VUmc Basispresentatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bevorderen van mentaal vermogen
Advertisements

Delft Bouwt vrijdag 18 november Als denkoefening: “Met de Woonvisie als uitgangspunt, hoeveel woningen zijn nodig tot 2020?”
2013 behandelrichtlijn Loopvaardigheid van kinderen en adolescenten met Spina Bifida Dr. Barbara Ivanyi kinderrevalidatiearts Academisch Medisch Centrum.
1 Resultaten marktonderzoek RPM Zeist, 16 januari 2002 Door: Olga van Veenendaal, medew. Rothkrans Projectmanagement.
De Overgang.
Behandeling van OvergangsKlachten
De verschillende fasen in de elektronische noterings- procedure.
Frank-Erik de Leeuw neuroloog
INFORMATIEDAG VOOR MANTELZORGERS
Veranderingen in de zorg
400 jaar Rijksuniversiteit Groningen 15 mei t/m 15 juni 2014.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Richtlijnen voor verzorgenden m. b. t
Diseasemanagement in de praktijk
Vallen? Voor mij geen struikelblok!
Bijeenkomst SPURD Purmerend
Beeld van mantelzorg in de provincie Groningen
“Preventieve aanpak van gedragsproblemen bij kinderen: een uitdaging voor kind en gezin.” Door: Jeroen De Clercq.
Algemene inleiding Ruby Hoogerboord,
Synthese artikel Risico’s, risicofactoren en kansen in de ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis. Lien Kaes 1BaOC.
15 november 2010 Judith Weiland & Geert Wichers
Ben ik de enige? Een op de zes Nederlanders last heeft van somberheid, angst of andere klachten personen krijgen een depressie jaarlijks 1,1 miljoen.
Vermoeidheid na een CVA
 Ontwerp een applied game of interactieve applicatie die de kwaliteit van leven van ouderen (65+) verbetert.
Rob Lutterman MANP i.o. OLVG Amsterdam
NCVGZ 4 april 2013 Maatschappelijke participatie en depressie Een longitudinale analyse van SHARE Simone Croezen Mauricio Avendano, Alex Burdorf, Frank.
Renate Verkaik, Anneke Francke, Jozien Bensing (NIVEL)
Stemmingsstoornissen
Presentatie Doorbraakproject Depressie 9 oktober 2008
Een haperend geheugen.
Plezier voor mensen met dementie Ontwikkeling en evaluatie van een richtlijn voor verzorgenden Renate Verkaik, Anneke Francke, Jozien Bensing (NIVEL) Berno.
Dementie Omgaan met de gevolgen van dementie .
Sarah Bal & Marlies Tierens, Universiteit Gent
Sombere patiënten. Mevrouw Aalders VG: Mevrouw Aalders, 79, coxartrose, DM II met retinopathie. Zelfbewuste vrouw. Komt zelden. Na dood man 2005 in aanleunwoning.
Nycteumdag 22 april 2010 De Meervaart
Symptoom van falende ziekenhuiszorg aan ouderen?
Pijn en bewegen in relatie tot cognitie en gedrag bij dementie
Depressie bij ouderen Luc Van de Ven.
Samenvatting Wat: 10 jaar durend onderzoek om inzicht te krijgen in de samenhang tussen zwaar drinken en depressieve symptomen Wie: Oudere mannen en.
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
PREVENTIE VAN WERKSTRESS. IEDER BEDRIJF HEEFT ER MEE TE MAKEN 30% van de nieuwe WAO-gevallen wordt veroorzaakt door psychische klachten 40% daarvan is.
Kleinschalig wonen voor mensen met dementie
Over waardige zorg voor kwetsbare ouderen
Gezondheid oudere migranten in Utrecht (selectie)
multidisciplinaire richtlijn CBO
Handelen bedrijfsarts bij rugklachten (herzien)
Depressie bij ouderen.
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
Complex Regionaal Pijnsyndroom type 1 multidisciplinaire richtlijn CBO
Medicatie bij problemen in dementie
Tijdige en passende zorg bij dementie
Marit Dhondt Master PMT
ARBO.
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
Camille Coussée 1 BaTP B2 DEPRESSIE PREVENTIE.  Betekenis: voorkomen van een ziekte  Doel:  meer kwaliteit van leven  mensen minder/korter ziek 
invloed van psychologische factoren op revalidatie en adaptatie
Zorg op maat voor depressieve ouderen van levensbelang. Hannie Comijs.
Lang zal die leven…?! schizofrenie op oudere leeftijd Paul David Meesters GGZ Buitenamstel / SBG Amsterdam.
 Wie zijn wij?  Waar hebben wij dit gedaan?  Wat hebben wij gedaan?  Tandheelkunde en fysiotherapie?
Depressie op oudere leeftijd en het risico op multimorbiditeit en polyfarmacie Peter Verhaak Floor Holvast, Bernard A. van Hattem, Judith Sinnige, François.
Voor Ambulante behandelmogelijkheden van jongeren met ernstige gedragsproblemen en hun gezinnen/netwerk Diagnostiek Ambulante behandeling Deskundigheids-
Bewegen eerste interventie bij depressie !
Intensieve herstelzorg
en palliatieve terminale zorg
Kwaliteit: Terug naar de kern
Dementie bij mensen met een verstandelijke handicap
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Probleem georienteerde zorg a.c. ten have dec 2014
Sanne van Beek en Willisa Kragt
Transcript van de presentatie:

VUmc Basispresentatie huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde Waardige zorg, Stemmingsstoornissen, Richtlijnontwikkeling voor diagnostiek en therapie bij hersenaandoeningen onder ouderen, in het bijzonder de dementieën 30 oktober 2014 dr. Martin Smalbrugge 1e promovendus van Jan Nog niet eenvoudig om de drie onderwerpen die ik op deze titel dia laat zien met elkaar te verbinden!

