Praktijkonderzoek 2 Rotterdam Academy.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Congres “Passen en Meten” Samenwerkingsverband Over-Betuwe
Advertisements

Medmec04 Engagement. LesOnderwerpenHuiswerk voor komende week en les 1 o Inleiding module & werkwijze o Inleiding opdracht 1 en 2 o Bestuderen modulewijzer.
Medmec04 week 5 Engagement. LesOnderwerpenHuiswerk voor komende week en les 1 o Inleiding module & werkwijze o Inleiding opdracht 1 en 2 o Bestuderen.
Wanneer is praktijkonderzoek in de school succesvol?
Profielwerkstuk1 Profielwerkstuk n MEESTERPROEF over de Tweede Fase n Wetenschappelijk onderzoek n Alle onderzoeksfasen doorlopen n Leren van.
Medmec04 Engagement. LesOnderwerpenHuiswerk voor komende week en les 1 o Inleiding module & werkwijze o Inleiding opdracht 1 en 2 o Bestuderen modulewijzer.
Introductiebijeenkomst AOS leergang
Onderzoek doen een methodische aanpak
Startbijeenkomst ptaak jaar 2
Leerkring POW Fase 4.
Inhoud bijeenkomst 2 Oriёntatie op je praktijkonderzoek:
Competenties SLC week 3 DSR1.
Bron: APS. (z.j.) Activiteitenwaaier een onderzoekende leraar. 1.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Praktijk.
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 1 Kwartaal 1, schooljaar 2015/2016 Klas: VQR2A Docent: Petra van der Zee.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Onderzoeksvaardigheden
Project: Oriëntatie op het beroep Marie-Joze van Raak - Docent SPH - jaar 1 coördinator
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
De onderzoekscyclus Oriënteren Richten Plannen Verzamelen
Pemprl.
Pedagogisch werken in de wijk Kwartaal 1 Les 1 Kamer L
SPH deeltijd jaar 2 onderzoeksvaardigheden.
1. lesoverzicht les WiG volgens lesmodel Realistisch Rekenen
SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 2 Werkcollege 2 kwartaal 2 Corstin Dieterich L
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Praktijkervaring en reflectie
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 9 Hafida El- gharbaoui Med.hr.nl/gharh
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek7 Hafida El- Gharbaoui.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 8 Hafida El- Gharbaoui.
Onderzoek I Bijeenkomst 3
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 1 med.hr.nl/gharh.
Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hr.nl/vrije Project: Oriëntatie op het beroep.
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Slc. Hoe gaat het ?? 4.5 Opdracht: Mijn studievaardigheden Planning: kwartaal 2 Inleveren via: Inleverknop van module SLC via Voor deze opdracht.
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 2. VORIGE BIJEENKOMST  Voorstellen  Uitleg module  Introductie ouderbetrokkenheid  Woordspin ouderbetrokkenheid  Woordspin.
Rotterdam, 00 januari 2007 SLC 2 bijeenkomst Hafida El-gharbaoui med.hro.nl/gharh.
SOCIAL WORK naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
praktijk project ouderbetrokkenheid
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 11 Hafida El-gharbaoui Med.hr.nl/gharh
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Doel: een activiteit die uitvoerbaar (en innovatief) is.
Rotterdam, 00 januari 2007 Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 3 (week 5) Hafida El-Gharbaoui
SOCIAL WORK naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 12 Hafida El- Gharbaoui.
Keuzethema: differentiatie
KEUZETHEMA: DIFFERENTIATIE Bijeenkomst
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
KEUZETHEMA: DIFFERENTIATIE Bijeenkomst
De opleiding helpende zorg en welzijn in een notendop.
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!. Inhoud bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel formuleren Onderzoeksvragen (hoofdvraag met deelvragen) formuleren.
Het onderzoeksverslag
Opdracht Nederlands Je doet in een groepje van vijf personen een klein literatuuronderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek beschrijf je in een verslag.
3F maken van een verslag.
Keuzethema: differentiatie
14 december 2017 bijeenkomst 5.
Transcript van de presentatie:

Praktijkonderzoek 2 Rotterdam Academy

Contactgegevens Chantal van der Putten E-mail: c.m.van.der.putten@hr.nl

Bijeenkomst 1 Introductie module Opbouw en planning Inleiding praktijkprobleem Verband praktijkprobleem met eigen praktijkplek Overzicht fases en opdrachten Uitleg oriëntatiefase (hoe?) Richten: hoe kom je aan een onderzoeksvraag? Uitleg onderzoeksplan

Introductie module Praktijkonderzoek Ouderbetrokkenheid binnen de VVE Onderzoek binnen jouw organisatie Hoe kan de ouderbetrokkenheid verbeterd worden?

Introductie module Studiebelasting 3 ECTS (84 uur) Aanwezigheid bij de lessen is verplicht Literatuur Van der Donk, C. & Van Lanen, B. (2011). Praktijkonderzoek in zorg en welzijn. Bussum, Nederland: Coutinho.

Introductie module Je leert hoe je een goed praktijkonderzoek doet volgens de methode van Van der Donk en Van Lanen (2011): aan de hand van een beschreven praktijkprobleem leer je hoe je binnen jouw organisatie gegevens verzamelt, interpreteert en hoe je hieruit conclusies trekt; je leert hoe je een conclusie onderbouwt met inzichten vanuit relevante literatuur; op basis van je conclusies leer je hoe je een innovatieve, creatieve oplossing voor een relevant praktijkprobleem bedenkt.

