Workshop Reflecteren.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Advertisements

Wil jij ‘je ongekende vermogens’ leren kennen?
2. Beïnvloedingsstijlen
Reflectievaardigheden en instrumenten
JÉSUS UN PEU NONO JEZUS – EEN BEETJE SIMPEL Maria-Magdalena, ik zou je een dienst willen vragen … ik maak me zorgen over mijn zoon Jezus, hij is bijna.
Visie, missie en kernwaarden
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Beugels Ik doe mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf een beugel heb en ik wil er andere kinderen iets over vertellen.
MOBIELE PORNO? NEE, IK DOE NIET MEE
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Train The Coach Bijeenkomst PMGG d.d
'Evidence': recepten voor de onderwijsprofessional?
In je element zijn slim samen
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Motiverende gespreksvoering
Gedachten bij het ouder worden.
En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Gen
Mijn kind, Ik ben de Roos van Saron Hooglied 2,1 Zang : Betty Middler
Reflectievaardigheden en instrumenten
Presentation Of Learning
EEN VERRASSING KRIJGEN
Groot geloof 1.
De ontwikkeling van professionele vakkennis op de pabo
Leergemeenschappen in de klas: een reflexieve start (workshop)
VELON-congres Veldhoven 31 maart 2008 Lullen én poetsen Hoe een leergeschiedenis helpt bij het zetten van de volgende stap.
Workshop Reflecteren 3 februari 2011
GROEN PROEVEN Workshop 31 maart 2011 Reflectie binnen de PvB
Reflectie gesprek Vandaag als voorbereiding op Nieuw examineren.
Gedragsrepertoire Denken over je denken
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.

Weglopen Johanna Kruit.
Het meisje dat ging biechten bij de priester.
Het opleidingsprofiel:
Het werken met portfolio
Op de Berg van God “Ik zal je in een kloof laten schuilen en mijn hand beschermend voor je houden tot ik voorbij ben. Als ik mijn hand weg haal,
Wie is God voor jou?.
onze roeping als gemeente
“Geef en je zal gegeven worden.”
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
De lerarenopleider gepositioneerd
Oriëntatie op het onderwijs en het leraarschap.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
3/30/2015 | 1 Bibliotheekinstructie Nederlands 2014.
CITO (onderdeel van het leerlingvolgsysteem)
Heel interessant !.
PEDAGOGISCHE GEMEENSCHAP
Reflecteren over leer-en onderwijsstijlen
Beachvolley 2000 Even oude koeien uit de gracht halen.
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Leerproces SDV leerlijnen ontwikkellijnen Doel: POP van de leerling
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Toekomstgericht onderwijs
Mapping the field. ALEX KLAASEN Eigen website Beginpagina is stijlvol en nodigt uit om verder te kijken op de site. Helaas is de inhoud.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Myrna, een 5-jarig meisje werd gezien wegens een recente uitspraak aan moeder: ‘papa zit aan mijn plassertje’. Anamnese en lichamelijk onderzoek vertoonden.
Hoe ontwikkel ik mezelf als leraar?
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
RET Verdieping bij hoofdstuk 11 Handboek voor leraren RET Een goede leraar worden.
Jo Tondeur, Jasmine Hacquaert (UGent) Jeroen Thys (Groep T) Luc Vandeput (KHLeuven) Wouter Hustinx (PHLimburg) Velov/A’pen, februari 2012 iTeacher Education:
Workshop werkplekbegeleiding 12 oktober 2016
Suzanne Luger & Yvonne Rijns
Leerteam Flow.
Tutorgym.
Reflecteren op ambities en kwaliteiten
Transcript van de presentatie:

Workshop Reflecteren

Innovator/onderzoeker De leerkracht kan het eigen functioneren ter discussie stellen en bijsturen (BC 5.3)

Persoonlijke uitdagingen en competentie-ontwikkeling Reflecteren Persoonlijke uitdagingen en competentie-ontwikkeling I. Metaforen II. Ui-model (Korthagen) III. Kernkwaliteiten (Ofman)

I. Metafoor

Reflecteren … is het soort spiegel dat niet domweg weerspiegelt, maar het onzichtbare zichtbaar maakt. (Kelchtermans, 2001) => Subjectieve onderwijstheorie

Productgericht Leerstofgericht Deductief Behaviorisme Procesgericht Leerlinggericht Inductief Constructivisme

II. Ui-model

Trek een vraag Beantwoord de vraag Kleef in de ui Placemat ui-model

Ui-model Korthagen => ‘Flow’? Omgeving/Context Gedrag Competenties Subj OT Prof ZV Passie Red. Klasse, (2010). Zonder reflectie ben je een ongeleid projectiel. Klasse voor leraren, (202), 28-29. => ‘Flow’?

