workshop ‘Ik sta voor….’ Een Introductie over onze gedragscode

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Independent Order of Odd Fellows
Advertisements

Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Op zoek naar de ware Over de zoektocht naar een christelijke partner
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
“Ik kan dit niet oplossen...”
Op zoek naar de ware This material is freely provided to help you build your own Power Point presentation to meet the needs of your group. 1 Based on eBook:
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
Introductiebijeenkomst
Goed Karma Dit is een mooie tekst, en kort. Geniet ervan! Het is wat de Dalai Lama te zeggen heeft voor Je hoeft het maar een paar seconden lezen.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
We willen allemaal een rustige fijne tijd op school…
Het dak eraf Marcus21-12.
de genezing te Bethesda
9 Ik heb jullie liefgehad, zoals de Vader mij heeft liefgehad
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Welkom in de samenkomst
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 1 maart 2014 “Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem.
4 De kracht van de Geest.
Welkom in deze kerkdienst
Gezonde Relaties
Workshop contentstrategie
“Ik kan dit niet oplossen...” “Ik zal de weg voor jou banen”
Psalm 25.
Romeinen 16:17-23 ernstige slotwoorden. En ik spreek jullie aan, broeders, hen in het oog te houden die onenigheden (twee- stand) teweegbrengen en struikelblokken.
1.Rom.3:22vanin 2.Rom.3:26vanin 3.Gal.2:16 (2x)vanin 4.Gal.2:20vanin 5.Gal.3:22vanin 6.Ef.3:12 aanin 7.Filp.3:9vanin St.Vert.NBG “geloof VAN” Christus.
Groot geloof 1.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Medewerkers voor de “Goed voor elkaar” activiteiten voor de basisschoolkinderen uit groep 1-4.  19 september “Filmmiddag” vanaf 14:45 uur  26 september.
SCHUILEN BIJ GOD.
Vertrouwen dat God onze voorbeden verhoort
Wie nodig je als eerste uit?
Welkom.
Welkom in deze ochtenddienst Voorganger: Ds. H. de Bruijne
Christus centraal! “Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde” Paulus in 1 Korintiërs 2 vers 2.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
A H M F K EB C x 85 Korte zijde bij C 2 e secties volte 14 m en op afstand komen ( 0,5 rijbaan)
Het Nederlandse Rode Kruis Helpt Direct Ver weg, maar ook om de hoek.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Prekenserie Handelingen - deel 5 ‘Gods Woord overwint omdat het mensen in de vrijheid zet!’ Hand 19,20.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Wat willen we vandaag doen?
Op Weg Naar Pasen De Zeven Kruiswoorden
WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
Met handen en voeten geloven 1
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Leidinggeven H11 Iedereen is anders, iedereen is gelijk
11 september 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:12-20 :13 - geen opstanding – Christus ook niet opgewekt :14,15 – consequenties: onze prediking.
Een goed Karma Dit is makkelijk te lezen en lekker kort. Geniet ervan! Hier volgt wat de Dalai Lama vertelt over Je hebt alleen enkele minuutjes.
Bike for Bike(s) Rode Kruis Bike-Team #GFNYB4B Jeroen Veenstra Sponsor mij via: rodekruis.granfondony.nl/jeroen-veenstra en steun het Rode Kruis Bike-Team!
1 18 september 2014 Rijnsburg 18 september 2014 Rijnsburg.
Preek Lucas 18: 1-17 Preek Lucas 18: 1-17 Slide 1
Ik wil jou van harte dienen
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
De VOA en schuldhulpverlening
Preek Jakobus 2:
Gods ideaal: helemaal gezond
In Uw licht zien wij het Licht
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
D GVBS Heiende Lokeren Christelijk opvoedingsproject 1.
Waarom bidden? Filippi 44-7.
Welkom in de samenkomst
Meer dan 200 loopbaanprofessionals doen mee! Dag van de Loopbaan Wat is de Dag van de Loopbaan? Op 27 september zetten ruim 200 Noloc erkend (register)
Solliciteren: wat wil ik?
Workshop Identiteit?.
Transcript van de presentatie:

workshop ‘Ik sta voor….’ Een Introductie over onze gedragscode Welkom bij de workshop ‘Ik sta voor….’ Een Introductie over onze gedragscode Voorbereiding Staat het geluid aan? Heb je de datum ingevult?

