De binnenkant en de buitenkant van een school Wat doen we met strikte reglementen… … als we ons niet van binnenuit laten richten door waarden? (Quid leges.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geboren op 5 april 1891 te Santiago del Cile in Chili. een landje, gedomineerd door de Cordigliera delle Andes Geboren op 5 april 1891 te Santiago.
Advertisements

Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Opgewekt.
GOD is liefde.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Ik wens je De kracht van god.
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (5)
Het profiel van een christen
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Woord van Leven April 2014.
Hoe kun je Geloven? 1.
Pastoraal op school.
Verbonden.
4 De kracht van de Geest.
Sixth Sense Spirits of Nature.
Een knuffel voor jouw als je die hebt verdiend Een klop op de schouder
Welkom WELKOM. 'Sterven is het uitdoven van een lamp, niet de vernietiging van het licht.'
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe.
God en ons.
HOEZO BIDDEN?.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
Welkom op TOV!.
Geluid aan.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Woord Van Leven Mei 2014 “Namens Christus vragen wij: laat u met God verzoenen.” 2 Korintiërs 5,20.
Wat doet de Heilige Geest?
Het komt er dus op aan ‘het’ te zien?
Welkom op TOV!.
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
‘Als u iets kunt doen, heb dan medelijden met ons en help ons
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Leven zoals past bij God
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Welkom in ‘De Voorhof’ Zondag 23 HC Franeker 3 oktober 2010 Thema: Wanneer ben je blij met jezelf?
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Jij, God en je kind.
Welkom in deze kerkdienst
Lekker gegeten??.
in Nieuw-Testamentisch perspektief
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
De levensbeschouwelijke analyse
Ben jij wel eens verwonderd?
De doop in de Heilige Geest
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.
Pesten Nee, dat doen wij niet..
Jochem Schermers DE PIJN VAN GOD. JEREMIA 2: Het woord van de HEERE kwam tot mij: 2. Ga ten aanhoren van Jeruzalem: Zo zegt de HEERE: Ik denk aan.
VREUGDE.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Welkom ik maak me sterk.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Thema 3. Had ik de liefde niet - ik zou niets zijn ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
DoeMeeDienst GemeenteGroeiGroep 28 februari 2016 Thema: Als kinderen andere wegen gaan…. Welkom!
Rauw en troosten.
Leerdienst n.a.v. Zondag 1 A. Naar de kerk - ook om te leren B. Alles in Christus C. Levenslang: ellende, verlossing, dankbaarheid.
Kerkcentrum de Ark LITURGIE 24 juni 2012 THEMA: DE CHAOS DE BAAS, In deze dienst worden gedoopt   Kristel van den Berg, Sofia van.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
1.Koning en volk hebben gebed nodig, 2.steun van iemand groter dan zij, 3.steun van Israëls Hoop. 4.Ons verlangen, goed bestuur en vrede, 5.ontvangen we.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Christus’ project: de kerk
Transcript van de presentatie:

De binnenkant en de buitenkant van een school Wat doen we met strikte reglementen… … als we ons niet van binnenuit laten richten door waarden? (Quid leges sine moribus?)

tref jij dit ook aan in je school? apathie, ongeïnteresseerdheid en lusteloosheid wispelturigheid sterke onzekerheid bij het maken van keuzen inconsequentie hyperactiviteit meelopen met anderen zich afzetten tegen… pose-gedrag …

‘waardeverwarring’ Louis E. Raths (grondlegger van de 'values clarification'-beweging) ziet achter deze gedragshindernissen  een zoeken naar houvast  tegen verwarring en onzekerheid inzake waarden

Een school van waarde is een school van waarden (Patrick Adam)

maar… waar waarden woorden worden hebben woorden vaak geen waarde meer (Leo Jaspers)

waarden naar voor geschoven door leerkrachten respect samenwerkingzelfstandigheid waardering vertrouwen creativiteitbegrip luisterenzelfwaarde rust blijdschap leven geweldloosheid schoonheid samenhorigheidzorg waardering gezondheid enthousiasme geloof veiligheid gezag dienstbaarheid natuur zelfontplooiing solidariteit eenvoud toekomst vriendschap dankbaarheidvrede geduld behulpzaamheidkunnen presteren vergeving succes eerlijkheid verantwoordelijkheid rechtvaardigheidgesprekopenheid hoop realiteitszin troost goede sfeer eerlijkheid kennis verdraagzaamheid liefde geborgenheid genegenheid waarachtigheid/waarheid vrijheid beleefdheid …

GO! - onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap : voorstelling van zijn ‘waardenboek’ selectie van 25 waarden die kenmerkend zijn voor het onderwijs van het GO!, zoals respect, verdraagzaamheid, actief pluralisme en neutraliteit. “Wij vroegen ons af hoe deze waarden beleefd worden op de werkvloer. Kan een buitenstaander onze waarden herkennen of afleiden uit het gedrag van leerlingen, leraren, directeurs en zelfs ouders?”

