Thema Ondergang Mort Artu/Arturs doet. Geoffrey, Historia: Neef Mordred en de koningin verraden Arthur, terug van vasteland (bijna overwinning op de Romeinen),

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Advertisements

Het Biersprookje of hoe werd Overgenomen door de Amerikanen *
Een gewone timmerman….
Het verhaal van de koning Hiranyakashipu en de heks Holika
Johannes 11:1-44 Lazarus, de broer van Maria en Marta
De beroemdste persoon die er is …
Christophel Columbus.
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
Tussen Pasen en Pinksteren.
… en wat wil Jezus van jou?
Hij is de opstanding en het leven, dat bewees Jezus door Lazarus, die al drie dagen in het graf had gelegen op te wekken uit de dood.
Digitaal Beeldverhaal
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
De oude Grieken Auteurs: Arzo en Nils.
Het rijk en de stad Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
Geluk heb je zelf in de hand!
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Macbeth Door: Mike Testroote.
Relationship Macbeth and Lady Macbeth
De Opstand Les 1: Karel V en de Gewesten én het begin van de Opstand
Kikker en het vogeltje Max Velthuijs.
De opkomst van het christendom
De Romeinen Hoofdstuk 4.
De opkomst van het christendom
Vietnam Hoofdstuk 4 paragraaf 4.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 45: Karel V en de Gewesten.
De ontwikkeling van Het Christendom..
De bloedbruidegom Exodus 4.
Nathasja & Dilan Christendom.
1e ADAM 2e ADAM X JEZUS X.
Europa wordt christelijk
Preek.
4.3 Revolutie in Frankrijk
Sporen in het zand.
Hartelijk welkom World Servants! Jaarthema: Levensecht.
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
De kring. Elke maandag beginnen we in de kring
Aristodamos - Dilios project 300: kleine voorbeeldpresentatie (waarin verschil en overeenkomst door elkaar lopen)
Bronvermelding Alle schriftgedeelten zijn – tenzij anders vermeld - uit de NBG Bijbelvertaling Alle citaten - tenzij anders vermeld – die worden.
Hoe luister je naar de wet van God?
SEKSUELE VOORLICHTING        "Mam, is het waar wat ik net van een meisje op school heb gehoord? vraagt een tienermeisje aan haar moeder.     "Komen baby's.
OUTLAW ♫Zet de muziek wel echt luid ! Deze presentatie loop volautomatisch. Gelieve noch uw klavier, noch de muis te gebruiken Klik nu 1X om te starten.
Ridders Van de Ronde Tafel
Adrianuslezing 2014 'Lijden en geloof' DEEL 1
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
GODS ANTWOORD OP HET PROBLEEM VAN DE DOOD
ALPHA Cursus Wie is Jezus?
6 juli 2014 Tollebeek x "de tweede dood" 1.Openb.2:1 2.Openb.20:6 3.Openb.20:14 4.Openb.21:8.
Buig voor je held! Wie is jouw voorbeeld?.
Arthur, Koning van verhalen  Inleiding: modern Arthur materiaal (namen, objecten, boeken, films, games), en onderzoek (IAS, BBSIA, conferences, edities,
De Graal  Kroniek, biografie (proza)  Episodische roman (vers)  Kroniekachtige, biografische roman (proza)  Chrétien, Wolfram > Queste > Malory.
Gelukkig nieuwjaar! TentamenTentamen – Help, wat moet ik leren?! Middeleeuwse teksten (inhoud, achtergrond) Geoffrey, Chretien, Vulgaat Cyclus, Malory,
Thema: Liefde & Avontuur 2 ontwikkelingen  Anglo-Normandische belangstelling voor ‘matière de Bretagne’: HRB – Wace – Eleanor&Henry (stamboom); ook: Marie.
Katholieke kerk Rond 1500 is bijna iedereen in Europa christen
De Opstand in de Nederlanden
Jezus de redder 16/10/2015 Flow david hancart.
7 februari 2016 Rotterdam. Exodus 17 8 Toen kwam Amalek en streed tegen Israel te Refidim. = volgend op de geschiedenis van Massa en Meriba ('verbittering'
Er zijn twee leiders in de Grote Strijd. Een van hen moeten wij volgen. Als wij Jezus volgen, worden wij “strijdmakkers”. Wij vechten samen aan de winnende.
MensERGERje niet!. Terwijl Jerobeam in Bethel bij het altaar stond om reukwerk voor het gouden kalf te verbranden, kwam een profeet van de HERE.
Les 10 voor 5 maart Paulus zette in zijn brieven de scene van de Grote Strijd uiteen:
Pater Damiaan. Wie is Pater Damiaan Pater Damiaan is in 1840 geboren in het dorpje Tremelo. Hij is opgegroeid op een boerderij. Arm waren ze niet. Jozef.
WE NOT SHOOT, YOU NOT SHOOT! De kerstbestanden tijdens de eerste wereldoorlog.
Brief aan de Galaten -6- Hoe ging het?. Vervolgens….na 3 jaar in Jeruzalem Kefas verslag doen, 15 dagen daar. Handelingen 9:26-28 Galaten 1:18.
Les 13 voor 25 juni JEZUS BARABBAS Politieke leider Hij wilden de mensen bevrijden van Rome Hij beloofde aardse heerlijkheid JEZUS DE CHRISTUS Geestelijke.
God gééft Zich oorzaak leer er een les uit! BRON = het spreken van God
De geschiedenis van Groot-Britannië
Het Christendom Circa het jaar 0.
Transcript van de presentatie:

