Erkenning AIDS-referentiecentrum

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Homeride 2014 hoe zit het met de voeding?
Advertisements

Stijn de Graaf Brigitte Wieman
Welkom bij de producttraining over MarineOmega
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Toepassing in de praktijk van de diëtist
Revalidatie na oncologische behandeling
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Gezond buitenshuis eten: Stand van zaken en opties … onderzoek aan de Ugent Carl Lachat & Christine Hoefkens Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit.
Eet je Fit!.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
VOEDING EN REUMA.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Voeding van pabostudenten
Door; Johan Rozendaal, Kirsten Tjam, Moniek Zurk & Marije Rolf.
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Obesitas Een teveel aan lichaamsvet en daarmee een (ernstige mate van) overgewicht.
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
De actieve voedingsdriehoek
Dieetbehandeling bij leverfalen
Goedenavond Welkom bij
Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool.
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Lezing 25 jan 2007: informatie over: Voeding: Algemeen, Voor, Tijdens en Na de training en of wedstrijd. Training: Supercompensatie, Prikkels, Interval.
Voeding en veroudering: verlies of winst?
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
De invloed van voeding op sportprestaties
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Richtlijnen Anorexie en gewichtsverlies Misselijkheid en braken
Erkenning AIDS-referentiecentrum AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, West-Vlaanderen 2 C.P. rubriek
Op weg naar een gezonde levensstijl
Erkenning AIDS-referentiecentrum
Wat voedt jou deel 1..
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Rianne v. Heertum Diëtist
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
De lever van vet tot virus
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
Jessica Dilulu en Melanie Gieskes
Voeding in de palliatieve fase
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Gezonde voeding.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Is dit een probleem in Nederland?
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
Eet je Fit!.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Koolhydraten.
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

Erkenning AIDS-referentiecentrum AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, West-Vlaanderen

Paramedische ondersteuning van patiënten met HIV Voedingsadviezen bij mensen met HIV – Elaine Van Dyck

2014 1998 Cachexia Healthy Persons Lipodystrophy PrezistaTM TrivicayTM StribildTM Healthy Persons Lipodystrophy

Voedingrichtlijnen gezonde personen (→ UD VL) Richtlijnen gezonde voeding Gezonde levensstijl met voldoende beweging Keuze ongeraffineerde zetmeelproducten Dagelijkse inname van fruit en groenten Vermijd de inname verzadigde vetzuren Vermijd producten uit de restgroep

Aandachtspunten voeding Vitaminedeficiëntie Dyslipidemie Insulineresistentie Ondervoeding

Vitaminedeficientie Oorzaak - Verhoogd verbruik immuunsysteem (B12, door turn-over lymfocyten) Vetmalabsorptie, steatoree (A,D,E,K) Alternatief voedingspatroon (Fe, Vit B12, FZ) Belang voeding Voldoende groenten en fruit Ongeraffineerde producten Inname dierlijke producten (Vit B12)

Dyslipidemie Insulineresistentie Verhoogd LDL, laag HDL Verhoogde triglyceriden Voedingsinterventie Ω3 vetzuren Insulineresistentie Voeding Overgewicht Voedingsinterventies - Vermijd snelle/voorkeur trage KH - Verdeel deze over de verschillende maaltijdmomenten Maar vaak medicamenteus en HIV (zelfs bij UD VL) Voldoende beweging!!

Ondervoeding Verhoogde behoefte (  Onbehandelde HIV) Andere oorzaken Slik- en kauwproblemen, gastrointestinale klachten Smaakverandering (NorvirTM) Gevolg Eiwit- en energieondervoeding Stadium HIV Caloriebehoefte Eiwitbehoefte Normaal 20-25 Kcal/kgLG/d 0,8 à 1,0 gE/kgLG/dag Seropositief 30-35 Kcal/kgLG/dag 1,2 à 1,5 gE/kgLG/dag AIDS 35-40 Kcal/kgLG/dag 1,5 à 2 gE/kgLG /dag

Ondervoeding Belang vroegtijdige opsporing Voedingsinterventie Individueel voedingsadvies op maat Energie- en eiwitrijk Bijvoeding

Voedingsgerelateerde richtlijnen medicatie Nood inname met voeding ( +/- 400 kcal) Stribild Eviplera Prezista 4 volkorenboterhammen belegt met margarine en confituur + 1 sinaasappel= 416 kcal Alternatief 400 kcal uit het vuistje: doosje rozijnen, 100 g studentenhaver, smoothie (eventueel twee MarsTM) Nuchtere inname Atripla (efavirenz – 30 % nuchter voor slapen) Verminderde opname door vetten in voeding

Contact gegevens - Elaine Van Dyck Tel: 050/45 28 80 Charlotte Denolf