De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een ander voedselsysteem? Waarom?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een ander voedselsysteem? Waarom?"— Transcript van de presentatie:

1 Een ander voedselsysteem? Waarom?

2 COP21 – Parijs – 2015

3 Context: stijgende vleesconsumptie

4 Wereldwijde vleesconsumptie (FAOSTAT 2018) Varkensvlees +23%
Referentiejaar 1970 Varkensvlees +23% Kippevlees +96% Rundsvlees -10% varkens en kippen 70% wereldwijde vleesproductie België Vleesconsumptie: 770 à 980gr/week 2x aanbevelingen (VIGL, 2017) Productie: bijna 2 miljoen ton vlees (FOD Economie 2016)

5 Gevolgen milieu vleesproductie
Klimaat Ontbossing Water- en bodemvervuiling

6 Klimaat Huidige uitstoot (IPCC, 2014) Landbouw: 24% BKG Veeteelt:
60% BKG voedsel- gerelateerde emissies België: 9% landbouw 6% veeteelt (directe uitstoot)

7 Akkoord van Parijs 2050: Max 1,5°C klimaatopwarming
Uitstoot landbouw 2050: 52% (Bajzelj et al, 2014) Recente studie: klimaatimpact plantaardige voeding < vleesproducten (Poore & Nemecek, 2018) Oplossing: veestapel afbouwen

8

9 Veevoeder België 50% afhankelijk van import
Veevoeder vs. humane voeding Verandering van landgebruik Ontbossing

10 Greenpeace aanbevelingen
Vermindering van de vleesconsumptie en -productie met 50% tegen 2050 Minder maar beter vlees Meer gezonde plantaardige alternatieven

11 Transitie naar agro-ecologisch landbouwmodel

12 Less meat more life


Download ppt "Een ander voedselsysteem? Waarom?"

Verwante presentaties


Ads door Google