Versterking doorstroom BK DvdB 2015 1 Hoe het tij te keren in de beroepskolom ? Roel van Asselt Inhoud 1. Stand van zaken 2. Dwingende condities voor verbeteringen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit en onderwijstijd
Advertisements

Sectorplan: de regio aan zet!
Taal en rekenen in het MBO Marjo Jansen, senior beleidsadviseur.
VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Het veranderend landschap in het MBO
Diploma’s mbo: bouwstenen in de beroepskolom
Welkom. VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs.
Programma AMB Stand van zaken De Werkschool Drechtsteden/Zuid Holland Zuid Drechtstedendinsdag, 1 november 2011.
Onderwijs EE 2012 … February 22, Contents Letter NVAO Stand van zaken route 14 Curriculum EE Wiskundelijn. onderwijskunde: Onderwijsklimaat en cultuur.
Programma Bevordering doorstroom mbo –hbo
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Samenwerking, basis voor Ad-succes 23 mei 2007
Ouderavond 4VMBO-t 3 oktober 2013
Krimpen met perspectief
Werken aan het beroep van morgen
In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit
Volgen in SO / PrO Studiedag Speciaal Onderwijs 18 jan 2012
D.S.L.B. daalt in Frank Verhoeven
Havo/vwo - 9 oktober 2008 Associate degree Hans Daale Leido.
Kenniscentra en de Associate degree Een arbeidsmarktrelevante kwalificatie tussen MBO-4 en de Bachelor Wim Streumer, 1 april 2008 te Amersfoort.
VM4 Technologieroute Dag van de Beroepskolom 2012.
Regionale betrokkenheid bij de beroepskolom Een casus… Dag van de Beroepskolom 5 oktober 2012.
1 Trends en cijfers mbo-hbo Regio Utrecht 9 okt Doorstroom mbo-hbo Trends en cijfers Roel van Asselt Inhoud 9 oktober Kwantitatieve doorstroomgegevens.
Zoektocht naar samenwerking MBO - HBO
Enkele vragen vooraf Wie van u werkt in het MBO ?
Associate degree en MBO-HBO
1 april 2008 Associate degree en MBO-HBO Hans Daale Leido.
Wat – en het keuzedeel Dag van de Beroepskolom 2012.
15 april 2008 Associate degree stand van zaken Hans Daale Leido.
Associate degree… en wat nu? Hans Daale Leido Expert-Meeting 13 april 2011.
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Kaartje Gelderse Vallei invoegen. * Start gesprekken eind 2008 door welzijnsinstellingen en scholen * Redenen: * verandering in de maatschappij * onaantrekkelijkheid.
Communitybijeenkomst 21 april 2009 Kies Kleur in Groen.
Focus op Vakmanschap Nieuwe Kwalificatiedossiers VMBO 24 juni 2014
VMBO Economie Docentendag
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
Doel Workshop Hoe organiseer je keuzedelen binnen je opleiding?
Werkgevers en de beroepskolom VMBO, MBO en Ad. VMBO Wat houdt ons bezig?  Terugloop aantal leerlingen  Kaalslag technisch VMBO  CITO toets  Voorkeur.
Samen (leren) voor succes Samenwerking in de keten binnen Toptechniek in bedrijf Inspiratiemiddag M-Tech, 2 juni Rotterdam.
De kwaliteit van het basisonderwijs in het Noorden
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
3 * C C ompetenties in de C urricula van de C AH.
1 Werken er straks nog mensen in de bibliotheek? Verslag werkgroep OBA, SBH, Probiblio en ROC- Midden Nederland Presentators: Jan Klerk Stadsbibliotheek.
27 september 2006Doorlopende leerlijnen in de beroepskolom Doorlopende Leerlijnen in de Beroepskolom vo-mbo-hbo-wo Introductiebijeenkomst 27 September.
Gemeente Rotterdam 23 en 29 maart 2016 Informatiebijeenkomst Leren Loont! en beleidsregel. po, vo.
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 B ETER ONDERWIJS MET DIGITAAL LEERMATERIAAL : DROOM OF WERKELIJKHEID ? Alfons ten Brummelhuis Arrangeursdag.
‘ Bruggen Bouwen’ verbinden VSO – MBO en VSO- arbeidsmarkt SITS subsidie en subsidieonderzoek A2 Presentatie regio-overleg Agentschap SZW Zuid-Nederland.
In schooljaar hebben in Drenthe 300 mbo- studenten de opleiding zonder diploma verlaten.
1……………………….. Doeltreffende samenwerking Markermeer - IJmeer 12 november 2015 Corné Nijburg.
16 april 2015 Miniconferentie VO  MBO Regio Eem Welkom.
Naar een succesvolle en duurzame samenwerking in uw regio! Ajoeb Mohamedajoeb.
MBO-HBO in Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek Floor Boselie-Abbenhuis Dag van de Beroepskolom 9 oktober 2015.
Herziening kwalificatiestructuur mbo Jouke Dijkstra, Lidy van Oers en Laura Punt| 21 januari 2016.
Doorstroom mbo-hbo Dr. José Mulder. Van succesfactoren naar aanpak om doorstroom te verbeteren.
Nieuw beroepsgericht examenprogramma vmbo en Zorgpact
Met Minder Meer en Beter
Jan de Bont vice voorzitter Taskforce VMBO Koen Stephan beleidsmedewerker Bouwend Nederland
Netwerkbijeenkomst ronde 3
Pedagogisch werk KD 2016.
Workshop experimenten in het mbo
Altijd in ontwikkeling Altijd in verbinding
Altijd in ontwikkeling Altijd in verbinding
‘Goede start in het hbo: het LOB-cv’
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
DAG VAN DE BEROEPSKOLOM
Aansluiting mbo-hbo Peter van der Tol november 2017.
Studiemiddag doorstroom MBO-HBO
UMCG Gilde niveau 4 MBO verpleegkundige.
19 juni 2019 in 't Spant in Bussum
Transcript van de presentatie:

