Pesach.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Geloven = naar een ander land gaan
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Ons PASCHA is geslacht.
Verrassing!!.
Jozua Hoofdstuk 9 Lopen en gedragen worden Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Opvoeding.
De Slippertjes.
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
Gods verborgen glans.
Tussen Pasen en Pinksteren.
Ze mompelde wat, ving de nachtegaal en droeg die in haar hand weg.
Deze presentatie is van :
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
Het Heilig Avondmaal toont ons als de vervulling van Pesach
Mozes terug in Egypte De 10 plagen.
Het verhaal van bevrijding
Het verhaal van bevrijding
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
De bloedbruidegom Exodus 4.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
…..overrompeld door verdriet
TOV VRIJDAG 06 FEBRUARI 2009 HEILIG AVONDMAAL.
Hoe ik paddenstoel word
Exodus hoofdstuk 12 “ Het Pesach lam” 1 De HEERE nu had tot Mozes en tot Aaron in het land van Egypte gesproken, zeggende: 2 Deze zelfde maand zal u.
‘voor de kinderen’.
Zesde zondag van de 40 dagentijd 28 maart 2010 Exodus 11: 1-10 De Heer zei tegen Farao via Mozes: Ik zal je nog met één plaag treffen en dan zul je mijn.
In het midden lag een grote dauwdruppel, zo groot als de mooiste parel.
Hij zocht tot aan de negende dag. Vaak liep hij rond het kasteel, maar hij kwam nooit te dichtbij.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Jezus, Mohammed, Mozes en Boeddha
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
De feesten Hier krijg je de feesten te zien die we op school vieren, en hoe we te werk zijn gegaan.
WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
Het verhaal van Pasen.
De legende van de partyhut
Prekenserie Mozes Spreker: Arie Davidse 9 november 2008.
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Verander je wereld 2 Samuel 11:1-2 Bij het aanbreken van het voorjaar, de tijd waarin koningen gewoonlijk ten strijde trekken, stuurde David opnieuw een.
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Kleine leningen voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia
De bijzondere baby Tobias Dit verhaal is geschreven door: Jerusha Suze &Lisa.
POERIEM.
Godsdienst 1.
Herinneringskamp Westerbork
De week van Pasen (II) HET PASCHA Leviticus 23 & Exodus 12.
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Kerst 2015 Groep 2b. De herders zijn met hun schapen in het veld.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Kinderen van het Licht Wandel in het Licht II. 1 Thess.5:1Maar wat de tijden [?] en de gelegenheden [?] betreft, broeders, is het voor u niet nodig dat.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Op reis naar… Suriname!. Lezen: Lukas 18: Zingen: 87 vers 3 en 4 Zonnestralen voor kinderen.
United Action for Children Kameroen ligt in Afrika.
Welkom Voorganger: ds. H.O. ter Beek Ouderling van dienst: J. Verkerk Organist: A. Kroeze Schriftlezingen: Jozua 5: 1-12.
Exodus 15: Van de Rietzee ging Israël in opdracht van Mozes weer verder, de woestijn van Sur in. Drie dagen trokken ze door.
Achtste dag Jesjoe’a zei: “Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed hebben.” Johannes 10:10b.
Witte Donderdag.
Pesachmaaltijd Proef hier alle onderdelen van de Pesachmaaltijd!
Transcript van de presentatie:

Pesach

De grote schoonmaak…… Na Poerim begint een hectische tijd voor de joodse vrouw. Het hele huis moet schoongemaakt worden en ontdaan van chameets (kruimels van brood en koek, maar ook meel, gist en dergelijke). Van de zolder tot de kelder, iedere kast en ieder hoekje van het huis en de tuin.

Zo ook in Ziekenhuis Amstelland: Eerst doet het facilitair bedrijf het voorbereidende schoonmaakwerk en vlak voordat Pesach begint, komen de toezichthouders met hoge druk reinigers alles100% kosher maken voor Pesach.

Bedikat Chameets, het zoeken naar kruimels! De avond voor Pesach bij zonsondergang gaat de heer des huizes met kaars,veer en kinderen op jacht naar chameets. Hopelijk vindt hij niets. Hierna zegt hij een aramese tekst waarin hij al het chameets wat hij mogelijk niet heeft gevonden of verwijderd, tot stof verklaart. Daarmee is het niet meer geoorloofd om te eten.

Chameets verbranden Eventueel nog gevonden chameets wordt bewaard tot de volgende dag en dan in de ochtend vóór 12 uur verbrand.

De keuken wordt een “kosher voor Pesach” - keuken Nu al het chameets weg is, halen we de potten, pannen en serviezen (vaak nog van opa en oma) die alleen voor Pesach gebruikt worden te voorschijn. Dan ruimen we de keuken opnieuw in. Daaarna beginnen we met het koken en bakken voor Pesach.

