De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Programma anticonceptie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Programma anticonceptie"— Transcript van de presentatie:

1 Programma anticonceptie
antwoorden

2 Casus 1 Ad 1 Tromboserisico vergroot , teratogeen; er is geen plaats meer voor diane, dus gewoon MG30 geven

3 Casus 2 Ad 2 VG thrombose, leverafw, roken. In het verleden vroeg je aan een vrouw van deze leeftijd niet of ze voorkeur heeft voor andere ac, omdat die in eerste instantie allemaal minder voldeden met name t.a.v. betrouwbaarheid en soa-risico, maar volgens de nieuwe NHG-standaard is er ook plaats voor het spiraal, dus dit alternatief benoemen. In uitleg en advies bespreken: regelmatig innemen, wat te doen bij vergeten pil, op tijd starten na stopweek, soa-risico.

4 Casus 3 Ad 3 in de ring zitten 3e generatiehormonen, dus groter thromboserisico. Als je vrijt en je doet de ring uit, dan mag dat gedurende 3 uur, d.w.z. dat er een risico is dat je vergeet om hem op tijd weer terug te plaatsen en dat vermindert de betrouwbaarheid ervan.

5 Casus 4 Ad 4. Roken en de pil is groot risico voor thrombose of embolie. Met name bij vrouwen boven 35jr; 15 sigaretten per dag is volgens patiënte niet veel, maar levert voldoende risico. Advies huisarts is 1. Stoppen met roken 2. Zo niet, dan ander anticonceptivum. De vrouw kiest uiteindelijk zelf, na dit duidelijke advies.

6 Casus 5 Ad 5. Dokter vraagt allereerst of de zwangerschap gewenst is, pas daarna eventueel feliciteren! Zo nee, empathie en geen veroordeling. Wat is er gebeurd? Het kan nalatigheid zijn, maar ook ongewenst seksueel contact, pech met falende ac, jongeren kan een eerste coïtus nog wel eens ‘ overkomen’, gebrekkige voorlichting, onhandigheid in onderhandelen, onzekerheid in raad vragen/naar de dokter gaan. Dus prijs haar/het stel altijd dat ze naar je toe is/zijn gekomen! Vraag of het seksueel contact gewenst was. Soa-risico. Of het nu je eigen schuld is dat je ongewenst zwanger bent geworden of niet: Voor de meeste mensen is het ongewenst zwanger zijn heel emotioneel. Voer een gesprek over zwangerschap laten voortgaan (een in eerste instantie ongewenste zwangerschap resulteert niet per definitie in een abortus) of abortus/ ovt-behandeling. Leg daarbij uit dat een zwangerschaps-onderbreking, ook als je helemaal achter je keuze staat, je heel verdrietig kan maken en dat je mogelijk schrikt van je eigen emoties.

7 Casus 7 Ad 7: shared decision making: is betrouwbare anticonceptie het belangrijkst? Of wil ze wel zwangerschap maar liever nog even uitstellen? Vaste partner? Is er sprake van hyper- of dysmenorroe . Menstruatie kunnen regelen?

8 Casus 8 Ad 8: bij flesvoeding 2wk pp starten met anticonceptie,
bij borstvoedingv is de lactatie amenorroe methode (LAM) mogelijk (veiligheid vergelijkbaar met cu-iud, maar zwakke bewijskracht; zwangerschapskans < 2%), indien gewenst lichte voorkeur voor pil met alleen progestagenen (met toevoeging dat borstvoeding wat kan teruglopen). LAM: borstvoeding in eerste 6 mnd postpartum, on demand, niet langer dan 6 uur tussenpozen (cave doorslapen van de baby), geen bijvoeding, geen vaginaal bloedverlies na 6wk pp; zodra de eerste menstruatie plaatsvindt is de methode niet meer betrouwbaar.

9 TREFWOORDEN: anticonceptie casus casuistiek caroussel antwoorden


Download ppt "Programma anticonceptie"

Verwante presentaties


Ads door Google