Het belang van de ketenverbinding Laura Punt. Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Drempels. drempels Over de drempels met taal en rekenen Heim Meijerink Noordwijkerhout, april 2010.
Advertisements

Welkom op de informatieavond van groep 7!
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Taal en rekenen in het MBO Marjo Jansen, senior beleidsadviseur.
Op naar groep 8! Entreetoets Groep 7.
De rekentoets.
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Taalbeleid in het vmbo - een praktijkvoorbeeld
Rekenbeleid Centrale rekentoets start in Verplicht voor alle leerlingen Toets is op twee niveaus: 2F (vmbo / mavo) 3F (havo / vwo)
Passend Onderwijs: onze gezamenlijke zorg?
Opbrengstgericht werken
Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs
Drentse Onderwijsmonitor 2013
Taal en rekenen MBO flitsbijeenkomst 18 juni 2009 Marjo Jansen Beleidsdirectie BVE.
in de nieuwe generatie mvt-leermiddelen
Doorlopende leerlijnen sectorspecifieke deelsessie po
[naam school] informatieve bijeenkomst nieuwe Cito-normering [7 april 2014]
Taal en rekenen 17 april. Taal en rekenen 17 april.
Over rekenen gesproken
Voortgangsrapportage Utrechtse Onderwijs Agenda. Utrechtse Onderwijs Agenda is de invulling van de Lokale Educatieve Agenda In 2006 een gezamenlijk ambitiedocument.
Diagnostische toetsen voor het MBO
De overgang van primair naar voortgezet onderwijs
Regiobijeenkomsten WEC-Raad Mei en juni Programma regiobijeenkomst uurwelkom en aanleiding bijeenkomst uur thema I: rol en positie van.
Rekentoets locatie DEN BONGERD.
‘Diagnostische toetsen’ Doorlopende leerlijnen Rekenen-Wiskunde toetsen bij referentieniveaus Jan van Weerden Hoofd Research PO-VO.
De ontwikkeling van het begrip functionele geletterdheid en gecijferdheid in toenemende verfijning/complexiteit/uitgewerktheid Wat? Taal in de vakken en.
Vmbo - havo/vwo januari/februari 2012 Regionale netwerken taal en rekenen.
Taal en rekenen Joke van Balen.
Presentatie 9 juni 2011 Excellente onderwijsprogrammering Bijeenkomst van sectievertegenwoordigers in het kader van de PSG-Expeditie donderdag 9 juni 2011.
Informatieavond groep 7
Trainer Basisvaardigheden Spelling
Nieuw Nederlands 4e editie
Pilot PO-VO-monitor PO-VO-conferentie Rotterdam, november 2013
Op naar…
Informatieavond groep 8
Algemene uitkomsten groepsgesprekken POVO 13 november 2008 Jan Peters Ben Verbruggen.
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Ontwikkelingen beleid en regelgeving rekentoets vo
Startconferentie regionale netwerken Henk Post Directeur VO
Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool is er.
Presentatie Locatie Lemmer
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Programma Inleiding Een stukje geschiedenis
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Wijzigingen overgang PO-VO Programma Toelichting wijzigingen wet- en regelgeving Verplichte eindtoets Schooladvies Toelating VO Zorgplicht.
Klas 3. Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool.
Informatieavond Voortgezet Onderwijs
Rapport Meijerink in de praktijk Heleen Rutgers Taal in de Etalage 21 april 2009.
Referentiekader rekenen. Uit: /
Voorlichting- & scholingsbijeenkomsten Groningen, Haren, Ten Boer & Zuidlaren Erik de Graaf Oktober/november 2013.
Een doorgaande lijn VVE-PO in de praktijk Hoe wordt er vorm gegeven aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs? Door:
Open Huis 19 januari Hartelijk welkom! Avila College Even voorstellen: Gerco van ‘t Spijker Teamleider klas 1 en 2.
CONFERENTIE DOORLOPENDE LEERLIJNEN TAAL EN REKENEN 9, 21 en 29 november Jan Kastelein/Maaike Beuving, CvE Naar een doorlopende toetslijn.
Conferentie Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, de referentieniveaus in de praktijk parallelsessie 1 nr. 2 Overdracht po-vo in de praktijk.
Referentiekader rekenen. Uit: /
Workshop referentieniveaus (SLO). Inhoud Aanleiding tot de referentieniveaus Wat zijn referentieniveaus? Status en ontwikkelingen rond de ref.niveaus.
Basisvaardigheden Taal een inspectie-onderzoek in het vmbo bbl/kbl en het PrO Jan Rijkers coördinerend inspecteur voortgezet onderwijs Taal in de etalage.
Toezicht op de kwaliteit van onderwijs en de doorlopende leerlijnen 1. Waarom toezicht? 2. Hoe werkt toezicht? 3. Hoe houden we toezicht op doorlopende.
Pilot november 2011 Utrecht. GRONINGEN DLL en REFERENTIENIVEAUS.
Informatieoverdracht PO-VO (onderdeel van project Effectief schakelen) Esmee Hornstra, PO-Raad.
Parallelsessies 1: Focus op praktijk Overdracht vve - po in de praktijk Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair.
Een doorlopende leerlijn van VVE naar PO Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs vormgegeven? Door:
DOLLARD COLLEGE LOCATIE SCHEEMDA Pilot 1.1 Collega’s Dollard College 11 maart 2010.
OUDERAVOND KEUZEBEGELEIDING 3 MAVO 11 januari 2016 WELKOM!
Van het Primair Onderwijs naar Van het Primair Onderwijs naar het Voortgezet Onderwijs.
Onderzoek rekentoets Vossius Gymnasium
Stand van zaken beleid en regelgeving van rekenen
Haal meer uit het leerlingvolgsysteem aan de hand van de TOA
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Advisering, ophoging en druk van ouders
Transcript van de presentatie:

