Fase 1 Ken de (detail)handel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Optimaliseren van het assortiment
Advertisements

Winst- & verliesrekening (of resultatenrekening of baten- & lastenrekening) Het Eigen Vermogen verandert als gevolg van de bedrijfsactiviteiten gedurende.
Derving Niveau 2 Kerntaak 3 Blz. 67.
Voorraad Voorraad Logistiek medewerker.
Voorraadwaarderingssystemen
Fase 1 Ken de (detail)handel
Fase 2 Winkel aanvullen Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Bouwen en verzorgen van artikelpresentaties Par: en
Goederen en inkoop H1 goederenontvangst Ondernemer detailhandel.
Goederenverwerking H3 Goederenontvangst Manager Handel.
Fase 1 Ken de (detail)handel
Fase 2 Tijdelijke presentatie bouwen
Goederenverwerking H6 Inleiding tot Derving Manager Handel.
Fase 2 Tijdelijke presentatie bouwen
Goederenverwerking H10 Voorraad inventariseren Manager Handel.
KAM H6 Derving Logistiek teamleider.
Voorraadbeheer en bestellen
Fase 3 Controleren van de voorraad en bestellen
Fase 3 Bouwen en verzorgen van artikelpresentaties
Fase 3 Bouwen en verzorgen van artikelpresentaties
Goederen H1 Goederenontvangst Filiaalmanager.
Goederen H5 Derving Verkoper.
Goederen H4 Derving Eerste verkoper.
Voorraadbeheer en bestellen
Fase 3 Controleren van de voorraad en bestellen
Voorraadbeheer en bestellen
Assortiment dat wat er te koop is.
Goederenverwerking H23 Derving Manager Handel. 2 Goederenverwerking | Manager Handel Soorten derving.
Periode 2 Bouwen en verzorgen van artikelpresentaties Kerntaak: Verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Bouwen en verzorgen van artikelpresentaties.
Periode 3 Controleren van de voorraad en bestellen
Periode 3 Verzorgen van de winkel en/of opslagruimte Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Schoonmaak Par: 5.5.3: Derving.
Periode 3 Verzorgen van de winkel en/of opslagruimte Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Schoonmaak Par: 5.5.2: Maatregelen.
Fase 3 Controleren van de voorraad en bestellen
Periode 3 Controleren van de voorraad en bestellen Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Controleren van de voorraad en bestellen.
Periode 3 Verzorgen van de winkel en/of opslagruimte Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Verbeteringen en personeel Par:
Goederenontvangst / verzending
Periode 1 Detail en marketing Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Bouwen en verzorgen van artikelpresentaties Par:
Fase 3 Controleren van de voorraad en bestellen Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Controleren van de voorraad en bestellen.
Periode 3 Verzorgen van de winkel en/of opslagruimte Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Schoonmaak Par: 5.4.5: Personeeelsinstructie.
Goederen en voorraad Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer. Inhoud 1 De weg van goederen naar de consument 2 Goederenontvangst 3 Goederenopslag 4 Voorraadbeheer.
Goederen en voorraadbeheer Blz. 80 tm 95
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer
Goederenstroom en voorraadbeheer
Goederenstroom Voorraad.
Hoofdstuk 2 Goederenopslag
Supermarkt Ontvangst en opslag.
Hoofdstuk 1 Goederenontvangst
Goederenstroom Hoofdstuk 4 Derving.
Goederenstroom en voorraadbeheer
Hoofdstuk 5 Voorraad inventariseren
Goederenstroom en voorraadbeheer
Hoofdstuk 4 Ontvangst controleren
Goederenstroom en voorraadbeheer
Vakman ondernemer – Financieel plan
Goederenstroom en voorraadbeheer
Goederenstroom Derving.
Criminele Derving.
Hoofdstuk 3 De winkel verzorgen
Goederenstroom en voorraadbeheer
Goederenstroom en voorraadbeheer
Goederenstroom en voorraadbeheer
Goederenstroom en voorraadbeheer
Goederenstroom en voorraadbeheer
Supermarkt Ontvangst en opslag.
Goederenstroom en voorraadbeheer
Goederenstroom Hoofdstuk 6 Bestellen.
Verwerken goederenstroom 1
Hoofdstuk 1 Goederenontvangst
Hoofdstuk 1 Goederenontvangst
Hoofdstuk 8 Online bestellingen
Ontvangt en verwerkt goederen
Transcript van de presentatie:

