Door Wouter-Jan Schouten WORKSHOP CIRCLE SCAN. Slide no. 2 WOUTER-JAN SCHOUTEN Doctoraal Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit 21 jaar bij the Boston Consulting.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
START DIA.
Advertisements

7.4:energie voor een duurzame toekomst
De stadsboer als sociaal ondernemer!
Waterschoon nader bekeken
Hoofdstuk 5 Werelden van verschil
Inleiding CCB Thema 5: Mitigatie en adaptatie in de agroketen KE AT&V, Plant H.W. Elbersen, G-J. Monteny, E. Annevelink, J. Verhagen, M. Blom, O. van Kooten.
Fair Share.
Duurzame innovatie met de natuur als mentor
Meer halen uit de biologische kringloop
WWf Door Wouter En Omar.
Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde..
Hoofdstuk 2 Klimaatzones en landschappen Paragraaf 12 en 13
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
000 Smart Sustainable Energy Solutions. 111 Valorisatiemogelijkheden van spuiwater Naten Van Hemelrijck Managing Director Linea Trovata Eco bvba Een nieuwe.
Nieuwe kennis en nieuwe kansen van biomassa Michiel Adriaanse 8 mei 2012.
“Stoffenplein” naar een nieuwe, ‘brede’ Stoffen-Community op Internet? Landelijke Stoffendag; Amersfoort, Jeroen Terwoert, Tammo ter Hark
Erbeterdezaak.nl Duurzame groei De “paradigm shift” door het Cradle to Cradle denken.
Afvalestafette 24 mei Afval is niet Zwart-Wit Jan Rooijakkers 24 mei 2011.
De wereldvoedselsituatie Dieren, 11 februari ‘12.
Een verantwoord of duurzaam label voor soja?. sojateelt 34 miljoen ton per jaar in EU, 9 mln in NL 90% veevoer, 10% brandstof Direct menselijk gebruik.
Planet2050 Duurzaamheidadvies 1 Duurzaamheid en klimaatverandering.
Naar een duurzamer wereld? Prof. dr. Jacqueline Cramer, Directeur USI
Nieuwjaarsevenement MVO ‘Van ambitie naar impact’ 20 januari 2015
4.2 Wat kost het milieu? Het maken van goederen en het gebruiken van goederen heeft soms negatieve gevolgen voor het milieu. Milieuschade ontstaat door.
Veranderingstheorie over Voedselzekerheid
Mundo – Thema 9 - Blok 3 2VMBO B/K
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
Een grote wereld voeden Hoe kan dat?. Problemen Ongelijkheid tussen Westerse wereld en Derde wereld Overmatig verbruik van vers water Voedselverspilling.
Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij
Basisboek Marketing Hoofdstuk 1 Vraag en aanbod.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 6 Thema 11 – MVO Business IT & Management
Wat betekent bodem voor de landbouw en landbouw voor de bodem?
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 1-4
3 vwo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 1-5
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 7-9
1 Thema 3 Mens en milieu B1 en B2.
Carbon Footprint Link tussen Milieubewustzijn en Bedrijfsresultaat 24 april 2012, Theun Vellinga.
De ecologische voetafdruk. Footprint components Fossil Fuel Built-up Waste Food Fibres absorption.
Planet2050 Healthy Planet, Happy people 1 Duurzaamheid en klimaatverandering.
CIRCULAIRE ECONOMIE WAAROM EN HOE?. MENSELIJKE IMPACT OP DRAAGVERMOGEN AARDE I = B x P x T I = IMPACT B = BEVOLKING P = PRODUCTIE/CONSUMPTIE, WELVAART.
Boeren en tuinders zijn en blijven betekenisvol voor de samenleving! Hans Huijbers VVD bijeenkomst Bernheze 21 mei.
Toastmasters Johan van der Meer. voedselverspilling in Nederland Toastmasters Johan van der Meer.
Duurzame energie. Wat is energie? Je hebt energie nodig om te kunnen bewegen of te denken Wij halen energie uit ons eten en drinken Om licht, geluid of.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Energieopwekking Charley, Quinten, Thomas, Suzie
Ecotoerisme in de jungle
Lespakket van PraktijkNetwerk
Kleinschalige Bioraffinage
Thema Biosfeer Paragraaf 1 Invloed van de mens.
Les 5 Duurzame energie Deel 1
Paragraaf 18 - hoofdstuk 5 Klas 3 De Geo
Schaarste en voedselverspilling
Waarom wordt er eten verspild?
Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes
Herhaling en vragen par. 1.3
GreenPort Noord-Holland Noord
De circulaire economie van kunststof: van grondstoffen tot afval
Beweging van niche naar het nieuwe gangbaar
6 september 2017.
De ecologische voetafdruk
4.2 Ecologische voetafdruk van de geglobaliseerde landbouw
Een ander voedselsysteem? Waarom?
Een grote wereld voeden Hoe kan dat?
Onvermijdelijk Circulair
Vleesconsumptie en klimaatverandering
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Aantekening: Ieder zijn milieu
Smart grids Een filosofische verkenning naar de elektrische infrastructuur van de duurzame samenleving Dr. Maarten J. Verkerk.
Transcript van de presentatie:

