het is een heel schattig dier

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De vos spreekbeurt juf Olga.
Advertisements

En wat doen ze! Door Michel Stravers, Den Horn, 2012
Automatische diapresentatie.
Presentatie gaat over: Slangen
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
Leeuwen Door Hanad gemaakt..
De Panda Van: Lisa van Aarle.
Gemaakt door Melissa van Lijssel
Dat Nederland klein is wisten we. Maar dat neemt niet weg dat er toch nog ruimte voor de natuur aanwezig is. Een impressie van de Nederlandse (vooral.
HERFST Met het tweede leerjaar op speurtocht …
Vogels 1 Huismus Merel Kauw Spreeuw Wilde eend Kokmeeuw Ekster
Dobermann Kiana Van Acker.
hagedis geslachten Algemene informatie Inleiding lichaamsbouw
De schildpad lief, traag & schattig.
1 Pasen: Kies een leuk spel Gertrude van Walstijn.
Werkstuk Justin Nienhuis
gemaakt voor: powerpointsite-bep.nl
De Zwarte Kraai Bewerkt door Jan, Stef, Hendrik en Stijn Les 4.
Pauwentroon Powerpoint: Tilly
Hallo allemaal dit is de power point
Gebruik de muis.
De blauwe reiger De blauwe reiger.
Gevaarlijk ik denk van wel
Het Asiel.
De tijgerhaai door ALAN en michael.
Pijlgifkikker Door Kasper & Yanick.
De jaguar Jordy sterckx.
De dolfijn Door Silke en Joke.
De kleine watersalamander
Door Jérina Roeckaerts
Presentatie over katten
Presentatie over tijgers
De Tijger.
Vlinders Daphne voorbach
Mijn kat..
Niveau 5 Pinguïns Angelo Schooljaar
1 IJsland IJsland, 15 mei Een groep noordse sternen vliegt vermoeid aan vanaf de zee. Ze hebben net een reis van 3 maanden achter de rug. Na gerust te.
Gemaakt voor: Reintje de Vos Het mannetje (rekel) het vrouwtje (moervos) blijven soms jarenlang bij elkaar, maar ze zijn elkaar.
een bijzonder en waar gebeurd verhaal! Ongeveer acht jaar geleden vloog in Nerang (Queensland, Australië) een wilde Geelkuif kaketoe tegen een auto aan.
Dat België klein is wisten we.
Vogels in het park Bij SBO SAM
een les over kikkers (en padden) voor groep 1 t/m 3
18 maart 2014 – Romy Remijnse Heggemus – huismus - boompieper
Ongeveer acht jaar geleden vloog een wilde Geelkuifkaketoe tegen een auto aan, en brak een vleugel. De automobilist nam de kaketoe mee naar de veearts.
Soortenkennis Vick Hermsen
19 December 2013 – Kira de Bruin Wilde eend – Slobeend – Fazant
Woordenschat groep 5 Thema 3 Les 6
Is niet gevaarlijk leefomgeving De naam zegt het zelf hij leeft bij jouw thuis!!! Maar meestal is dit niet zijn leefomgeving maar zijn kerkhof.
Wat gebeurt er allemaal in de herfst?
Soortenkennis 17 februari 2014 – Frank Ouwerkerk
De Bij Renzo Wage Groep 5.
Eendenleed Iets ongewoons gebeurde deze week in het centrum van Spokane de V.S. dit prachtig verhaal wilde ik met jullie delen. Joël is een bediende in.
De eekhoorn Door Nick en Shani.
Kippen, kuikens en eieren.
Kippen: Van ei naar kip niet ingesproken
3 februari 2014 – Joris van Lent Ekster -- Vlaamse gaai -- gierzwaluw
Voortplanting Vogels H 1 Watervogels.
Dieren, gedrag en leefomgeving
Ik mocht voor plannex een opdracht over de merel doen. Ik vond het gelijk leuk. Maar het was wel moeilijk.
Welkom op de kinderboerderij Laag Buurlo. Dit bord staat bij de ingang van de kinderboerderij.
Vogels in de winter.
1.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
De Pinguïn. Pinguïns komen uit een ei Vrouwtjes pinguïns leggen 1 of twee eieren in een nest. Het mannetje broedt het ei ook uit, samen met het vrouwtje.
De kip met de vreemde kuikens.
Ken jij dit dier?.
Weet jij veel over VOGELS ?
Dat België klein is wisten we.
Dat Nederland klein is wisten we.
Transcript van de presentatie:

het is een heel schattig dier eend het is een heel schattig dier

soorten Wereldwijd zijn er een kleine 100 soorten eenden. Hiervan worden enkele tientallen soorten regelmatig in gevangenschap gehouden. Twee soorten zijn gedomesticeerd: wilde eend (Anas platyrhynchos) en muskuseend (Cairina moschata). De gedomesticeerde rassen van deze soorten zijn door selectie beter aangepast aan een leven in gevangenschap en stellen minder eisen aan hun leefomgeving. De niet-gedomesticeerde eenden kunnen worden ingedeeld op grond van leefgewoontes en verwantschap: grondelende eenden (wilde eend; muskuseend; mandarijneend Aix galericulata; Carolinaeend, Aix sponsa; talingen enz.) duikeenden (kuifeend, Aythya fuligula; rosse stekelstaart, Oxyura jamaicensis enz.) zeeëenden (eidereend, Somateria mollissima; zwarte zeeëend, Melanitta nigra; ijseend, Clangula hyemalis enz.) zaagbekken (Kokardezaagbek, Mergus cucullatus; nonnetje, Mergus albellus enz.)

voedsel Doordat eenden een zeefsnavel hebben halen ze veel voedsel uit het water. Dat zijn bijvoorbeeld watervlooien, larven, mosseltjes en kleine kreeftjes.

paring Paring en kweken Het vrouwtje legt de eitjes, meestal elke dag 1 ei. De eieren zijn wit Daarna trekt ze dons uit haar eigen verenpak en legt ze die op de eieren Nu begint het vrouwtje te broeden: 30 dagen lang. Het vrouwtje gaat enkel van het nest om te eten en drinken. Maar intussen tijd worden de eieren warm gehouden door het dons die zij op haar eieren gelegd heeft Na die 30 dagen komen de kuikentjes uit het ei. Na 1 à 2 dagen verlaten zij het nest, maar als de moeder de kuikens roept, komen ze terug

vijanden Een klein diertje als de eend heeft dan ook relatief veel vijanden. mens: in België en Nederland is het wettelijk toegelaten om te jagen op de wilde eend. andere grote vogels: roofvogels of eksters en kraaien lusten wel een klein eendje. katten: katten lusten natuurlijk ook wel een eendje. Zowel de volwassen eenden als de kleine eendjes zou hij doodbijten honden: ook de hond ziet in een eend vaak een speelgoedje. Hou daarom altijd afstand tussen de hond en de eend! egels: egels zijn verlekkerd op de eieren van een eend. ratten en vossen: het ligt misschien niet zo voor de hand, maar zeker in landbouwstreken moet je opletten met ratten en vossen! soortgenootjes: jawel, ook eenden vallen elkaar aan. Ze kunnen elkaar afstoten.

uitzicht Het meest opvallend aan deze eendensoort is het héle grote verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Terwijl het mannetje heel wat opvallende kleuren heeft, is het vrouwtje effen bruin. Dat komt omdat het mannetje in de paartijd moet pronken voor het vrouwtje. Daarom heeft hij zo'n mooi verenpak. Het vrouwtje daarentegen heeft een effen kleur omdat zij zich tijdens de broedtijd moet kunnen verstoppen voor vijanden. Het mannetje heeft een groenglanzende kop en een blauw/bruin achterlijf.