Fase 1 Ken de (detail)handel Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Verzorgen van de winkel- en/of de opslagruimte Par: 5.5 en 5.5.1 Blz. 206 tm 211

Derving Het gemis/verlies van geld of goederen als gevolg van breuk, beschadiging of diefstal. Dus: Waarom je een artikel om wat voor redenen helemaal niet kunt verkopen of met korting moet verkopen.

Hoe te berekenen….. De waarde van de boekhoudkundige voorraad – werkelijke voorraad Dus: Theoretische voorraad of administratieve voorraad – werkelijke voorraad Dus Administratieve voorraad – werkelijke voorraad Is er een verschil? = Voorraad verschil!

Voorraadverschil Er zijn 2 soorten: Geregistreerde derving Niet-geregistreerde derving

Geregistreerde derving Wanneer je weet dat je een product niet meer kunt verkopen (klant heeft fles wijn omgestoten)…. Dit registreer je op een afboeklijst / afschrijvings-schrift (welk artikel, reden en prijs) of direct registreren met een handterminal Dit noem je afboeken! Afboeken is in prijs verlagen of weggooien

Redenen om af te boeken is wanneer artikelen onverkoopbaar worden door: - Uit de mode raken - Verkleuringen - Beschadigingen - …. Dit zijn dan incourante artikelen of winkeldochters

Uitverkoop Incourante goederen worden vaak in de uitverkoop gedaan. Komt veel voor in de modebranche.

Niet-geregistreerde derving Wanneer je niet weet dat een artikel niet meer verkocht kan worden. Dit is vaak diefstal! Hier kom je pas achter als je gaat inventariseren!

Twee soorten derving Criminele derving: Opzettelijk - winkeldiefstal (klanten) - Vandalisme - Diefstal door personeel - Diefstal door “derden” (loodgieter) Niet-criminele derving: Per ongeluk - Administratieve fouten - Kassa verschillen - Door klanten

5.5.1: ontstaan van “niet-criminele derving” Meestal veroorzaakt door eigen personeel door: De 5 O’s Onachtzaamheid (Je let niet op risico’s) Onoplettendheid (je kijk niet goed uit) Onzorgvuldigheid (je werkt niet voorzichtig) Onwetenheid (je weet niet wat je doet) Ongeinteresseerdheid (het maakt je niet uit)

Niet-criminele derving Bij de goederenontvangst Bij de goederenopslag In de winkelruimte In de administratie

Bij de goederenontvangst - omdat je minder goederen binnen krijgt dan zou moeten (en je controleert dit niet) - omdat de kwaliteit van de goederen niet in orde is - Er is sprake van een slechte registratie van de geleidedocumenten (pakbon, vrachtbrief) Ontvangst van goederen: hoe het niet moet.... Hoe het ook kan...

Bij de goederenopslag worden artikelen bijvoorbeeld - verkeerd opgeslagen waardoor bederf optreedt. - verkeerd behandeld waardoor breuk of beschadiging optreedt. - te lang opgeslagen waardoor ze winkeldochters worden - op de verkeerde manier geretourneerd - onverkoopbaar omdat ze verkeerd worden opgeslagen.

In de winkelruimte: Artikelen (worden) bijvoorbeeld: - verkeerd gepresenteerd - verkeerd beprijsd - verzien van verkeerde prijsetiketten - verkeerd aangeslagen bij de kassa - verkeerd bewerkt - niet zorgvuldig omgepakt - raken zoek bij het bezorgen

In de administratie verwerking ontstaat er derving door: - tel/schrijffouten - het niet correct verwerken van de goederenontvangst - prijswijzigingen die niet goed/optijd worden doorgegeven - verlieslijsten niet te verwerken of niet correct bijhouden