Sustainable nutrition L.Reijnders. Wat is sustainability (duurzaamheid)? Nauw verbonden met: stationary- of steady- state economy (=economy in equilibrium.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VOEDING Het klimaat verandert. Wat kan je zelf doen? 2012.
Advertisements

Intelligente en Schone Voertuigen: Wat, Welke...
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Kom verder. Saxion. Er ligt een mooie toekomst achter ons in de bouw Innoversum – Forecast Bas van der Veen.
De waarde van de ondergrond Dr. Elbert Dijkgraaf Erasmus Competition and Regulation institute SEOR Faculteit der Economische Wetenschappen.
NORTH EAST AIRPORT. INLEIDING •Schiphol en Frankfurt •Waarom de Noordoostpolder? •Duurzaamheid en milieu aspecten •Infrastructuur •Aviation en Maintenance.
Wij, in een veranderende markt Platform Wonen Leeuwarden Ger W. Hukker, 5 april 2012.
Omvang van de ambachtseconomie
Elektrisch rijden: wat meldt de wetenschap ? & milieuprestaties
H4 Klimaatbeleid in de praktijk
Waterschoon nader bekeken
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Eindejaarsbijeenkomst 2011
Natuurlijke Werkloosheid en de Phillipscurve
Par. 16 De landbouw is geglobaliseerd
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Landelijke onderwijsdag Productschap Zuivel
Fair Share.
Scenario's voor de zeer lange termijn
Vakcentrale 11 MVO en rol OR in waterbedrijven en laboratoria Lochem 18 November 2010.
Duurzaamheid, een kwestie van verdienen
Een groeiende economie is niet noodzakelijk een betere economie
Inkomen Begrippen 1 t/m 5 Werkboek blz 5
Duurzame ontwikkeling: geschiedenis & toekomst van een wazig begrip
Economie, Beleid en Duurzaamheid
Rekenregels van machten
Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde..
Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde..
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Inkomen les 14 Begrippen & 65 t/m Begrippen Primaire sector Bedrijven die zaken aan de natuur onttrekken (landbouw, jacht, bosbouw, visserij)
Inkomen Begrippen + 6 t/m 10 Werkboek 6. 2 Begrippen Arbeidsverdeling Verdeling van het werk in een land.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
1 Voedsel duurder, inkomen boer daalt Persconferentie Boerenbond 20 december 2007.
1Plattelands Academie 20 november 2008 het landschap als imago "regional branding" in de praktijk Rob Maessen Provincie Noord-Brabant Studiedag Plattelands.
2.4: veranderend klimaat.
Omgaan met natuurlijke hulpbronnen Examenvragen
“In opdracht van Oranjewoud B.V.” 1.  Welkom!  Samenwerking tussen E, W, IPO, IM  School of E&D of Applied Sciences 2.
MEELWORMEN-MUFFIN MET JAM? Wat eet de wereldbevolking in 2050?
Verduurzaming Voedselketen Wat eet de wereldbevolking in 2050? Centraal Bureau Levensmiddelenhandel Marlijn Somhorst Consument en Kwaliteit Duurzaamheid.
Het KB e-Depot Waarom, wat en voor wie
1 Duurzaam ondernemen werkt ! Milieu en werkgelegenheid Peter Van Humbeeck SERV.
C. The answer is blowing in the wind
B. Onuitputtelijke hulpbronnen ?
Chris Hellinga Wetenschappelijk Adviseur
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Een verantwoord of duurzaam label voor soja?. sojateelt 34 miljoen ton per jaar in EU, 9 mln in NL 90% veevoer, 10% brandstof Direct menselijk gebruik.
22/11/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Planet2050 Duurzaamheidadvies 1 Duurzaamheid en klimaatverandering.
Potverdorie, eet normaal!
10/01/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Voorbereiding SE 1 Aardrijkskunde 2015.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
Hoofdstuk 6 Energie, milieu en ruimte in Brazilië.
Hoofdstuk 4 Energie in je eigen omgeving.
Mundo – Thema 9 - Blok 3 2VMBO B/K
Door Wouter-Jan Schouten WORKSHOP CIRCLE SCAN. Slide no. 2 WOUTER-JAN SCHOUTEN Doctoraal Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit 21 jaar bij the Boston Consulting.
Potverdorie, eet normaal!
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 7-9
Verhoogde CO2 uitstoot is niet alleen slecht voor de opwarming van de aarde, maar ook schadelijk voor mens en milieu.
Thema 9 Milieu.
Les 5 Duurzame energie Deel 1
Factsheet Voedingscentrum
Bronnen van energie Hfd 1: Energie in Nederland
Herhaling en vragen par. 1.3
Thema 9 Milieu.
Energie in de toekomst Natuurkunde Overal 2HAVO/VW0
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Transcript van de presentatie:

Sustainable nutrition L.Reijnders

Wat is sustainability (duurzaamheid)? Nauw verbonden met: stationary- of steady- state economy (=economy in equilibrium with its natural resources) & inter-generational justice Nauw verbonden met: stationary- of steady- state economy (=economy in equilibrium with its natural resources) & inter-generational justice In 1970s uitgebreid met geen negatieve invloed vervuiling op toekomstige generaties, behoud ecosysteem diensten Sinds late jaren 1980 > 100 definities vaak inclusief sociale en economische elementen

Sustainability in deze inleiding Oorspronkelijke betekenis (beperkt tot ‘milieuaspecten’) Dat betekent niet dat sociale en economische aspecten voeding onbelangrijk zijn Aan einde inleiding: aandacht voor sociale elementen

In de geschiedenis: Zowel duurzame als niet duurzame voeding Zowel duurzame als niet duurzame voeding  Voorname determinanten: voedselproductie & brandstofgebruik Niet duurzaam:  Holland 11-16e eeuw  Vroege aboriginals in Australië ~ Duurzaam:  Nabateers  ‘Vlaamse bouw’ (18e eeuw)

Huidige voeding Niet duurzaam vanwege:  Afhankelijkheid intensief gebruik van natuurlijke hulpbronnen gevormd door trage geologische processen  Vaak verbonden met vermindering vernieuwbare natuurlijke hulpbronnen ( afname visstand & vruchtbaarheid grond, daling grondwater stand),  Vaak verbonden met afname ecosysteem- diensten  Vaak verbonden met milieuvervuiling die leidt tot nadelen voor toekomstige generaties (toename broeikasgasconcentraties in atmosfeer, grondwatervervuiling)

Fossiele brandstoffen (aandeel voeding in verbruik ~ 16%) Fossiele koolstofverbinding Totaal verbruik in jaren vorming tijdens geologische piekproductie Aardolie (conventioneel) 1 miljoen Aardgas (conventioneel) 3 miljoen Steenkolen60.000

Duurzame voeding voor iedereen thans buiten bereik Omvang bevolking & eetpatroon maken het voorlopig onmogelijk tot een duurzame voeding te komen Voornaamste structurele knelpunten: fosfaaterts gebruik & afname ecosysteemdiensten door het ruimen van natuur Gebruik fossiel brandstoffen geen structureel knelpunt echter overgang op duurzamer systeem voor iedereen kwestie van decennia

Energie transitie Wereldwijde input energie in economie: ~14x Watt ~14x Watt Technische mogelijkheden voor verbetering energie efficiency: factor 3 (industrielanden) tot 6 (ontwikkelende landen) beter dan nu. Aanbod: Zonne-energie: x Watt Wind energie: 600x Watt Geothermische energie: 30x Watt (Totale voorraad fossiele brandstoffen + uraan < 1 maand zonne-energie) (Zonnecellen in 5% van Sahara: ~14x Watt)

Duurzamer kan wel Deels in de sfeer van aanpassing voedingspatroon: bijv. meer vegetarisch (Reijnders & Soret American Journal of Clinical Nutrition 78 (2003) S Deels door aanpassing productiewijze: bijv. kas als energie leverancier

Vleeseiwit (in industrielanden) versus soja-eiwit milieuaspect Effect soja-eiwit Relatief effect vleeseiwit Land gebruik Water gebruik Verbruik fos- siele brandstof Verbruik fosfaat erts 17 Emissie ver- zurende stoffen 1>7 Emissie bio- ciden 16 Emissie koper 1>100

Conversie-efficiency (USA: CAST, Animal Agriculture & the global food supply 1999) productenergieeiwit varkensvlees ei melk rundvlees

Energieleverende kas Zonnewarmte: seizoensopslag

Meer opties aanpassing eetpatroon (1) Voedsel met minder ‘voedselkilometers’ (met verschil qua aard transportmiddel) -in US foodmiles ~ 11% broeikasgasuitstoot voedsel (over levenscyclus) Bron: Weber et al. Environmental Science & Technology 42 (2008) milieueffect 1 kg voedsel per vliegtuig over lange afstand ~ milieueffect 1 kg eko-vlees Bron: Jungbluth et al. Int J. LCA 5 (2000)

Meer opties aanpassing eetpatroon (2) Minder ‘diepvries’ -milieueffect 1 kg diepvriesgroenten ~ milieueffect 1 kg eko-vlees Bron: Jungbluth et al. Int J. LCA 5 (2000)

Meer opties aanpassing productiewijze No-till landbouw Precisie landbouw Geïntegreerde teelt Eko (lagere inputs/minder vervuiling/meer biodiversiteit op bedrijf versus grotere landclaims) MSC vis

Marktpotentieel Huidige aandeel duurzamere producten relatief klein (meestal <5%) Zou sterk veranderen wanneer externe (thans afgewentelde) kosten moeten worden doorberekend in prijzen

Sociale aspecten Max Havelaar Einde dumping voedsel uit industrielanden Soms ook gemengd met milieucriteria:  Basel soja  Eko-Oké bananen