De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voorraadwaarderingssystemen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voorraadwaarderingssystemen"— Transcript van de presentatie:

1 Voorraadwaarderingssystemen
Voorraadadministratie Blz. 80 theorieboek

2 De waarde van de voorraad
Door te kijken naar de inkoopprijs van je artikelen De manier hoe je de waarde vaststelt noemen we een voorraadwaarderingsysteem.

3 voorraadwaarderinggsysteem
Door te kiezen voor een bepaald systeem bepaal je niet alleen de voorraad op de balans= overzicht van bezittingen en schulden Maar ook de hoogte van de brutowinst = het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs

4 Voorraadwaarderingssystemen
De detaillist is vaak al tevreden als hij over een korte termijn (een week) inzicht heeft in de resultaten. Dus wat is mijn brutowinst en wat is de waarde van mijn voorraad die ik in de winkel heb

5 Voorraadwaarderingssystemen
Om dit te kunnen bereiken kun je de voorraad op de volgende manieren waarderen Waarderen tegen individuele inkoopprijzen Waarderen tegen vaste verrekenprijzen Waarderen tegen vervangingswaarde

6 Voorraadwaarderingssystemen
Waarderen tegen individuele inkoopprijzen Het FIFO - systeem Artikelen die je het eerst binnen krijgt worden ook het eerst verkocht Zolang de eerste voorraad nog niet geheel verkocht is hanteer je de inkoopprijs van de eerst binnengekomen bestelling. (blz 81 theorieboek)

7 Voorraadwaarderingssystemen
Waarderen tegen individuele inkoopprijzen Het Lifo systeem Het artikel dat het laatst is binnengekomen wordt het eerst verkocht (let op!! Alleen in de administratie, dus niet de goederen zelf die verkoop je dus wel in volgorde van binnenkomst ) Het administreren vergt veel tijd omdat telkens de juiste inkoopwaarde moet bepalen (blz 82 theorieboek)

8 Voorraadwaarderingssystemen
Waardering tegen vaste verekenprijzen Als je van te voren weet dat de inkoopprijzen regelmatig veranderen . Je waardeert tegen een geschatte en gemiddelde inkoopprijs (VVP) Hierdoor ontstaat een verschil tussen de werkelijke inkoopprijs en de vaste verrekenprijs ( blz 83 theorieboek)

9 Voorraadwaarderingssystemen
Voorraadwaardering tegen vervangingswaarde Wanneer de inkoopprijs van de artikelen erg verschillen in prijs. Je kunt dan onmogelijk gaan schatten. Elke keer dat de actuele inkoopprijs veranderd de inkoopprijs ook in je boekhouding (blz. 84 theorieboek)


Download ppt "Voorraadwaarderingssystemen"

Verwante presentaties


Ads door Google