De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

God gééft Zich oorzaak leer er een les uit! BRON = het spreken van God

Verwante presentaties


Presentatie over: "God gééft Zich oorzaak leer er een les uit! BRON = het spreken van God"— Transcript van de presentatie:

1 God gééft Zich oorzaak leer er een les uit! BRON = het spreken van God
God gééft Zich

2 Jeruzalem is een bedreiging voor Jerobeam
‘dit is uw God’, 12: 28 triest refrein les van het gouden kalf teken horen

3 BOODSCHAP: Beter horen!

4 1Koningen 13: 11Nu woonde er in Betel een oude ​profeet. Een van zijn zonen kwam naar hem toe en vertelde hem wat de ​ godsman​ die dag in Betel had gedaan en wat hij tegen de ​koning​ had gezegd. Toen zijn zonen hem alles hadden verteld,12vroeg hun vader hun welke weg hij genomen had. Nadat ze waren nagegaan langs welke weg de ​godsman​ naar Juda was teruggegaan, 13droeg hun vader hun op de ezel voor hem te zadelen. Dat deden ze, en toen reed de oude ​profeet​ op zijn ezel  14de ​godsman​ achterna. Hij trof hem aan, zittend onder een terebint. ‘Bent u de ​godsman​ die uit Juda is gekomen?’ vroeg hij. ‘Ja,’ zei de ​godsman. 15Toen zei de ​profeet: ‘Ga met me mee naar ​ huis​ om wat te eten.’ 16‘Ik kan niet op uw uitnodiging ingaan,’ antwoordde de ​godsman. ‘Ik mag in uw woonplaats niets eten en niets drinken, 17want er is mij door deHEER een verbod opgelegd met de woorden: “Je mag daar niets eten en niets drinken en niet langs dezelfde weg teruggaan als je gekomen bent.”’ 18‘Maar ik ben ook een ​profeet, net als u,’ voerde de ander aan. ‘En tegen mij heeft een ​engel​ in opdracht van de HEER gezegd: “Neem hem mee terug naar je ​huis​ en laat hem wat eten en drinken.”’ Zo loog hij hem voor, 19en de ​godsman​ ging met hem mee terug om bij hem

5 thuis iets te eten en te drinken
thuis iets te eten en te drinken. 20Terwijl ze aan ​tafel​ zaten, richtte de HEER zich tot de ​profeet​ die de ​godsman​ had meegenomen, 21en deze riep tegen de ​godsman​ uit Juda: ‘Dit zegt de HEER: Je hebt je verzet tegen het bevel van de HEER en je niet gehouden aan het verbod dat de HEER, je God, je had opgelegd. 22Je bent teruggegaan en je hebt gegeten en gedronken op een plaats waarvan hij had gezegd dat je er niets mocht eten of drinken. Daarom zal je lichaam na je dood niet worden ​bijgezet​ in het ​graf​ van je voorouders.’

6 overgave zwijgende profeet engel van God verzet tegen Gods bevel
. overgave roep om hoogste Profeet vleesgeworden Woord

7 1Koningen 13: 23Toen de ​godsman​ had gegeten en gedronken, liet de ​profeet​ die hem had meegenomen een ezel voor hem zadelen. 24De ​godsman​ ging op weg, maar onderweg werd hij door een leeuw aangevallen en gedood. Zijn dode lichaam bleef op de ​weg​ liggen, en de ezel en de leeuw bleven ernaast staan.25Voorbijgangers zagen het lijk liggen, met de leeuw ernaast. Toen ze in de stad kwamen waar de oude ​profeet​ woonde, vertelden ze wat ze hadden gezien. 26Ook deze ​profeet, die de ​godsman​ had overgehaald om terug te keren, hoorde ervan en hij zei: ‘Dat moet de ​godsman​ zijn die zich verzet heeft tegen het bevel van de HEER. De HEER heeft hem laten verscheuren door een leeuw, zoals hij hem had voorzegd.’ 27Hierop droeg hij zijn zonen op een ezel voor hem te zadelen, en toen dat gebeurd was 28reed hij uit. Hij trof het levenloze lichaam van de ​godsman​ liggend op de weg, met de ezel en de leeuw ernaast. De leeuw had het lijk niet verslonden en de ezel niet verscheurd. 29De ​profeet​ nam het lichaam van de ​godsman​ op, legde het op zijn ezel en nam het mee terug naar de stad om het daar met gepaste ​rouw​ te ​begraven. 30Hij zette het lichaam bij in het voor hemzelf bestemde ​graf, en ze rouwden over hem met de woorden:

8 ‘Ach, mijn broeder!’ 31Na de ​begrafenis​ zei de oude ​profeet​ tegen zijn zonen:
‘Wanneer ik doodga, moeten jullie mij ​begraven​ in het ​graf​ waarin de ​ godsman​ ligt. Leg mijn gebeente bij het zijne, 32want wat hij in opdracht van de HEER over het ​altaar​ in Betel voorzegd heeft, zal uitkomen, en ook wat hij heeft voorzegd over alle tempels op de ​offerplaatsen​ in de steden van Samaria.’ 33Ondanks deze gebeurtenissen beterde Jerobeam zijn leven niet. Hij bleef voor de ​offerplaatsen​ ​priesters​ aanstellen uit alle groepen van de bevolking; wie maar wilde kon een aanstelling krijgen als ​ priester​ van de ​offerplaatsen.34Zo verviel het koningshuis van Jerobeam tot ​zonde, waardoor het uiteindelijk zou worden uitgeroeid en van de aarde weggevaagd.

9 ‘ach, mijn broeder’ spreek, Heer, uw dienaar (M/V) luistert geloof
met Christus begraven zijn horen wat de Geest tot de gemeente zegt

10 2 Koningen 23: 15 – 18 15Ook het ​altaar​ en de ​offerhoogte​ in Betel brak hij af. Die ​offerplaats​ was aangelegd door Jerobeam, de zoon van Nebat, die de Israëlieten tot ​zonde​ had aangezet. ​Josia​ stak de ​offerplaats​ in brand, verpulverde de resten en liet de ​Asjerapaal​ in vlammen pgaan. 16Zijn oog viel op de begraafplaats daar op de heuvel, en hij gaf bevel de beenderen uit de graven te halen. Die verbrandde hij op het ​altaar, dat hij op die manier ontwijdde. Zo ging de ​profetie​ van deHEER in vervulling die was uitgesproken door de ​godsman​ die dit alles had voorzegd. 17Josia​ vroeg: ‘Wat is dat daar voor een steen?’ ‘Dat is het ​graf​ van de ​godsman​ uit Juda,’ antwoordden de mensen die daar woonden. ‘Alles wat u met het ​altaar​ van Betel hebt gedaan, is door hem voorzegd.’ 18Daarop zei ​Josia: ‘Laat hem met rust. Zijn gebeente mag door niemand worden aangeraakt.’ Dus lieten ze zijn gebeente ongemoeid, evenals het gebeente van de ​profeet​ uit Samaria.

11 opnieuw offeren hoe gaat u om met het Woord? vervulling
leidt tot ondergang opnieuw offeren het verlossende Woord opzij geduwd hoe gaat u om met het Woord?


Download ppt "God gééft Zich oorzaak leer er een les uit! BRON = het spreken van God"

Verwante presentaties


Ads door Google