Versterking doorstroom BK DvdB Hoe het tij te keren in de beroepskolom ? Roel van Asselt Inhoud 1. Stand van zaken 2. Dwingende condities voor verbeteringen 3. Succesvolle en duurzame projectaanpak

Versterking doorstroom BK DvdB Stand van zaken Zie rapport voor recente rendementsgegeven en verbetervoorstellen. Actuele trends in de rendementsontwikkeling: verdere forse vermindering van 5 jaarrendementen t.o.v. vorig jaar rendement mbo’ers nu gelijk aan havisten: 45% (gemiddeld over de 7 sectoren); per sector verschillend; zie bijlage 3: ook HAO, HGZO en HSAO mbo-rendement dalend; KUO constant. mbo’ers scoren in HSAO, HTNO en KUO beter dan havist; in andere sectoren gelijk of iets minder. meer aandacht dan 2 jaar geleden voor rendementen en onderliggende oorzaken (politiek en in de scholen). Zie

Versterking doorstroom BK DvdB Stand van zaken Meeropbrengsten DvdB 2014 v.w.b. ‘langlopender’ oorzaken, en de te verwachte nieuwe oorzaken:  Struikelvak Engels.  Vergroting diversiteit mbo-instroom, met en zonder Doorstroom Keuzedeel (KVH).  Streaming (mbo-routes) kan wringen met hbo-eindniveau.  Complexere thuissituaties studenten.  De ‘scheve’ doorstroom moet worden meegenomen in aanpak van doorstroom mbo-hbo.  Aanpassing mbo-programma’s op rekenen/wiskunde en taaleisen.

Versterking doorstroom BK DvdB Stand van zaken Meeropbrengsten DvdB 2014 v.w.b. aanpak van het probleem  Flexibelere omgang BSA voor doorstromers van B naar Ad.  Ontwerp voor mbo’ers eigen eerstejaarsroutes (accepteer de eigenheid van mbo’ers, bouw die langzaam om).  Aanpak op alle niveaus in de ROC’s en HS’en (en ouders)  Leg duidelijk vast wat bij de aanpak “de regio” is.  Meer samenspraak/uitwisseling op landelijk niveau (werd: landelijke werkgroep BK16/20)

Versterking doorstroom BK DvdB Verbeteractiviteiten? Wat rest nog na 20 jaar aansluit- en doorstroomonderzoek en dito activiteiten om de aansluiting, doorstroom en studiesucces te verbeteren? Dalende rendementen ondanks alle inspanningen! Het momentum (?): diplomarendement wordt nu alom als een probleem ervaren en er is een strategische agenda die de problematieken (h)erkent en deze wil wegnemen.

Versterking doorstroom BK DvdB Dwingende randvoorwaarden (1) Voor duurzame, effectieve verbeteringen  Neem de beroepskolom serieus, als deel van het onderwijsstelsel en benoem de verantwoordelijkheden landelijk (politiek en branches) voor afstemming van vernieuwingen en beleid.  Doe dat ook regionaal op instellingsniveau en neem gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een samenhangende leerroute vmbo-mbo-hbo.  Flexibiliseer in ieder geval het hbo-deel gericht op talentontwikkeling, aanleg en belangstelling van studenten en op de diversiteit van het beroepenveld.

Versterking doorstroom BK DvdB Dwingende randvoorwaarden (2)  Erken dat er in deze problematiek geen panacees zijn: aanpak is vaak in te kleuren per koppels van mbo-hbo- opleidingen per leerling/student-type, per leerjaar en zelfs per regio.  Breng de doorstroomactiviteiten onder in het kwaliteits- zorgprogramma van de betrokken instellingen; stel criteria op.  Werk niet aan noodverbandjes en ad-hoc aanpak.  Stel vast wat je onder hbo-niveau(‘s) verstaat.  Zorg dat de aansluiting (programmatisch, didactisch en qua veranderende leeromgeving) op orde is.

Versterking doorstroom BK DvdB Succesvolle en duurzame projectaanpak (1) Ga niet voor meer studenten die doorstromen, maar voor meer geschikte studenten (geschikt voor een hbo- uitstroomprofiel). Bedenk arrangementen die studenten gemotiveerd houden om voldoende studietijd in te zetten, ook in hogere leerjaren. Zet mbo- en hbo-docenten aan gezamenlijk onderwijs- uitvoering: dat rendeert en blijkt duurzaam. Ontwikkel echt doorlopende loopbaanbegeleiding in de beroepskolom en stel: ‘LOB is van iedereen' en maak (alle) KVH’s er onderdeel van.

Versterking doorstroom BK DvdB Succesvolle en duurzame projectaanpak (2) Ga uit van een erkende, integrale (regionale) probleem- analyse van de doorstroom mbo-hbo en richt de project- doelen daarop in. Stel vooraf vast wanneer het project geslaagd mag heten; evalueer de projecten en stuur bij. Zorg dat de voorwaarden (geld, tijd, kwaliteit, menskracht) duurzaam beschikbaar zijn; ook na het project. Voer ook regionale projecten uit die de lijn vmbo-mbo-hbo versterken; maak de lijn vmbo-mbo-hbo succesvoller en aantrekkelijker dan de route vmbo-havo-hbo. Het versterkt de beroepskolomgedachte en het imago va het vmbo.