Door Wouter-Jan Schouten WORKSHOP CIRCLE SCAN

Slide no. 2 WOUTER-JAN SCHOUTEN Doctoraal Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit 21 jaar bij the Boston Consulting Group -Partner & Managing Director -Leider van NL Consumer practice -o.a advies aan topteam Agro Food Nu Onafhankelijk adviseur ‘Business & Nature’ -Hoofd Market Change bij WWF NL Juli 2014 – Maart Circle Economy sinds Maart 2015

Slide no. 3 Huidige productie systeem gebruikt anderhalf keer de resources die de aarde kan regenereren – en dit neemt nog steeds toe Source: WWF Living planet report 2014, Global Footprint Network

Huidige lineaire wereldwijde voedselsysteem Slide no. 4

Voedsel neemt meerderheid van de biologische resources die de aarde genereert » 70% van het zoetwater » 40% van het landoppervlak » 70% van de kunstmest: Stikstof en Fosfor » 30% van het energiegebruik » 70% van het zoetwater » 40% van het landoppervlak » 70% van de kunstmest: Stikstof en Fosfor » 30% van het energiegebruik Slide no. 5

Impacts in primaire voedselproductie - voorbeelden » vervuiling, bodemuitputting, eutrophiering » 550 miljard m3 water verspild » 75% van de ontbossing gerelateerd aan landbouw » grootgebruiker fossiele brandstoffen » wereldwijde inbalans in nutriënten cyclus » vervuiling, bodemuitputting, eutrophiering » 550 miljard m3 water verspild » 75% van de ontbossing gerelateerd aan landbouw » grootgebruiker fossiele brandstoffen » wereldwijde inbalans in nutriënten cyclus Slide no. 6

Visserij impacts - Voorbeelden » 70% van de soorten maximaal over overbevisd » gr antibiotica for 1000 kg zalm » 70% van de soorten maximaal over overbevisd » gr antibiotica for 1000 kg zalm Slide no. 7

Impacts in voedselverwerking - voorbeelden » lange ketens verstoren nutrient cycli » 45% van het energie gebruik in processing en transport » veel ‘upstream’ voedselverspilling » beperkte valorisatie van reststromen » lange ketens verstoren nutrient cycli » 45% van het energie gebruik in processing en transport » veel ‘upstream’ voedselverspilling » beperkte valorisatie van reststromen Slide no. 8

Broekasgas emissies » Landbouw de sector met meeste non-CO2 broeikasgassen » 24% van wereldwijde GHG emissies gerelateerd aan voedsel » Landbouw de sector met meeste non-CO2 broeikasgassen » 24% van wereldwijde GHG emissies gerelateerd aan voedsel

Stikstof Cirkel: 86%-96% verlies naar milieu Bron: Jan Willem Erisman Vrije Universiteit, 2011

