Cyclus B 5 juli 2015 Veertiende Zondag van de Tijd door het Jaar Veertiende Zondag van de Tijd door het Jaar Muziek: Canticum van Alexandrië Beelden van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bidden of danken? 2 febr Rotterdam.
Advertisements

Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Psalm Een pelgrimslied. Ik sla mijn ogen op naar de bergen,
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Troost voor het hart 2 Corinthiërs 1:1-12. Paulus – apostel van Christus Jezus - door de wil van God.
Zegen & vloek deel II.
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
12...Wij immers zijn niet opgewassen tegen deze grote menigte die tegen ons is opgerukt, en wij weten niet, wat wij doen moeten, maar op U zijn onze.
…..overrompeld door verdriet
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
OVER WAT JE ZEGT EN WAT JE DOET
Thema voor vanavond is:
Galaten 1:11-12 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. Want ik heb het ook niet van.
‘voor de kinderen’.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Engelen.
Verlangen naar licht.
Wandelen met de Ontzagwekkende
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
30 november 2014 Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties.
Niets zonder Gods zegen
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
Beelden van de kerk.
Een voorbeeld dat navolging verdient
Welkom Voorganger: Dhr. G. Brandorff Ouderling van dienst: K. Muis Organist: J. Thijssen Schriftlezing: Ez. 2: 1-7 Mar. 6: 1-6.
Cyclus B 26 juli 2015 Zeven- tiende zondag vd Tijd door het Jaar Muziek: “Glorie aan God” Sefardische liturgie Afbeelding: Elia die ten hemel stijgt op.
Achtiende Zondag door het Jaar Cyclus B
Cyclus B 12 juli 2015 Vijftiende zondag door het Jaar Vijftiende zondag door het Jaar Muziek: Kyrie van Arvo Pärt Ruïnes vh Heiligdom van Bethel.
In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan Na de zegen zingen we Psalm 84: 1, 2, 3 Schriftlezing: Marcus 6: 1-13 Tekst: Marcus 6: 6b-13.
14de vd Tijd door het Jaar B Luisterend naar “Ad Faciem” van Buxtehude, eren we het geliefde gelaat van Jezus, verworpen door de mensen van Nazaret Regina.
9 augustus 2015 Negentiende Zondag van de Tijd door het Jaar Negentiende Zondag van de Tijd door het Jaar Cyclus B Muziek: “Exsurge Domine” Afbeeldingen:
19de van de Tijd door het Jaar B Laat ons bidden bij het beluisteren van de zeer mooie muziek van het “Heer Jezus” van Th. L. De Victoria Regina.
Cyclus B 16 augustus 2015 Twintigste Zondag van de Tijd door het Jaar Twintigste Zondag van de Tijd door het Jaar Gregoriaans: “Christus factus oboediens”
3 oktober 2015 Garderen. De vraag is niet: waar gaat een mens heen als hij sterft? De vraag is: als een mens sterft, zal hij herleven? inleiding.
Cyclus B Onze Heer Jezus Christus, Koning van het Heelal 22 november 2015 « Kruisafneming » (Sieger Köder) Muziek: Psalm 109 (110) (H. Schütz)
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Welkom Gezamelijke avonddienst, zondag 13 december 2015 Voorganger: Ds. H. J. H. Pap Ouderling van dienst: Egbert Duurkoop Organist: H. Snel Lezing: Psalm.
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
‘t Veerlicht Raamsdonksveer Hoe staat het er voor …in je leven? …….in je relatie met God? Welke emotie reflekteert jouw geloofs- leven het.
Cyclus C Eerste zondag van de Vasten Eerste zondag van de Vasten 14 februari 2016 Muziek: Klaaglied 2’ (Hebreeuwse Synagoge) Abraham vader van de gelovigen.
De preek gaat over: Marcus 6: 1 – 6 Verkijk je niet op Jezus Voorlezer: Jan Dees Voorganger: ds. Roel Prins te Buitenpost Alle liederen worden tijdens.
Witte Donderdag Resten van de stad Tanis, met overwonnen farao Muziek: Oosters gezang van de Goede Week.
1 Pinksteren De Heilige Geest als onderpand. 2 Wie immers van de mensen weet wat er in de mens omgaat? Alleen de geest van de mens die in hem is! Zo ook.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Cyclus C Palm- of Passiezondag Palm- of Passiezondag 20 maart 2016 Palmprocessie van de Olijfberg naar Jeruzalem. Muziek: “Waar wilt Gij dat we het Paasmaal.
10 maart 2016 Bodegraven. Johannes 4 35 Zegt gij niet: Nog vier maanden, dan komt de oogst? Zie, Ik zeg u, slaat uw ogen op en beschouwt de velden, dat.
Er is gelegenheid tot het stellen van vragen na de preek.
Waarom zijn we hier op aarde?. Wat is de zin van ons bestaan? Waar leef jij voor? Wat is jouw levensdoel? Waarom ben jij hier op aarde? Heb jij dat helder?
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Cyclus C Vijfde zondag van de Vasten Vijfde zondag van de Vasten 13 maart 2016 Muziek: Psalm “Naar U heb ik mijn ogen opgeslagen” Hebreeuwse Synagoge.
Cyclus C Tiende zondag Van de Tijd door het Jaar Tiende zondag Van de Tijd door het Jaar 5 juni 2016 Muziek: Klaaglied. Hebreeuwse Synagoge Lamp uit Sarefat.
Zeventiende zondag vd Tijd door het Jaar
Negentiende Zondag door het Jaar 13 augustus 2017
Tweeëntwinigste Zondag vd Tijd door het Jaar
Eenentwintigste Zondag van de Tijd door het Jaar
Vierentwintigste zondag door het Jaar
Zesentwintigste Zondag
Letter A (Aleph) vh hebreeuwse alfabet Vijfentwintigste Zondag
Eenendertigste Zondag
Beelden vd bron van Gichon van de Tijd door het Jaar
van de Tijd door het Jaar
van de Tijd door het Jaar
Uitbreiding vd getuigen vd Verrijzenis (Koepel vh H.Graf)
(grotkerk v.St Petrus die er de eerste bisschop van was)
Eenentwintigste Zondag van de Tijd door het Jaar
Tweeëntwintigste Zondag van de Tijd door het Jaar
Transcript van de presentatie:

