De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Alcohol, wat is het en wat doet het met je?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Alcohol, wat is het en wat doet het met je?"— Transcript van de presentatie:

1 Alcohol, wat is het en wat doet het met je?

2 Wat is alcohol? Wat zit er in? Hoe ziet het eruit?
Welke drankjes heb je allemaal? …… Belangrijk is om aandacht te besteden aan wat de kinderen al weten van alcohol. Stel de vraag: wat is alcohol en wat weten jullie er al van?(noteer steekwoorden op het bord)

3 Wat zijn jullie ervaringen met alcohol?
Ken je mensen die alcohol drinken? Wat vind je ervan als je ouders alcohol drinken? Heb je zelf wel eens alcohol gedronken? Wat gebeurt er als iemand alcohol drinkt (bijvoorbeeld bij je ouders?) Wat kan er gebeuren als je teveel alcohol drinkt? …. Uitvragen wat hun eigen ervaringen zijn, ervaringen van het drinken van ouders Probeer de mening van de kinderen over alcohol duidelijk te krijgen

4 Kennisquiz! Leg uit wat de kennisquiz is.
Deel de quiz uit aan de leerlingen. Laat ze allemaal eerst, in hun 1tje, de vragen beantwoorden. Daarna start je met de quiz. Het is leuk voor de kinderen als ze te horen krijgen of ze een vraag goed of fout hadden.

5 Vraag 1: Alcohol wordt gemaakt van vruchten en granen
WAAR NIET WAAR Waar. Het wordt gemaakt van druiven, aardappels, gerst en rijst. Als je die lang laat staan gaan ze schimmelen en gisten. Daarbij verandert de suiker die er in zit in alcohol en koolzuurgas (de bubbels van cola). Bier maak je van gerst en wijn van druiven. Wodka wordt gemaakt van aardappels.

6 Alcohol - effecten Wat gebeurt er als je alcohol drinkt?
Alcohol is verdovend Je durft meer Je bent ontspannen en minder verlegen Je reageert minder snel Waarom drinken mensen alcohol? Het maakt je vrolijker Je maakt makkelijker contact Voor de ontspanning Alcohol is een verdovende stof. Daardoor wordt je ontspannen en rustig. Als je genoeg alcohol drinkt wordt je er ook slaperig en sloom van. Als je alcohol drinkt durf je ook meer, je bent minder angstig. Zo durven mensen als ze gedronken hebben bijvoorbeeld eerder op iemand af te stappen om een praatje te maken of te dansen in de disco. Ook zorgt alcohol ervoor dat je minder snel reageert. Dit is vooral gevaarlijk in het verkeer. Als er plotseling een fietser oversteekt, trap je later op de rem waardoor iemand een ongeluk kan krijgen. Mensen drinken meestal alcohol om zich vrolijker te voelen. Alcohol wordt vaak gedronken voor de gezelligheid als je samen met vrienden of familie bent. Vaak zorgt alcohol ervoor dat mensen meer gaan praten. Je maakt sneller contact met mensen. Ook wordt alcohol vaak gedronken voor de ontspanning. Wat doen jullie als je je wilt ontspannen? Veel mensen drinken uit hun werk een biertje of een wijntje om lekker te ontspannen en even de werkdag te vergeten. Doen jullie ouders dit ook wel eens?

7 Vraag 2: Bier is goed tegen de dorst
WAAR NIET WAAR Niet Waar. Je moet nooit alcohol drinken omdat je dorst hebt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je vocht verliest! Dit klinkt heel raar, want je drinkt wel maar je verliest toch vocht! Als je alcohol drinkt moet je namelijk vaker plassen. Het risico is dat je uitdroogt en daar krijg je bijvoorbeeld hoofdpijn van. Het is dus belangrijk als je alcohol drinkt, om daarnaast voldoende water of frisdrank te drinken.

8 Alcohol in het lichaam De alcohol komt via de mond in de slokdarm.
Vandaar komt het in de maag en darmen. Daar wordt het opgenomen in het bloed. Het bloed verspreidt de alcohol door zijn hele lichaam. Een minuut of 10 na het drinken van een glas alcohol, bereikt het de hersenen. Daardoor voelt hij zich licht in zijn hoofd. De alcohol komt via het bloed ook in de lever. Die breekt de alcohol langzaam af. De lever doet er 1,5 uur over 1 glas alcohol af te breken. De afvalstoffen van alcohol plas je via de nieren weer uit.

9 Vraag 3: Als je alcohol drinkt, krijg je veel energie
WAAR NIET WAAR Niet waar. Alcohol is een verdovende stof waardoor je uiteindelijk slaperig en moe wordt. Veel mensen zeggen toch dat ze energie krijgen als ze een drankje hebben genomen. Dit is eigenlijk niet zo, maar doordat je meer durft en meer gaat praten lijkt het wel alsof je eventjes meer energie krijgt. Als je moe bent kun je dan ook beter geen alcohol drinken

10 Verschillende drankjes
Zwak-alcoholische dranken Sterk-alcoholische dranken Mix-drankjes Er bestaan heel veel verschillende soorten drankjes. Wie weet er een paar op te noemen? We delen al deze drankjes in in 3 groep. Zwak-alcoholisch zijn drankjes met niet zo heel veel alcohol erin (<15%) zoals bier en wijn. Sterk-alcoholische drankjes zijn drankjes met veel alcohol erin (>15%) Ook heb je aparte glazen waar sommige drankjes in geschonken worden. Als je in een disco een biertje besteld krijg je dat in een speciaal bierglas en wij in een wijnglas. Sterke drank wordt in een heel klein glaasje gedaan. Deze glaasjes zorgen ervoor dat er altijd evenveel alcohol in zit. Mixdrankjes hebben geen aparte glazen. Die worden vaak verkocht in flesjes (breezers) of blikjes en soms worden ze zelf gemixed in een cafe of disco. Mixdrankjes smaken vaak erg lekker en vaak proef je niet zo goed de alcohol. Vaak zit er meer alcohol in dan je denkt en proeft, dus moet je daar erg voorzichtig mee zijn!

