Semantiek De studie van betekenis. Vragen Wat is betekenis? Betekenis van wat?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Gesprekjes….
Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Plaatje vrienden op een bank
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
EEN PAPEGAAI ZONDER POOTJES.
Louis.
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
Natuurlijke-Taalinterfaces
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Verkeers- stellingenspel
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
"Wat ga je later worden, Jantje. " vraagt moeder. "Vuilnisman
Duidelijk schrijven voor iedereen
Henriëtte de Swart Evangelia Vlachou
Ik wil jou iets zeggen Weet je? jij bent.... Ik wil jou iets zeggen Weet je? jij bent...
HEY PSSSST Een powerpoint van De Kale.
Afscheid van een vriend
Taal en cognitie: Optimaliteitstheorie Henriëtte de Swart.
Inleiding taalwetenschap
Automatisch Redeneren in de praktijk
24 juni 2003Johnson en Morrill in Israel Een studie naar de Johnson Morrill Hypothese in relatie tot de Hebreeuwse taal; implementatie van bewijsnetten.
Compositionaliteit, bereik en lambda’s
Dynamische Semantiek Voor beginners Henriëtte de Swart.
De studie van betekenis
Taal en logica Over het gebruik van eerste orde propositie/predikatenlogica voor de analyse van natuurlijke taal.
Semantiek 1.
Betekenis 2: Compositionaliteit, bereik en lambda’s
Dynamische Semantiek Henriëtte de Swart.
Cursusinschrijving 2e jaar CKI Voorlichtingsbijeenkomst voor eerstejaars CKI Maartje Vermeulen, studieadviseur CKI.
Taalwetenschap in de CKI-bachelor
En wat doet taalkunde in het programma van CKI?
Even verpozen en genieten... met muziek.
“De stilte” “Leer u aan de stilte laven, waar het leven u geleidt.Zij is uwe veil’ge haven, want zij is de groote gave van de eeuwigheid.” (Adama.
Natuurlijke-Taalinterfaces week 5 Lambda-termen en Lambda-conversie.
Natuurlijke taalverwerking week 4
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Vriendschap made by bep powerpointsite-bep.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Een glimlach… DOORGEVEN!!
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
WELKOM OP TOV!.
Natuurlijke-Taalinterfaces Week 7 Discourse Representation Theory.
Interpreteren van data
Steeds verder met een muisklik. Twee nonnen verlaten hun klooster om gebakjes te gaan verkopen. De ene is bekend als Zuster Bezorgd (ZB) en de andere.
Vier broers verlieten het ouderlijk huis om te gaan studeren.. Alle vier werden succesvolle, welgestelde dokters en advocaten..
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Preek Tekst: Johannes 20: 5-9.
De supermarkt..
Gisteren nog, was ik twintig jaar, Ik amuseerde me in het leven Ik dacht al de tijd te hebben Ik wist nog niet dat het leven Tussen onze vingers verdwijnt,
Spreuken: De nederige wijze.
QUIZ hoofdstuk 1.
Het begint zoals een sprookje, maar het is er geen .....
voor familie en vrienden van
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Taal en logica Over het gebruik van eerste orde propositie/predikatenlogica voor de analyse van natuurlijke taal.
Semantische Complexiteiten van Natuurlijke Taal Cf. Jurafsky & Martin, Ed. 1: Sectie 14.4 (Ed. 2: Sectie 17.4)
Steeds verder met een muisklik. Twee nonnen verlaten hun klooster om gebakjes te gaan verkopen. De ene is bekend als Zuster Bezorgd (ZB) en de andere.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Durf te dromen.
Brieven beginnen met A- B- C… Nummers beginnen met een, twee, drie…
De Heilige Geest in Hebreeën Hebreeën 3: Daarom, zoals de Heilige Geest zegt: “Heden, indien u Zijn stem hoort, 8 “verhard dan uw hart niet,
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Dagdeel 3 conflicthantering
Semantiek week 7.
Transcript van de presentatie:

Semantiek De studie van betekenis

Vragen Wat is betekenis? Betekenis van wat?

Wat is betekenis? (i) Het rode licht betekent dat je niet mag oversteken (ii) {a,b,c} betekent ‘de verzameling bestaande uit de elementen a,b,c’. (iii) Het Franse woord chien betekent ‘hond’. (iv) Wat is de betekenis van het woord polysynthetisch?

Wat niet? ‘Diepere betekenis’ of ‘inherente waarde’  Wat betekent religie voor u? Implicatie  Als hij zijn baan verliest betekent dat armoede. ‘Natuurlijke’ betekenis  Die wolken betekenen dat het gaat regenen.

Betekenis van wat? Natuurlijke taal Betekenis van woorden:lexicale semantiek  Vraag: waar eindigt taalkundige kennis en begint kennis van de wereld?

Meer dan woorden… Betekenis van constituenten, zinnen. Vraag: hoe wordt de betekenis van complexe gehelen opgebouwd uit die van woorden. ‘Jan slaat Piet’  ‘Piet slaat Jan’ Woordvolgorde  Subject-Object relatie  Agens-Patiens relatie.

