Minderen: een alternatief voor stoppen met roken?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
TIEN TIPS “An apple a day keeps the docter away, maar je moet wel goed kunnen mikken !!”
Advertisements

Roken.
COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte
Gratis alternatief voor
Naam spreker Datum Maagprotectie. Programma 0.00 uurInleiding en doel 0.05 uurStellingen I 0.15 uurSignalen in de praktijk 0.45 uurPreventie in de praktijk.
De stand van zaken in Enkele cijfers - verneveling Rond de flesjes per jaar verstrekt aan alle deelnemers …….en even zoveel naalden, spuiten.
Conclusie (1) 1.Klanten zijn zeer positief over de dienstverlening van de WZSW 2.Uit analyse van de file ‘telefonische nabel actie’ blijkt dat personen.
Misbruik van en verslaving aan medicatie
Longkanker: diagnostiek, research, chemotherapie
Verslavingsproblematiek: cannabis
Drugs- en alcoholverslaving
De App revolutie…… inzicht in uw snackgedrag Door: Saskia Wouters.
Programma anticonceptie
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Gezond opgroeien in de 21 e eeuw. Passie van het Lonfonds  Longziekten de wereld uit  Gezonde longen gezond houden  Er zijn voor de longpatiënten van.
Goedemorgen.
CQ-index Huisartsenzorg: pilot schriftelijke vs. electronische dataverzameling CQI-onderzoekersforum 18 september 2008.
Verslavingsproblematiek
Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen
Infosessie ‘Uitgerookt?’
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Beleid met betrekking tot roken
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Cannabis en verslaving: misverstanden en feiten
Bewegen voor je brein?  .
Cue reactiviteit en craving bij probleemgokkers en rokers: hersenactivatie patronen Anneke Goudriaan, PhD onderzoeker AMC.
Screenen voor afhankelijkheid Peggy van der Pol Nienke Liebregts Dirk Korf Wim van den Brink Margriet van Laar Ron de Graaf.
hoe kun je krachten grafisch ontbinden?
Behandeling van de dwangstoornis bij kinderen en adolescenten.
Behandeling en stigmamanagement bij opzettelijke zelfverwonding
Drugs.
Zelfmanagement Longpunt
In Balans = Voorkom Vallen. In Balanstraining = verbeteren spierkracht en evenwicht.
1 Medische Heroïne-Unit (MHU). 2 De MHU biedt: Gecontroleerde heroïnebehandeling onder medisch toezicht aan 20 patiënten Methadonverstrekking aan ca.
PROJECT ZOET ZWANGER SITUERING PROBLEEMSTELLING. 2 ALGEMENE SITUERING Wereldwijd diabetesepidemie Tegen 2030: 1 op 10 Belgen heeft diabetes  dringend.
Cannabis en THC Hans den Ouden 2011 Gebruik en Schade?
Eindpresentatie Dr. Eline Smit.  Prof. dr. Hein de Vries  Dr. Ciska Hoving  Drs. Vincent Cox Het PAS onderzoeksteam.
De humor van ( ) Zijn echte naam is Samuel Clemens. Hij werd geboren in 1835 in Missouri en gestorven in 1910 na carrière als schrijver en humorist.
Monitoring De Nieuwe Band Resultaten monitoringsonderzoeken 2010.
Cognitive behavioral therapy for treatment of anxiety and depressive symptoms in pregnancy: a randomized controlled trial dr. T. Verbeek arts-epidemioloog,
Effectiviteit van gedeelde besluitvorming in de huisartspraktijk bij diabetes type 2: OPTIMAAL studie Dr. R.C. (Rimke) Vos, Julius Centrum UMC Utrecht.
METHODE 1.Zoekstrategie in de literatuur met termen als ‘shift work, night work, irregular working hours, body weights and measures, BMI and body mass’.
Het (meervoudig) gebruik van tabak, alcohol en illegale drugs in Vlaanderen Tabaksgebruik.
Genotmiddelen Visser ‘t Hooft Lyceum Rijnsburg
Roken Door Kay & Chloë.
App van de maand september Stoptober
Roken paragraaf 5.
Disclosure belangen NHG spreker
Werken met verslavingsproblematiek. Les 3
Journal Cafe 15/9/2016 Ellen Van Leeuwen.
Proficiat! Eerste stap is gezet! Als stoppen met roken een GROTE stap is, is het beter om die op te delen in allemaal kleine stapjes die je WEL ziet zitten.
Infosessie Uitgerookt?
Miriam Warnier Julius Centrum, UMC Utrecht
NHG-PreventieConsult module COPD: van ontwikkeling naar implementatie
Chaima Fenne Marit Hallo dit is onze presentatie en wij hebben het over drugs.
We starten onze zoektocht in het labo.
Welvaartziekten Ondergewicht
De knop om!!!!!.
Effectiviteit van interventies bij kinderen met migraine
Verbranding en ademhaling
Aandoeningen van hart en vaten
Anne-Marije Buiter-vd Meer Longarts io UMCG
Slaap-waakstoornissen…
Bow-tie analyse Risico Oorzaken Klanten Medewerkers Bedrijfsvoering
Een rol voor de E-sigaret?
De tabaksindustrie en het Strafrecht
Transcript van de presentatie:

Minderen: een alternatief voor stoppen met roken? Sadet Arslan  1BaO B2.1

Inhoudstafel Inleiding Minderen als doel Slaginkans Schadebeperking Minderen als middel om te stoppen  Effect op stoppen Methoden om te minderen  Risico's van minderen Voor welke groepen? Tot besluit 

Inleiding Stopadvies staat centraal Advies om te minderen = nuttig + effectief  Duits onderzoek: rapporteerden dat pogingen tot minderen zelfs vaker voorkomt dan stoppogingen In meerdere gevallen werd een stoppoging gecombineerd met minderen Nederlandse gegevens van STIVORO: hier staat stoppen centraal en niet vermindern Discussie over wel/niet toelaten tot de Europese markt van minder schadelijke vormen van tabak zoals de Zweedse 'snuss'  Een ander strategie is het roken van minder sigaretten per dag (smoking reduction ofwel cigarette fading)

Inleiding Bij minderen als doel: Slagen rokers erin om voor lange tijd hun tabaksconsumptie te matigen? Leidt minderen tot minder gezondheidsschade? Bij minderen als doel om te stoppen: Hoeveel rokers minderen als voorbereiding op het stoppen? Vergroot minderen de succeskans van een stoppoging? Welke methoden om te minderen zijn effectief? Kan minderen toekomstige stoppogingen ondermijnen?

Minderen als doel

Slaginkans Niet gemakkelijk om tabaksconsumptie structureel te verminderen  Amerikaanse studie kwam tot conclusie dat er een minderheid van de Amerikaanse rokers in staat is om dit voor langere persiode vol te houden  Uit een recent literatuuroverzicht: slechts een paar % van alle rokers er jaarlijks toe komt om hun tabaksconsumptie substantieel te minderen Meeste 'minderaars' houden het niet langer vol dan paar maanden om hun tabaksconsumptie te halveren  In de eerste 3 maanden vindt de meeste terugval plaats 

Schadebeperking  Belangrijke vraag: leidt minderen werkelijk tot minder gezondheidsschade? Meeste studies kampten met methodologische problemen  trekken van conclusies moeilijk  Longkanker  Hart en vaatziekten  Vroegtijdige sterfte  Niet verstandig  om rokers te adviseren om te minderen met als doel voor een betere gezondheid 

Minderen als middel om te stoppen

Effect op stoppen  Laatste jaren meer bekend geworden over de effecten cab lubdereb in de succeskans van stoppogingen Onderzoek van Zhu: alle rokers een matige of low-rate rokers? Low-rate rokers = minder dan 5 sigaretten per dag  Farkas: toonde aan dat rokers die minder dan 15 sigaretten per dag gaan roken hun kans op stoppen vergroten 

Methoden om te minderen Gedragstherapie  Bepaalde rookmomenten vermijden op een dag en vergroten van het tijdsinterval tussen gerookte sigaretten  Methode scheduled reduced smoking (CRS) veel belovend: een methode ter voorbereiding op stoppen met roken, waarbij eerst geleidelijk wordt geminderd volgens een vast schema. Hierbij wordt de rokers geholpen om het dagelijks rookpatroon systematisch te doorbreken. De deelnemer houdt een dagboekje bij om inzicht te krijgen in het dagelijkse rookpatroon. Vervolgens wordt het aantal te roken sigaretten evenredig over de dag gespreid, waarna het aantak sigaretten langzaal wordt afgebouwd.

Risico's van minderen  Als rokers nicotinebehoeften bevredigen met nicotine uit pleisters en kauwgom, bestaat er dan geen gevaar dat mensen langdurig verslaafd raken aan deze middelen?  Uit een studie bij 504 rokers die met behulp van nicotinevervangers stopten, bleek dat ongeveer een kwart van de gebruikers het gevoel had dat ze er afhankelijk van waren geworden Uit een meta-analyse van 24 studies bleek dat 9% van patiënten die nicotinekauwgom kregen voorgeschreven om met roken te stoppen en na een jaar nog steeds kauwgom gebruikten Meeste patiënten gaven aan dat ze dit doen uit angst om terug te vallen naar het roken van sigaretten en niet vanwege compulsief gebruik pleister heeft de minste potentie tot verslaving, vanwege de zeer langzame stijging van de nicotinebloedspiegel en de lagere nicotinebloedspiegel die wordt bereikt. Pas na vijf tot tien uur wordt een piek bereikt. Bij de kauwgom wordt de piek na twintig tot dertig minuten

Voor welke groepen? Eerste groep betreft rokers die wel willen stoppen, maar herhaaldelijk falen, ook met de beschikbare vormen van stopondersteuning. De tweede groep betreft rokers die acuut moeten stoppen vanwege hun gezondheid, maar dat niet kunnen.

Tot besluit  Omdat er voldoende aanwijzingen zijn dat minderen een goede strategie is ter voorbereiding op het stoppen en minderen het stoppen niet ondermijnt, moet de minderenstrategie duidelijker worden ingebouwd in de hulpverlening aan rokers die willen stoppen. In de hulpverlening kan minderen naast het in één keer stoppen geadviseerd worden als manier om uiteindelijk te stoppen Er zijn geen nadelen aan langdurig gebruik van nicotinebevattende medicatie