11 Van bier tot mixdrankjes
Filmpje -> Van bier tot mixdrankjes

12 Vraag 4: Mannen kunnen beter tegen alcohol dan vrouwen
WAAR NIET WAAR Waar. Vrouwen zijn eerder dronken dan mannen. Dit komt doordat mannen meer vocht in hun lichaam hebben dan vrouwen. Het vocht verdund de alcohol een beetje, als je dus minder vocht hebt wordt de alcohol minder verdund en ben je ook eerder onder invloed. Als je net begint met drinken ben je trouwens veel sneller dronken dan volwassenen die al veel vaker hebben gedronken! Je leeftijd, gewicht en lengte spelen ook mee!

13 Alcohol – risico’s Op korte termijn Misselijkheid Duizeligheid
Leren wordt lastiger ( slechter concentreren) Onveilig vrijen Ongelukken Agressie Black-out Alcoholvergiftiging Kater Jullie weten vast allemaal wel teveel alcohol drinken niet goed voor je is. Als je alcohol drinkt kun je gemakkelijk misselijk worden, je maag kan er niet zo goed tegen. Veel mensen worden er ook een beetje duizelig van. Als je op een avond alcohol hebt gedronken en je moet de volgende dag weer naar school is dat ook heel lastig. Je merkt dan dat je je moeilijker kunt concentreren! Het is niet goed voor je school als je alcohol drinkt! Als mensen alcohol hebben gedronken, doen ze ook eerder dingen waar ze later spijt van krijgen, zoals onveilig vrijen. Er gebeuren ook heel veel ongelukken, bijvoorbeeld in het verkeer. Mensen die alcohol hebben gedronken worden ook eerder boos. In het uitgaan zie je regelmatig groepen jongeren die aan het vechten zijn. Als je een black-out hebt dan weet je eigenlijk stukjes of helemaal niets meer van wat er de avond is gebeurd toen je alcohol dronk. Je wordt wakker en je weet niet meer wat je hebt gedaan.Dit komt doordat alcohol je hersenen beschadigd. Jullie hebben vast wel eens gehoord van een alcoholvergiftiging. Weet iemand wat dit is? Als je heel veel alcohol drinkt en dit ook drinkt in een korte tijd, loop je het risico op een alcoholvergiftiging. Je lichaam kan alle alcohol niet meer aan. Je wordt dan vaak heel slap en soms zelfs bewusteloos, het kan ook zijn dat je moet overgeven. In heel ernstige gevallen kun je zelfs in coma raken of overlijden. Weet iedereen wat een kater is?Hoofdpijn de volgende morgen. Dit komt door het vochttekort, wat we eerder vertelt hebben. Als je een kater hebt, betekend dat eigenlijk dat je te weinig hebt gedronken.

14 Vraag 5: Alcohol is slecht voor je hersenen
WAAR NIET WAAR Waar. Elke keer als je alcohol drinkt is dat slecht voor je hersenen en ontstaat er schade. Als het eenmaal is gebeurd kun je daar niks meer aan doen, als je stopt met drinken gaat die schade ook niet over.

15 Alcohol – risico’s Op lange termijn: - Schade aan je hersenen
Schade aan organen: lever, hart, bloedvaten Kanker Verslaving Als je langere tijd alcohol drinkt zijn er nog meer risico’s. Schade aan je hersenen is het allerbelangrijkst, vooral als je nog heel jong bent. Als je al op jonge leeftijd alcohol gaat drinken is dat heel schadelijk. Je hersenen zijn nog volop aan het groeien ( tot je 24ste). De alcohol zorgt ervoor dat je hersenen niet goed kunnen doorgroeien en daardoor zullen sommige dingen niet goed ontwikkelt worden in je hersenen. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat leren en concentreren moeilijker worden! Alcohol is ook slecht voor allerlei organen, zoals je lever en je hart. Van alcohol kun je ook kanker krijgen; vooral in je mond en in je keel. Aan alcohol kun je ook verslaafd raken; weet iedereen wat een verslaving is? Vooral als je jong begint met drinken, heb je een grotere kans om verslaafd te raken.

16 Vraag 6: Van alcohol kun je dik worden
WAAR NIET WAAR Waar: in een mix-drankje zit bijna evenveel calorieën als een kroket.

17 Dank voor jullie inzet ! Einde kennisquiz! Wie heeft alle vragen goed?

18 Als mijn vrienden alcohol gaan proberen, wil ik zelf ook meedoen.
Stelling 1 Als mijn vrienden alcohol gaan proberen, wil ik zelf ook meedoen. Probeer tijdens de stelling zoveel mogelijk de mening van de kinderen uit te vragen. Hoe denken ze over alcohol en over zichzelf mbt alcohol. Laat diverse leerlingen aan het wordt. Je kunt de groep eventueel ook splitsen in één en oneens en ze van te voren argumenten laten bedenken. Laat de kinderen in groepjes van 2 tips bedenken om nee te zeggen tegen alcohol.

19 Stelling 2 Ik ben van plan om voor mijn 16e jaar alcohol te gaan drinken.

20 Stelling 3 Alcohol moet verboden worden.

21 Bedankt! Wat vonden jullie ervan? Hebben jullie nog vragen?
Parnassia Groep Afdeling Context  088 –

22 Context Lijnbaan 4 2512 VA Den Haag  (088)


Download ppt "Alcohol, wat is het en wat doet het met je?"

Verwante presentaties


Ads door Google