Werken met deze powerpoint

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorschool voor iedereen
Advertisements

 Bond KBO  jul-14 Workshop Focus op VVE: scholen en gemeenten samen aan de slag LEA congres 5 november 2008 Presentatie: Ron Davids.
Het jonge kind, VVE en doorgaande lijn Waar gaan we heen? OKE wet Beleidsplan VVE “en nu is het OKE” Ombuigingsbesluit peuterspeelzalen Kwaliteitseisen.
In het bestuursakkoord
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
Meertalig opvoeden Elke Burkhardt.
Sessie 2 Ouderbetrokkenheid en voorschools Bijeenkomst G33 Utrecht
Harmonisatieplannen kabinet
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Bestuurlijke afspraken rijk -gemeenten
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Taalstimuleringin Genk Bibus & Biba - een praktijkvoorbeeld -
Ouder-betrokkenheid en taal Technisch lezen
Voorlezen Lees-Mediacoach Marloes Reuvers Jezelf voorstellen
Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering.
12 november 2014 Van Opvang naar Ontwikkeling Bijeenkomst Almeerse kinderopvangorganisaties ‘Bildung’ met ouders: kansen voor ontwikkelingsgericht ondernemen.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
VAN OPVANG NAAR ONTWIKKELING
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school - vmbo.
(Voor)lezen is leuk!.
Ouderbetrokkenheid Sliedrecht november 2015.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Rol van de bibliotheek bij mediaopvoeding van 0 – 6 jarigen Een interactieve sessie over mediaopvoeding van het jonge kind Denise Bontje en Plonie van.
9 december 2015, Klokgebouw Eindhoven
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Het belang van voorlezen
Ouderbetrokkenheid 3.0© E-book Van informeren naar samenwerken
Meer lezen, beter in taal! Samen werk maken van een sterke leescultuur Schooljaar
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school Jouw naam.
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
Een doorgaande lijn VVE-PO in de praktijk Hoe wordt er vorm gegeven aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs? Door:
Lezen, taalontwikkeling en zwakke lezers en dBos Kenniscirkel dBos 4 juni 2013 Nicolien de Pater.
Meer voorlezen, beter in taal
Lezen kan in alle talen over meertaligheid en leesbevordering Saskia Visser Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
Kindcentrum [naam] Voor ieder kind van 0 tot 13 jaar!
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
Onderwijsachterstandenbeleid gemeente Tiel Resultaten tussenevaluatie Resultaten bestandsopname VVE Landelijke ontwikkelingen Voor welke opgaven staan.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Een doorlopende leerlijn van VVE naar PO Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs vormgegeven? Door:
Ouderbetrokkenheid 3.0 Uw kind Onze leerling.
‘Waalwijk Taalrijk’ 1 juni 2016 Workshop ‘Partnerschap met ouders‘ Karin Hoogeveen Sardes.
Water 2 Achtergrond De meeste mensen hebben een passie, hobby of interesse. Over elk onderwerp wordt geschreven en zijn er boeken voorhanden. Doel: mensen.
Leesplezier voor jonge kinderen (0-4 jaar). 2 Waarom is voorlezen zo belangrijk?
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Voorleescoördinator voor de kinderopvang
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
Voorlezen in de kinderopvang
BoekStart voor baby’s > Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) > Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te.
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
MEER LEZEN, BETER IN TAAL
Ouderbetrokkenheid 3.0 Uw kind Onze leerling.
Doubleren.
Groep 2 Begrijpend luisteren
Doubleren.
Cijferloos lesgeven bij talen
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Wensen en verwachtingenavond
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

Werken met deze powerpoint Deze powerpoint bevat een verzameling dia’s met feiten over het stimuleren van de leesopvoeding thuis. Als bibliotheek kun je een aantal dia’s selecteren uit deze reeks om te gebruiken in een eigen presentatie. TIP: wees selectief en presenteer enkele relevante feiten. Stel je selectie goed af op de doelgroep waar je voor spreekt.

Ouders betrekken bij (voor)lezen thuis

Invloed van ouders De kans dat een kind uitgroeit tot lezer wordt 5 keer zo groot als ouders een actieve leesopvoeding voeren. Ter vergelijking: de invloed van een docent maakt die kans 1,5 keer zo groot, van vrienden 3,5 keer. Bron: Het verhaal achter de lezer (Stalpers, 2007)

Invloed van ouders Hoeveel woorden per uur hoort een kind thuis? Laaggeschoold ouders – 615 woorden Gemiddeld geschoolde ouders – 1251 woorden Hooggeschoolde ouders– 2153 woorden

Het leven van Lisa https://www.youtube.com/watch?v=vW7qAw5lNXA

Invloed van ouders ‘Parental reading is effective in predicting success in school, especially for children whose parents have low levels of education’. Bron: De Graaf, De Graaf & Kraaykamp (2000). Parental Cultural Capital and Educational Attainment in the Netherlands: A Refinement of the Cultural Capital Perspective

Wie/wat beïnvloedt de leesontwikkeling?

