Louis Vervloet Algemeen Directeur ESF-Agentschap Vlaanderen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toeleiding, screening en indicering van personen met een arbeidsbeperking
Advertisements

De eerste vijf maanden Henk Nies, Vilans, 1 maart 2010, Utrecht.
Sociaal en coöperatief ondernemen in de Social Profit: kansen en 4 maart 2013.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
MVO is de opdracht Seminarie VVSG
Netwerk Lokale Economie 27/09/2013 Voorstelling Streekpact RESOC.
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
Stages en praktijkonderzoek in de sociale economie
Lien Verwaeren Kabinet Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Vlaamse Regering Naar een nieuw decreet Lokaal Cultuurbeleid.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Vereniging Hoofdstuk XII Intégra Plus Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale.
Anderstalige nieuwkomers in centrumsteden (basis- en secundair onderwijs) - resultaten bevraging centrumsteden en LOP’s -
P. 1Titel van de presentatie 18/07/02 Organisatiestructuur Fiscale Entiteiten Grote Ondernemingen.
Als publieke dienstverlener wil de VDAB : voor werkzoekenden,
Jongeren Preventie Team
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
Competentiegericht leren én organiseren (Beroeps)onderwijs in 2010; over de gevolgen van het nieuwe leren voor de school en het bestel Inleiding door Leo.
Oproep Innovatie Brussel, 12 november 2013 ESF-Agentschap Vlaanderen.
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
Info Klimkracht Lokaal Overleg Kinderopvang
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
De sociale economie als partner voor profitbedrijven en lokale besturen Uitdagingen voor de 5 november 2014.
Aanvullende subsidiëring gecombineerd onderwijs Wie zijn wij Volwassenenonderwijs Kisp Schaalvergroting centra in Oost-Vlaanderen cvo Kisp.
VDAB in een veranderend landschap
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
1 Uitstroom Sociale Economie ESF november 2012.
Vlaanderen geeft het voorbeeld Beleidsaccenten Emancipatiezaken Ingrid Pelssers.
Faculteit Economie en Management. FEM Smart Business Center Van lerende organisaties naar lerende combinaties April 2015.
22 september Tender POP Thomas Bossuyt & Maarten Andriessen.
Terugblik op 15 maanden ondersteuning van sociale en beschutte werkplaatsen 22 september 2015, Vlaams Parlement Het maatwerkbedrijf van de toekomst.
Future-proof… gedeelde verantwoordelijkheid! Slotevent ESF-projecten Sociale Economie 22/09/2015.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
ESF-project ‘naar een hervorming van het stelsel Leren en Werken’ 1.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
SOCIALE ECONOMIE EN DE EU Ervaringen vanuit Vlaanderen Farah Nolens.
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Hoe bereiden we ons optimaal voor? HR-uitdagingen tijdens een doorstroomtraject Thomas Bossuyt Partner BDO #SamenStromen.
Stroomopwaarts met doorstroom Aan de slag met de conclusies van het Lerend netwerk ‘Stroomopwaarts’. Katleen Van Waeyenberge – Koen Van Hee Binario #SamenStromen.
PERSLANCERING Streekpact RESOC Antwerpen.
Infosessie Oproep Armoede (360) 7 maart Voorstelling ESF.
Met Traject aan tafel Departement Kanselarij en Bestuur.
Vernieuwde werkwijze Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Anders denken, anders doen.
Matching ideals stichting laluz & logo IO invoegen!! Contactgegevens account manager.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
Startvergadering ontwikkelcommissies standaardtrajecten duaal leren
Besturen met Burgerkracht
Business Process Management
@Level2work Contactdag Levenslang leren 24/03/2017
AANBOD STARTERSLABO FASE 4
OPROEP DUAAL LEREN & WERKEN Infosessie
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Verwijzen naar kookboek.
Introductie Specialist: Exchange vzw
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Waarde creëren door samenwerking sociale en reguliere economie
Doorgroei ondernemingen met behoud beslissingscentrum
ESF-ondersteuning voor bedrijven
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Geïntegreerd breed onthaal
Ann Jughmans Stafmedewerker VVSG
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
De conformiteit van de vrijetijdsdecreten met het Planlastdecreet
Startmoment Duaal leren Provinciehuis Boeverbos
Slotevent lerend netwerk 2.0. Welkom!
ESF Jobcoaches VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN.
Doorstroom naar (echt) werk
Versterk de Jobcoach IN de school
Transcript van de presentatie:

