Schoolkeuze Voortgezet Onderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs
Advertisements

Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Info avond Voortgezet Onderwijs EN WAT NU ????? EN WAT NU ????? Basisschool De Stokland
WELKOM Juf Leonie Juf Geanique.
Presentatie Procedure naar het VO
Informatieavond groep 7
Informatieavond groep 8 20 SEPTEMBER 2011 Inhoud van de avond  De dagelijkse gang van zaken / afspraken  De nieuwe website  Wereld in getallen  Agenda.
Informatieavond groep 8
Euh…, hoe gaat dat eigenlijk met het VO en die adviezen...?
De weg naar het voortgezet onderwijs
Euh…, hoe gaat dat eigenlijk met het VO en die adviezen...?
Informatieavond groep 8
Informatieavond groep 7
Met groep 8 op weg naar de brugklas
Inleiding presentatie digitaal OKR en protocol september 2014 Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling.
Informatieavond groep 7
Plaatsingswijzer MH-Rijnstreek
Welkom op de Informatieavond Paschalisschool Schooljaar Groep 8B – 11 september 2014 Informatieavond Paschalisschool groep 8B.
van schooladvies tot inschrijving
Plaatsingswijzer MH-Rijnstreek
Op naar het VO BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets
Informatieavond groep 8
Informatie avond groep 8A
WELKOM INFORMATIEAVOND GROEP 8. - Opening - vakken groep 8 - huiswerk/mededelingen klik hierhier - Cito eindtoets / aanmelding VO - Schooladvies/Voortgezet.
Traject schooladvies Overzicht groep 7:
Op weg naar het voortgezet onderwijs
De niveaus. De niveaus Advies van de basisschool Werkhouding, huiswerkhouding en zelfstandigheid van het kind Intelligentie en leerprestaties van het.
Presentatie rondom advisering & eindtoets
Kiezen voor een school voor voortgezet onderwijs
De plaatsingswijzer Rotterdam Uitgangspunten
Na de basisschool Presentatie Procedure naar het VO Mieke Staal Intern Begeleider 5 MW.
Mijn kind gaat naar het Voortgezet Onderwijs…. En nu?
Informatieavond 2014 Groep 8
POVO groep 7 en 8 Helma en Jorien.
CITO (onderdeel van het leerlingvolgsysteem)
Informatieavond Van basisschool naar voortgezet onderwijs.
Informatieavond Inhoud Rotterdamse Plaatsingswijzer toelichting  Uitgangspunten  Waarom?  Opstellen van het advies  Niveaus  Profielen.
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Naar het voortgezet onderwijs
Informatieavond groep 8 (Waterlandse Overstap, advies VO) OBS ‘t Carrousel Schooljaar
Informatie voor ouders groep 8 over:
Informatieavond woensdag 23 september 2015 Voortgezet Onderwijs.
Welkom. Inhoud van de avond Agenda Huiswerk Schoolkamp en musical Centrale Eindtoets PO Persoonlijke leerdoelen Voortgezet onderwijs en schooladvies.
Informatieavond Voortgezet Onderwijs
Informatieavond groep 8
Schooljaar  Goede aansluiting primair-voortgezet onderwijs  Transparantie  Uniforme toelatingseisen  Voldoen aan wet- en regelgeving.
GROEP 8.
Voorlichting POVO 2015 Kees Blaauw. fokor De rol van het voortgezet onderwijs Certificering voor OSO in OT Elke vo school heeft.
Ouder- en leerlingavond voortgezet onderwijs 8 oktober 2015.
Bboamsterdam Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam.
Jenaplanschool Cleophas 2014 Van basisschool naar middelbare school 2013/2014.
Voorlichting- & scholingsbijeenkomsten Groningen, Haren, Ten Boer & Zuidlaren Erik de Graaf Oktober/november 2013.
PO  VO Een bijzondere stap Openbare basisschool.
POVO groep 7 en 8 Obs de Klim. Veilig overstappen  Juiste schoolkeuze  Voorkomen uitval of switchen.
Van het Primair Onderwijs naar Van het Primair Onderwijs naar het Voortgezet Onderwijs.
 Jezelf zijn en elkaar respecteren in een veilige omgeving.  Zelf verantwoordelijkheid leren dragen en nemen.  Tegemoet komen aan verschillen.  Gebruik.
De Buut voortgezet onderwijs groep 8
Toetsweken Toetsweek voor leerlingen met Pro en LWOO advies : maandag 12 t/m vrijdag 16 december 2016 Toetsweek overige adviezen M8 woensdag.
Welkom op de Informatieavond Paschalisschool Schooljaar Groep 8b – 14 september 2017 Informatieavond Paschalisschool b.
Ouderinformatieavond Middaggroepen
Naar het Voortgezet Onderwijs
GROEP 8 Naar het voortgezet onderwijs..
INFORMATIEAVOND GROEP 8
informatieavond Voortgezet Onderwijs
Ouder- en leerlingavond voortgezet onderwijs
PO-VO traject Primair onderwijs Voortgezet onderwijs
van Basisschool naar Voortgezet Onderwijs
OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO)
Na de basisschool.
Transcript van de presentatie:

Schoolkeuze Voortgezet Onderwijs Met behulp van de Plaatsingswijzer

Doel van de avond Informeren Tijdpad Oude situatie advisering VO Nieuwe situatie advisering VO Tijdpad

Oude situatie (1) Eerste schoolkeuze-advies aan ouders vanuit school eind groep 7. Tweede schoolkeuze-advies aan ouders januari groep 8. Definitief advies en keuzegesprekken VO half maart. Aanmelden vóór 1 april.

Oude situatie (2) CITO-LVS gegevens vanaf groep 6, zwaartepunt begrijpend lezen en rekenen Kindkenmerken. Definitief advies: CITO-eindtoets die altijd in februari werd afgenomen en met de plaatsingswijzer Voortgezet Onderwijs Steenwijk.

Oude situatie (3) Er kon een “dubbel” advies worden afgegeven (voorkeur plaatsing brugklas, bijvoorbeeld MAVO-HAVO als de leerling op MAVO-niveau scoort, maar de verwachting is dat deze leerling een goede kans maakt om een niveau hoger uit te stromen). Warme overdracht BO-VO in mei, waarbij alle kenmerken van de leerlingen aan bod kwamen, ook de niet-meetbare (bijv. karakter, creativiteit, doorzettingsvermogen).

Oude situatie (4) Voortgezet onderwijs nam het advies meestal over en plaatste de leerling in de gewenste brugklas. “Wendag” voor de kinderen in mei, samen met alle klasgenoten die ook naar een VO-school in Steenwijk gingen. “Wenmiddag” waarin de leerlingen op de laatste woensdagmiddag van het schooljaar kennis maakten met hun nieuwe klasgenoten.

Nieuwe situatie Verplichte Centrale Eind Toets PO Invoering (Friese) Plaatsingswijzer

Vanaf schooljaar 2014-2015 Verplichte Centrale Eind Toets PO eind april, met ingang van 2016. Aanmelden VO half maart, eerder dus dan voorgaande jaren. Advies van de basisschool is leidend Uitslag verplichte Centrale Eind Toets PO basisonderwijs dient als ‘second opinion’.

De Plaatsingswijzer Invoering Plaatsingswijzer door alle basisscholen in de regio Steenwijkerland. In de Plaatsingswijzer worden de CITO-gegevens vanaf midden groep 6 ingevoerd. Rekenen en begrijpend lezen tellen het zwaarst mee! We voeren elk halfjaar de vaardigheidsscores in. Hiermee kunnen wij de groei van een leerling goed volgen. Voordeel: er ontstaat eerder en meer inzicht in de onderbouwing van het schooladvies door de basisschool.

