Iedere atleet verdient een sportmasseur, ook een paard.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Open-up / over de streep
Advertisements

TECHNIEKEN VAN VERSNIJDEN
Aantal spelers. : keeper. Datum. : Teamfunctie
Bevrijdingsgrepen.
Sporten.
Thema 20 Bewegingsapparaat
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Copyright chiropraxie Devriese & Moyson
Welke vernieuwende vormen van reclame worden in de openbare ruimte gebruikt, en wat maakt deze tot een succes. Kay Lakeman.
Veiligheidsmaatregelen tijdens de inzet
Oorsprong Deze zeer eenvoudige en doeltreffende behandeltechniek werd ontwikkeld door Thomas Ambrose (+1982) in Australië en verspreidde zich inmiddels.
de vetverbrander voor Billen, Buik en Benen
Functionele kracht vs Functionele lengte
27 januari 2013 PTC Barneveld José Oost, Heddy Boelsma & Rob de Bruin
Springersknie De springersknie is een chronische blessure, waarbij de kniepees is geïrriteerd. Bij te grote belastingen, zoals explosief strekken van de.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Ik voel me zo alleen !.
De emmer die overloopt met stress
Vrienden zijn er om je te steunen
Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen
Optimaal ontstressen.
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Hoe en waarom brengt de burger zijn snoeihout snel naar de biomassa verbrander? Van consument tot biomassaleverancier.
Marco van Gijzen & Allard Bouwmeester
en zitinstructie neemt u plaats op uw stoel en
Heel interessant !.
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #3 KUBUSCRAFT.
Online filmpjes maken. (
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #4 EEN GRIEZELIG VOORBEELD.
Dirigeren Wat doet een dirigent?. inhoudsopgave Wie laat ik spelen? Ga ik aftellen? Welke opdrachten kan ik geven? Hoe laat ik ze stoppen?
Over mijn lijf Ons hart klopt Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen Keer.
Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie
Laag diep en rond Melissa Gehring EP42. Het sterke buigen is bij het dressuur rijden is niks nieuws. Het begon al 19 jaar honderd beschreef de Franse.
Piano Hoe vind je de juiste letter terug op een piano?
Gitaar 1 Akkoorden, 2 tonen, 3 melodie als tab+noten 4 melodie als tab, 5 pentatonische toonladder.
Welzijn. Tropisch Oerwoud werd steppe. Dit betekende dat het paard: Hard en langdurig moest kunnen lopen. Constant warme spieren en een goede doorbloeding.
Omgang en verzorging H4.
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
5 Transport ©JasperOut.nl.
De wervelkolom, spierpijn, blessures
1.  Je hart is een spier;  Door te sporten wordt de hartspier sterker gemaakt;  je hart gaat beter gaat pompen;  Er gaat meer zuurstof naar alle cellen.
Hoofdstuk 3 Paragraaf 3: Blessures. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 3:  Wat zijn blessures?  Bespreken van een aantal blessures aan.
ACT: Ambulante compressie Therapie
COPD en zuurstof Longpunt 16 september 2016 Jeanine Antons, longarts.
Al je aantekeningen moeten in je dossier!
Ons lichaam.
Training : 9 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch
SPieren.
Verplaatsen met een rolstoel
Werken met verslavingsproblematiek. Les 3
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Danique Oonk & Mayke Schipper
ACT: Ambulante compressie Therapie
Datum : Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch
Onderzoekend leren Hoe ondersteunen we onderzoekend leren?
Spieren Vertel dat we het vandaag gaan hebben over dieren. Maar eerst gaan we iets anders doen namelijk “STUFF”
Subcutaan injecteren.
Intramusculair injecteren
PP Koliek.
dit is een normaale spoor weg over gang
ACT: Ambulante compressie Therapie
Rugpijn.
Oorcheck op het mbo 1 Over gehoor en gehoorschade
7e druk
Rugpijn Lumbago.
Klantgericht werken StudyEvent Mobiliteit in Beweging
Transcript van de presentatie:

Iedere atleet verdient een sportmasseur, ook een paard. Sportmassage Iedere atleet verdient een sportmasseur, ook een paard.