Compositionaliteit Principe van Compositionaliteit van betekenis: betekenis van geheel is functie van de betekenis van de samenstellende delen en van de manier waarop ze zijn samengesteld.

Bereiksambiguïteiten I Buiten iedere ambassade wapperde een vlag.  x  y (Amb(x) & Vlag(y)  Wapper(x,y))  y  x (Amb(x) & Vlag(y)  Wapper(x,y)) Een vlag wapperde buiten iedere ambassade.

Bereiksambiguïteiten II Buiten iedere ambassade demonstreerde een vriend van mij.  x  y (Amb(x) & Vriend(y)  Dem(x,y))  y  x (Amb(x) & Vriend(y)  Dem(x,y)) Een vriend van mij demonstreerde buiten iedere ambassade.

Syntaxis en Semantiek Hoe los je vragen over bereiksambiguïteiten op in een compositionele theorie van betekenis? Hoe is de relatie tussen syntaxis en semantiek? (syntaxis-semantiek interface).

Meer dan zinnen… Betekenis van teksten  Is de semantiek van teksten ‘anders’ dan de semantiek van zinnen?  Ja: geen syntactische grammaticaliteit, maar discourse coherentie bepaalt welgevormdheid. Wat is discourse coherentie? Hoe meet je dat?

Semantiek in de taalkunde Voornaamste functie van taal: Communicatie, Informatieoverdracht.

Semantiek in de taalkunde Communicatie Relatie taal—cognitie—wereld. Redeneren met taal: argumentatietheorie, logica.

Spreker-hoorder relatie Bedoelen  Zeggen Taal  kennis spreken Begrijpen  Verstaan  Horen Hoorder Spreker    Spraakgeluid 

Spreker-hoorder relatie Bedoelen  Zeggen Taal  kennis spreken Begrijpen  Verstaan  Horen Hoorder Spreker    Spraakgeluid 

Taal-cognitie-wereld cognitie wereld taal

Taal-cognitie-wereld cognitie wereld taal

Taal-cognitie-wereld cognitie wereld taal concepten waarheidcondities

Taal-cognitie-wereld cognitie wereld taal Conceptuele semantiek Logische semantiek

Concepten en waarheid Insensionele def. k K k  K Prototypische eigenschappen Intensionele def. Deelverzameling relatie

Redeneren met taal Inferentie relaties: Entailment (logische inferentie); Presuppositie (vooronderstelling); Implicatuur (voor de hand liggende inferentie).

Entailment  Elly heeft een langharige teckel   Elly heeft een teckel   Elly heeft een huisdier   Elly heeft iets. Want: deelverzamelingsrelatie Nuttige toepassing: anafora resolutie

Anafora resolutie Anafoor: uitdrukking die voor zijn interpretatie afhankelijk is van iets anders, bv. pronomen (hij/zij/zichzelf– welke hij?), b.v.  Jan kwam binnen. Hij had een vraag over het tentamen.  Hij = Jan  Jan i kwam binnen. Hij i had een vraag over het tentamen.

Definieten Maar ook definiet (de man – welke man?) Descriptieve content N meenemen: altijd ‘omhoog’ in de hiërarchie, soms ook ‘omlaag’, vgl: Elly liet haar hond uit in het plantsoen. Het dier/de teckel dartelde in het rond. Elly liet haar hond i uit in het plantsoen. Het dier i /?de teckel i dartelde in het rond.

Computationele toepassing Anafora resolutie door automatische systemen: inbouwen van entailment relaties volgend uit syntactische structuur (Adj+N) en lexicon (ISA hiërarchie). Nuttig voor natuurlijke taal verwerkende systemen (zinnen/teksten).

Presuppositie Presuppositie: vooronderstelling  Eva is ook naar Parijs geweest.  Elly betreurt het dat Piet niet meegaat.  Mijn fiets is gestolen!  Petra is nog ziek.

Presuppositie Zonder waarheid van de vooronderstelling geen zinnige uitspraak, ook niet onder negatie, of in een vraag:  De koning van Frankrijk is kaal.  Is de koning van Frankrijk kaal?

Accomodatie Accomodatie: zonder tegenspraak vul je de waarheid van de presuppositie in als aanvullende kennis als je die nog niet had. Mijn fiets is gestolen (kennelijk heb ik een fiets). Petra is nog ziek (kennelijk was ze al ziek).

Implicatuur Grice: implicatuur als ‘invited inference’ Zwakste vorm van inferentie: je neemt de inferentie aan, tenzij die een tegenspraak of anderszins ongewenst resultaat zou opleveren, dan verwerp je ‘m gewoon. Jullie mogen hoofdstuk 1 lezen. (oh, dus het hoeft niet!

Cancel implicatuur Jullie mogen hoofdstuk 1 lezen (Oh, dus het hoeft niet?!). Sommige mensen hebben een onvoldoende (Oh, dus niet iedereen heeft het gehaald?!). Wilt u soep of salade vooraf? (Allebei graag!).

Thema’s colleges Natuurlijke taal tegenhangers van ingrediënten van de logica: kwantificatie, bereik, anafora. Variatie in betekenis tussen talen (project!). Betekenis op discourse niveau. Verwerving van betekenis.