Invloed van ouders Vrijwel dagelijks voorlezen thuis: 0-5 jaar: 89% van de moeders, 78% vaders 6-7 jaar: 75% van de moeders, 59% vaders 9-12 jaar: 32% van de moeders, 22% vaders NB sociaal wenselijke antwoorden spelen hierbij zeker mee Bron: Verdiepende analyse SNB-onderzoek (Stichting Lezen, 2015)

Invloed van ouders Moeders lezen vaker voor, hun voorleessessies duren langer, ze gebruiken vaker interactieve voorleestechnieken en gaan meer in op de verhaalbeleving. Vaders stellen meer vragen die de feitenkennis toetsen, en dagen hun kinderen uit, wat goed is voor de taal- en cognitieve ontwikkeling Bron: leesmonitor.nu

Invloed van ouders Wacht niet met voorlezen tot ze niet meer naar je luisteren Van de 13- tot 17-jarigen wordt maar 5% voorgelezen Bron: Leesmonitor.nu

Invloed van ouders Alle kinderen profiteren van voorlezen: het opleidingsniveau of de sociale status van hun ouders is maakt niet uit de moedertaal thuis is niet van invloed. NB voorlezen heeft het meeste zin (emotioneel en cognitief) in de taal die ouders het beste spreken. Bron: Leesmonitor.nu

Kenmerken positieve leesopvoeding praten over boeken, interesse tonen voorlezen, samen lezen naar de bibliotheek en boekwinkel gaan het goede voorbeeld geven boeken cadeau geven ‘Over ouders en leesopvoeding’, N. Notten (2012)

Ouders en voorschool VVE-locaties hebben verplicht een ouderbeleidsplan: gebaseerd op de samenstelling van de eigen populatie gebaseerd op de wensen en behoeften van de ouders.

Ouders en voorschool Inspectiekader (kwaliteitseisen VVE) B1 Een gericht ouderbeleid B2 Vooraf ouders informeren B3 Intake B4 Ouders stimuleren om thuis ontwikkelingsstimulerende activiteiten te doen B5 Participatie in VVE- activiteiten in de voorschool B6 Ouders informeren over de ontwikkeling van hun kind B7 Rekening houden met de thuistaal (facultatief)

Ouders en voorschool De gemeente zorgt voor: de toeleiding van kinderen naar VVE-voorzieningen (Wet op Primair Onderwijs, artikel 167), een samenhangend beleid voor opvoedingsondersteuning (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, ‘Prestatieveld 2’), een doorgaande lijn voor- en vroegschoolse educatie (Lokaal Educatieve Agenda).

Ouders enthousiast over BoekStart https://www.youtube.com/watch?v=JP-bPu_h7L0

Ouders enthousiast over BoekStart https://www.youtube.com/watch?v=BznUlSSxieo

Monitor de Bibliotheek op school 2014 Voorlezen thuis

Monitor de Bibliotheek op school 2014 Bibliotheekbezoek

Monitor de bibliotheek op school 2014 Praten over boeken

Monitor de Bibliotheek op school 2014 Boekentips

Een effectieve aanpak (interventie) om de leesopvoeding thuis te stimuleren: Voldoet aan wensen, behoeften en mogelijkheden van ouders. Gebeurt in samenspraak met ouders. Houdt rekening met niet-lezers, aarzelende lezers en enthousiaste lezers/voorlezers. Begint jong en gaat lang door. Versterkt de affectieve band tussen ouder en kind. Is praktisch, concreet en op maat. Heeft een manier van overdracht die past bij de ouder.

Uitgangspunten bij het stimuleren van de leesopvoeding thuis Alle ouders willen het beste voor hun kind. Voor ± 95 % komen de opvoedingsdoelen van ouders overeen ongeacht hun culturele achtergrond. Alle ouders kunnen bijdragen aan de leesopvoeding, ook niet leesvaardige ouders en anderstalige ouders. Ouders en school/kinderopvang kunnen gezamenlijk zorgen dat een kind zich optimaal ontwikkelt. Alleen als ouders thuis de leesopvoeding ondersteunen, helpt dit het kind.

Ouderbetrokkenheid op school of in de kinderopvang Van zenden naar samenwerken: van 1.0 > 3.0 1.0: instelling zendt eenzijdig informatie. 2.0: instelling zendt informatie en ouders zenden informatie terug 3.0: instelling en de ouders delen en zoeken samen naar nieuwe informatie met een voor beide partijen helder doel: de ontwikkeling van het kind. Bron: CPS.nl

Ouders als partners Wat verwachten we van ouders? Voorwaardenscheppend gedrag Aanmoedigend gedrag Ontwikkelingsondersteunend gedrag Direct onderwijsondersteunend gedrag

Ouders als partners voorwaardenscheppend aanmoedigend onderwijsondersteunend ontwikkelingsondersteunend

Ouders als partners van school of KO Samen van start gaan Voor elkaar kiezen Elkaar versterken Samen gaan voor het kind Elkaar energie geven

pedagogisch partnerschap Didactisch partnerschap Actief Ouderschap actief burgerschap maatschappelijk partnerschap (Samen staan voor de plek van je kind in de maatschappij/wijk/buurt) onderwijskundig partnerschap pedagogisch partnerschap (Samen staan voor het welzijn van het kind) Didactisch partnerschap (Samen staan voor het leren van het kind) ouderparticipatie formeel partnerschap (Samen staan voor het schoolbeleid bestuur/MR) informeel partnerschap (Samen staan voor de activiteiten en werkzaamheden van de school)

Ouders als partners van school of KO Voorleven, zelf doen (Walk your talk) Faciliteren (leer mij het zelf doen) Organiseren (planmatigheid) Verplichten (targets)

Ouders als partners op school of KO Ouders zijn welkom Wensen en verwachtingen avond Avond voor vaders

Ouders als partners voorbeelden contactmomenten

Rol van de bibliotheek Rol van de bibliotheek Aan welke knoppen moeten wij draaien om ervoor te zorgen dat het gedrag van ouders de leesbevordering stimuleert?

Rol van de bibliotheek Rol van de bibliotheek Wat hebben we scholen en kinderopvanginstellingen te bieden? Wat kunnen we samen doen? Hoe zorgen we dat we met ouders de leesopvoeding stimuleren?

en? Rol van de bibliotheek Rol van de bibliotheek ideeën projecten (voor)leesteam ideeën projecten en? afspraken