Belsky Baartman Epstein

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doorn – 23 januari 2013 Jaap van Petegem
Advertisements

Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Wie zal er voor de kinderen zorgen? Staten-Generaal Opvang en vrije tijd van schoolkinderen Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris.
Gelijkwaardig ouderschap na scheiding
Vormingsdag Digidak Mediageletterdheid: Wat, hoe & waarom? Juni 29, 2012 Malle Mariën Ilse, IBBT-SMIT Vrije Universiteit Brussel.
culturen categoriseren: basiswaarden
Stoornis tijd voor een nieuwe definitie Woorden gaan zo hun eigen leven leiden. Zo ook bij het woord stoornis. Het risico van dat eigen leven, de ‘oneigenlijke’
Teams on the frontline Geert Stroobant De Heide - Balans
Opvoeden in de puberteit
Arbeidstevredenheid en prestaties
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
De waarde van cultuureducatie
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Kunstmatige Intelligentie
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
ruimte object beleving
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
Veerkracht & Kwetsbaarheid
Open de wereld themadag FODOK en JC
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
MEDIATHEORIE Karlijn Goossen, 2015.
HOFAM vak Organisatie & Management les 10. Motivation 2 One secret for success in organizations is motivated and enthusiastic employees The challenge.
Presentatie Soep en Kennis 8 oktober DE Samenwerking  Wie  Wat  Waarom  Waartoe.
Creating local Europeana related networks Europeana taskforce Hans van der Linden 17/4/15.
Intern vs Extern: Bio vs Systeem
3. Interpunctie en behandelmodellen
Psychologie werkcollege week 6
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Gezins- en wijkgericht werken
Sociaal netwerk methodiek
Week 7 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Les 5 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
(Ped)agogiek Werkcollege 4
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Week 3: Systeemtheorie versus biologische psychologie
Intern vs Extern: Bio vs Systeem
Familytree (introductie)
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Kind en omgeving Het individu in de context
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Inleiding in de (ped)agogiek Hoorcollege 4
Programma voorlichting 8 december :15Inloop 19:30Welkom ouders & leerlingen 19:30 – 20:45 Programma leerlingen Twee workshops o.l.v. de heer Giethoorn.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
(Ped)agogiek Werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Opvoedingsstijlen met een risico.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Staessen Justine 1BaTP B1 Boek : Een patiënt met Autisme Auteur : Martine Delfos.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Jeugdbeschermingskader
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
Denk ook aan Sammy Mariëlle Dekker - Yael van Praag.
Dia 1 van 23 Culturele waarden en communicatie in internationaal perspectief Dia’s bij hoofdstuk 6 Marie-Thérèse Claes Marinel Gerritsen.
John Rawls: Rechtvaardigheid buiten Nederland
DOELEN VAN W&T ONDERWIJS
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
Gezondheid en gezond gedrag
Het raadsel pijn Passchier, J. (2006). Pijn. In: A.A. Kaptein, R.A.M. Erdman, J.B. Prins, H.B.M. van de Wiel (redactie) Medische Psychologie. Bohn Stafleu.
Zelfvertrouwen en eigen verantwoordelijkheid?
Zelfvertrouwen en eigen verantwoordelijkheid?
Belang van wetenschappelijke benadering bij ouderenmishandeling
Kinderen vragen OM DUIDELIJKHEID
Participatory Action Research
ACTmodel van psychopathologie
Rob Heyman and Ilse Mariën
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
In de vuurlinie van een pos
Leerlingen zeiden: “Je MOET hem loslaten
Auteur: Magrite Kalverboer Gemaakt door Jolien Vanoverbeke
Transcript van de presentatie:

Belsky Baartman Epstein 4.Het ecologisch model en pedagogisch besef gezins- wijkgerichtgericht werken

recap Het kunnen analyseren van de communicatiestrategieën in een gezinssysteem. Waaronder Watzlawick. Het is onmogelijk niet te communiceren. Inhouds- en betrekkingsaspecten zijn van belang. Interpunctie en de daarmee samenhangende circulaire causaliteit. Digitale en analoge communicatie. Symmetrische, complementaire en parallelle communicatie. Verschillende theoretische invalshoeken.

