Iedereen kan pastor zijn

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

Bouwstenen voor Gemeenterelaties
Is er leven na de dood?.
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
Problemen oplossen—vreugdevol
Jezus onze Hogepriester
15 juni 2014 Den Haag 1. De Bijbel... geschreven  door feilbare mensen  door kinderen van hun tijd  in verloop van duizenden jaren  op talloze plaatsen.
Welkom in de samenkomst
Preek Halle 1 december 2013 Voldoen aan Gods verwachtingen
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?
een Idool VAN DALE: 1 afgod 2 aanbeden figuur CITAAT: verafgoding in deze ontkerkelijkte maatschappij.
Psalm 25.
Shekinah.
Van glorie naar glorie Vya 7 juli 2013 Vorige week Preek Menno over ‘natte voeten’ De tempelrivier (Ez. 47) Oproep om ervaring op te doen met de reis.
Hoezo ‘Hij komt spoedig!’ ?
Johannes 1:17 (NBV) De wet is door Mozes gegeven, maar goedheid (grondtekst: genade) en waarheid zijn met (in de persoon van) Jezus Christus gekomen. 14.
Romeinen 3:25b (NBV) Hij (de Vader) wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.

Gemeente Relaties Zorgzame Gemeente.
Hebreeën 6 : 18 t/m 20 Hebreeën 4 : 14 t/m 16 Hebreeën 10 : 19 t/m 23
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
Welkom op TOV!.
WAAROM GA JE NAAR DE KERK ?
Welkom in de trouwdienst van Edwald & Miranda
HET KARAKTER VAN EEN LEIDER
‘Als u iets kunt doen, heb dan medelijden met ons en help ons
Hoe luister je naar de wet van God?
1 18 september 2014 Rijnsburg 18 september 2014 Rijnsburg.
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 1 november 2014 God houdt zich aan zijn beloften. Hij zal ons niet teleurstellen. We kunnen bouwen op de Heer,
Koen Minderhoud 30 november 2014
Dopen U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed. Galaten 3: 27 Vooraf: Marga kondigt video-interview aan Na.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Thema: Betrek je doop in je dagelijks leven met God 1) De doop bevrijdt je van de angst voor de ondergang vanwege je zonden Want Christus is vóór mij.
Geliefde broeder(s)/zuster(s), U staat hier voor God en zijn gemeente om uw geloof te belijden. Ik verzoek u eerlijk te antwoorden op de volgende vragen.
2 58 Daarom, mijn geliefde broeders… 20 Maar nu, Christus is opgewekt, als Eersteling…" 1Korinthe 15 3.
Thema voor vanavond: Je ouders
Welkom in de samenkomst
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
Welkom Voorganger: Ds. D. Wolters Ouderling van dienst: J. Nijhuis Organist: Johan Bredewout Schriftlezing: Heb. 4: 14-16, Heb. 8: 1-6, Heb. 10:
Ga dan op weg… De missie van de Verlosser
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Herderlijke zorg – Zorgdragen voor elkaar
Volg Jezus en vind rust Kies heden Wie je wilt dienen!
Samen in de Naam van Jezus - Kerst 2015
Evangelische Baptistengemeente Tilburg Een geloof DAT VERNIEUWT n.a.v. 1 Pet. 2: februari 2016 R.Rausch © Deel 7 van een serie over 1 Petrus ‘Geliefde.
Visie Marcel en Tjarda. Visie Visie geeft eenheid Joh 17: 21 Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn,
DoeMeeDienst GemeenteGroeiGroep 28 februari 2016 Thema: Als kinderen andere wegen gaan…. Welkom!
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Wat heeft een eenzaam en bang schaap nodig?. Zoek je ook naar liefde, warmte, bemoediging en bescherming? Verlang je naar een goede relatie? Is er iemand.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
De Geest en een Heilig Leven
2. Een onvergankelijke erfenis
Transformatie van denken
Christus leider-schap gemeen-schap discipel-schap.
In de lessen 1 t/m 5 leer je over de kerk
GOED DOEN DUURT HET LANGST
16 – Waarom gereformeerd?.
aanstelling pastoraal medewerkers
Transcript van de presentatie:

Iedereen kan pastor zijn 15 september De Herder, de schapen en de herders 22 september Hoe kan ik een pastor zijn? 6 oktober Pastoraat voor kinderen, jongeren en volwassenen

1 februari: pastoraat Pastoraat (herderlijke zorg) ontvang je van – de HEER God – de Heer Jezus – ouderlingen

1 februari: pastoraat Pastoraat (herderlijke zorg) ontvang je van – de HEER God – de Heer Jezus – elkaar! – ouderlingen

1 februari: onderling pastoraat Leef in vrede met elkaar, vergeef elkaar, wees eensgezind, wees nederig, aanvaard elkaar, wees verdraagzaam, leef in harmonie met elkaar en begroet elkaar met een kus Oordeel niet, lieg niet, mopper niet Wees gastvrij voor elkaar Beken je zonden aan elkaar Wees vriendelijk, bezorgd, toegewijd, dienstbaar voor elkaar en doe goed Onderwijs elkaar Vermaan en berisp elkaar, spoor elkaar aan en stimuleer elkaar Troost en bemoedig elkaar

Doel van (onderling) pastoraat: mensen in nood brengen tot een leven van aanbidding en dienstbetoon.

Doel van (onderling) pastoraat: mensen in nood brengen tot een leven van aanbidding en dienstbetoon. Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen, en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen. (Hebreeën 10,24-25)

Doel van (onderling) pastoraat: mensen in nood brengen tot een leven van aanbidding en dienstbetoon. Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen, en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen. (Hebreeën 10,24-25)

De basis van (onderling) pastoraat Broeders en zusters, dankzij het bloed van Jezus kunnen we zonder schroom binnengaan in het heiligdom, omdat hij voor ons met zijn lichaam een weg naar een nieuw leven gebaand heeft, door het voorhangsel heen. We hebben nu een hogepriester die dienstdoet in het huis van God; laten we God dan naderen met een oprecht hart en een vast geloof, nu ons hart gereinigd is, wij van een slecht geweten bevrijd zijn en ons lichaam met zuiver water is gewassen. Laten we zonder te wankelen datgene blijven belijden waarop we hopen, want hij die de belofte heeft gedaan is trouw. (Hebreeën 10,19-23)

De basis van (onderling) pastoraat Nu u gehoorzaam bent aan de waarheid, is uw hart gelouterd en kunt u oprecht van uw broeders en zusters houden; heb elkaar dan ook onvoorwaardelijk lief, met een zuiver hart, als mensen die opnieuw zijn geboren, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levende en altijd blijvende woord. ‘De mens is als gras en zijn schoonheid als een bloem in het veld: het gras verdort en de bloem valt af, 25 maar het woord van de Heer blijft eeuwig bestaan.’ Dit woord is het evangelie dat u verkondigd is. (1 Petrus 1,22-25)

De basis van (onderling) pastoraat: Van identiteit naar actie: Nu u gehoorzaam bent aan de waarheid, is uw hart gelouterd en kunt u oprecht van uw broeders en zusters houden; heb elkaar dan ook onvoorwaardelijk lief, met een zuiver hart, als mensen die opnieuw zijn geboren, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levende en altijd blijvende woord. (1 Petrus 2,22-23)

Verschillende typen 'herders' – priesters zoeken verbinding – profeten confronteren en wijzen de richting – koningen staan in de strijd

Een priester... stemt fijngevoelig af maakt verbinding toont bewogenheid bemoedigt en troost hoort schuldbelijdenissen (biechten) aan bedient verzoening pleit bij God voor de ander

Een profeet... opent perspectief wijst zonden aan roept op tot bekering ontmaskert met Gods waarheid leugens roept op afgoden weg te doen spreekt woorden van God verkondigt dreiging en heil

Een koning... vuurt aan tot de strijd neemt een gevechtspositie in treedt met gezag en kracht op tegenover de macht van het kwaad beschermt het leven

Priester, profeet of koning? Denk hierover na en deel met je buurman/-vrouw: Wat ben je zelf vooral? Wat kun je leren van de andere twee?