Tegen mijn zoontje dat naar de sitcom wilde kijken heb ik gezegd: “Dat is niet voor kinderen” terwijl ik vind dat er niets is dat ik niet aan mijn kinderen kan zeggen. Ik wilde dat hij ging slapen. Hij ordent mijn leven, hij weet dat, hij heeft de macht om me van mijn werktafel weg te houden, al was het maar door zijn kaken op elkaar te klemmen als hij moet poetsen. Voor mij is hij een stoorzender. Dat ik hem met mijn verzinsels bij het tanden poetsen om de tuin leid is de kleine impact, de reaalpolitiek van een werkende moeder, no harm done. Maar wat is er gebeurd in andere gesprekken die ik met hem heb gehad? Provoost, A. (2000). Uitzichtloosheid en troost, opgroeien tegen wil en dank. (www.anneprovoost.com )

Tegen mijn zoontje dat naar de sitcom wilde kijken heb ik gezegd: “Dat is niet voor kinderen” terwijl ik vind dat er niets is dat ik niet aan mijn kinderen kan zeggen. Ik wilde dat hij ging slapen. Hij ordent mijn leven, hij weet dat, hij heeft de macht om me van mijn werktafel weg te houden, al was het maar door zijn kaken op elkaar te klemmen als hij moet poetsen. Voor mij is hij een stoorzender. Dat ik hem met mijn verzinsels bij het tanden poetsen om de tuin leid is de kleine impact, de reaalpolitiek van een werkende moeder, no harm done. Maar wat is er gebeurd in andere gesprekken die ik met hem heb gehad? => Frictie

III.

IV. Uitdagingen voor de toekomst?

Competentie-ontwikkeling

Reflectiecyclus (Korthagen)

Globale reflectie – portfolio – eindgesprek DCp Lukt het mij om mijn idealen te realiseren? (Passie en betrokkenheid) Welk beeld van mij komt uit dit portfolio naar voren en wil ik dat ook? (Professioneel zelfverstaan en identiteit) Welke overtuiging over onderwijs, leren, samenwerken, opvoeding,… heb ik gevormd en komt dat tot uitdrukking in mijn portfolio? (Subjectieve onderwijstheorie) Heb ik laten zien welke competenties ik nu (meer) in huis heb? (Competenties) Illustreer ik mijn competenties met concrete uitingen van wat ik doe of gedaan heb? (Gedrag)

Bronnen Kallenberg, T.; Koster, B.; Onstenk, J. & Scheepsma, W. (2010). Ontwikkeling door onderzoek. Een handreiking voor leraren. Baam ThiemeMeulenhoff. Kelchtermans, G. (2014). Context matters. Teachers and Teaching: Theory and Practice, 20, 1-3. Kelchtermans, G. (2001). Reflectief ervaringsleren voor leerkrachten. Deurne: Wolters Plantyn. Kelchtermans, G. (1996). Leerkrachten en hun loopbaanverhaal. Het biografisch element in het denken en doen van leerkrachten. Mensenkinderen, 11 (3), 9-14. Korthagen, F. & Vasalos, A. (2002). Niveaus in reflectie: naar maatwerk in begeleiding. VELON-Tijdschrift voor lerarenopleiders, 23(1), 29-38. Korthagen, F. (2011). Leren van binnenuit. Kwaliteit en inspiratie in het onderwijs. Boom Lemma uitgevers. Red. Klasse, (2010). Zonder reflectie ben je een ongeleid projectiel. Klasse voor leraren, (202), 28-29. Provoost, A. (2000). Uitzichtloosheid en troost, opgroeien tegen wil en dank. (www.anneprovoost.com ) Schön, D. A. (1987) Educating the reflective practitioner. San Francisco: Jossey-Bass.