Het ecologisch verklaringsmodel A theory of human behavior is ecological if it locates behavior within patterns of relationships spanning the biological, psychological and social realms’, (Dym ,1988) In de termen van Bronfenbrenner (1979), ‘an ecological perspective focuses attention on development as a Function of interaction between the developing organism and the enduring environments or contexts in which it lives out its life’, En Vondra (1990) schrijft: ‘an integrative approach to the etiology of maltreatment that focuses on the interaction of both individual and environmental characteristics’

het Ecologisch verklaringsmodel Vanuit ecologisch perspectief richt je je aandacht op de ontwikkeling als afgeleide van de interactie tussen organisme en omgeving. De ecologische benadering richt zich op het geheel aan factoren dat van invloed is op gedrag en ontwikkeling, richt zich op de verhouding tussen deze factoren en op de interactie tussen deze factoren en het individu. Volgens deze benadering ontstaan problemen bij individuen niet omdat iemand slecht functioneert, of omdat de omstandigheden erg ongunstig zijn, maar omdat iemand in zijn eigen omgeving niet meer over de contacten of hulpmiddelen beschikt om zijn probleem op te lossen.

Bronfen- brenner Microsysteem Mesosysteem Exosysteem Macrosysteem

Procesmodel van Belsky

Ecologie en systeemtheorie Ontwikkeling denken rond gezinssystemen met een bredere kijk. Multifactorieel verklaringsmodel voor het handelen van ouders in het algemeen en kindermishandeling in het bijzonder. Circulaire causaliteit doet recht aan complexiteit; oorzaak en gevolg beïnvloeden elkaar.

Bufferhypothesen In gezinnen met een veelheid aan problemen komt kindermishandeling voor en andersom. Kindermishandeling is een opvoedprobleem. Tegenslag in het leven is ook een product van eigen handelen (bijvoorbeeld partnerschap en sociale leefomgeving). Belsky’s model verklaart niet waarom sommige ouders verwaarlozen of mishandelen.

Ouderschaps- ontwikkeling Persoon > ouder. Verleden (eigen ervaringen en autonomie). Heden (ouder-kindrelatie). Toekomst (verwachtingen en illusies). Parental belief versus parental attitude.

Parental awareness ≈ Pedagogisch besef ‘an organized knowledge system with which the parent makes sense out of the child’s responses and behavior and formulates policies to guide parental action’ Parental awareness ≈ Pedagogisch besef

Dimensies Parental action is to a great extent a process of negotiating conflicting claims (Newberger). Perspectief nemen; zicht op belevingen intenties kind, onderkennen van het belang van het kind. Moreel besef en wens om dit belang te dienen. Ouderschap versus opvoeding.

De ‘egocentrische oriëntatie’ De ‘egocentrische oriëntatie’. Hier zien ouders hun kinderen als een herhaling van de eigen opvoedingservaringen en is het doel van het opvoeden enkel het overkomen van de eigen jeugdige (traumatische) ervaringen. De ‘conventionele oriëntatie’. Het opvoeden is hier meer gericht op het socialiseren van het kind tot leden de eigen groep. Gebaseerd op argumenten vanuit traditie, cultuur of gezag De ‘subjectief-individualistische oriëntatie’. Ouders zien het kind als een uniek wezen en zien autonomie ontwikkeling van het kind als een opvoedingsdoel. Ouders herkennen de behoeften van de kinderen. De ‘interactieve oriëntatie’. Stelt de ouders in staat om te reageren en op te voeden als in het derde niveau, met oog voor de eigen (ouderlijke) behoefte. Er is sprake van evenwicht . Pedagogisch besef

Epstein: what makes a good parent? Liefde en affectie Hanteren van stress Relatie vaardigheden Autonomie en onafhankelijkheid Onderwijs Life skills Gedrags management Gezondheid Religie Veiligheid

Goede ouder ervaringen The parents ten. Managing stress and a good relation with the other parent. Equally competent at child-rearing and anyone can learn how to be a better parent. http://myparentingskills.com