Inhoudsopgave Waarom sportmassage? Spierproblemen Basishandgrepen Wanneer gebruik je welke grepen? Filmmateriaal Algemene kennismaking

Waarom sportmassage? Houdt zich bezig met de oorzaak van een spierprobleem Werkt preventief ter voorkoming van toekomstige blessures Verbeterd de bloedcirculatie en stimuleert het lymfestelsel (afvalstoffen worden afgevoerd) Is ontspannend voor het paard

Spierproblemen Je paard heeft een spierprobleem indien hij: Humeurig is of geen plezier in het rijden beleeft Stress heeft Niet gepoetst wil worden Moeite heeft met het gebruiken van zijn rug Zijn hals niet of nauwelijks kan strekken Pijnlijke plekke op het lichaam heeft Opzadelen niet prettig vindt Slecht voor het been is Onregelmatig is Hoofd kantelt Stijf de stal uitkomt, moeilijk opstart Moeite heeft met verruimen/ korte gangen heeft

Basishandgrepen Compressie Zorgt ervoor dat een spier als het ware tegen het bot wordt aan gekneed, hierdoor separeren we de vezels van de spier waardoor verkleving verminderen, maar belangrijker, dat er makkelijker zuurstofrijk bloed naar de spier toe kan stromen. Uitvoering: met de muis van je hand met druk een kwart draai maken over de spier Backhand compressie Zelfde effect als gewone compressie alleen uitgevoerd met de knokkels van je hand.

Basishandgrepen Percussie Door de kloppende beweging van deze techniek komt er endorfine vrij, de lichaamseigen pijnstiller, waardoor het paard minder gevoelig is op de plaats van toepassing. Uitvoering: met de zijkant van je hand een kloppende beweging maken op de spier (niet slaan, maar een vloeiende beweging vanuit de pols). Schommelen Door deze techniek komt spanning los. Uitvoering: met 2 handen werken, je duimen onder de spier zetten en de rest van je handen om de spier heen. Dan trek je de spier naar voren en laat je hem los, de spier schommelt dan.

basishandgrepen Palpatie Opwarmen van onderliggende weefsels, lokaliseren van ‘knelpunten’ in, of tussen bepaalde spiergroepen, door middel van druk van de vingertoppen. Uitvoering: met druk de vingertoppen over de spier laten glijden. Zigzag: Een zigzaggende vorm van de palpatie techniek. Uitvoering: met druk de vingertoppen in een zigzaggende beweging over de spier laten glijden.

Basishandgrepen Kattenklauw: Opwarmen van onderliggend weefsel en het opsporen van spierspasmen. Uitvoering: je vingertoppen gekromd op de spier zetten en met druk de vingers uitstrekken zodat je een gespreide beweging krijgt over de spier. Directe druk: Elimineert spierproblemen zeer effectief doordat ‘vervuild’ bloed met afvalstoffen uit de spier worden verwijdert en zuurstofrijk bloed terug kan stromen. Uitvoering: wijsvinger met druk op een knoop/knelpunt in de spier zetten middelvinger op de wijsvinger.

Basishandgrepen Frictie: Dwingt verkleefde spieren te scheiden, waardoor deze weer maximaal op rek kunnen komen. Uitvoering: zelfde als directe druk, alleen nu wrijf je met druk over de koop/knelpunt in de spier. Zweten: Verbeterd de energiestroming en zorgt voor opwarming van het onderliggende weefsel. Uitvoering: je hand op de spier laten liggen en wachten tot de plaats warm is.

Basishandgrepen Rio: Rip It Out. Dwingt verkleefde spieren te scheiden en neemt de spanning weg uit de hals. Uitvoering: in cirkelende bewegingen over de bovenhals spier van het paard richting de oren glijden met je hand. Via het oor je hand van de spier af halen en je hand uitschudden.

Wanneer gebruik je welke grepen? een spiergroep doorloopt tijdens de massage 4 fases, een openingsfase, een probleem lokaliseringsfase, de fase van de daadwerkelijke behandeling en het afsluiten van de betreffende spiergroep. Fase 1. Openen van de spiergroep: Compressie Percussie Schommelen

Wanneer gebruik je welke grepen? Fase 2. lokaliseren van spierspasmen en verklevingen Palpatie Zigzag Kattenklauw Fase 3. Behandelen van de problemen in de spiergroep Directe druk Frictie Fase 4. Het afsluiten van de behandelde spiergroep Compressie Percussie

Filmmateriaal In onderstaande link vindt je een Filmpje over de uitvoering van sportmassage bij paarden, aan de zijkant van het filmpje wordt steeds aangegeven welke spiergroep nu behandeld wordt. http://www.youtube.com/watch?v=sLgp6X7-R6k&list=PL6FD807A87C815088

Algemene kennismaking De algemene kennismaking heeft als functie het paard iets beter te leren kennen en meteen vast te kunnen stellen waar eventuele problemen zouden zitten. De algemene kennismaking zullen we behandelen tijdens de aan deze les verwante praktijkles.

Vragen?