Introductie module Toetsing Voor de beoordeling zijn voorwaardelijk: Een goedgekeurd individueel onderzoeksplan (format Van der Donk & Van Lanen, 2011, p. 180-182). Het uitvoeren van een individuele presentatie op de opleiding. Een compleet onderzoeksverslag (format Van der Donk en Van Lanen, 2011, p. 313-314). De taaleis van 3F. Een correct gebruik van de APA-regels. Het onderzoeksverslag en het beroepsproduct zijn geplaatst op Natschool en gecontroleerd op plagiaat.

Introductie module Toetsing Beoordeeld worden: Onderzoeksverslag (75%) Beroepsproduct (25%) Zie bijlage 1 van de studiehandleiding voor de rubrics

Introductie module Herkansing Wanneer je lager scoort dan een 5,5: Verbeter het onderzoeksverslag en/of beroepsproduct naar aanleiding van de feedback van de docent. Lever de verbeterde versie in de herkansingsweek van OP4 in.

Opbouw en planning De module is in onderwijsperiode 3 en 4 Om de week les Periode 3: inleveren onderzoeksplan Periode 4: inleveren onderzoeksverslag en beroepsproduct

Inleiding praktijkprobleem Als ouders zich betrokken tonen en zijn, zullen de ontwikkelingskansen van kinderen vergroot worden. VVE-instellingen zullen samen met de ouders aan de gang moeten om de kwaliteit van de opvang te optimaliseren. Naast de ouder staan en de ouder als partner zien, geeft instellingen de kans een kwaliteitsslag te maken. Verband met module Ouderbetrokkenheid

Eigen praktijkplek Hoe zit het met de ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie in jouw instelling? In dit praktijkonderzoek ga je dat onderzoeken. Hoe kunnen de ouders van je praktijkplek nog beter samenwerken met de instelling om optimale omstandigheden te creëren voor de ontwikkeling van het jonge kind?

Overzicht fases en opdrachten Onderzoeksplan: Oriënteren Richten Plannen Vervolgens: Verzamelen Analyseren en concluderen

Overzicht fases en opdrachten Beroepsproduct: Ontwerpen Onderzoeksverslag en presentatie: Rapporteren en presenteren

Oriëntatiefase Oriënteren: Verken het praktijkprobleem Verken de literatuur Verzamel informatie in de praktijk Beschrijf het praktijkprobleem (5xW+H-methode) Leg de opbrengsten vast

Richten Richten: Onderzoeksdoel Onderzoeksvraag Literatuurstudie Hoe kom je aan een onderzoeksvraag? Hoe kan de ouderbetrokkenheid bij jouw kinderdagverblijf worden verbeterd? Deze vraag kun je zelf verder specificeren

Onderzoeksplan A. De inleiding De aanleiding De context De onderzoeksorganisatie Aansluiting van het onderzoek in de organisatie (zie ook Van der Donk en Van Lanen, paragraaf 3.5, p. 113-114)

Onderzoeksplan B. Het praktijkprobleem Resultaten literatuurverkenning (mag ook bij C) Het praktijkprobleem (zie ook Van der Donk en Van Lanen, paragraaf 3.5, p. 113-114)

Onderzoeksplan C. Het onderzoeksdoel, de onderzoeksvraag en de literatuurstudie Onderzoeksdoel Onderzoeksvraag met eventuele deelvragen Literatuurstudie (zie ook Van der Donk en Van Lanen, paragraaf 4.7, p. 144-145)

Onderzoeksplan D. De onderzoeksaanpak Onderzoeksactiviteiten De tijdsplanning Randvoorwaarden (zie ook Van der Donk en Van Lanen, paragraaf 5.4, p. 177-178)

Onderzoeksplan Toetscriteria voor zelfcontrole Alle onderdelen helder beschreven? Vormen de vier onderdelen een logisch geheel? Kun je met de onderzoeksactiviteiten je onderzoeksvraag beantwoorden? Heb je een realistische planning met uitvoerbare onderzoeksactiviteiten? Logische momenten voor communicatie en reflectie? (zie ook Van der Donk en Van Lanen, paragraaf 5.5, p. 182)

Onderzoeksplan Toetscriteria voor zelfcontrole En verder… voorblad met noodzakelijke gegevens; inhoudsopgave; paginanummering; eenduidige bronverwijzing (APA); taalkundig correct (3F). (zie ook Van der Donk en Van Lanen, paragraaf 5.5, p. 182)

Deadlines opdrachten OP3 Week 3.8: inleveren onderzoeksplan Week 3.9: go/no go Week 3.10: opnieuw onderzoeksplan inleveren bij ‘no go’

Huiswerk voor bijeenkomst 2 Lezen Hoofdstuk 4 (Van der Donk & Van Lanen, 2011) Maken/doen Oriëntatie praktijkplek Literatuurverkenning en antwoord op 5 x W + H (hoofdstuk 3, Van der Donk & Van Lanen, 2011) Concept onderzoeksvraag en eventuele deelvragen