Is er een verschil? Waarden als aspecten van menselijkheid (mensbeeld): veel gemeenschappelijks met de waarden van goede scholen uit andere netten Eigen plaats van het christelijk geloven in een katholieke school:  geeft fundament, inspiratie en motivatie (woord van Christus, zijn voorbeeld, zijn kracht)  is geen ‘schepje saus’ er boven op, maar doordringt en doorlicht het (transparantie)

het christelijk geloven biedt inspiratie, motivatie, transparantie en perspectief voor die waardebeleving respect samenwerkingzelfstandigheid waardering vertrouwen creativiteitbegrip luisterenzelfwaarde rust blijdschap leven geweldloosheid schoonheid samenhorigheidzorg waardering gezondheid enthousiasme geloof veiligheid gezag dienstbaarheid natuur zelfontplooiing solidariteit eenvoud toekomst vriendschap dankbaarheidvrede geduld behulpzaamheidkunnen presteren vergeving succes eerlijkheid verantwoordelijkheid rechtvaardigheidgesprekopenheid hoop realiteitszin troost goede sfeer eerlijkheid kennis verdraagzaamheid liefde geborgenheid genegenheid waarachtigheid/waarheid vrijheid beleefdheid …

‘een mens is beeld van God’ probeer dit maar te zien…  in een brutale leerling  in een kind dat onverzorgd is, zwak begaafd, allochtoon…  in een tegendraadse leerkracht  in een opvliegende ouder… hem/haar benaderen als ‘beeld van God’ zal  je uitnodigen tot respect  je behoeden voor onverschilligheid, hardheid, vooroordelen…  … je zelf gelukkiger maken

liefde als topwaarde “Wat je gedaan hebt voor de mens dicht bij jou, in het bijzonder aan de minste, dat heb je aan Mij gedaan”, zegt Christus. Dit geeft o.a. aan onze brede zorg voor kinderen en aan onze zorg voor elkaar een bijzondere betekenis, een eigen rijkdom en glans. In de andere wordt Christus transparant.

‘natuur’ of ‘schepping’ In een officiële school past het woord ‘schepping’ niet, tenzij in de godsdienstles. ‘Schepping’ zegt iets meer dan ‘natuur’, iets anders.  Het drukt uit dat de natuur ons door God gegeven is, aan ons gegund, als een geschenk én als een opdracht.  Ook dat zij fundamenteel goed is, over alle chaos, rampen en onheil heen.  Iets waarvoor we dankbaar kunnen zijn: in ons gebed. “Dank u voor deze lente, dank u voor elke nieuwe morgen.” Want het is niet vanzelfsprekend.

gebed en waardebeleving in de godsdienstles, bij het begin van de dag of het afsluiten van een dag, bij bijzondere gelegenheden…, in gebedsdiensten en eucharistievieringen bidden is aan God voorleggen wat wij belangrijk vinden, in de gelovige overtuiging dat God dat ook belangrijk vindt meteen vragen we om kracht en steun om het uit te houden in deze vaak veeleisende waardebeleving

een bijzonder perspectief Al het goede dat we - soms met last en moeite - voor leerlingen, ouders, collega’s… doen is ten lange laatste niet vergeefs; het heeft eeuwigheidswaarde. Karel De Gucht: “Idealisme kun je je alleen permitteren als je uitzicht hebt op het eeuwig leven.” Anders gezegd: dat de waarde van je inzet de tijd overstijgt geeft aan je inzet en idealisme een bijzondere stimulans.

Een katholieke school is de structurele ruimte waarin we rustig en actief, zonder schaamte het christelijk opvoedingsproject geïntegreerd kunnen realiseren  waarden beleven  samen, in gemeenschap  erover leren (band met de godsdienstles)  daar rond bidden en vieren  en zich goed vinden bij dit alles