Zuivel Wat bedoelen we met zuivel? Waarom geven dieren melk?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

DE ZUIVELTAAK Vul maar in! Een vrouwelijk rund is een ………………………………………
Zuivelproducten en Eieren
De actieve voedingsdriehoek
Scheikunde. Mengsels scheiden.
Stofwisseling.
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
De actieve voedingsdriehoek
Boerderijdieren geluiden
Bewust, gezond en lekker!
Voedingsstoffen.
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
BESLAG X DEEG (het) beslag kloppen (het) deeg kneden.
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Spijsvertering door enzymen
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Op de boerderij.
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Voeding en vertering 5 Havo.
Lekker en Gezond de Quiz
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Taak 2: Fokdoel & erfelijkheidsgraad Fokkerij 2. Wat is een fokdoel? Beschrijving van de eigenschappen die je moet verbeteren om tot de ideale veestapel.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voeding & Vertering.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Veevoeding Weende analyse.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Basis en paraveterinair
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Dranken en tussendoortjes
Quiz: de voedingsstoffen
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Biologie Algemeen.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Smul gezond.
Voeding Paard.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Voeding bij verschillende doelgroepen en culturen
Basis Voedingsmiddelen Les Zuivel Melk en melkproducten
Voeding Kenmerken van voeding.
Gemiddelde WTO-douanetarieven per productcategorie
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Basis Voedingsmiddelen Les Zuivel Melk en melkproducten 2
Basis Voedingsmiddelen Les 2 Zuivel Melk en melkproducten
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Gezonde voeding.
Voorbereiding op de biologie toets
Voedsel bereiden.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Melk-samenstelling zondag 7 april 2019.
Dranken en tussendoortjes
Hoofdstuk 2 – les 2 Warmte en temperatuur.
Schijf van Vijf.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Zuivel Wat bedoelen we met zuivel? Waarom geven dieren melk? Hoe noemen we dieren die melk geven? Vallen eieren ook onder zuivel?

Zuivelproducten Melk Karnemelk Yoghurt Boter Room Melkpoeder Zuiveldranken zijn zuivelproducten. Zuivelproducten is een verzamelnaam voor producten die van melk zijn gemaakt. Dus ook kaas en boter, pap, vla en room et cetera!!!

Soorten melk: KOE GEIT PAARD SCHAAP schapen, geit en koemelk, wordt meestal gedronken uit gezondheidsredenen( vanwege voedselallergieën,) Bij de melkwinning moet heel hygiënisch te werk gaan. Alle eisen van de melkwinning staan in het melkbesluit van de warenwet. Melk in de handel(winkel) is van koe. Van andere dieren, moet de diernaam eraan toe gevoegd worden, bijvoorbeeld: geitenmelk. SCHAAP KOE

Melk bevat de volgende voedingsstoffen Eiwitten (3,4%) Vetten (ongeveer 4,5%) Koolhydraten (ongeveer 4,4%) Mineralen en vitamines (calcium en vitamine A,D,B&K ) Water (88%) Bouwstof voor ons lichaam Melk wordt in de fabriek gehomogeniseerd( zodat de melk niet kan opromen) en gestandaardiseerd(vetgehalte op wettelijk niveau brengen). In melk zitten melksuiker(lactose). Ze kunnen door melkzuurbacteriën omgezet worden in melkzuur( melk gaat dan schiften). Veel calcium(beenderen en gebit), Vitamine A(ogen), D( voor opbouwbeenderen en gebit, fluortabletten), B-complex(stofwisseling en zenuwstelsel) en K. Water spreekt voor zich.

Vetgehalte van een aantal melkproducten Volle melk Halfvolle melk Magere melk Karnemelk Koffiemelk Halfvolle koffiemelk Slagroom/crème fraîche Koffieroom/ sour cream Boter 3,5% 1,5% 0,3% 0,4 tot 1% 8,0% 4,0% 35% 20% 82 %

Conserveringsmethoden melk Pasteuriseren Steriliseren Uperiseren Drogen Condenseren Verhitten tot 75 0C Verhitten tot 140 0C UHT = Ultra hoge temperatuur(150 0C) Verstuivingmethode Indikken door indampen Beperkt houdbaar in de koeling Ongeopend heel lang houdbaar, nadeel kooksmaak en verlies geur kleur en smaak. Minder kooksmaak en ongeveer 8 weken houdbaar. Blz. 79 deel 1, ongeveer 6mnd houdbaar en goedkoper in transport, nadeel smaak en verlies voedingsstoffen. Blz.80 deel 1 volle gecondenseerde melk met suiker en een vetgehalte van 8%, volle gecondenseerde melk zonder suiker en een vetgehalte van 8%( geëvaporeerde melk of koffiemelk , magere gecondenseerde melk zonder suiker en een vetgehalte van 4%( van te voeren afgeroomd).

Melk wordt geleverd in; karton blik plastic flesjes Zakken; melkpoeder

De Opdracht : De bedoeling is dat je op het uitgedeelde stencil gaat noteren wat je leest op de verpakking van de verschillende soorten melkproducten. Je werkt in een groepje van 4 personen. Dit is een opdracht waarbij je goed moet lezen en weten welke conserveringsmethode er wordt gebruikt. Je mag overleggen met je groepje als je het niet kan vinden. Je krijgt hier 20 minuten de tijd voor!

Zoek op elke verpakking; Inhoud van de verpakking Conserveringsmethode en houdbaarheidsdatum Vetgehalte (per 100 ml) Aantal kcal (per 100 ml)