Van Carnaval naar de vasten?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Hoe kom ik aan klanten?”
Advertisements

BEGIN KERKELIJK JAAR.
Goede week PALMZONDAG WITTE DONDERDAG GOEDE VRIJDAG STILLE ZATERDAG.
H1 wikken en wegen Paragraaf 1+2.
Voor de plannex publicatieprijs. Door Jasper v/d Broek.
Bloemen, vruchten, zaden
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Denken en dienen Romeinen 12-15
Carnaval Niek Bessems.
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Christen God Relaties Geloof Werk Bidden Tijd Bijbellezen Geld kerk
Ledenvergaderingen cao postverspreiders
Het gebed en de feesten bij de moslims!!!
Hoe gezond ben ik?.
Bio-industrie Lees met elkaar het verhaal over de
Preek: Jaap de Schipper.
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
De Islam.
Een heilig leven leiden betekent:
onhygiënisch werken en de gevolgen
Europa wordt christelijk
We beginnen met een standaard voedselketen….
Ruimtevaartquiz De Maan De.
De romeinen leefde 2500 jaar gelede. In Rome de hoofdstad van Italië.
Besnijdenis Rechtbank in Duitsland: mishandeling Rechtbank in Duitsland: mishandeling Vreemd geworden in onze cultuur ook voor ons? Vreemd geworden in.
Eten en drinken Onaardige leus? Onaardige leus? Geen wijsvinger, maar spiegel Geen wijsvinger, maar spiegel Draait alles om consumptie? Draait alles om.
Veranderen brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus?
Onze Vader in de hemel.
Vertrouw helemaal op God 1.Op de proef gesteld. Vertrouw helemaal op God 1.Op de proef gesteld 2.De proef doorstaan.
De minister van buitenlandse zaken waarschuwd voor een levend testobject dat is ontsnapt uit een laboratorium waar ze onderzoeken en bepaalde testen doen.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Het Regenwoud De longen van de aarde.
De feesten Hier krijg je de feesten te zien die we op school vieren, en hoe we te werk zijn gegaan.
Wat is jouw lijstje? vya 29 december December lijstjesmaand.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
De Christelijke feestdagen
Wat een apart verhaal! Opkrassen! Geen Grote Markt! De aureool rond de zweep Laat jij je gezeggen? Jezus in de tempel.
Jezus is de ware Jakobsladder
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
onhygiënisch werken en de gevolgen
Derde zondag van de veertigdagentijd zondag 8 maart 2015 Oculi mei ‘mijn ogen’ Intrededienst van ds. Wielie Elhorst Johannes 2: Kort voor Pasen.
Zingen 1. O grote God die liefde zijt, o Vader van ons leven,
Waar moet je op letten in deze loopbaan?
Voedselveiligheid. Schokkende gebeurtenissen.
2 Korinthe 3. 5 Niet dat wij uit onszelf bekwaam zijn iets als ons werk in rekening te brengen, maar onze bekwaamheid is Gods werk, 2Korinthe 3.
De zeehond Door Melissa en Lise.
In deze dienst zal Ds. Verbree Voorgaan
We lezen: Exodus 3: Leviticus 24: De preek gaat over HC Zondag (36 en) 37 LOF en EER voor de heerlijke Naam van God! Alle liederen worden.
Ik haatte dat woord gerechtigheid: het vervloekte en verdoemde mij Ik haatte dat woord gerechtigheid: het vervloekte en verdoemde mij. Ik zei tegen.
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Inhoud: 1. Controleer de winkel. 2. Controleer de verkoper. 3. Veiligheid van website. 4. Veiligheid van betaling. 5. Shoppen via smart phone of tablet.
Thema 3. Had ik de liefde niet - ik zou niets zijn ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
De tweede zondag in de veertigdagentijd heet Reminiscere en dat betekent: ´Gedenk Heer, uw barmhartigheid´ Dit komt uit Psalm 25 : 6 en 7 ‘Denk aan uw.
Schat in aarden vaten. 2 Corinthiërs 4:1-5:11 4:1-6 Tegenstelling tot anderen 4:7-14 Instrumenten 4:15 Nut voor de Corinthiërs 4:16-5:5 Tegenstelling.
De vijfde zondag in de veertigdagentijd heet Judica en dat betekent: ‘Verschaf mij recht’ Dit komt uit Psalm 43: 1 ‘verschaf mij recht, o God, vecht voor.
De vierde zondag in de veertigdagentijd heet Laetare Dit betekent “Verheug u” en komt uit Jesaja 54 Laetare wordt ook “halfvasten” genoemd.
De presentatie Van Nick, Danil en Glenn LEEUW. INHOUD  Leefgebied  Voedsel  Welpjes  snelheid.
Deze presentatie gaat over:.  Hallo,  Wij hebben een onderzoek gedaan in de wijk.  Wij hebben uiteindelijk gekozen voor het gebied bij de kinderboerderij.
Brief aan de Galaten -23- belofte – geloof - zonen.
    Christelijke vrijheid samen God willen dienen in de gemeente
Dit komt uit Psalm 91 : 15 ‘Roep je mij aan,
Genesis 1: God zei: ‘Ik wil mensen maken.
Blok II God de Vader In de komende zes lessen leer je God de Vader beter kennen door te kijken naar wat Hij gedaan heeft en nu nog doet.
Political Communication & Journalism
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
Prediking zondag 16 september 2018
Transcript van de presentatie:

Van Carnaval naar de vasten?

Wat is Carnaval? Latijn: Carne en Vale: letterlijk vaarwel vlees Latijn: carrus navalis: scheepswagen > link met de praalwagens Van Dale: feest gedurende de drie dagen die aan het begin van de veertigdagentijd, dus aan Aswoensdag, voorafgaan, waarop velerlei feestelijkheden, meestal met verkleedpartijen en optochten gepaard, plaatshebben”.

Oorsprong: -waarschijnlijk in Italië: Vermenging van het Germaanse Offerfeest en het Romeinse lentefeest. = feesten bij de seizoenswissel Nieuw leven en licht gevierd met praalwagens en maskers

Na carnaval komt de veertigdagentijd: de vasten betekent niet dat mensen helemaal niets eten maar ze eten meer groenten en rauwkost en minder of geen vlees. Waarom? Om met zichzelf in het reine te komen (boetedoening) Vorm van bezinning en bewustwording Uit solidariteit Om dichterbij God te komen

Anno 2014? een gevoel van verbondenheid met mensen op de rest van de aarde die het veel slechter hebben dan wij. er minder beroep wordt gedaan op de aarde (er is 10 kilo plantaardig voedsel nodig voor 1 kilo vlees) dezelfde omstandigheden creëren als waarin mensen leven die geen vlees kunnen betalen een soort aanklacht tegen de bio-industrie die dieren opfokt voor de slacht onder vaak heel slechte omstandigheden. Betekent toch ook nog altijd het bewust worden van de weg naar Pasen

filmfragment http://www.youtube.com/watch?v=mvQ_b3u xn5g We kijken naar dit nieuwsfragment maar lezen eerst de vragen in jullie werkbundel.

Kunnen wij nog vasten? klasgesprek