Vanaf 2015 vinden in november de voorlopige adviesgesprekken plaats, die zijn nu de 2e week van januari. Definitief advies en schoolkeuzegesprek in februari, dat geldt ook voor uw kind in 2015. Advies bestaat uit interpretatie resultaten Plaatsingswijzer in combinatie met kindfactoren en observaties van de leerkrachten van groep 6, 7 en 8. Dit is een “enkel” plaatsingsadvies, gebaseerd op de interpretatie van cijfers van de Plaatsingswijzer, gecombineerd met unieke kindkenmerken. Die kindkenmerken worden tot uitdrukking gebracht in één van de volgende 4 profielen:

Profielen Basisprofiel Plusprofiel Bespreekprofiel Disharmonisch profiel

Profielen Basisprofiel Wanneer we straks naar de Plaatsingswijzer kijken, zijn hier vooral groene /zwarte cijfers terug te vinden. De leerling scoort op dit niveau volgens verwachting. Niet te hoog (zwarte cijfers zijn de ondergrens voor het basisprofiel), maar ook zeker niet te laag (groen = gemiddeld). Het beeld komt overeen met de verwachtingen van de school.

Plusprofiel In de Plaatsingswijzer zien we hier veel oranje. Het houdt in dat dit kind te hoog scoort voor dit niveau (bijv. MAVO), maar eigenlijk nog te laag voor een niveau hoger. Wanneer we ook verwachten dat deze leerling mogelijk ook de HAVO aankan (op basis van zijn/haar unieke kindkenmerken) geven we op het basisschooladvies MAVO dan ook een Plusprofiel aan het kind mee. Dit moeten we naar het VO goed kunnen onderbouwen.

3. Bespreekprofiel Dit is het profiel van een leerling waarvan wij denken dat deze een bepaald niveau aan moet kunnen. Maar waarbij we dat in de Plaatsingswijzer niet terugzien. Bijvoorbeeld een kind dat in groep 7 “teruggezakt is” (blauwe getallen in de PW), doordat er sprake was van ziekte, of bijvoorbeeld verhuizing of echtscheiding van ouders. We kunnen deze terugval/stilstand in de groei van deze specifieke leerling dan verklaren.

4. Dysharmonisch profiel Leerlingen die uitvallen door aanwijsbare, kindgebonden oorzaken (PDD-NOS / dyslexie). Dit is aan te tonen met een uitgewerkte diagnostische hulpvraag.

Positieve aspecten Plaatsingwijzer Het LVS wordt beter en vooral inzichtelijker gebruikt voor het VO-advies dan tot nu toe het geval was. Ouders worden in een vroeger stadium geinformeerd over het vervolgperspectief hun kind. Er wordt gekeken naar de “film” (6-8), in plaats van de “foto”. Uit onderzoek blijkt dat er met de Plaatsingswijzer minder afstroom en opstroom is. Leerlingen zitten vaker direct op de juiste plek.

Voorbeeld Plaatsingswijzer

Vervolg Aanmelden van uw kind vóór 15 maart 2015 op de school van keuze. April: Afname Centrale Eind Toets op 21,22,23 april.

“Wendag” voor alle kinderen in mei, samen met alle klasgenoten die ook naar een VO-school in Steenwijk gaan. Warme overdracht BO-VO in mei, waarbij alle kenmerken van de leerlingen aan bod kwamen, ook de niet-meetbare (bijv. karakter, creativiteit, doorzettingsvermogen). “Wenmiddag” waarin de leerlingen op de laatste woensdagmiddag van het schooljaar kennis maken met hun nieuwe klasgenoten.

Half/eind mei: score van de Centrale Eind Toets wordt bekend Half/eind mei: score van de Centrale Eind Toets wordt bekend. Dit kan 3 dingen opleveren: 1. Uw kind scoort zoals verwacht. 2. Uitslag is lager dan het schooladvies. Dit heeft voor uw kind geen gevolgen. 3. Uitslag is hoger dan het schooladvies. School B moet het advies dan verplicht heroverwegen en onderbouwen. Dit kan voor het advies van uw kind gevolgen hebben, maar hoeft niet.

Op een rijtje Eind juni 2014: Adviesgesprek groep 7 10 december: Info-bijeenkomst 13-15 januari 2015:Voorlopig adviesgesprek 21 jan-5 febr: Open dagen VO-scholen 9-12 feb: Definitief gesprek schoolkeuze. Vóór 15 maart: Aanmelding door school en ouders. 21-23 april: Centrale Eind Toets PO. 27 mei: Wenochtend VO. Week 21/22 uitslagen CET. 1 juli: laatste schooldag en wenmiddag met nieuwe klasgenoten.

Vragen?