De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

We starten onze zoektocht in het labo.

Verwante presentaties


Presentatie over: "We starten onze zoektocht in het labo."— Transcript van de presentatie:

1 We starten onze zoektocht in het labo.
Leg jullie kennis over roken samen en ga de strijd aan met de andere teams om zo nieuwe weetjes over roken te vergaren. Labo

2 Vraag 1 : Wat zijn de kenmerken van een verslaving?
LABO Vraag 1 : Wat zijn de kenmerken van een verslaving? Als je een verslaving hebt dan verkeer je in een toestand waarin je lichamelijk en of geestelijk afhankelijk bent van een bepaalde stof of gewoonte. Een verslaving maakt je vrolijk en opgewekt Je denkt heel veel aan hetgeen je verslaafd bent en hebt het gevoel dat je zonder niet goed presteert Je hebt steeds meer nodig van het middel Je hebt telkens minder nood aan de stof waar je verslaafd aan bent Je merkt dat je veel geld uitgeeft aan je verslaving

3 LABO Vraag 2 : Bekijk aandachtig het filmpje ‘Nuggets’. In het filmpje komen verschillende stadia van een verslaving in beeld. Probeer dit in 3 fases te omschrijven. Kijk wat er gebeurt in het begin, in het midden en op het einde van het filmpje met het vogeltje.

4 OPGELET : Lukt het niet om het filmpje af te spelen? Bekijk het rechtstreeks via de link op youtube :

5 Vraag 3 : Jullie krijgen 13 foto’s te zien.
LABO Vraag 3 : Jullie krijgen 13 foto’s te zien. Welke gezondheidseffecten van roken zien jullie? Verdeel de effecten onder korte termijn en lange termijn. KORTE TERMIJN (nu) LANGE TERMIJN (later)

6 LABO OPGELET : Lukt het niet om het filmpje af te spelen?
Laat de foto’s zien op de volgende slide.

7

8 Vraag 4 : Welke percentages kloppen?
LABO Vraag 4 : Welke percentages kloppen? Hoeveel jongeren van jaar hebben minstens 1 vriend die rookt? : 25 % 48,4% 61,3% Hoeveel jongeren van jaar rookten ooit 37,1% 43,6% 54,6% Hoeveel jongeren roken een eerste sigaret voor hun 14 jaar? 1,0% 19,1% 4,6% Hoeveel jongeren van jaar roken dagelijks? 7,0% 12,6% 17,9%

9 LABO Vraag 1: Wat zijn de kernmerken van een verslaving? Duid de juist antwoorden aan. Als je een verslaving hebt dan verkeer je in een toestand waarin je lichamelijk en of geestelijk afhankelijk bent van een bepaalde stof of gewoonte. 0,5 Een verslaving maakt je vrolijk en opgewekt 0,5 Je denkt heel veel aan hetgeen je verslaafd bent en hebt het gevoel dat je zonder niet goed presteert 0,5 Je hebt steeds meer nodig van het middel 0,5 Je hebt telkens minder nood aan de stof waar je verslaafd aan bent 0,5 Je merkt dat je veel geld uitgeeft aan je verslaving 0,5

10 Vraag 2 : Bekijk het filmpje ‘Nuggets’
LABO Vraag 2 : Bekijk het filmpje ‘Nuggets’ 1. In het filmpje komen verschillende stadia van een verslaving in beeld. Probeer dit in 3 fases te omschrijven. Kijk wat er gebeurt in het begin, in het midden en op het einde van het filmpje met het vogeltje : Fase 1 : Eerst laat het vogeltje de gouden druppel liggen, daarna is de vogel te nieuwsgierig om het te laten liggen en eet de druppel op. De druppel geeft de vogel een vrolijk gevoel en hij vliegt door de lucht. Als hij weer geland is kan hij niet wachten om de volgende druppel te nemen. Fase 2 : Hoe meer druppels hij eet, hoe minder goed hij kan vliegen en valt.  Fase 3 : Het vogeltje wil helemaal geen gouden druppels meer, maar hij kan toch niet aan de verleiding weerstaan als er weer eentje op zijn pad komt te liggen.

