Jeugd GGZ de (administratieve) keten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LBZ registratiemodule
Advertisements

Themabijeenkomst financiering & bekostiging
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Website voor bewonerscommissies
1 Starterslening gemeente Veenendaal. 2  Verkoop van grote projecten steeds lastiger  Perfecte woning en goede balans in aantallen  Van start tot 70%
1 De overheid wil marktwerking en ondernemerschap bij zorgaanbieders. Dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit, duurzaamheid en financierbaarheid van.
Decentralisaties maken e-facturatie nog interessanter.
Stelselwijziging jeugd Hoe verder?
Het persoongebonden budget en gemeentelijk beleid Persoons gebonden bekostiging Persoons gebonden bekostiging.
Gezamenlijk de crisis door
Themabijeenkomst Bekostiging
Een blik op de toekomst Niels van Buren Hogeschool Rotterdam 4 februari 2011.
Financiën en de 3 decentralisaties Tom van der Lelij www
Zorg nieuwe stijl.
Velzel & Partners making complexity work Bekostigingssystemen voor belonen van gezondheidswinst.
Van probleem naar oplossing
Hervorming langdurige zorg samen de transitie in
Wijzigingen Jeugdggz overgangsmaatregelen
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Uitvoeringskader toegang en toeleiding Jeugdhulp
Regieberaad transitie jeugd Vragen? Mail naar Maandag 3 november 2014.
Transitie en ondernemen Zorg voor de Jeugd in overdracht
Toelichting belangrijkste beleidslijnen concept Jeugdwet
Startbijeenkomst Netwerk Sociaal Domein
VNG Project - Declaratie Jeugd
Hervorming langdurige zorg
Jeugd GGZ Overgangsmaatregelen
Ambulante jeugdhulp WBO
Hoe organiseren we ‘het’ met elkaar? Gezinsgericht werken met Wijz 19 juni 2014, door Martijn van Noppen.
Debatbijeenkomst Binnenlands Bestuur
Visie informatievoorziening
transities in de ggz toegespitst op jeugd
Registratie en facturatie
LOKALE HUURDERSRAAD HATTEM 20 november GEWOON! Veranderingen in de regelgeving op het gebied van Welzijn en zorg vanaf 1 januari 2015 Afschaffing.
Gemeente Ede Bedrijfsvoering Wmo 14 januari 2015.
Inkoop Jeugdhulp 2015 Vóór 1 januari 2015 Inkoop 2015: proces
Informatievoorziening Walcheren voor Elkaar
Presentatie ledenbijeenkomst Viteria d.d dagen decentralisaties, Een zegen of een vloek? Tonny van Hensbergen, Federatie Opvang “Ieder mens.
Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning Denktank 12 februari 2014.
Inhoudelijke en procesmatige keuzes declaratieprocessen Eerste werksessie.
Inkoop jeugd Lekstroom 2016
Kostenbewustzijn van patiënten / verzekerden congres Rechtmatige Zorg 1 oktober 2015 Wouter van de Sande – Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en.
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Rechtmatigheid en verantwoording na de Hervorming Langdurige Zorg (HLZ) Pieter Hooftman Ministerie van VWS Welkom bij deze workshop “Rechtmatigheid en.
Berichtenverkeer iWmo en iJW
Rechtmatigheidseisen verantwoording Jeugdzorg en WMO oktober.
Informatievoorziening Hervorming Langdurige Zorg (i-HLZ) HEAD congres 5 juni 2014 Elke Buis en Indra Henneman Ministerie van VWS.
Verkenning Informatievoorziening Sociaal Domein Decentralisaties Jeugd, WMO, Participatie Hans Versteeg - VNG Expertmeeting Informatievoorziening GGD-NL.
Werkgroep integrale bekostiging Jeugd Resultaten werkgroep integrale bekostiging Bijeenkomst GGZNederland woensdagmiddag 9 maart.
Overzicht financieel administratief proces Jeugdzorg.
Cliëntvolgende bekostiging, AZR & declareren. Enkele cijfers  32 zorgkantoren van 13 concessiehouders  6 CIZ districten met 30 vestigingen  Ruim 3000.
RondeTafelgesprek Kerngroep de Bevelanden met de raad van Borsele 21 november 2013.
Stand van zaken stelselwijzigingen AWBZ Monique van der Meulen 29 maart 2011.
Inpassing jeugd-ggz in de drie uitvoeringsvarianten Bijeenkomst 4 juli 2016 met gemeenten, zorgaanbieders en softwareleveranciers met ondersteuning vanuit.
Centraal meldpunt onverzekerdenzorg Sylvia Commandeur 16 februari 2017
Frequently Asked Questions
Programma ISD voor gemeenten en aanbieders
In gesprek met de Raad Transitie Jeugdzorg Remko Iedema
Uitfasering DBC’s Stap voor stap.
Welkom bij consultatie- bijeenkomst
Berichtenverkeer.
BTN Masterclass iZA Voor en door zorgaanbieders
BTN 11 februari 2015 Indra Henneman
Contractering Wmo en Jeugd 2018
Outputgerichte financiering:
Startbijeenkomst aanbesteding hulp bij het huishouden
Ketenbureau i-Sociaal Domein
Functioneren FOT en DOT Ontwikkelagenda Verwachtingen over en weer
CAK Zorg thuis in de WMO.
Transcript van de presentatie:

Jeugd GGZ de (administratieve) keten Achterban Jeugd GGZ Nederland 4 maart 2015

Waar staan we? DBC’s en bGGZ trajecten zijn afgesloten en gedeclareerd per 31-12 Via initiële vulling zijn de jeugdigen administratief over naar de gemeente Voor de jeugdigen die al in zorg waren wordt zorg gecontinueerd Nieuwe jeugdigen stromen in volgens eisen gemeente

De praktijk Administratieve keten niet op orde door: - te late regelgeving - te late zorgcontractering - onvoldoende inregeling

Gevolgen Rechtmatigheid niet aan te tonen 1000 bloemen bloeien, zowel op inhoud als op verantwoording Chaos door beleidsvrijheid in de decentralisatie

Wat doet u in administratieve keten (1) Contacten met gemeenten actief onderhouden Aan gemeenten laten weten dat u niet kunt voldoen aan afgesproken voorwaarden in contracten Laat weten wat u wel kunt

Wat doet u in administratieve keten (2) Vanuit het EPD de zorginhoud en de kwaliteit vast blijven leggen Bronregistratie op orde houden Verantwoording 2015=2014 Blijf bij DIS aanleveren

Wat gebeurt er landelijk? Zorgbranches GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, Federatie Opvang, Actiz, VGN en BTN hebben zich verenigd in het project iZA (informatievoorziening zorgaanbieders); Doel: gezamenlijk de administraties en de voorwaarden daarvoor op orde brengen in samenwerking met de keten (zowel jeugd als WMO)

Insteek GGZ Nederland Balans zoeken tussen wat zorgaanbieders en gemeenten willen/doen versus standaardisatie berichten, beleidsinfo en verantwoording Standaardisatie staat beleidsvrijheid niet in de weg.

Nu op de agenda (1) Zorgtoewijzing U moet een opdracht (beschikking) hebben van de gemeente om zorg te mogen verlenen, ook voor jeugdigen met overgangsrecht (op basis van de initiële vulling) Niet geregeld in de administratieve processen is: Directe verwijzing door huisarts, medisch spec. Gestandaardiseerd toewijzingsbericht; er is een bericht vanuit de WMO, jeugdggz inhoudelijk niet in te passen – probleem staat op issuelijst

Nu op de agenda (2) Declaratieberichten Onduidelijkheid in de declaraties. Gemeenten willen declaratiebericht WMO gebruiken voor declaratie DBC en bGGZ. Dit kan niet. Er kan nu alleen voor de WMO maandelijks gefactureerd worden o.b.v. afgesproken prijs/tarief met declaratiebericht WMO. 5 maart op de agenda van referentiegroep iWMO/iJW.

Nu op de agenda (3a) Rechtmatigheid – iZA zet in op: De controle op rechtmatigheid beperkt zich tot het vaststellen van recht, hoogte en duur van de zorg 2015=2014 voor zover dat van toepassing is (dus niet voor zaken die in 2015 echt anders zijn, of niet meer bestaan) Controle op instellingsniveau (ipv op gemeenteniveau / afzonderlijke financiële stromen betalers) Let op: je kan aan de voorkant niet inschatten wat de hoogte en de duur zijn, wel het recht.

Nu op de agenda (3b) Rechtmatigheid – iZA zet in op: Vaststelling van recht, hoogte en duur is ‘vormvrij’. De zorgtoewijzing kan bijvoorbeeld ook blijken uit e-mail gemeente of uit EPD bij zorgaanbieder. Als een aanbieder te maken heeft met onverenigbare eisen van verschillende betalers, bepaalt hij zelf een uniforme werkwijze waarmee hij zich verantwoordt in aansluiting op de controle op instellingsniveau.

Toekomst Brief VWS en BZK over rechtmatigheid komt (afgestemd met NBA/Coziek) 11 maart bestuurlijk overleg met de staatssecretarissen over samenwerking iZA en de VNG Oog voor zorg in- en verkoop 2016: waarop moet het veld zich baseren?

Er staat veel op de rol Op de achtergrond wordt gekneed en gelobbyd; dit heeft nog tijd nodig Er is veel aandacht voor de problematiek, maar de oplossing is nog niet voor handen

Op de hoogte blijven? Zie www.ggz-connect.nl + ledennieuwsbrief GGZ Nederland en kijk regelmatig op www.voordejeugd.nl

Contactpersonen voor deze onderwerpen: Marloes van Es: 033-460 8986; 06-18099395; MvEs@ggznederland.nl Anne Wil Roza: 033-4608992; 06-46921752; awroza@ggznederland.nl