Waarom begrijpen we elkaar wel en niet?.  De man sloeg de hond met de stok.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
E.V.V.O. (Rustig in je eigen tempo doorklikken).
Advertisements

Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Gesprekjes….
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Uitslag enquête over online pesten
START DIA.
Hoe ruim ik mijn kamer op?
Opkomen voor jezelf.
De Drama Driehoek.
Een meisje van 16 gaat voor het eerst naar de disco.
Pikante afwas !! Ik stop ermee. Die hele bereiding van deze maaltijd!!!
Mijn gegevens op het web!?
We zijn toch allemaal gelijk…
Wie is rijk ? & wie is arm ?.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
"Wat ga je later worden, Jantje. " vraagt moeder. "Vuilnisman
Nieuwe buren deel 1 Gemaakt door; Aquinnah, Cédrick, Peter, Sarah Niveau 7.
Sportiviteit & Respect HC Twente 26 maart 2014
Recht tegenover een café staan twee agenten met hun hond
Wie durft te zeggen dat vrouwen ook niet in staat zijn om technische problemen van een auto te herkennen?
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Taalkunde Grammatica A
Moppen over domme blondjes, belgen en holanders …
Voor een lieve vriend of vriendin
Iedereen coach naar Jef Clement.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
Interpreteren van data
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
VREDE.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Vriendschap boven alles. Gemaakt door: Marte en Annelore.
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Als sterren aan de hemel staan
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Wat is de zin van het leven?
Patiënten kunnen artsen beter
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
voor familie en vrienden van
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Resultaten Leerlingenenquête 2015
Stijlvormen beeldspraak, hyperbool, understatement, (anti)climax, retorische vraag, eufemisme, spot, woordspeling, tegenstelling, paradox.
ono počínatzahrátkošile (het inspeelshirt)
RAAR of WAAR Mediabegrip week 41/42.
Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
‘t Veerlicht Raamsdonksveer Hoe staat het er voor …in je leven? …….in je relatie met God? Welke emotie reflekteert jouw geloofs- leven het.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Week 4 Conversatieanalyse - interactie in de klas.
Taalbeschouwing 2 week 5 Pragmatiek.
Het Roze Strikje Hoeveel hou je van haar... ? hou je van haar... ?
Hoofdstuk 1 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk Augustus 2015.
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Oriëntatie op Communicatie- en Informatiewetenschappen Hoorcollege 3.
Collegeweek 2 Conversatieanalyse en pragmatiek. 1. Je kunt het onderzoeksgebied van de conversatieanalyse in een breder kader plaatsen. 2. Je weet wat.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Romeinen 8:1,2 De mensen die bij Jezus horen, krijgen geen straf van God.
Nee Zeggen!.
Nee-zeggen Footer Text 12/30/2018.
Het gezegde (vraagzin van maken, pv komt vooraan)
week 2 Pragmatiek + conversatieanalyse
collegeweek 1 Conversatieanalyse en pragmatiek
Transcript van de presentatie:

Waarom begrijpen we elkaar wel en niet?

 De man sloeg de hond met de stok.

 Ik heb die sieraden van haar afgepakt  De jongen die Sarah leuk vindt, gaat op vakantie.  Er is morgen geen concert in het park.

 ‘Ik heb het koud’  Als je wilt dat iemand het raam dicht doet.  ‘Kan je me het zout aangeven?’  Als je wilt dat iemand je het zout ook aangeeft.  ‘Nou, wat een lekker weertje’ (als het regent)  Als je bedoelt dat het rotweer is.  ‘Is er op jouw kamer een bom ontploft?’  Als je moeder bedoelt dat het een grote rotzooi is op jouw kamer.

 Jan haalde de picknickspullen uit de auto. Het bier was warm geworden.  Zeventien schepen kozen zee. Slechts vier keerden terug.  De bus vertrok wat vroeger dan gewoonlijk. Jan kwam te laat op zijn werk.