Louis Vervloet Algemeen Directeur ESF-Agentschap Vlaanderen Conclusies en aanbevelingen

Klavertje 5 €0,43mio €2,7mio €5,43mio GRI (Duurzaamheidsrapportering) Uitstroom Sociale Economie €2,56mio Kwaliteitsmanagement in de sociale economie €2,37mio Tender Transitie €2,7mio POP €5,43mio

ESF 2014-2020 Focus op doorstroom! Open ESF oproep tot 31.12.2015 1190 doelgroepwerknemers naar NEC 75% doorstroom = ambitie Mandaathouder doorstroom = voorwaarden

Ronde tafels Sociale Economie

Slotnota met aanbevelingen ALGEMEEN Verduidelijk de rol van overheid (als beheerder en kwaliteitsexpert), het aanbod aan collectieve ondersteuning voor de Sociale Economie (werkvorm overschrijdende opleiding, ondersteuning en uitwisseling), promotoren en werkveld (vertegenwoordiging). Concretiseer de opvolging van de sociale economie. Stem kwaliteitsassessments, duurzaamheids-verslaggeving, informatie(verwerking) en benchmark, beheer van kwaliteitsmodel en (sector)opvolging door WSE op elkaar af. Draag er zorg voor dat het kwaliteitopvolgkader met kwaliteitsassessments binnen sociale economie ook als kwaliteitsbewijs kan gebruikt worden voor erkenningen en subsidiëringen binnen het beleidsdomein “Werk” . Zorg voor aangepaste trajecten voor de maatwerkafdelingen en de LDE-initiatieven die geen ondersteuning kregen vanuit de afgelopen ESF-projecten doch ook gevat worden door transitienoden Ontsluit de ontwikkelde tools uit àlle projecten, eventueel via gerichte disseminatieprojecten.

Concretiseer de opvolging van de sociale economie Concretiseer de opvolging van de sociale economie. Stem kwaliteitsassessments, duurzaamheidsverslaggeving, informatie-verwerking en sectoropvolging op elkaar af. Draag er zorg voor dat het kwaliteitopvolgkader met kwaliteitsassessments binnen sociale economie ook als kwaliteitsbewijs kan gebruikt worden voor erkenningen en subsidiëringen binnen het beleidsdomein “Werk” .

Beleid en strategie met aandacht voor de sociale, economische en milieu-impact Stimuleer het strategisch-commercieel handelen en specifiek de producten- en dienstendifferentiatie bij sociale economie-ondernemingen, in functie van duurzaam ondernemen en risicospreiding. Stimuleer voortrekkers in de sector en biedt innovatie- en disseminatiekansen aan

Bestuur en management met aandacht voor stakeholdersbetrokkenheid Stimuleer de sociale economie-sector om verder in te zetten op corporate governance en bestuurlijke vernieuwing als katalysator voor vernieuwing en innovatie. Het organiseren van een lerend netwerk, de invoering van een sectorale code, actieve ondersteuning bij kantelmomenten in de organisatie (voorzitterswissel, directieontslag) zijn actievoorbeelden. Stimuleer de sector én overweeg ondersteuning tot het investeren in de managementcompetenties via gerichte individuele coaching, in het bijzonder in de financiële en strategisch-commerciële competenties. Zet verder in op de verplichte managementondersteuning, toe te kennen o.b.v. financiële en niet-financiële (transitie)noden en criteria. Inventariseer de diverse tewerkstellingsmaatregelen die binnen de sociale economie van toepassing zijn (ook deze die federaal overkomen) en vereenvoudig of optimaliseer op basis van voorafgaande impact(metingen) in afstemming met de sector(vertegenwoordigers) om de transities goed te laten verlopen.

