De week van Pasen (II) HET PASCHA Leviticus 23 & Exodus 12.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
13 april 2014 Tollebeek (...) Want ook ons Pascha is geslacht: Christus. 8 Laten wij derhalve feest vieren... -1Korinthe 5-
Advertisements

20 april 2014 Den Haag. 10 Spreek tot de Israelieten en zeg tot hen: Wanneer gij komt in het land dat Ik u geef, en DE OOGST daarvan binnenhaalt, dan.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Ons PASCHA is geslacht.
vijf broden en twee vissen
Koninkrijk van God.  Amos 9:11 Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort,
Het dak eraf Marcus21-12.
Stromen van levend water Johannes
Mara & Elim.
de genezing te Bethesda
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Genesis 3: 3 maar van de vrucht van de boom, die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: Gij zult daarvan niet eten noch die aanraken; anders.
3. GORDEL, PANTSER & SCHOEISEL
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
1.
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
1. 3 hoogtijden in de eerste maand 14-de: Pascha vanaf de 15de: ongezuurde broden daags na de sabbat: eerstelingsschoof Leviticus 23: zeven hoogtijden.
1 17 okt 2013 Rijnsburg 17 okt 2013 Rijnsburg. 2 het voorgaande: Melchisedek voor het eerst ter sprake in 5:6 en 5:10 10 door God aangesproken als hogepriester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
1Samuël 21. 1SAMUËL - overzicht 16 - David in Bethlehem tot koning gezalfd 17 - David overwint Goliath 18 & 19 - David vlucht voor aanslagen Saul 20 –
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
De bloedbruidegom Exodus 4.
Jezus' verjaardag.
1. Gereformeerde Synode dr. J.G. Geelkerken 3.
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
de bloeiende staf van Aäron
Richteren 6. Israël… onderdrukt en geplunderd roept de HERE aan de HERE verschijnt aan Gideon.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1. de vorige keer En de ark des HEREN bleef drie maanden in het huis van de Gatiet Obed-Edom, en de HERE zegende Obed- Edom en zijn gehele huis.
Het raadsel van Simson (deel I).
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
HET FEEST VAN ONGEZUURDE BRODEN. 4 Dit zijn de feesttijden (lett. hoogtijden) des HEREN, heilige samenkomsten, die gij uitroepen zult op de daarvoor.
DE EERSTELING-SCHOOF. 9 En de HERE sprak tot Mozes: 10 Spreek tot de Israëlieten en zeg tot hen: Wanneer gij komt in het land dat Ik u geef…
Groot geloof 1.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
12...Wij immers zijn niet opgewassen tegen deze grote menigte die tegen ons is opgerukt, en wij weten niet, wat wij doen moeten, maar op U zijn onze.
41 En er was ter plaatse, waar Hij gekruisigd was, een hof en in die hof een nieuw graf, waarin nog nooit iemand was bijgezet... Johannes en.
Matteüs TEGEN HET AANBREKEN (lett. op- lichten) van de eerste dag der week... lett. één [dag] van de sabbatten = dag van de eerstelingsgarve!!
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
"OOK ONS PASCHA IS GESLACHT".
Wie is mijn naaste? Lucas
TOV VRIJDAG 06 FEBRUARI 2009 HEILIG AVONDMAAL.
Exodus hoofdstuk 12 “ Het Pesach lam” 1 De HEERE nu had tot Mozes en tot Aaron in het land van Egypte gesproken, zeggende: 2 Deze zelfde maand zal u.
God is trouw Hij gaf zijn woord
Eten, eten, eten… Eten, eten, eten….
Leviticus 15:25 Wanneer bij een vrouw lange tijd bloed vloeit … dan zal zij gedurende al de tijd dat zij vloeit, onrein zijn.
Welkom in de samenkomst
Pinksteren... is een telwoord.
Brood & beker deel 1.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Strijd tegen de zonde?.
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
eind december... sinds duizenden jaren... midwinterzonnewende 2.
1-ste maand 14-de Pascha 15-de onge- zuurde broden eerste- lings- schoof 3-de maand weken- feest 7-de maand 1-ste bazuin- geschal 10-de verzoen- dag 15-de.
ETEN & DRINKEN Urk.
Op heterdaad... Johannes
Johannes 3: 16 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
1 Van David. Een psalm. Aldus luidt het woord des HEREN tot mijn Here: Zet u aan mijn rechterhand, totdat Ik uw vijanden gelegd heb als een voetbank voor.
24 april 2016 Zoetermeer.  de eerste eeuwen vierde de kerk Pasen tegelijk met het Joodse Pesach;
de betekenis van het bloed
Lukas 22: 7-20   7De dag der ongezuurde broden kwam, waarop het Pascha moest geslacht worden. 8En Hij zond Petrus en Johannes uit, zeggende: Gaat heen,
Exodus hoofdstuk 12 “Het Pesach lam”
Transcript van de presentatie:

de week van Pasen (II) HET PASCHA Leviticus 23 & Exodus 12

Leviticus 23

4 Dit zijn de feesttijden (lett. hoogtijden) des HEREN… niet: de hoogtijden van Israël…

eerste komst wederkomst vier hoogtijden in de eerste drie maanden 1. Pascha 2. Ongezuurde broden 3. Eersteling-schoof 4. Wekenfeest eerste komst drie hoogtijden in de zevende maand 5. bazuingeschal 6. verzoendag 7. loofhutten wederkomst

4 … heilige samenkomsten, die gij uitroepen zult op de daarvoor bepaalde tijd.