Disclosures: geen

VUmc Basispresentatie Verbinding Jaarcongres Waardige Zorg 30 oktober 2014 Vooronderstelling: waardige zorg heeft met depressie/depressieve klachten van doen Waardige zorg; waardigheid: lastige begrippen! Depressie mensen staan niet bekend als zorgzoekers: hele uitdaging om waardige zorg te bieden! Depressie/angst: hersenaandoeningen? Komen zeker veel bij dementie voor… Leeropdracht Jan Eefsting Richtlijnontwikkeling voor diagnostiek en therapie bij hersenaandoeningen onder ouderen, in het bijzonder de dementieën

VUmc Basispresentatie Proefschrift heeft vervolg gekregen, zeker in de lijn van de leerstoel; na promotie geparticipeerd in twee richtlijngroepen: addenda voor ouderen bij de richtlijn depressie en bij de richtlijn angtstoornissen En ook aan het thema waardige zorg is na de promotie verder gewerkt: constateren dat depressie veel voorkomt en de nodige ellende met zich meebrengt vraagt om aanpak: DbD; GRIP.

Risico op depressie/rol verpleeghuiszorg VUmc Basispresentatie Risico op depressie/rol verpleeghuiszorg Hoeveel risico lopen verpleeghuisbewoners om depressief te worden en wat draagt verpleeghuiszorg bij om mensen tegen depressie te beschermen? Dat is de verbinding en de grote lijn. Nu tijd voor focus op de vraag die in dit kwartier centraal staat!

Ouderen en zorgafhankelijkheid VUmc Basispresentatie Ouderen en zorgafhankelijkheid 2,5 miljoen 65+ 730.000 65+: matige of ernstige lichamelijke, langdurige beperkingen 70.000 verpleeghuisbewoners (60% psychogeriatrie/40% somatiek) In het verpleeghuis woont een klein dele van de ouderen! Onderdeel van een grote groep, die om bepaalde redenen uiteindelijk in het verpleeghuis komen wonen.

VUmc Basispresentatie Depressie in vph Amsterdam Groningen Elderly Depression (AGED) study (Beekman, Eefsting, Eisses, Jongenelis, Kluiter, Ormel, Pot, Ribbe, Smalbrugge) vóórkomen op peildatum 22% depressie 20% depressieve klachten beloop 6 mnd depressie/depressieve klachten nemen af met 30% bij 5% ontstonden depressie/depressieve klachten In de AGED study, waar mijn promotieonderzoek op gebaseerd is vonden we het volgende over depressie qua voorkomen en beloop.

VUmc Basispresentatie Risicofactoren AGED study Risicofactoren voor het hebben van depressie: - leeftijd < 80jr - mate van verstedelijking - pijn - visus beperking - beroerte - eenzaamheid - ervaren gebrek aan kwaliteit van zorg

Risicofactoren AGED study Risicofactoren voor het krijgen van depressie/depressieve klachten: - Risicofactoren voor het houden van depressie/depressieve klachten: hoger opleidingsniveau

Risico op depressie/rol verpleeghuiszorg VUmc Basispresentatie Risico op depressie/rol verpleeghuiszorg Hoeveel risico lopen verpleeghuisbewoners om depressief te worden en wat draagt verpleeghuiszorg bij om mensen tegen depressie te beschermen? risico op depressief zijn: vrij groot risico om depressief te worden: beperkt Rol verpleeghuiszorg: - depressie/depressieve klachten herkennen/bespreken/aanpakken - contactmogelijkheden; veiligheid; ondersteuning

Rol verpleeghuiszorg Recent interventie onderzoek op gebied van depressie en gedragsproblemen bij dementie in het verpleeghuis geven voorbeelden van mogelijkheden om die rol handen en voeten te geven. Doen bij depressie (DBD): zorgprogramma gericht op depressie in vph (Roeslan Leontjevas) Grip op probleemgedrag (GRIP): zorgprogramma gericht op gedragsproblemen bij dementie in vph (Sandra Zwijsen)

VUmc Basispresentatie Effecten DbD/GRIP Doen bij depressie: dagprogramma en plezierige activiteitenplan op PG afdelingen: apathie minder lifereview/reminiscentie op somatische afdelingen: depressie minder Grip op probleemgedrag: - gestructureerde aanpak van gedragsproblemen: depressie, apathie minder (en veel minder pillen) Door gestructureerde aanpak (gebaseerd op richtlijnen), methodisch werken, zijn depressie, depressieve klachten, apathie te verminderen. Hoopgevend: passend bij de hoop die als laatste uit de doos van de Pandora ontsnapte, nadat ze daarvoor een hoop ellende uit de doos had zien komen. Aardig wellicht om u even te herinneren aan de oratie van Jan die handelde over de vraag of richtlijnontwikkeling in de verpleeghuisgeneeskunde overlevingsvoorwaarde of doos van Pandora zou blijken. Hoop doet leven: in die zin bevat de doos van Pandora overlevingsvoorwaarden.

Jan Eefsting: bedankt!