Verschillende situaties 'schapen': – onwetende mensen – angstige mensen – eigenzinnige mensen

Verschillende situaties 'schapen': – onwetende mensen hebben onderwijs of instructie nodig (samen bijbelstudie doen) – angstige mensen hebben bemoediging of troost nodig (samen de kracht van het goede nieuws ervaren) – eigenzinnige mensen hebben een terechtwijzing of vermaning nodig (samen Gods weg ontdekken)

Pastorale zorg – speelt zich af in het alledaagse leven (≠ spontaan)

Pastorale zorg – speelt zich af in het alledaagse leven (≠ spontaan) – is een taak van de hele gemeenschap

Pastorale zorg – speelt zich af in het alledaagse leven (≠ spontaan) – is een taak van de hele gemeenschap – duurt een leven lang

Pastorale zorg – speelt zich af in het alledaagse leven (≠ spontaan) – is een taak van de hele gemeenschap – duurt een leven lang – doen we vanuit een sterk besef van Gods genade voor jou en de ander

Pastorale zorg – speelt zich af in het alledaagse leven (≠ spontaan) – is een taak van de hele gemeenschap – duurt een leven lang – doen we vanuit een sterk besef van Gods genade voor jou en de ander – is elkaar het goede nieuws brengen (≠ een opdracht om positief te denken, een goed advies of de wet voorhouden)

Hoe kom je tot de kern?

Hoe kom je tot de kern? Onze innerlijke ruimte (van buiten naar binnen): Feiten Gevoelens Levensbeschouwing Spiritualiteit

Hoe kom je tot de kern? Kaats het werkelijke probleem waar wat aan gedaan moet worden terug naar de spreker (reflecteren)

Hoe kom je tot de kern? Kaats het werkelijke probleem waar wat aan gedaan moet worden terug naar de spreker (reflecteren) Vraag wat de de ander bedoelt i.p.v. te denken dat je het weet (verhelderen)

Hoe kom je tot de kern? Kaats het werkelijke probleem waar wat aan gedaan moet worden terug naar de spreker (reflecteren) Vraag wat de de ander bedoelt i.p.v. te denken dat je het weet (verhelderen) Stel open vragen: wat doe je en waarom? (uitdiepen)

Hoe kom je tot de kern? Kaats het werkelijke probleem waar wat aan gedaan moet worden terug naar de spreker (reflecteren) Vraag wat de de ander bedoelt i.p.v. te denken dat je het weet (verhelderen) Stel open vragen: wat doe je en waarom? (uitdiepen) Spreek vanuit liefde tot de angst van de ander (spreken van hart tot hart)

De goede 'techniek' Kijk de ander recht aan Neem een open houding aan Buig je licht voorover naar de ander Maak oogcontact Gedraag je ontspannen

Do's Wees langzaam in het spreken. Concentreer je op wat de ander zegt.

Do's Wees langzaam in het spreken. Concentreer je op wat de ander zegt. Wees gevoelig in het spreken. Stem je af op de omstandigheden en de persoonlijkheid van de ander.

Do's Wees langzaam in het spreken. Concentreer je op wat de ander zegt. Wees gevoelig in het spreken. Stem je af op de omstandigheden en de persoonlijkheid van de ander. Wees vriendelijk in het spreken. Laat er genade in doorklinken.

Don'ts Als je kritiek krijgt direct jezelf verontschuldigen verdedigen, of het uitleggen

Don'ts Als je kritiek krijgt direct jezelf verontschuldigen verdedigen, of het uitleggen Grappig bedoelde aanvallende en scherpe opmerkingen plaatsen

Don'ts Als je kritiek krijgt direct jezelf verontschuldigen verdedigen, of het uitleggen Grappig bedoelde aanvallende en scherpe opmerkingen plaatsen Gevoelens bij de ander niet accepteren

Don'ts Als je kritiek krijgt direct jezelf verontschuldigen verdedigen, of het uitleggen Grappig bedoelde aanvallende en scherpe opmerkingen plaatsen Gevoelens bij de ander niet accepteren Met oplossingen komen voor je het probleem begrijpt

De kern van (onderling) pastoraat: Besef: Christus leeft in ons (Galaten 2,20) De goede houding: 'Ik wil jou van harte dienen en als Christus voor je zijn' (Filippenzen 2,5-8)

Inspiratiebronnen

Vragen/ opmerkingen? predikant@gorinchem.gkv.nl