Thema Ondergang Mort Artu/Arturs doet

Geoffrey, Historia: Neef Mordred en de koningin verraden Arthur, terug van vasteland (bijna overwinning op de Romeinen), lange strijd, A en M dodelijk gewond, A naar Avalon Wace, Roman de Brut: idem, maar wel ‘espoir breton’, met de vraag Is Arthur wel dood? Layamon, Brut: bootje naar Avalon, Brits geloof Vera Historia (ca. 1200): naar Avalon (in Wales!), maar lijk verdwijnt in mist tijdens begrafenisdienst.

Functie ‘espoir breton’  alleen voor autochtone Britten is Arthur de verlosser Bevochten overtuiging in Wales, verhalen over gevechten, vb. Herman van Tournai (1146): in 1113 raakte men slaags toen een priester vertelde dat Arthur echt dood was. Kwestie van geloof: hij slaapt in de heuvels tot hij echt nodig is. De Normandiërs hebben er geen boodschap aan, proberen de autochtone Britten onder de duim te houden.

Avalon = Glastonbury Graf gevonden  verslag Gerald van Wales (handout), grafkruis, latere herbegraving in de abdij zelf, maar ook die tombe is verwoest.

Betekenis? Voor de Normandiërs: Arthur is nu toch echt wel dood! Nu kan geloof in zijn terugkeer niet langer als inspiratie voor de opstand dienen. Richard II geeft onderweg naar het Heilige Land “Excalibur’’ aan Tancred II van Sicilië. Hebben de monniken de zaak in scène gezet? Met welk doel? De gangbare verklaring dat zij pelgrims wilden lokken vindt geen steun in de rekeningen van de abdij (er kwamen niet meer bezoekers).

Vulgaatcylus: Mort le roi Artu Wat rest de Arthurwereld na het vertrek van de Graal? Geen avonturen meer, verroeste idealen (inspiratiebron heeft zijn tijd gehad), misverstanden, vb. jonkvrouw van Escalot (niet in Griffioen)  Elaine of Astolat, Lady of Shalott Keten van gebeurtenissen: overspel  betrapping  brandstapel  redding  dood Gaheriet  Gauvains wraak  veldtocht overzee naar territorium Lancelot  verraad Mordred  dood

4 oorzaken: Overspel (blootgelegd door Morgaine en Agravain) Clantwisten: Gauvaingroep Lancelotgroep (hand-out) Modreds verraad: Arthurs zoon (hand-out), ook verliefd op koningin, concurrent van Lancelot en Arthur Fortuna  referaat F Graf gevonden na korte boottocht naar Avalon met Morgaine, ligt hij erin?

Verklaring ondergang in Mort Artu laat nog wat zaken open: bijv. laatste ontmoeting Lancelot en Guinevere (referaat B3) Andere aanvullingen/varianten in referaten A en B Slotsom Malory (hand- out) Rex quondam, rexque futurus  Once and Future King Nachleben  volgend jaar, en in gastcollege