Het belang van de ketenverbinding Laura Punt

Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van de ketenbenadering Valkuilen en kansen De rol van de experts van School aan Zet

Een stukje geschiedenis … Twee derde van Pabo-studenten zakt voor taaltoets in 2006; Noodklok niveau basisvaardigheden geluid in onderwijsveld; Commissie Meijerink doorlopende leerlijnen taal en rekenen; 1 augustus 2010 wettelijke verankering referentiekader; Aanleidingen: lage prestaties, grote verschillen tussen scholen en grote variatie aan eisen aan taal- en rekenniveau in sectoren.

Inmiddels… Sprake van doorlopende leerlijnen? “Complexe materie; zaak van lange adem De afgelopen vier jaar stonden in het teken van de implementatie van de referentieniveaus, en ook de komende twee jaren geven we nog de tijd aan scholen om leerlingen goed voor te bereiden op deze referentieniveaus en met name de rekentoets.” Uit: Brief van de staatssecretaris en minister van OCW aan de Tweede Kamer, 13 juni 2014

Beheersing basisvaardigheden PO Beheersing +/- 1F Woordenschat 75% 78% Spelling 75% 78% Begrijpend lezen 75% 77% Getallen en bewerkingen 75% 76% Breuken, procenten en verhoudingen 75% 77% Meten, meetkunde en tijd 75% 78% Bron: Onderwijs Inspectie

Beheersing basisvaardigheden VO Geslaagd Rekentoets BBKBGT/TLHavoVwo ,4%39,2%54,9%45,3%87,6% Bron: CvTE Tussenrapportage 2014

Beheersing Engels PO MinimumVoldoendeGevorderd Lezen Luisteren + +/- - Woordenschat Bron: PPON 2012

Excellentie Onderbenutting in PO: totaalscore Cito 12% van de lln. Onderbenutting in VO bij doorstroomvakken: Engels en wiskunde percentage het grootst op havo: 10% (Mulder e.a., 2007)

Diverse recente onderzoeken Relatie toeleverend onderwijs sterkst tussen PO en VO, de meeste scholen kennen schriftelijke en mondelinge overdracht voor alle leerlingen (Leest e.a. 2013) Goede contacten tussen PO en VO, maar nog weinig inhoudelijke samenwerking (Voortgangsrapportage 2014) Selectie speelt steeds grotere rol en in VO is dit met name negatief voor laatbloeiers en lln. uit lagere sociaaleconomische milieus (Advies Onderwijsraad 2013) Afstroom in het vmbo zeker niet alleen door te hoge adviezen PO (Onderzoek in opdracht van Stichting Platforms vmbo 2013)

Hoe kom je dan tot doorlopende leerlijnen? Samenwerking in de keten! Van VVE naar HO Dus wel: kansen bieden, gezamenlijk verantwoordelijk voelen, de leerling laten tellen, leren van elkaar! Dus niet: naar elkaar wijzen, alleen het wiel uitvinden, streng selecteren en hoog adviseren om ‘goede cijfers te halen’.

Valkuilen Onvoldoende draagvlak, eigenaarschap en betrokkenheid op alle niveaus. Onvoldoende aandacht voor samen ‘richten’, ‘inrichten’ en ‘verrichten’.

Kansen Het ‘wat’ ligt er; referentiekader, toetslijnen, allemaal gericht op de doorlopende leerlijnen. Het ‘hoe’ is aan jullie. Samen onderzoeken en samen leren om het primaire proces voor de leerlingen te verbeteren. De expertise is ruimschoots aanwezig in Zwolle! En de valkuilen zijn bekend!!

Rol van School aan Zet School aan Zet ondersteunt samenwerkingsverbanden, ketens, scholen in het land op twee lijnen: Regionale afspraken over aanmelding, advisering, protocollen voor (warme) overdracht(dossiers) etc. Inhoudelijke verbetering aansluiting POVO voor taal, rekenen, Engels en excellentie.

Veel succes deze middag! Kris Verbeeck Esther de Boer Lionel KoleLaura Punt