ESF-project ‘naar een hervorming van het stelsel Leren en Werken’ 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vrije centra voor leerlingenbegeleiding Onderwijsloopbaan- begeleiding in de hedendaagse CLB-praktijk Schaarbeek - 31 mei 2011.
Advertisements

Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Ambassadeurs Latent Talent Vrijwilligers van allochtone origine vertellen over hun eigen schoolloopbaan en werkervaring(en)
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Pilot Wmo-Wwb Amsterdam Conferentie Werk maken van ondersteuning: relatie Wmo-Wwb 5 oktober 2006.
Jeugd investeert in Amsterdam, Amsterdam investeert in jeugd 1 januari 2003 Doorlopend activiteitenaanbod: Afstemming school en vrije tijd Tussenbalans.
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
Kenniskring Orde en veiligheid. Rol ECABO Visie praktijkgericht leren Scholing praktijkopleiders Sectorplan 2009.
Workshop: Sociale Mix in het SO. Sociale Mix: Definitie.
Harmonisatieplannen kabinet
Treden naar succes, werk en leren Het hoger beroepsonderwijs in het Vlaamse onderwijs.
Associate degree en MBO-HBO
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Ondersteuning van kinderen van ouders met problematisch middelengebruik Werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening, werkgroep gezin, werkgroep onderwijs.
Opleiden in school 22 juni 2004
PDS binnen ZML Midden-Brabant 23 april 2003
Jongeren Preventie Team
De kern van het arrangeren
De voortrajecten vanuit het perspectief van de scholen Daniël De Block, Directeur Centrum voor Leren en Werken Gent.
Wsw in de Handel: Werkgevers Scheppen Werk voor iedereen Binnenstebuiten.
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Leren in de regio Marc van Rooden, 26 mei Wat is RegioLeren Regio Leren is het ontwikkelen, uitbouwen en onderhouden van een regionale kennisinfrastructuur.
LUNTEREN 2014 beleid in praktijk. Wat wil het SWV bereiken? schoolloopbanen hebben geen stagnaties overgangen verlopen soepel arrangementen zijn op maat.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Leven Lang Groen Leren Manifestatie groen onderwijs Marcel Creemers (Citaverde) Arry Verhage (Agro Opleidingshuis) Liesbeth van der Vegt (LTO) 12.
De kracht van de samenwerking in de regio
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Doel Workshop Hoe organiseer je keuzedelen binnen je opleiding?
PGZ, GOK en kleuterparticipatie Inge Van Trimpont Monica Bulcke.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Conceptnota Bis Duaal Leren
Leren en Werken voor jongeren VLOR – 30 september 2015 Leen Baisier.
Eva Verstraete Studiedag “Ouders over het secundair onderwijs” 20/11/2015.
Samen voor Kwetsbare Jongeren
Advies: werkplekleren Creativiteit en passie in het leerproces B3_Monsecour_Emmely_IV_Stap2 N
BBM workshop Educatie & Jeugdbeleid 20 april 2015 Tilburg.
Doelstelling:. mensen ondersteunen in het. verwerven en versterken van
Naar een nieuw stelsel van duaal leren. Beleidsnota’s Onderwijs – Werk, conceptnota bis “Samen met het beleidsdomein onderwijs/werk creëren we een geïntegreerd.
GLOBELINK ? Jeugddienst (erkend landelijk jeugdwerk) Duurzame ontwikkeling Participatie en uitspraak Hoofdzetel in Brussel – lokale projecten in Vlaanderen.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Hoe bereiden we ons optimaal voor? HR-uitdagingen tijdens een doorstroomtraject Thomas Bossuyt Partner BDO #SamenStromen.
STUURGROEP KZ 25 februari AGENDA Opvolging vorige bijeenkomst 19 maart 2015 Pedagogisch raamwerk. Alle documenten van de studiedag via onze website:
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
Educatie Maastricht en Mergelland. Educatie wat is dat ? Onderwijs voor volwassenen 18 + Binnen de Wet op de Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) Onderwijs.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
16 februari AGENDA 9u30 – 9u40 Inleiding 9u40 – 10u45 Voorstelling Minderhedenforum 10u45 – 11u00 Pauze 11u00 – 12u30 Stages binnen de Vlaamse overheid.
Eenduidige werkgeversbenadering Marcel Tijdhof en Han Holtkamp (POWI) Hengelo, 26 mei 2011.
ESF Begeleiden en ondersteunen van jongeren Hester Bergmans
Jongeren in een kwetsbare positie en passend onderwijs.
WALCHEREN VOOR ELKAAR WOG 4: afronding fase 1 en doorontwikkeling AGENDA 1.Opening 2.Verslag/terugblik vorige overlegtafel 3.Afspraken proces en besluitvorming.
Youth empowered by Skills ROUBAIX Cijfers en trends 2.
Een sluitend aanbod voor kwetsbare jongeren
@Level2work Contactdag Levenslang leren 24/03/2017
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Het zorgcontinuüm.
RTC Oost-Vlaanderen vzw
(O)Kans voor een versterkt onthaalonderwijs
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Jobbeurzen voor jongeren
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
Wat is “Duaal Leren”? Opleidingstraject waarbij het aanleren
Infodag onderwijs Welkom!
VTI Ieper- Valcke Prefab Beton
Uitstroomgesprekken.
Startmoment Duaal leren Provinciehuis Boeverbos
Slotevent lerend netwerk 2.0. Welkom!
VCLB Kernprocessen Waarom gemaakt
Versterk de Jobcoach IN de school
MeeGaan vzw   Visie.
Transcript van de presentatie:

ESF-project ‘naar een hervorming van het stelsel Leren en Werken’ 1

Inhoud 2 Voorstelling project 5053 Structuur van de landen Aanbevelingen vanuit project ondersteund door buitenlandse voorbeelden Algemene karakteristieken en structuur Kwaliteit Invalshoek van de bedrijven Invalshoek van de leerlingen

Project ESF-project ‘naar een hervorming van het stelsel Leren en Werken’ Uitgangspunt: problemen in huidige stelsel van L&W + hervorming dringt zich op Doel: buitenlandse stelsels bestuderen om er inspiratie uit te halen voor Vlaanderen – zonder te kopiëren disseminatiefase

Structuur van de landen

AANBEVELINGEN

ALGEMENE KARAKTERISTIEKEN EN STRUCTUUR Samenwerking op overheidsniveau Financiering van het systeem Doelgroepen Imago stelsel Intermediaire niveau Afstemming (regionaal) onderwijsaanbod

Samenwerking op overheidsniveau 7 Werk en Onderwijs moeten vanuit gezamenlijk draagvlak en gedeelde visie de handen in mekaar slaan, en dit zowel in de beleidsvoorbereiding als in de uiteindelijke uitvoering in het stelsel. Ook wordt de stem van de sociale partners best meegenomen. Er wordt best toegewerkt naar een samenwerking waarin neutraliteit, objectiviteit en consensus toegepast wordt.

Financiering 8 Voor de financiering worden er best een aantal scenario’s uitgetekend waardoor men het totaalplaatje van het stelsel kan bekijken. Op basis hiervan kan een beslissing genomen worden wat de financiering betreft.

Doelgroepen 9 Zowel het stelsel van Leren en Werken als de methodiek werkplekleren kunnen breder ingezet worden. ‘Essenscia juicht toe dat een uitbreiding van duaal leren naar het hoger onderwijs op termijn mogelijk wordt en het project niet beperkt blijft tot arbeidsmarktgerichte opleidingen in het TSO en BSO.’ (Essenscia, 2015)

Imago stelsel 10 Het is aanbevolen om een promotiestrategie uit te werken die ertoe kan bijdragen dat het imago van het stelsel in Vlaanderen beter wordt.

Intermediaire niveau 11 Het is aanbevolen om op het intermediaire niveau organisaties op te richten die een aantal taken kunnen opnemen zoals de erkenning van bedrijven, het informeren van bedrijven, … Het intermediair niveau heeft mensen in dienst die bij de bedrijven kunnen langsgaan.