Lett. “tussen twee avonden”* 5 In de eerste maand, op de veertiende der maand, in de avondschemering, is het pascha voor de HERE. Lett. “tussen twee avonden”* * Lev.2332: “van avond tot avond”

Exodus 12

1 En de HERE zeide tot Mozes en tot Aäron in het land Egypte:

2 Deze maand zal u het begin der maanden zijn; zij zal u de eerste der maanden van het jaar zijn. Sinds deze tijd heeft Israël twee kalenders

oude kalender 1-ste maand 2-de maand 3-de maand 4-de maand 5-de maand

nieuwe kalender 1-ste maand 2-de maand 3-de maand 4-de maand

de ark kreeg temidden van de doodswateren vaste grond 4 En in de zevende maand, op de zeventiende dag der maand, bleef de ark vastzitten op het gebergte van Ararat. Genesis 8 de ark kreeg temidden van de doodswateren vaste grond de dag waarop Christus later zou opstaan!

3 Spreekt tot de gehele vergadering van Israël als volgt: op de tiende van deze maand zal ieder voor zich een stuk kleinvee nemen, familiesgewijs, een stuk kleinvee per gezin.

42 En toen Hij twaalf jaar was geworden en zij, zoals dit bij het feest gebruikelijk was, optrokken… Lucas 2 Lett. “en toen hij twaalf jaar WERD, trokken zij op naar Jeruzalem…”

De dag dat het lam in huis kwam! Jezus’ verjaardag was enkele dagen voor Pesach – 10 Nisan/Aviv. De dag dat het lam in huis kwam! “liggende in een kribbe”

Jezus’ verjaardag was enkele dagen voor Pesach – 10 Nisan/Aviv. De dag dat het lam in huis kwam! “liggende in een kribbe” de achtste dag besneden > 17-de van de maand! 10 11 12 13 14 15 16 17 1e 2e 3e 4e 5e 6e 7e 8e de dag waarop hij zou opstaan…

4 Maar indien een gezin te klein is voor een stuk kleinvee, dan zullen hij en de naaste buurman van zijn gezin er een nemen, naar het aantal personen; gij zult bij het stuk kleinvee rekenen met ieders behoefte.

5 Een gaaf… = “hem die geen zonde gekend heeft”

5 … mannelijk mannelijk => representeert GOD

5 … éénjarig stuk kleinvee moet gij nemen; gij kunt dit nemen van de schapen of van de geiten.

6 En gij zult het bewaren tot de veertiende dag van deze maand…

6 … dan zal de gehele vergadering der gemeente van Israël het slachten in de avondschemering (lett. tussen twee avonden).

7 Want ook ons paaslam is geslacht: Christus. 1Korinthe 5

Matteüs 26

2 Gij weet, dat het over twee dagen Paasfeest (lett 2 Gij weet, dat het over twee dagen Paasfeest (lett. Pascha) is, en ALSDAN wordt de Zoon des mensen overgeleverd om gekruisigd te worden… >> Matteüs 26

4… en zij (=priesters en oudsten van het volk) beraamden een plan om Jezus door list in handen te krijgen en te doden. 5 Maar zij zeiden: Niet op het feest, opdat er geen opschudding ontsta onder het volk. Matteüs 26

Johannes 18

28 Zij brachten Jezus dan van Kajafas naar het gerechtsgebouw 28 Zij brachten Jezus dan van Kajafas naar het gerechtsgebouw. En het was vroeg in de morgen; doch zelf gingen zij het gerechtsgebouw niet binnen, om zich niet te verontreinigen, maar het Pascha te kunnen eten. Johannes 18

7 Vervolgens zal men van het bloed nemen en dit strijken aan de beide deurposten en de bovendorpel, aan die huizen, waarin men het eet.

een paar verzen verder...

11 En aldus zult gij het eten: uw lendenen omgord, uw schoenen aan uw voeten en uw staf in uw hand; overhaast zult gij het eten; het is een Pascha voor de HERE.

12 Want Ik zal in deze nacht het land Egypte doortrekken en alle eerstgeborenen, zowel van mens als dier, in het land Egypte slaan en aan alle goden van Egypte zal Ik gerichten oefenen, Ik, de HERE.

Pascha >> pass >> passeren lett. over springen 13 En het bloed zal u dienen als een teken aan de huizen, waar gij zijt, en wanneer Ik het bloed zie, dan ga Ik u voorbij… Pascha >> pass >> passeren lett. over springen

Slechts op grond van het geslachtte lam is men beveiligd voor de dood. 13 … Aldus zal er geen verdervende plaag onder u zijn, wanneer Ik het land Egypte sla. Slechts op grond van het geslachtte lam is men beveiligd voor de dood.

5 En een uit de oudsten zeide tot mij: Ween niet; zie, de leeuw uit de stam Juda, de wortel Davids, heeft overwonnen (…) Openbaring 5

5 En een uit de oudsten zeide tot mij: Ween niet; zie, de leeuw uit de stam Juda, de wortel Davids, heeft overwonnen (…) 6 En ik zag in het midden van de troon (…) een lam staan, als geslacht… Openbaring 5