Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Technologie & Voeding De mogelijkheden van smaaktesten en aromaonderzoek op ILVO 2 de contactdag Melk & Zuivelproducten 12 december 2014
Dienstverlening Steeds op maat van de vraag
Waarom smaaktesten? Nieuw product Nieuw productie proces Nieuwe smaak, stabilisator, … Aanpassing van verpakkingsmateriaal Bepalen van houdbaarheid …
Hoelang bewaren zonder smaakproblemen? Shelf life testen Piloottest: Aanmaak van samples Correcte verpakkingsmanier Houdbaarheid: Bewaaromstandigheden: temperatuur en licht Analysen in functie van tijd: Microbiologie Fysisch-chemische analysen: Kleur Textuur Smaaktesten
Smaakpanels en smaaklabo ingericht volgens de norm (ISO 8589) Voorbereidingskeuken Geconditioneerde ruimte: T, licht, ventilatie (gezuiverde lucht) Eigen getraind panel Smaak/Mondgevoel ( Triangel, Beschrijvende testen, Hedonische testen, …) Smaaktesten in het smaaklabo
GC-MS analyses van de smaak : aromaprofiel Gecombineerd met olfactometrie:sniffing Smaak en geuronderzoek in chemisch labo Olfactogram Aromaprofiel In samenwerking met Sensnet
Olfactogram Aromaprofiel
Dank voor uw aandacht Voor een bezoek, overleg of vraag, Aarzel niet om ons te contacteren ! FOODINOFRA, partner van het Nieuw Industrieel Beleid