Afstemming (regionaal) onderwijsaanbod 12 Om te beslissen of opleidingen enkel duaal of ook in het voltijds onderwijs worden aangeboden, worden de voor- en nadelen van elke optie best adequaat in kaart gebracht alsook de financiële implicaties van elk van de systemen. Op basis hiervan kan dan een keuze gemaakt worden. Om het regionale aanbod van opleidingen af te stemmen op de regionale arbeidsmarkt, is het aanbevolen om doelmatigheid in te voeren. Hierbij moeten scholen hun aanbod afstemmen op de arbeidsmarktbarometer en prognoses van de arbeidsmarkt; ook moeten scholen in onderlinge samenspraak het regionale opleidingsaanbod op een efficiënte manier afstemmen. Een goede monitoring is noodzakelijk opdat scholen zich voor de doelmatigheidsanalyses kunnen baseren op accurate en actuele gegevens.

KWALITEIT Afstemming werk – en leercomponent Kwaliteit van traject en controle bereiken competenties

Afstemming werk – en leercomponent 14 Er moet een evenwichtige procedure zijn om tot kwalificatiedossiers te komen, waarbij zowel werk- als onderwijsactoren een rol spelen. De doorlooptijd om tot nieuwe kwalificatiedossiers te komen, moet beperkt zijn. Door lerenden pas toe te laten tot de school als ze al een werkgever hebben, kan de match tussen leer- en werkcomponent gerealiseerd worden.

Kwaliteit van traject en controle op bereiken competenties 15 Het moet duidelijk zijn voor bedrijven welke competenties ze aan leerlingen moeten aanleren om het traject te bewaken.

INVALSHOEK VAN DE BEDRIJVEN Motiveren van bedrijven voor structureel engagement Erkenning van bedrijven

Motiveren van bedrijven tot structureel engagement 17 Het is aanbevolen dat er actief naar bedrijven wordt gezocht. Dit kan door de adviseurs op het intermediaire niveau. Om bedrijven te stimuleren kan het helpen om financiële prikkels aan te bieden; het systeem dat men gebruikt moet goed uitgekiend worden. Bedrijven moeten ondersteund worden in het opleiden van leerlingen. Er moet werk gemaakt worden van flexibele trajecten als een middel om KMO’s te ondersteunen bij het aanbieden van opleidingen aan lerenden.

Erkenning van bedrijven 18 Er moet een efficiënte erkenningsprocedure opgezet worden waarmee kan nagegaan worden of bedrijven een kwalitatieve werkplek vormen. Deze erkenning wordt best beperkt in tijd.

INVALSHOEK VAN DE LEERINGEN Toeleiding Screening Begeleiding leerling op de werkvloer Niet arbeidsrijpe leerlingen

Toeleiding 20 Er moet meer ingezet worden op studie-, schoolloopbaan- en beroepskeuzebegeleiding van de lerenden zodat ze beter geïnformeerd hun studiekeuze kunnen maken. Leerlingen moeten actuele en accurate info krijgen over de arbeids- en stagemarkt zodat ze dit kunnen meenemen in hun beslissingsproces.

Screening 21 De werkgever moet inspraak hebben in welke leerling er op de werkvloer komt. Er moet een laagdrempelige screenings- en intakeprocedure uitgewerkt worden op maat van de leerling. Bedrijven schrijven vacatures uit opdat jongeren bij hen kunnen komen solliciteren.

Begeleiding leerling op de werkvloer 22 Er worden best criteria gesteld aan de begeleiders op de werkplek: hij/zij moet vakbekwaam zijn en in staat zijn om met jongeren om te gaan. De criteria kunnen verwerkt worden in de erkenning. Alle begeleiding moet goed op elkaar afgestemd worden.

Niet-arbeidsrijpe leerlingen 23 Er moet een vangnet zijn voor de niet-arbeidsrijpe leerlingen. Het is cruciaal dat er doorstroommogelijkheden zijn van dit vangnet naar het reguliere onderwijs/duale stelsel.

VRAGEN 24