Inhoud: Waarom een gedragscode? Wat eraan vooraf ging. Wat staat erin? Hoe gaan we hem verspreiden? Hoe gaan we ermee om? Wat te doen bij overtreding? Programma bespreken Workshop Gedragscode / 2014

Waarom een gedragscode? Ieder van ons is een visitekaartje.. Ons dagelijks doen en laten is het visitekaartje van het Rode Kruis. Daar nemen we verantwoordelijkheid voor. Daarom hebben we onze Gedragscode opgesteld. In de gedragscode wordt beschreven hoe we ons gedragen wanneer we het Nederlandse Rode Kruis vertegenwoordigen. Workshop Gedragscode| 2014

Waarom een gedragscode? Onze reputatie als Rode Kruis wordt bepaald door ons gedrag, onze manier van communiceren en onze visuele identiteit, onze huisstijl. Gedrag, communicatie en huisstijl vormen als het ware de brug tussen wie wij zijn als Rode Kruis en hoe we gezien worden door de samenleving. De huisstijl hebben we het afgelopen jaar al opgefrist. Met onze manier van communiceren zijn we op dit moment bezig. En de derde pijler is ons gedrag, als vrijwilliger of medewerker. Mede naar aanleiding van geluiden uit de vereniging is afgelopen jaar een proces gestart, dat heeft geleid tot de opstelling van een gedragscode voor vrijwilligers en medewerkers. De gedragscode is een concrete uitwerking van onze grondbeginselen en een viertal kern-aspecten in zichtbaar/meetbaar gedrag. Als we ons daar allemaal aan houden wordt niet alleen ons logo en manier van communiceren maar tevens ons gedrag voor iedereen herkenbaar. Dat draagt bij aan onze reputatie van betrouwbare hulpverlener. Workshop Gedragscode / 2014

Wat eraan vooraf ging: 1 - Verkenningsfase Consultatie onder vrijwilligers Onderzoek bij Rode Kruis verenigingen in andere landen 2 - Ontwikkelfase Werkgroep gedragscode 3 - Goedkeuring: Ledenraad OR 4 - Voorbereiding uitrol ontwikkelen van tools voor leidinggevenden inbedding in bestaande documenten en werkvormen 3 – De OR wilde een helder implementatieplan zien voordat ze goedkeuring konden geven. Ze moesten verifieren of de invoering van de gedragscode consequenties zou hebben voor de arbeidsvoorwaarden van werknemers. 4 – Er bestaat een overzicht van alle beschikbare tools voor de inbedding van de gedragscode. Leidingegevenden kunnen dat overzicht opvragen. Inbedding: het opnemen van een verwijzing naar de gedragscode in het Handboek van P&O, een verwiizing in contracten van nieuwe medewerkers en het aanscherpen van de voorbeelden bij de RGA’s in lijn met de gedragscode vanaf 2015. De gedragscode is tevens onderdeel geworden van de introductie cursus en het introductieboekje; Voor vrijwilligers is de gedragscode opgenomen in de Vrijwilligersovereenkomst. Workshop Gedragscode / 2014 5 5

Gedragscode: Wat staat erin? Grondbeginselen Respectvol Integer Daadkrachtig Toegankelijk De gedragscode bestaat uit vijf elementen die we willen benadrukken in ons gedrag: Onze grondbeginselen: Menslievendheid, Onpartijdigheid, Neutraliteit, Onafhankelijkheid, Vrijwilligheid, Eenheid en Algemeenheid. Respectvol: We respecteren ieders individuele waarden, overtuigingen en ideeën. Integer: We zijn eerlijk en betrouwbaar. Daadkracht: We staan paraat als het nodig is en zijn in staat snel, kordaat en passend te reageren. Toegankelijk: Onze deur staat open voor iedereen die ons nodig heeft, zonder aanziens des persoon en juist voor de meest kwetsbaren in tijden van nood. Filmfragmenten aan zetten, waarbij de verschillende waarden uitgelegd worden. Na het laten zien van de fragmenten stel je de volgende vraag per waarde: Wat betekent deze waarde voor jou? Laat maximaal 2 deelnemers deze vraag beantwoorden. Workshop Gedragscode / 2014

