De Invloed van Populaire leeftijdgenoten op de Bereidheid van Adolescenten om Alcohol te Drinken: Een Experimentele Chat Room Studie Hanneke Teunissen,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SSL-studiedagen februari 2011 De invloed van de studieloopbanen in het secundair onderwijs op het succes in het hoger onderwijs Kim Bellens & Jan.
Advertisements

Het schoolwelbevinden van Brusselse scholieren
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
intensiteit,uitingsvormen en gevolgen
Enkele Determinanten van Peer Review Presentatie werkstuk Geert Wissink Universiteit van Amsterdam, 13 januari 2003.
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
College 2 Between-subject en within-subject designs
Individuele factoren die bewustwording, behoeften en participatie in professionele ontwikkelingsactiviteiten beïnvloeden: Een model op drie niveaus over.
(voordracht: Hein Raat)
D. Hermans, M.-C. Opdenacker, E. Van de Gaer & J. Van Damme Ongelijke kansen in het secundair onderwijs in Vlaanderen Een longitudinale analyse van de.
Het collaboratief spelen van een educatieve game
Hoofdstuk 3 – Gegevens verzamelen
Experimenteel en quasi-experimenteel onderzoek
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
Vriendschapsrelaties van dove en slechthorende adolescenten
Effecten van alcohol en kwetsbaarheid voor verslaving
Universele preventie van middelengebruik bij jongeren Een onderzoek door M. Kleinjan en R. C. M. E. Engels.
Nadelige effecten van pogingen tot controle van oncontroleerbare pijn.
Chapter 9. Understanding Multivariate Techniques
Twee-factor Variantie-analyse
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS Mieke Van Houtte Universiteit Gent Vakgroep Sociologie.
Workshop Onderzoeksontwerp
Leren met effect “Taaltuin”
Leren met meer effect I en II
Adolescentie aan het begin van de 21ste eeuw
Hoe een juiste onderzoeksvraag opstellen?
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Evaluatieonderzoek naar de effectiviteit van
Wetenschapsfilosofie Werkcollege 2. Programma Opzet: 1. Vragen over het afgelopen hoorcollege 2. Vragen over de leesstof (studieboek en essay Popper uit.
Academische vaardigheden - C1.5
Gender en wiskunde Anja Jansen 2007.
Lehouck Florine  Abstract  Inleiding  Het onderzoek  Methode  Resultaten  Discussie.
Betrouwbaarheid.
Autonome auto’s Een onderzoek naar comfort, veiligheid en betrouwbaarheid van autonome functies in automobielen. Abstract In dit onderzoek is onderzocht.
Dossier Empowerment.
Rook-en alcoholspecifieke opvoeding
Jongeren & Alcohol Jens Allaert.
Verboden vrienden als verboden vruchten
Leydi Johana Breuls “In hoeverre speelt de sociale samenstelling van een sportclub een rol in de beslissing van leden om te stoppen?“ 01 Waarom?
1 BUE Middenkader 2003 Een eerste verkenning van de resultaten.
Waar moeten we ons druk om maken? Effectiviteit van het natuurkunde- onderwijs in 5 vwo als het gaat om het eindexamencijfer natuurkunde.
Relatie tussen alcoholgebruik en neurocognitief functioneren in de adolescentie in een longitudinaal design OutlineIntroductionMethodsResultsConclusion.
Alcoholgebruik van Nederlandse jongeren: Effecten van cohort, leeftijd en sekse? Lot Geels, Meike Bartels, Toos van Beijsterveldt, Niels van der Aa, Jenny.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Het goede voorbeeld? Drinkpatronen van vaders en moeders Trimbos-instituut Evelien Vermeulen-Smit.
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Faculty name Weerhoudt geïntensiveerde handhaving gecombineerd met een alcohol stappenplan adolescenten ervan om alcohol te drinken of dronken te worden?
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Welke rol speelt gedragsstoornis in de associatie tussen ADHD en (stoornissen in) alcoholgebruik? Marlous.
Gerald Riedstra STOEIEN TUSSEN VADER EN KIND Onderzoek naar de psychometrische kwaliteiten van de Nederlandse versie van Rough and Tumble Play-Quality.
Ouder worden & alcohol Welkom – Karen Vanmarcke
Minder moe door verbetering van het lichaamsbewustzijn?
Groepsdynamica.
Vermogensrendementsheffing Interen op risicovrij rendement?
Determinanten en andere beïnvloedende factoren bij medicatiegebruik
Internet interventie voor angst en depressie: de rol van begeleiding Eerste verkenning van resultaten Annet KleiboerAnnemieke van Straten Heleen Riper.
Drinkgedrag van jongeren Persoonlijke gevolgen Maatschappelijke kosten Drinkmotieven Proximale factoren Bron: Menselijk lichaam,2015.
1 Relatie Intelligentie Quotiënt en de Motorische Vaardigheid Marco Borhem Fleur van Dam Sanne Hein Opdrachtgever Docent Begeleider Opdrachtgever Docent.
Evaluatieonderzoek VVTO Engels Kees de Bot Sieneke Goorhuis BCN/RUG.
AOS docentonderzoek bijeenkomst 9 Analyseren. Analyseren van data verzamelde data analyse resultaten conclusies Doel: ordenen van data om antwoord op.
Drugsgebruik onder jongeren in Noord-Holland Noord Emovo 2013.
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
Zelfwaardering en acceptatie door leeftijdsgenoten EEN LONGITUDINAAL ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOLKINDEREN - WENDY DONDERS EN KARINE VERSCHUEREN.
Universele preventie van middelengebruik bij jongeren
Tevredenheidsonderzoek 2017
Examentraining Kunst Algemeen Havo
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS
Preventie van alcoholgebruik van adolescenten door verbeterde ouder-kind alcoholspecifieke communicatie: De “Hou vol! Geen alcohol” pilot studie Suzanne.
Onderzoeken 1HV.
Experimenteren.
Disclosure belangen Tony Poot
Transcript van de presentatie:

De Invloed van Populaire leeftijdgenoten op de Bereidheid van Adolescenten om Alcohol te Drinken: Een Experimentele Chat Room Studie Hanneke Teunissen, Renske Spijkerman, Mitch Prinstein, Rutger Engels & Ron Scholte Behavioural Science Institute

Theoretische achtergrond Hoge mate van alcoholgebruik tijdens adolescentie en een vroege startleeftijd kunnen tot verschillende problemen leiden Belangrijk om te weten wat de voorspellers zijn van alcoholgebruik onder adolescenten → Leeftijdgenoten

Leeftijdgenoten kunnen op verschillende manieren invloed hebben op het alcoholgebruik van adolescenten: – Directe invloeden, zoals aanmoedigingen om te drinken; – Indirecte invloeden, zoals via sociale normen → Sociale normen: Welk drinkgedrag wordt gewaardeerd en zal tot sociale acceptatie leiden? →Normen beïnvloeden de bereidheid van adolescenten om alcohol te drinken →Bereidheid om alcohol te drinken is een belangrijke voorspeller van drinkgedrag

Waarom passen adolescenten zich aan aan de alcoholnormen van leeftijdgenoten? Mogelijke motivatie: Verwachting van sociale beloningen (bijv. Prototype-Willingness model) →Tijdens adolescentie is bereiken van hoge sociale status zeer belangrijk. →Eerder aanpassen aan de normen van populaire leeftijdgenoten dan van niet-populaire leeftijdgenoten?

Beperkingen van vorig onderzoek: – Correlationele designs – Vragenlijsten: retrospectieve metingen → Experimenteel design: wat is de invloed van alcoholnormen van leeftijdgenoten op de bereidheid van adolescenten om te drinken?