Stimuleer de sociale economie-sector om verder in te zetten op corporate governance en bestuurlijke vernieuwing als katalysator voor vernieuwing en innovatie. Het organiseren van een lerend netwerk, de invoering van een sectorale code, actieve ondersteuning bij kantelmomenten in de organisatie (voorzitterswissel, directieontslag) zijn actievoorbeelden.

Human Resourcesbeleid aandacht voor doorstroom van doelgroepmedewerkers Schep duidelijkheid - in opvolging van de Tender POP – over de sjablonen en registraties binnen Mijn Loopbaan; over het eigenaarschap van de POP; over de opmaak van POP’s voor de resterende 80%; over het opvolgen van de huidige POP’s. Beoordeel en verduidelijk aan de sector het gebruik van POP’s voor de VDAB-evaluatie, idealiter als aanvullend informerend en niet als objectiverende screening. Immers, de POP’s zijn op maat van de diverse doelgroepen en hun specifieke problematieken. Gebruik het lopende POP-traject, gericht op doelgroepmedewerkers, als een hefboom voor de verdere professionalisering van (begeleidend) kader en management. Stimuleer, in functie van meer vraag gestuurde doorstroom van doelgroepmedewerkers, partnerschappen tussen bedrijven / cvba’s enerzijds en VDAB / sociale economie anderzijds. Werk hiervoor verder samen met de sectoren en in de toekomst via de sectorconvenanten.

Human Resourcesbeleid aandacht voor doorstroom van doelgroepmedewerkers Schep duidelijkheid -in opvolging van de Tender POP- over de sjablonen en de registraties binnen Mijn Loopbaan; over het eigenaarschap van de POP; over de opmaak van POP’s voor de resterende 80%; over het opvolgen van de huidige POP’s.

Sleutel- en ondersteunende processen en middelenbeheer Ondersteun het delen van kennis en ervaring op vlak van verbeteren en vernieuwen van sleutelprocessen (per subsector), commerciële en enclavewerking, omkadering, administratie en aankoop, (regelgevende) expertise.

Klanten/medewerkerstevredenheid, maatschappelijke inbedding, partnerschappen, sleutelresultaten Introduceer de duurzaamheidsrapportering via een getrapt traject, creëer zo ruimte voor aanpassing / gewenning en opleiding: in een eerste jaargang met verplichte indicatoren, optimaal reeds te registreren van bij aanvang 2016, daarna geleidelijke toevoeging van vrijwillige en sectoreigen indicatoren. Zorg voor een duurzaamheidsrapportering met beperkte administratieve last voor de organisaties, die ook een meerwaarde oplevert voor de werkgever. Pas het ‘only once’ principe consequent toe en zorg dat de (Vlaamse) overheid gegevens maar één keer opvraagt bij organisaties. Maak aldus een toegankelijke, geaggregeerde en digitale rapportering mogelijk voor sociale economie-bedrijven. Accentueer tijdens de kwaliteitsassessments de procesmatige opvolging van de minder scorende indicatoren uit de duurzaamheidsrapportering. Evalueer de haalbaarheid/zinvolheid om micro of verstrengelde (LDE-)bedrijven te belasten met een duurzaamheidsrapportering en/of kwaliteitsopvolging. Voorzie desgevallend aangepaste alternatieven. Voorzie verder ondersteuning en procesbegeleiding voor (kleinere) organisaties die zich engageerden om op korte termijn te fusioneren, en dit op organisatorisch, juridisch en fiscaal vlak.

Klanten/medewerkerstevredenheid, maatschappelijke inbedding, partnerschappen, sleutelresultaten Introduceer de duurzaamheidsrapportering met beperkte administratieve last via een getrapt traject: in een eerste jaargang met verplichte indicatoren, optimaal reeds te registreren van bij aanvang 2016, daarna geleidelijke toevoeging van vrijwillige en sectoreigen indicatoren.