Cyclus B 5 juli 2015 Veertiende Zondag van de Tijd door het Jaar Veertiende Zondag van de Tijd door het Jaar Muziek: Canticum van Alexandrië Beelden van de bergen van de Kaukasus

De beelden zijn van de bergen van de Kaukasus (aktueel Georgië) vanwaar men met de “trappsalmen)” de pelgrimstocht naar Jeru- zalem begint. In deze niet-Joodse streken leeft het volk in verdrukking door hen die niet in Jahwe geloven. Daarom richt de pelgrim, op weg naar de Heilige Stad, zijn ogen naar Hem die op zijn troon van glorie zetelt (Ps 123).

Te Nazaret is JEZUS, evenals Ezechiël en de psalmist, verontwaardigd 1ste lezing: De profeet Ezechiël, treedt evenals Jezus op tegen een opstandig volk, dat de stem van God niet kent. Psalm 123 (122): Tijdens zijn pelgrimstocht naar Jeruzalem, vervuld van afschuw, slaat de psalmist zijn ogen op naar God. 2e lezing: In de Tweede brief aan de Korintiërs erkent Sint Paulus dat, wanneer hij zwak is, hij in feite STERK is. Evangelie: Juist te Nazaret geloven zijn medeburgers niet in Jezus. Verwonderd over dat ongeloof, kan Hij daar geen mirakelen doen.

Ez 2, 2-5 In die dagen kwam de Geest over mij en sprak tot mij; Hij deed mij recht overeind staan en ik hoorde hoe Hij tot mij sprak. Hij zei: “Mensenzoon, Ik zend u tot de kinderen van Israël, tot dat opstandige volk dat zich tegen Mij verzet; zij en hun voorvaderen hebben opstand tegen Mij gepleegd tot op deze dag toe. Het is een nukkig en weerbarstig volk. Tot hen zend Ik u en u zult tot hen zeggen: Zo spreekt God de Heer. En of zij nu luisteren of niet – het is een opstandig volk- zij zullen weten dat er een profeet in hun midden is.” God spreekt tot Ezechiël die in Irak is (Babylonië), opdat hij zou profetéren tot Israël, “ een opstandig volk” Bagdad, waar Ezechiël leeft als gedeporteerde

Met psalm 123 (122), aan het begin van de bedevaartsliederen (Ps ), optrekkend naar Jeruzalem, herinnert de Psalmist dat hij een situatie beleeft gelijkend op die van Ezechiël (en Jezus) en hij smeekt God dat Hij zich over hem ontfermt. -Vol vertrouwen slaat hij zijn ogen op naar God, aan Wie hij zich onderdanig voelt zoals een “slaaf” aan zijn meester of een slavin aan haar meesteres. -Hij is vervuld van de spot en het misprijzen die hij voortdurend ondervindt in een vreemd land.

