De wegen van de Thora De synagoge.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

Het Jodendom Het  Jodendom is  een van de drie oudste gods- diensten. Het Christendom en de Islam zijn de anderen waarin één God centraal staat. Deze.
Gemaakt door: Elke van Gorp Elian Tijhuis
inhoud waar en wanneer leefden de Azteken Eten en drinken De kleding
Godsdienst.
Noorderlicht en zuiderlicht
Gewetensvrijheid.
“De woonplaats van God...”
Godsdienst.
Geluk heb je zelf in de hand!
Joodse gebruiken rond het huwelijk
Hindoeïsme en het kastenstelsel
Een Eeuwig Verbond.
Deze presentatie is van :
Wat is de zin van ons leven?
Jezus houdt van alle dove kinderen
Godsdienst 1.
Godsdienst 1.
Godsdienst.
Godsdienst 1.
De opkomst van het christendom
De opkomst van het christendom
Door Dian Thijmen Maire Sjoerd
Jodendom Ardin en Michelle.
De kerk in de Middeleeuwen
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Hoofdstuk V: Rome Les 8: Opkomst van het Christendom
Paragraaf 1: WERELDWIJD VERBONDEN
Woorden uit de woestijn
Feest- en gedenkdagen in het joodse jaar
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
Jodendom en christendom
Heilige Geest Hij is Degene die ervoor zorgde dat taalbarrières tijdens het Pinksterfeest werden opgeheven. Iedereen verstond elkaar. Maar wie is Hij en.
Godsdienst.
Godsdienst.
Godsdienst.
Godsdiensten, wereldwijd Wat geloven zij?
De Onveranderlijke Tenach Het kleine joodse volk kent een lange schriftelijke traditie. Al vanaf ongeveer 1800 voor Christus. Zij schreven en schrijven.
Het Spel Kaarten Tekst Gerard De Vries.
Jezus, Mohammed, Mozes en Boeddha
Applaus voor alle moeders!!!
Godsdienst. Jezus is 12 jaar Een gewone jongen? Zijn jouw ouders wel eens bezorgd geweest?
Het ontstaan van de mens:
Feest! Ester 9:22. Zonder woorden Een verhaal Vieren = vasthouden en bijblijven Twee redenen – “Rust gekregen” oud thema: Abraham, Mozes, Salomo –
Het was in de tweede wereldoorlog.
Kvl, 26 ad 1) Tacitus, Josephus, Suetonius ad 2) met vele tijd-en plaatsgegevens, NT volledige manussripten uit 350 n.Chr.
Pinksteren zondag 23 mei 2010 Handelingen 2 verzen 1 – 11 Allen werden vervuld van de Heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen,
Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied?
Opkomst van het christendom
Wegen van de Thora De Sjabbath.
Een grote stap naar ‘gelovige’ volwassenheid
Gedenkdagen en halffeesten
Echt of nep?.
Welkom in de samenkomst. Handelingen 3 Handelingen 3 1. Op een middag, omstreeks drie uur, het Joodse gebedsuur, gingen Petrus en Johannes naar de tempel.
Wegen van de Thora De Sjabbath. De sjabbath Religieuze joden vieren de Sjabbath De Sjabbath begint op vrijdagavond zonsondergang en duurt tot zaterdagavond.
Volk van de Thora Rituelen bij het leven.
Kandelaar symbool altijd licht! tempel God woont in u.
Waar komt godsdienst vandaan?
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
4.4 De Opkomst van het christendom. Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire.
Madelaine kersten & Julia Hordijk T3C
Het jodendom 1 inleiding.
Joodse Feesten Jodendom.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Er komt een Dag…! Wat mensen ook zeggen
Midwinter & chanoeka 25 december 2016 Zoetermeer.
Ontstaan van het conflict
Hoofdstuk 2. Par. 2.5 De tijd van Grieken en Romeinen.
de twee & de tien stammen (II)
Transcript van de presentatie:

De wegen van de Thora De synagoge

De synagoge De synagogen zijn de gebedshuizen van de religieuze joden Ontstaan in de 1e diaspora, 6e eeuw voor Christus, in de Babylonische ballingschap. Jeruzalem was verwoest en de tempel was er niet meer. Joden hadden een andere plaats nodig om hun godsdienst te belijden en feesten te vieren.

De synagoge Synagoge=plaats van samenkomst. In eerste instantie gewoon thuis, later werden dit aparte gebouwen. Synagogen zijn altijd joodse gebedshuizen gebleven voor joden die over de wereld verspreid waren

De synagoge Joodse synagoge in Berlijn

De synagoge Binnen in de synagoge zijn een aantal belangrijke kenmerken. De ark: De kast waarin de heilige boekrollen zijn opgeborgen. Als je voor de ark staat kijk je in de richting van Jeruzalem. Op de ark staat de decaloog, de tien geboden, afgebeeld. (de tekst die Gods vinger zelf heeft geschreven)

De synagoge

De synagoge De eeuwig brandende lamp Dit licht, vroeger olielamp, nu vaak elektrisch, symboliseert de aanwezigheid van God. Naast deze eeuwig brandende lamp is er ook een menorah, zevenarmige kandelaar. Deze verwijst naar de menorah in de tempel

De synagoge

De synagoge Op de bima, een soort lessenaar, worden de thorarollen uitgerold en met een jad (aanwijstokje) wordt daar gelezen. De chazan is degene die uit de rol voorleest, de chazan is een voorganger. De rabbijn preekt over het gelezen deel http://www.youtube.com/watch?v=carQki5y7TU&NR=1 http://www.youtube.com/watch?v=plRS8MfpNcA

De synagoge Binnen de orthodoxie is er geen plaats voor vrouwen, de liberale joden hebben wel gemengde diensten Mannen dragen de talliet of gebedsmantel. Voor orthodoxe mannen is dit verplicht, voor liberale joden niet. Zij doen dit vrijwillig

De synagoge

De synagoge http://www.youtube.com/watch?v=mZz64qMX4j0