLB SJM.
Veranderen, Haal er uit wat er in zit!. Programma: Voorstellen Wat verandert er bij jullie? Veranderen. Welke processen spelen er? Model. Hoe kijk je.
Herstelondersteunende zorg en presentie
Tweede bijeenkomst minor agoog in de GGZ
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
De oplossing De aannemelijke oplossing van het dilemma, wat ga je testen?
Project oriëntatie op het beroep
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Minor agoog in de GGZ outreachend werken, tweede bijeenkomst.
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Klinische les medisch maatschappelijk werk
Rotterdam, 00 januari 2007 Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 3 (week 5) Hafida El-Gharbaoui
 Een loodgieter is deskundig in het in bedwang houden van water en stelt een diagnose omtrent waar een lek zich bevindt of waar een onaangename geur.
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
Welkom ik maak me sterk.
(Ped)agogiek Werkcollege 5 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Rotterdam, 00 januari 2007 Kijken naar kinderen Bijeenkomst 3 kwartaal 3.
Versterking CliëntenPositie (VCP) mei ICF International Classification of Functioning, Disability and Health.
Heel gewoon maar toch anders.
Functioneel | Herstel Een visie vanuit de psychische gezondheidszorg Jaap van der Stel – Lector GGz – Hogeschool Leiden.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed
Neem de tijd… Sara Bloemers Heike Wisse. Programma Voorstellen in groepjes Grondhouding Achtergrond en NTS Een aantal patiënten melden zich… Wat ga je.
Begrijpen we elkaar? Communicatie in de trialoog tussen de persoon met hersenletsel, naasten / mantelzorgers, en professionals Jean Pierre Wilken Lector.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Opbrengst Themadiner 6 oktober 2016
Groepsdruk Sarah Benabdallah 2015/2016.
Zorgvragers in de gehandicaptenzorg
Methodiek T1 Analyse van het verpleegkundig proces
Pathologie en ziektebeelden
Diagnose en classificatie in de Psychiatrie
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Gedragsproblemen en stoornissen
De invloed van autisme op geloof en geloofsbeleving bij ambtsdragers
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Agoog in de GGZ outreachend, week 2

Vandaag: Het artikel van Jim van Os en Wilma Boevink Presentie-benadering

Is er een olifant in de kamer? In groepjes van 4 of 5 met elkaar in gesprek Wat begrijp je wel en wat begrijp je niet? Wat is volgens jullie de belangrijkste conclusie?

Het gebruik van de diagnose (schizofrenie) brengt hopeloosheid over. De voordelen van het herbenoemen van Schizofrenie wegen zwaarder dan de nadelen (Lasalvia e.a. 2015) Het onmogelijke begrip schizofrenie en de tunnelvisie in de biologische psychiatrie. Het gebruik van de diagnose (schizofrenie) brengt hopeloosheid over.

DSM en ICD Diagnostic Statistic Manual (APA) International Classification of Diseases and Related Health problems (WHO)

Schizofrenie is een afspraak geen objectieve ziekte diagnose verandert over de tijd en verschilt van land tot land

Moeilijke woorden: agnostische classificatie: je beschrijft ziektebeelden zonder dat je een verklaring geeft voor de oorsprong ervan. nosologische entiteit: ziekten worden gezien als goed afgrensbare, elkaar niet overlappende, scherp gedefinieerde syndromen met een eenduidige etiologie een specifieke behandeling etiologie: oorzakenleer, ontstaansgeschiedenis - Hoe komt het dat …………….. ?

Nomothetische en idiografische methode idiografisch: studie van gedrag dat het individu uniek maakt nomothetisch: studie van groepen om algemene conclusies te trekken

nomothetische diagnose/ideografische diagnosie Wat zijn gemeenschappelijke kenmerken (symptomen) van mensen met een bepaalde ziekte? Hoe manifesteert zich een bepaalde ziekte bij een bepaald individu?

Enkele begrippen Biologische psychiatrie: oorzaken van psychiatrische ziekten zijn te zoeken en te vinden in de genetica (erfelijkheid) en in de hersenen (afwijkingen). Er is dus sprake van een hersenziekte Bias: de mate waarin in een meting wordt verstoord door onzuivere waarneming stagering: bepalen in welke fase een biologisch of pathologisch proces zich bevindt (hoe erg is het met je?)

PSS: Psychosespectrumsyndroom Nieuwe kijk op psychiatrische aandoeningen, begrepen en onbegrepen: een containerbegrip voor alle voorkomende psychiatrische problematiek. De meeste mensen kunnen ervan herstellen

Naar een persoonlijke diagnose Wat vinden wij?

Andries Baart Universiteit Tilburg: Professor Presentie en zorg, grondlegger van de presentie-theorie en de evidence based presentie-benadering

Presentie-theorie De inzet van de presentie-beoefening is de mens, zijn waardigheid, zijn kostbaarheid en zijn verlangen naar geborgenheid. Deze oriëntatie heeft diepe wortels in het christelijke, en met name katholieke sociale denken en de katholieke moraaltheologie. Maar ook daarbuiten, zeker ook in de humanistische traditie, zijn daartoe sterke aanzetten te vinden. De presentie-beoefening richt zich op professionals (in en buiten de kerken en levensbeschouwelijke organisaties) maar zeker ook op vrijwillig(st)ers.

http://www.presentie.nl/video/presentie-toegelicht/item/504-keynote_andries_baart_presentiecongres_2013

Kenmerken van presentie Een praktijk waarbij de zorggever zich aandachtig en toegewijd op de ander betrekt, zo leert zien wat er bij die ander op het spel staat – van verlangens tot angst – en die in aansluiting dáárbij gaat begrijpen wat er in de desbetreffende situatie gedaan zou kunnen worden en wie hij/zij daarbij voor de ander kan zijn. Wat gedaan kan worden, wordt dan ook gedaan. Een manier van doen, die slechts verwezenlijkt kan worden met gevoel voor subtiliteit, vakmanschap, met praktische wijsheid en liefdevolle trouw.

Methodische aspecten beweging, plaats en tijd: een zwervend bestaan - naar de cliënt toe, erop af, vanaf de stoep, tamelijk onbeschermd: naar de ander toe! ruimte en begrenzing: breed inzetbaar, niet beperkt wat betreft de hulpvraag, alles is bespreekbaar, geen voorwaarden vooraf. aansluiting: delen in het leven van de betrokkene, gewone taal, doodgewone aanleidingen en aangrijpingspunten, hartelijk en informeel, trouw afstemming en openheid: doelen liggen niet vast, eerder sprake van een doelrichting, open agenda die de betrokkene mag invullen, flexibel betekenis: je kiest voor mensen die zich ophouden in de marge van onze samenleving

Vragen?