Ongeveer in 850 na Christus ontstond de "Staat van Kiev"

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H3 Industralisatie en Ismen.
Advertisements

De tijd van: Wereldoorlogen
De tijd van de wereldoorlogen
Paragraaf 8 De ontwikkeling van Oost-Europa
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
Communisme in Rusland..
6.1 & 6.2, Op weg naar de Grote Confrontatie
Russische revolutie en SU: revolte en revolutie in Rusland ( )
6.8, De vrede van Bresk-Litovsk
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Het socialisme Paragraaf 7..
Conflicten tussen kapitaal en arbeid
IJzeren gordijn gaat open
Paragraaf 2.3 Arbeidersparadijs.
Hoofdstuk 5.
Paragraaf 1 Russische revolutie
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
Opmars naar de Eerste Wereldoorlog
Een communistische grootmacht
Een communistische grootmacht
Wereldoorlogen Twee wereldoorlogen en het ontstaan van de totalitaire regimes Les 38 – Het Interbellum.
Kapitalisme  Communisme
Geschiedenis van Rusland
Paragraaf 2 Russische revolutie.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
§ 2 CHINA DE FABRIEK VAN DE WERELD
Welkom Module in combinatie met een project Theorievorming Toets MC en/of open vragen MC vragen uit het boek + additionele vragen
Berlijn+DDR en de Koude Oorlog
Hoofdstuk 1: Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
NICOLE, BINTOU, MARYSIA. VWO 3
Alexander, Napoleon en Joséphine
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
HISTORISCHE CONTEXT KOUDE OORLOG
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Paragraaf 2: Economische crisis
De eeuw van de Holocaust
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
Bestuur in andere landen
Par 3. De wereld verdeeld in twee ideologische blokken
Hoe werkt de maatschappij? Is deze maakbaar? Hoe beïnvloed je de economie?
De Grote Oorlog
Oorlog en Vrede William Sherman: Oorlog is hel! Karl von Clausewitz:
Economisch De landen bouwen aan een moderne economie (massaproductie), waarin de zware industrie en spoorwegen centraal staan Industrie als nationale.
De Russische Revolutie (1917)
De structuur van de economie
Politieke situatie Europa rond 1800
De Koude Oorlog
De blokvorming in Oost en West Hoofdstuk 4 de Koude Oorlog.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
3 Tsarina Catharina Catharina de Grote. Catharina was geboren als Duits prinsesje en ze werd tsarina van Rusland. Om te laten zien dat ze tsarina was,
2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter.
Oorzaken van de Russische Revolutie
De Wereld- oorlogen H11.3 DE SOVJETUNIE. OORZAKEN RUSSISCHE REVOLUTIE  Alleenheerschappij van de tsaar (Nicolaas II)  Doema (parlement sinds 1905) geen.
Romanovs & Revolutie 3 Oorlog en revolutie.
Paragraaf 11.3 De Sovjet Unie.
Союз Советских Социалистических Республик
Vier prinsessen en een prins
Tijd van burgers en stoommachines 1800 – 1900
Thema 10 Europa.
Russische revoluties Les 1, 2 en 3.
Absolute vorsten De vorsten (koningen) waren afhankelijk van de adel, de adel betaalde namelijk veel geld en zorgden voor soldaten  een koning is dit.
Kapitalisme  Communisme
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
Hoofdstuk 1: Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
§1.4 De nieuwe kaart van Europa
§1.3 Revolutie in Rusland In deze paragraaf leer je over:
Transcript van de presentatie:

Ongeveer in 850 na Christus ontstond de "Staat van Kiev" Ongeveer in 850 na Christus ontstond de "Staat van Kiev". Dit was de voorloper van Rusland. Rusland werd pas een wereldmacht door tsaar Peter de Grote (1689-1725) en tsarina Catharina II (1762-1796). De revoluties In 1914 nam Rusland deel aan de Eerste Wereldoorlog. De oorlog verliep dramatisch. De Russische verliezen waren enorm In eigen land was de ontevredenheid groot. Dit kwam door de manier waarop de tsaar het land leidde en door de verliezen in de oorlog. Er kwam een revolutie, de Februarirevolutie. Daarna kwam er een voorlopige regering, maar die werd een paar maanden later alweer afgezet in de Oktoberrevolutie.

In 1922 werd de Sovjet-Unie opgericht In 1922 werd de Sovjet-Unie opgericht. De stichter van de Sovjet-Unie, Lenin, stierf al snel in 1924. Hij werd opgevolgd door Jozef Stalin. Onder zijn stalinistische bewind vond de Grote Zuivering plaats. Stalin stuurde al zijn tegenstanders (mensen met een andere mening, kunstenaars, schrijvers) naar strafkampen in Siberië (goelags), of hij stelde ze terecht

Het Kievse Rijk omstreeks het jaar 1000

Planeconomie De productiemiddelen zijn in handen van de staat. De staat bepaalt wat er geproduceerd wordt. De prijzen worden vastgesteld door de staat. De regering regelde hoeveel en wat elk bedrijf moest maken.

Vroeger was Rusland onderdeel van de Sovjet-Unie Vroeger was Rusland onderdeel van de Sovjet-Unie. Begin 1990 scheurden de drie Baltische staten zich af. Sovjet-Unie: 15 republieken Sovjet-Unie viel in 1991 uiteen in 15 landen. Hierdoor wonen miljoenen Russen buiten Rusland.

Na het uiteenvallen van de sovjet unie ging Rusland van een plan economie naar een vrijemarkteconomie. Economisch ging het eerst heel slecht. Veel bedrijven gingen failliet en hun arbeiders raakten werkloos. Vrijemarkteconomie economie waarin vraag en aanbod de prijzen bepalen

§3 Veranderingen in de twintigste eeuw: politiek en economie   Basisboek 204 Politiek systeem: centrale staat  Het [politiek systeem] is de manier waarop een staat bestuurd wordt.  In een [centraal geregeerde] staat gelden overal precies dezelfde regels. Alles wordt vanuit één centraal punt geregeld, de hoofdstad. Basisboek 205 Politiek systeem: bondsstaat  Een vereniging van staten heet een [bondsstaat] of een [federatie] en wordt geleid door een bondsregering of een [federale] regering.  Elke [deelstaat] heeft een eigen regering, een eigen hoofdstad en eigen wetten. Basisboek 206 Economische systemen  Het [economische systeem] is de manier waarop in een staat de productie van goederen geregeld is.  In het [kapitalistische] productiesysteem (ook wel vrijemarkteconomie) wordt de productie geleid door particuliere ondernemers.