De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Experimenteren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Experimenteren."— Transcript van de presentatie:

1 Experimenteren

2 Wat houdt het in? Observatie van een situatie van de werkelijkheid.
Een zeer gecontroleerde ingreep doen op deze situatie. Bekijken wat het effect is van deze ingreep. Experimentele groep vs controle groep. Onderzoekt het oorzaak en het gevolg (verband).

3 Voordelen Heel nauwkeurig effecten van bepaalde ingrepen meten.
Middel om hypotheses te toetsen en te bevestigen of onterechte claims te verwerpen. Middel om de uitwerking van bepaalde ingrepen/situaties uit te proberen en de effecten vast te stellen. Je leert terughoudend te zijn met voorbarige bevestigingen van bepaalde samenhangen.

4 Nadelen Nauwelijks situaties te bedenken die zich lenen voor het doen van een zuiver experiment. Moeilijk haalbaar. Vaak ethische bezwaren. Er worden vaak groepen benadeeld. De reactie/gevoelens van mensen kan sterke invloed hebben op de experimentele ingreep

5 Voorbeeld Een kinderopvang gaat het effect van ouderbetrokkenheid onderzoeken. Experimentele groep: wordt betrokken in de kinderopvang Controle groep: wordt niet betrokken in de kinderopvang Ethisch verantwoord??

6 Wat neem je mee Eerst goed nadenken of het ethisch verantwoord is.
Vragen van medestudenten: Valt af te raden in onderwijsinstellingen aangezien het dan niet ethisch verantwoord is. Niet toepasbaar voor de onderzoeksvraag: “ waar zijn jongeren verslaafd aan en wat wordt er onder verslavingen verstaan? “ Je kan jongeren niet verslaafd maken.

7 Dank u om te luisteren


Download ppt "Experimenteren."

Verwante presentaties


Ads door Google