 Ze houden zich aan het Coöperatieprincipe van Grice  Ze werken samen om een geslaagde communicatie tot stand te brengen. En ze gaan ervan uit dat de ander ook een geslaagde communicatie als doel heeft.  Beide gesprekspartners houden zich (meestal) aan een aantal regels om het gesprek gaande te houden.

 De maxime van kwantiteit: ◦ Wees zo informatief als nodig is: zeg niet te veel maar ook niet te weinig.  De maxime van kwaliteit: ◦ Zeg geen dingen die niet waar zijn of waar je niet zeker van bent of ze waar zijn.  De maxime van relatie: ◦ Zeg alleen wat relevant is voor het doel van de conversatie.  De maxime van wijze: ◦ Wees duidelijk en vermijd ambiguïteit.

 ‘Is er hier een bom ontploft?’ Deze metafoor schendt: ◦ de maxime van relatie: lijkt irrelevant informatie te geven. ◦ de maxime van kwaliteit: geeft informatie die letterlijk niet waar is. ◦ de maxime van wijze: de uiting is niet meteen duidelijk  ‘Wie kan dit nu lekker vinden?’ Suggestieve vragen schenden: ◦ de maxime van relatie: De vragen zijn niet relevant. De spreker hoeft niet per se een antwoord, maar wil alleen een bewering doen.  ‘Nou, wat een prachtige jurk’. Ironie schendt: ◦ de maxime van kwaliteit: geeft informatie die niet waar is ◦ de maxime van wijze: deze indirecte variant is onduidelijker dan de directe variant.

 We gaan er vanuit dat wanneer een gesprekspartner een maxime schendt, dit een reden heeft  hij/zij deelt met ons immers het doel om de communicatie te laten slagen.  Daarom zullen we op zoek gaan naar een andere betekenis die wel relevant, waar, en duidelijk is in die context.

 Dat gaan jullie onderzoeken!  We gaan telefoongesprekken analyseren.  De afsluiting van het gesprek

 Elk groepje krijgt twee stapeltjes met uitgeschreven telefoongesprekken. Het zijn steeds alleen de afsluitingen.  Verdeel je groepje in tweeën.  Ga met 3 of 2 personen de telefoongesprekken bekijken en kijk: ◦ Of jullie regels kunnen herkennen waar de proefpersonen zich aan houden. ◦ Of jullie andere opvallende, terugkomende dingen kunnen herkennen.  Schrijf de gevonden regels en opvallende dingen op het A3-blad.  Hier hebben jullie 10 minuten voor  Daarna gaan jullie 3 minuten de gevonden analyses vergelijken met andere helft van de groep.  Daarna gaan we evalueren en kijken wat alle groepen gevonden hebben.

 Er wordt in de afsluiting vaak een afspraak gemaakt.  ‘dan mail ik dat zo even’  ‘oke dan eh kom ik zo wel naar het voetbalveld’  ‘ik uh ik sms het je’  ‘ik kom naar het station gefietst’  Er wordt vaak verwezen naar iets in de toekomst.  ‘Tot dalik!’  ‘Tot vanavond’  ‘Zie ik je dan’  ‘Tot later dan”…‘Tot vanavond!’  ‘Oke, zie ik je straks’

 Proefpersonen reageren steeds op elkaar:  Aangrenzende paren

 Er is veel overlap. Gesprekspartners praten vaak door elkaar heen.  Dit begint vaak op het einde van een zin/uiting.  Er komen in de afsluiting vaak woordjes zoals ‘oke’, ‘goed’ en ‘prima’ voor.  Dit zijn pre-closing-items

 In telefoongesprekken houden we ons onbewust ook aan een aantal regels.  De gesprekspartners houden ook hier rekening met elkaar.  Er is een vast patroon te herkennen in de afsluiting van telefoongesprekken.

Toch blijft het soms moeilijk om elkaar te begrijpen. Of toch niet….