Psalm 123 (122) Ons oog richt zich op de Heer onze God tot Hij zich om ons bekommert. Tot U sla ik mijn ogen op, tot U, die woont in de hemel.- Zoals het oog van de slaaf, gericht op de hand van zijn meester. Kaukasus, Svanezia

Ons oog richt zich op de Heer onze God tot Hij zich om ons bekommert. Zoals het oog van de dienstmaagd, gericht op haar meesteres; Zo richt zich ons oog op DE HEER onze GOD tot Hij zich om ons bekommert.- Bergtoppen van de Grote Kaukasus

Ons oog richt zich op de Heer onze God tot Hij zich om ons bekommert. Ontferm U toch, Heer, heb erbarmen met ons, wij kunnen de hoon niet meer dragen. Die dronkemans-spot, dat verwaande geschimp, wij hebben een afschuw ervan !

2Kor 12, 7-10 Broeders en zusters, er is –want anders zouden die buitengewone openbaringen mij verwaand kunnen maken- er is een doorn in mijn vlees gestoken, als een bode van de satan die mij moet afranselen. Tot driemaal toe heb ik de Heer aangeroepen, dat hij van mij zou weggaan. Maar Hij antwoordde mij: `Je hebt genoeg aan mijn genade. Kracht wordt juist in zwakheid volkomen.' Dus zal ik het liefst van alles roemen op mijn zwakheden. Dan zal de kracht van Christus in mij wonen. Daarom lijd ik om Christus' wil gaarne zwakheid, smaad, nood, vervolging en benauwdheid. Want als ik zwak ben, dan ben ik sterk. Ik heb mijn kracht van Christus H. Paulus

Ik heb u vrienden genoemd, zegt de Heer. Niemand komt tot de Vader tenzij door Mij. Joh. 15,15b Ik heb u vrienden genoemd, zegt de Heer. Niemand komt tot de Vader tenzij door Mij. Joh. 15,15b Nazaret. Kapiteel van de Synagoge

Nazaret. In die tijd ging Jezus vandaar weg om zich naar zijn vaderstad te begeven en zijn leerlingen gingen met Hem mee. Toen het sabbat was, begon Hij te onderrichten in de synagoge. De talrijke toehoorders vroegen verbaasd: ‘Waar heeft Hij dat vandaan? En wat is dat voor een wijsheid die Hem geschonken is? En wat zijn dat voor wonderen, die zijn handen verrichten? Is dat niet de timmerman, de zoon van Maria en de broeder van Jacobus en Jozef en Judas en Simon? En wonen zijn zusters niet hier bij ons?’ En zij namen aanstoot aan Hem. Maar Jezus sprak tot hen: ‘Een profeet wordt overal geëerd behalve in zijn eigen stad, bij zijn verwanten en in zijn eigen kring.’ Hij kon daar geen enkel wonder doen, behalve dat Hij een klein aantal zieken genas die Hij de handen oplegde. Hij stond verwonderd over hun ongeloof. Jezus ging rond in de dorpen in de omtrek, waar Hij onderricht gaf. Mc 6, 1-6

Bij dag verleent de HEER mij zijn genade, en in de nacht prijs ik de God die leven geeft. Psalm 42 (41),9

Origineel: Joan Ramirez (+) Uitbreiding met afbeeldingen, lezingen, muziek, kommentaren (Catalaanse en Spaanse versie) : Regina Goberna, in samenwerking met Àngel Casas Engelse vertaling : Vivian Townsend Italiaanse vertaling : Ramon Julià Baskische vertaling : Periko Alkain Portugese vertaling : Ze Manel Marquespereira Franse vertaling : Àngel Casas Nederlandse vertaling : Ben Van Vossel Video: Esther Lozano