Slide no. 11 Circulaire oplossingsrichtingen om negatieve impact per eenheid consumptie met 80% terug te brengen 1.Reduceer inputs in, en negatieve impact van primaire voedselproductie: 2.Betere valorisatie van de (reststromen van) voedselverwerking 3.Reduceren downstream verlies van voedsel en nutriënten bij retailer, horeca en consument

Slide no. 12 Circulaire oplossingsrichtingen - Voorbeelden

IDENTIFICEER CIRCULAIRE OPPORTUNITIES Slide no. 13 IDENTIFICEER CIRCULAIRE OPPORTUNITIES Grootste impact in huidig systeem (denk aan impact op land/bodem, water, broeikasgassen, afval) Grootste impact in huidig systeem (denk aan impact op land/bodem, water, broeikasgassen, afval) Circulaire oplossingen Primaire voedsel productie Verwerking Downstream (Retail, foodservice en consument) Geef tenminste 1 idee dat een groot verschil kan maken Wat zijn barrières die je ervaart om idee werkelijkheid te maken? Wie heb je nodig om die barrières te slechten? Wat kun je zelf doen? Geef tenminste 1 idee dat een groot verschil kan maken Wat zijn barrières die je ervaart om idee werkelijkheid te maken? Wie heb je nodig om die barrières te slechten? Wat kun je zelf doen?

Slide no. 14 Circulaire oplossingsrichtingen om negatieve impact per eenheid consumptie met 80% terug te brengen - voorbeelden 1. Reduceer inputs in, en negatieve impact van primaire voedselproductie: Minimaliseer kunstmatige inputs (kunstmest, bestrijdingsmiddelen) Sluit nutrient cycles waar mogelijk (bijvoorbeeld veevoer productie dichtbij het vee) Reduceer zoetwater gebruik in water schaarse gebieden Voorkom vervuiling van water en bodem door nutrient verlies naar het milieu (bijvoorbeeld mestverwerking) ‘Restauratie’ van ‘degraded lands’ Voorkom upstream food waste tussen boer en verwerking Innovaties met lage footprint per eenheid consumptie (bijvoorbeeld veevoer uit algen?) Innovaties die broeikasgas emissies door veeteelt terugdringen 2. Betere valorisatie van de reststromen van voedselverwerking Minimaliseer reststromen Combineren reststromen uit verschillende commodities (voorbeeld Soja en Suiker) Herwinnen ingredienten uit afvalwater Hergebruik reststromen op best mogelijke manier: Food, Biomaterials, Feed, Energy 3. Reduceren downstream verlies van voedsel en nutriënten bij retailer, Foodservice en Consument Houdbaarheid, THT data, pack sizes, … Recycle bare verpakkingen ‘Outlet stores’: Verkoop van ‘buitenbeentjes’ Vleesvervangers Terugwinnen ingredienten uit voedselafval

BACKUPS Slide no. 15

Slide no Reduceer inputs in, en negatieve impact van primaire voedselproductie Minimaliseer kunstmatige inputs (kunstmest, bestrijdingsmiddelen) Sluit nutrient cycles waar mogelijk en voorkom nutrient verlies naar water en bodem Reduceer zoetwater gebruik in water schaarse gebieden ‘Restauratie’ van ‘degraded lands’ Voorkom upstream food waste tussen boer en verwerking Innovaties met lage footprint per eenheid consumptie Innovaties die broeikasgas emissies door veeteelt terugdringen

Slide no Betere valorisatie van de reststromen van voedselverwerking Minimaliseer reststromen Combineren reststromen uit verschillende commodities (voorbeeld Soja en Suiker) Herwinnen ingredienten uit afvalwater Combineren reststromen van verschillende aanbieders Hergebruik reststromen op best mogelijke manier: Pharma, Food, Feed, Biomaterials, Energy

Slide no Reduceren downstream verlies van voedsel en nutriënten bij retailer, foodservice en consument Houdbaarheid, THT data, pack sizes, … Recycle bare verpakkingen ‘Outlet stores’: Verkoop van ‘buitenbeentjes’ Vleesvervangers Terugwinnen ingredienten uit voedselafval

Lokale circle scan geeft vergelijkbare resultaten Voorbeeld: Apeldoorn, Deventer, Zutphen