11 Vraag 3 : Welke gezondheidseffecten van roken zien jullie?
LABO Vraag 3 : Welke gezondheidseffecten van roken zien jullie? Verdeel de effecten onder korte termijn en lange termijn. KORTE TERMIJN (nu) LANGE TERMIJN (later) Slechte conditie Longziekten (bv kanker) Je stinkt Minder vruchtbaar Gele tanden en vingers Hart- en vaatziekten Gerimpelde, grauwe huid Beroerte Dof haar Wallen onder je ogen Jer verliest smaak Je moet meer hoesten Stress en spanning

12 Vraag 4 : Welke percentages kloppen?
LABO Vraag 4 : Welke percentages kloppen? Hoeveel jongeren van jaar hebben minstens 1 vriend die rookt: 25% 48,4% 61,3% Hoeveel jongeren van jaar rookten ooit 37,1% 43,6% 54,6% Hoeveel jongeren roken een eerste sigaret voor hun 14 jaar? 1,0% 19,1% 4,6% Hoeveel jongeren van jaar roken dagelijks? 7,0% 12,6% 17,9%

13 4. Hoe jonger je begint te roken, hoe moeilijker het is om te stoppen.
LABO 1. Een elektronische sigaret (of shishapen) roken is niet schadelijk voor je lichaam. 2. 48 uur nadat je gestopt bent met roken, is de nicotine uit je lichaam verdwenen. 3. Eén sessie waterpijp roken komt overeen met twee pakjes sigaretten roken. 4. Hoe jonger je begint te roken, hoe moeilijker het is om te stoppen. 5. Zelf gerolde sigaretten zijn schadelijker dan filtersigaretten.

14 4. Hoe jonger je begint te roken, hoe moeilijker het is om te stoppen.
LABO 1. Een elektronische sigaret (of shishapen) roken is niet schadelijk voor je lichaam. 2. 48 uur nadat je gestopt bent met roken, is de nicotine uit je lichaam verdwenen 3. Eén sessie waterpijp roken komt overeen met twee pakjes sigaretten roken. 4. Hoe jonger je begint te roken, hoe moeilijker het is om te stoppen. 5. Zelf gerolde sigaretten zijn minder schadelijker dan filtersigaretten. Interessant filmpje over waterpijp roken.

15 formaldehyde (balsem voor lijken) sansiveria rattenvergif diesel
LABO Vraag 1 : In de voorstelling komen de jongeren in een labo terecht. Daar vinden ze allerlei schadelijke stoffen voor die in de kabat zitten. Welke schadelijke stoffen herinner je je nog? formaldehyde (balsem voor lijken) sansiveria rattenvergif diesel pesticiden (Arseen) ammoniak olijfolie Nagellakremover benzine (Benzeen)

16 LABO Vraag 2 : De basisstoffen die in een sigaret zitten zijn nicotine, teer en koolstofmonoxide (CO). Dit zijn slechte stoffen. Denk je dat deze andere slechte stoffen ook in een sigaret zitten? Vraag 3 : De jongeren vonden ook munt, chocolade en honing in het labo. Denk je dat dit ook in sigaretten zit? Vraag 4 : Sigrid, de assistente van Mr. Moking, heeft het over een illusie. De kabat wekt een illusie op. Wat bedoelde ze hiermee? Waarom denk je dat de jongeren de kabat gebruiken?

17 formaldehyde (balsem voor lijken) sansiveria rattenvergif diesel
LABO Vraag 1 : In de voorstelling komen de jongeren in een labo terecht. Daar vinden ze allerlei schadelijke stoffen voor die in de kabat zitten. Welke schadelijke stoffen herinner je je nog? formaldehyde (balsem voor lijken) sansiveria rattenvergif diesel pesticiden (Arseen) ammoniak olijfolie Nagellakremover benzine (Benzeen)

18 LABO Vraag 2 : Denk je dat deze stoffen ook in een sigaret zitten, naast nicotine, teer en koolstofmonoxide (CO)? Ja / Nee Vraag 3 : De jongeren vonden ook munt, chocolade en honing in het labo. Denk je dat dit ook in sigaretten zit? Vraag 4 : Sigrid, de assistente van Mr. Moking, heeft het over een illusie. De kabat wekt een illusie op. Wat bedoelde ze hiermee? De kabat geeft het gevoel dat je cool bent, dat je meer aankunt. Bijvoorbeeld in stresssituaties. Maar dat is een illusie, het is niet de realiteit. De verschillende teams kunnen hier hun mening over geven en discussiëren.

19 Wie behaalde de meeste punten ???


Download ppt "We starten onze zoektocht in het labo."

Verwante presentaties


Ads door Google