Onderzoeksvragen: 1. Passen jongens hun bereidheid om alcohol te drinken aan wanneer ze geconfronteerd worden met pro-alcohol normen van leeftijdgenoten? 2.Wordt dit beïnvloed door de sociale status van de leeftijdgenoten? 3. Passen jongens hun bereidheid om te drinken ook aan aan anti- alcohol normen van leeftijdgenoten? Sociale status van leeftijdgenoten experimenteel gemanipuleerd Beantwoorden van hypothetische drink situaties in een gesimuleerde Internet chat room (cf. Cohen & Prinstein, 2006)

Hypothesen: 1. Jongens zullen hun bereidheid om te drinken aanpassen aan de pro-alcohol normen van populaire leeftijdgenoten, maar niet aan niet-populaire leeftijdgenoten; 2. Dezelfde effecten worden verwacht voor de anti-alcohol normen.

Methode 1. Voormeting: klassikale vragenlijstafname: Deelnemers: – 532 adolescenten (46% jongens; M leeftijd = 14.3 [SD =.72]) – 4 middelbare scholen; HAVO en VWO Metingen: – Populariteit – Vriendschappen – Bereidheid om te drinken: hypothetische situaties – Drinkgedrag

2.Chat room experiment: Deelnemers: 74 jongens: Gemiddelde sociale status & ooit alcoholgedronken Design: 2 (populaire / niet-populaire leeftijdgenoten) x 2 (pro- / anti- alcohol normen) between subjects design. 4 condities: -Populaire leeftijdgenoten & pro-alcohol normen -Niet-populaire leeftijdgenoten & pro-alcohol normen -Populaire leeftijdgenoten & anti-alcohol normen -Niet-populaire leeftijdgenoten & anti-alcohol normen

Chat-room experiment: (cf. Cohen & Prinstein, 2006) Coverstory: “Hoe communiceren adolescenten met elkaar via het Internet?” 3 andere leerlingen: voorgeprogrammeerde electronische confederates Bereidheid om alcohol te drinken (hypothetische situaties) Persoonlijke informatie: beste vrienden en hobby’s “Inloggen”

Voorbeeld: Populaire confederates

Voorbeeld: Populaire confederates & Pro-alcohol normen

Confederates gaven twee soorten antwoorden per conditie: ‘Controle items’: Gelijk aan de gemiddelde score op dat item tijdens de voormeting. ‘Aanpassings items’: In pro-alcohol conditie: hoge scores (meer bereid om te drinken); In anti-alcohol conditie: lage scores (minder bereid om te drinken) → Sociale druk op de ‘aanpassings items’, maar niet op de ‘controle items’ Hypothese: We verwachten vooral invloed van de populaire confederates op de ‘aanpassings items’

Resultaten Pro-alcohol conditie: Covariantie analyse met herhaalde metingen (ANCOVA), gecontroleerd voor scores op de voormeting: Deelnemers scoorden hoger (meer bereid om te drinken) op de ‘aanpassings items’ dan op de ‘controle items, F(1,30) = 82.60, p <.001 Significante interactie met de sociale status van de confederates, F(1,30) = 15.52, p <.001

p =.007 p <.001 NS Interactie effect tussen aanpassings / controle items en sociale status: Pro-alcohol conditie

Resultaten Anti-alcohol conditie: Deelnemers scoorden lager (minder bereid om alcohol te drinken) op de aanpassings items dan op de controle items, F(1,36) = 16.66, p <.001 Significante interactie met de sociale status van de confederates, F(1,36) = 10.88, p =.002

Anti-alcohol conditie Interactie effect tussen aanpassings / controle items en sociale status: NS p =.001 p =.02

Conclusie Jongens passen hun bereidheid om te drinken aan aan zowel de pro- alcohol als de anti-alcohol normen van leeftijdgenoten; Ze passen zich meer aan aan populaire dan niet-populaire leeftijdgenoten. → Adolescenten passen zich mogelijk vooral aan aan leeftijdgenoten vanwege verwachte sociale beloningen. Opmerkelijke bevinding: deelnemers in het algemeen meer bereid om te drinken na het zien van de normen van niet-populaire leeftijdgenoten dan van populaire leeftijdgenoten. → Overtreffen van de antwoorden van niet-populaire leeftijdgenoten?

Suggesties voor vervolgonderzoek: Lange termijn effect en effect op werkelijk drinkgedrag? Populariteit van de deelnemer? Vrouwelijke deelnemers?

Bedankt voor uw aandacht!