In het ziekenhuis: Op de joodse vleugel is nu ook alles klaar voor Pesach. De keuken ziet er weer brandschoon uit dankzij de enorme inzet van onze voedingsassistenten. De komende dagen komt het eten op nieuw servies goed en zijn alle menu’s en extra verstrekkingen aangepast aan de Pesach voorschriften. Natuurlijk blijven we een ziekenhuis en blijft het welzijn van de patiënten belangrijk, dus mochten er problemen zijn neem dan contact op met joodse zaken.

Seideravond Pesach begint met het vertellen over de uittocht uit Egypte aan de hand van de haggadah, de geschiedenis over Pesach.

De avond bestaat uit twee delen Het eerste deel is verhalend. Het wordt ingeluid door de vier vragen die het jongste kind stelt: wat is het verschil tussen deze avond en alle andere avonden – ma nisjtana…

Het begon in Egypte De Joden waren slaven in Egypte. Zij moesten zware stenen sjouwen en hoge gebouwen maken. Pauzes noch vrije dagen werden hen gegund. Het leven was zwaar…

Er stond een leider op Mozes was als baby geadopteerd door de dochter van de farao (de heerser van Egypte). Hij werd dus als Egyptische prins opgevoed, maar hoorde bij het joodse volk. Hij werd door G’d gekozen om het joodse volk uit de slavernij te leiden.

Tien plagen Natuurlijk wilde de farao Mozes en het joodse volk niet laten gaan. Daarom zond G’d negen plagen, maar pas bij de tiende, de dood van alle eerstgeborenen, liet de farao Mozes met zijn volk gaan.

De Joden bereiden zich voor op vertrek G’d had het joodse volk gezegd welke voorbereidingen zij moesten treffen, voordat Hij de tiende plaag over Egypte zou laten komen. De Joden moesten duidelijk maken waar zij woonden door het bloed van een lammetje aan hun deurposten te smeren. (Hier komt trouwens het akelige verhaal vandaan dat de Joden bloed zouden gebruiken voor de seideravond.) Het lam moest daarna in het avondmaal geserveerd worden en helemaal opgegeten worden. De Joden toonden op die manier hun vertrouwen in G’d. Nu laten wij dit vertrouwen onder andere ook nog zien door de mezoeza te bevestigen aan al onze deurposten.

De volgende ochtend was de tiende plaag, de sterfte der eerstgeborenen, inderdaad ten uitvoer gebracht. De farao wilde dat het joodse volk onmiddellijk vertrok. Voor de reis wilden de Joden brood bakken, maar er was geen tijd om het deeg te laten rijzen. Het werden dus matzes! Het joodse volk vertrok in grote haast, maar werd al snel door het leger van de farao ingehaald en stond toen ingeklemd tussen het leger en de Rode Zee….

G’d verrichtte een groot wonder G’d verrichtte een groot wonder. Hij spleet de zee en de Joden konden veilig oversteken. Het leger van de farao verdronk in de zee die zich achter de laatste vluchteling weer sloot. Nu begon er een lange reis door de Sinai woestijn…

Veertig jaar trok het joodse volk door de woestijn

Een avond vol symboliek De seideravond is erg gezellig en een echte familiegelegenheid. Op de seideravond eten we charoset, een appelmengsel dat net zo bruin ziet als het leem van de tegels die we in Egypte moesten maken. Ook is er maror, bitterkruid, dat zo scherp smaakt, dat we er tranen van in onze ogen krijgen.

In sommige gezinnen gaat men bepakt met een matze pakketje en beddengoed een blokje om, alsof ze echt op reis gaan.

Na het eerste deel volgt een uitgebreide maaltijd matzeballensoep gremsjeliesj matzespinaziequiche

Het tweede deel zingen we de sterren van de hemel: sommigen gaan door tot de ochtendstond!

Acht dagen pesach De hele week, acht dagen lang eten we matzes. De tarwe die daarvoor wordt gebruikt is door de rabbijnen zorgvuldig geselecteerd, waarbij het hele bakproces niet langer dan 18 minuten mag duren, opdat het deeg niet zal gaan rijzen.

Omer tellen Vanaf de tweede seideravond beginnen we met de omertelling, zoals G’d het joodse volk verzocht heeft. Dit is het tellen van de 49 dagen (7 weken) tot aan Sjawoeot, ofwel Wekenfeest, het feest volgend op Pesach. Maar daar gaan we het de volgende keer over hebben.

Staan we in de rij voor een lekker brood! En na Pesach… Staan we in de rij voor een lekker brood!

De medewerkers van de afdeling Joodse Zaken wensen iedereen een “koshere Pesach”, een goede jom tov en een fijn seideravond! Bij deze nodigen wij jullie uit om de tweede seideravond met ons mee te vieren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de afdeling Joodse Zaken.