Grondbeginselen “Voor mij betekenen de grondbeginselen dat ik anderen help, van mens tot mens..... .....ongeacht ras, nationaliteit, geloof, sexe of politieke voorkeur.” Siham Atassie, Voormalig Eerste Hulpverlener Syrische Rode Halve Maan Workshop gedragscode / 2014

Respectvol “Respectvol handelen is voor mij: Iedereen in zijn waarde laten. Ik vind respect belangrijk, omdat ik daarmee het vertrouwen van mensen win.” Jean Koken, Coördinator Noodhulp, Vrijwilliger Evenementenhulp Workshop gedragscode /2014

Integer er op allerlei manieren zelf beter van te worden.” “ Voor mij betekent integer zijn dat ik mijn vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis vanuit mijn hart doe en niet om er op allerlei manieren zelf beter van te worden.” Sebastiaan Buijs, Voorlichter Humanitair Oorlogsrecht Workshop gedragscode /2014

Daadkrachtig Maar je gaat achteraf wel evalueren en bedenken hoe “Voor mij is daadkrachtig dat als je beantwoordt aan een hulpvraag, je niet zomaar halverwege stopt. Maar je gaat achteraf wel evalueren en bedenken hoe je het de volgende keer beter kunt doen.” Anke Kruithof, Plaatsvervangend Hoofd Bevolkingszorg Workshop gedragscode / 2014

Toegankelijk Maar dat je door je houding laat zien “Voor mij ligt toegankelijk zijn niet in het meteen beantwoorden van je e-mail. Maar dat je door je houding laat zien dat je toegankelijk bent. Dat mensen naar je kunnen komen en niet bang hoeven te zijn om je vragen te stellen.” Tamara van de Laar, Vrijwilligersmanager,   Workshop gedragscode / 2014 15

Hoe gaan we de code verspreiden? Twee kanalen: Via de leidinggevenden (afdelingshoofden, vrijwilligersmanagers, coördinatoren en bestuursleden). 2. Via de diverse populaire communicatiemiddelen (Yammer, Weekberichten, etc.) Vanaf 4 oktober (besturendag) en 7 oktober (leiderschapsbijeenkomst) 2014 worden leidinggevenden in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met de instrumenten die zijn ontwikkeld om de gedragscode te verspreiden. Dit zal worden ondersteund door regelmatig aandacht te besteden aan de gedragscode in sociale media van het NRK. De bedoeling is dat mid 2015 geevalueerd wordt in hoeverre het is gelukt om iedereen kennis te laten nemen van de gedragscode. Het liefst meten we dan ook of dit tot een consistenter gedrag in lijn met de gedragscode heeft geleid. gedragsverandering Workshop Gedragscode /2014

Hoe willen we met de gedragscode omgaan? van WETEN naar DOEN: Spiegelen Goed en afwijkend gedrag signaleren Elkaar scherp houden: aanspreken & complimenteren We willen de gedragscode graag zien als middel waarmee we het beste uit onszelf en elkaar houden. Het is dus belangrijk dat je je eigen gedrag en het gedrag van anderen spiegelt aan de gedragscode. Houd elkaar scherp door elkaar aan te spreken op gedrag dan niet correspondeert met de inhoud van de gedragscode. Maar vergeet niet om elkaar te complimenteren voor gedrag dat juist helemaal volgens de gedragscode is. Complimenten werken nl. beter dan kritiek: er zijn vier complimenten nodig om de ‘straf’ van één keer kritiek ongedaan te maken. Als je wangedrag signaleert moet de ander daar natuurlijk onmiddellijk op aanspreken en/of het melden bij je leidinggevende, coördinator of bij de vrijwilligersmanager. Workshop Gedragscode / 2014

Hoe te handelen bij overtreding? Elkaar aanspreken  gebruik feedback-regels Werkt aanspreken niet  melden bij leidinggevende Grove schendingen  gebruikelijke route: - Vrijwilligers: zie klachtenreglement - Medewerkers: handboek personeel De gebruikelijke route voor wangedrag: voor medewerkers staat dit beschreven in het handboek P&O paragraaf 2.2; voor vrijwilligers staat dit beschreven in het klachtenreglement Workshop Gedragscode / 2014

Wij helpen mensen in nood. Dat doen we om de hoek – en ver weg. Dat doen we vanuit ons hart en met de mouwen opgestroopt. Want wij zijn het Rode Kruis.