Beperkingen van wilsverklaringen of de mogelijkheden van advance care planning bij dementie Marike de Boer Afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Enkele knelpunten in de euthanasiewet Benelux Parlement Prof.dr.Herman Nys.
Een gebrek aan patiëntveiligheid
advance care planning Wim Distelmans MD MPH PhD 25 januari 2014
Binnen een VPG-setting
een didactiek voor opleiden op school
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Medico-legale status van richtlijnen
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Ouders en Kinderen Centraal
Competentie 12 Kritiek geven en kritiek ontvangen
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Luc Van de Ven Klinisch Ouderenpsycholoog UPC-KULeuven, campus Leuven
Erfgoededucatie Wat wordt eigenlijk geleerd?
Loopbaangesprekken 11 december 2012.
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde
Frequent gestelde vragen
Uitleg en Advies Chris Rietmeijer Mei 2009.
Euthanasie en dementie
Marianne Soomers Turlings
Euthanasie: nieuwe knelpunten in een voortgaande discussie
Euthanasie: Schuivende panelen?
Silverman “Vaardig communiceren in de gezondheidszorg, een evidence based benadering”, 2006 “Skills for communicating with patients” 2005 Silverman, Kurtz.
Programma Hoe doe ik een goede suiciderisico- inschatting (bij bordelinepatient) Kan ik zelfmoord voorkomen? Hoe kan ik als huisarts scherper signaleren,
Arts-patiënt communicatie in de palliatieve fase
De nieuwe voorschrijvers
De dokter en de dood Marian Beudeker Marjan van Dijk.
Symposium Palliatief Netwerk
Tijdig spreken over het levenseinde
Beweeg je buurt 2: een vervolgstudie gericht op het beweeggedrag van kinderen Jolanda Habraken Tranzo, Tilburg University.
Innovaties in de zorg een evaluatie van 17 kleinschalige projecten
Nationaal congres Palliatieve zorg
Ervaringen met Individuele zorgplannen
Palliatieve sedatie en euthanasie transmuraal
Themabijeenkomst: ‘Kleur bekennen’ communicatie en omgang met de allochtone cliënt in de palliatieve fase
Copyright Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Is de vereniging auti-proof?
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
Klinisch redeneren en evidence based practice
Opzet Maatschappelijke discussie Achtergrond, duiding Initiatieven.
Tijdig praten over het naderend levenseinde
Staan we in de behandelmodus? Marlie Spijkers Frank Smeenk Eric van de Laar.
Welke factoren spelen een rol bij het praten over het levenseinde?
STOPPEN MET DIALYSEREN
Palliatieve zorg voor mensen met een VB Stand van zaken Anke de Veer (NIVEL)
Een waardig levenseinde Wim Distelmans leerstoel Waardig Levenseinde deMens.nu aan de VUB 28 janu ari 2010 KULAK 28 februari 2013.
EMGO Institute for Health and Care Research Ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen prof. dr. Cees MPM Hertogh Symposium Wereld Alzheimer Dag Maastricht.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
Vroegtijdige zorgplanning in de thuissituatie Yolanda Hustings Kim Haesen.
EMGO Institute for Health and Care Research Ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen Het zelfgekozen levenseinde bij dementie en de rol van de arts: een.
TIJDIG ZORGEN VOOR JE ZORG BIJ HET LEVENSEINDE Een goed idee? 1.
Palliatieve zorg en dementie
Mezelf voorstellen Bijeenkomst bedacht door werkgroep scholing
Eigen regie bij dementie; ontwikkeling van een wensen/ waardenhulp Door Paul-Jeroen Verkade Regiomanager/casemanager Geriant.
Het opstellen van wilsverklaringen
Wat willen mensen rond het levenseinde?
EUTHANASIE.
VUmc Basispresentatie
PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Van verzoek tot uitvoering: euthanasie en de rol van de SCEN-arts
Het belang en de voordelen van het tijdig starten met het gesprek over de komende jaren en het levenseinde Netwerkcoördinatoren palliatieve zorg Noord.
Levenseindebeleid 12 september 2019 Boswijk.
Transcript van de presentatie:

Beperkingen van wilsverklaringen of de mogelijkheden van advance care planning bij dementie Marike de Boer Afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde

Jan, bedankt!

Beperkingen van wilsverklaringen of de mogelijkheden van advance care planning bij dementie Marike de Boer Afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde

Advance care planning Voordelen Nadenken over wat men wel/niet wil Vastleggen wat men wel/niet wil - wilsverklaring Houvast voor familie en verzorgend personeel www.alsjenietmeerbeterwordt.nl EMGO Instituut - Care and Prevention

Dementie: het patiëntenperspectief* → beperkte tijdsspanne ↔ leven bij de dag en geen ACP op eigen initiatief → actuele beleving kan afwijken van opvattingen verleden ‘Nou, dan dan zie je het als buitenstaander en dan denk je, nou het lijkt me toch erg als je dat hebt. En nu je het eenmaal dagelijks meemaakt, zie ik het niet meer als een groot probleem.’ (man,79jr) → mogelijk discrepantie tussen huidige wensen/preferenties en eerder in wilsverklaring vastgelegde wensen ‘Er staat een heel verhaal dat ik eh dit eigenlijk niet mee wil maken. Hé. En dat ik dan eh ja, spuitje wil hebben.’……’ Nou, ik vind het nog wel een beetje vroegtijdig. Want ik voel me nog vrij goed.’(man,76jr) * Resultaten promotieonderzoek: interviews met 24 ouderen met de ziekte van Alzheimer.

→ euthanasie zonder communicatie is niet mogelijk Ervaringen specialisten ouderengeneeskunde met euthanasie- verklaringen bij dementie* → Terughoudendheid in het opvolgen van euthanasieverklaringen ‘En een dementiepatiënt die een euthanasieverklaring heeft en daar niet om vraagt, om levensbeëindiging, hè of niet heel expliciet allerlei doodswensen uit en dat ook consistent doet, dan zou ik er niet eens over peinzen, om het zo maar eens te zeggen’ Cruciale factor (afwezigheid) betekenisvolle communicatie tussen arts en patiënt Paradox euthanasieverklaring kan essentiële communicatie over euthanasie niet vervangen → euthanasie zonder communicatie is niet mogelijk * Resultaten promotieonderzoek: enquête specialisten ouderengeneeskunde (n=434) en aanvullende interviews (n=11)

Praktijk van euthanasie bij dementie Toetsingscommissies 2009: 12x 2010: 21x 2011: 49x ‘patiente bleef haar doodswens, hoewel gebrekkig geformuleerd, herhalen’ (arts) ‘niet tussen die demente deuren, ik wil dood, doe nou wat’ (patiënte) ‘schriftelijke wilsverklaring, voorgeschiedenis, verklaringen familie en verbale uitingen patiente ‘dementie, dood, dood’ (2e SCEN arts) 2012: 42x Levenseinde kliniek – [oprichting maart 2012; cijfers t/m dec. 2013] 1352 verzoeken: 270 gehonoreerd, waarvan 46 bij wilsbekwame mensen met dementie

Onduidelijkheden rond euthanasie bij dementie Wat is een euthanasieverklaring waard als het er op aan komt? → Uitzending Zembla 14 feb. 2013 Standpunt KNMG: [toelichting op standpunt 2003; feb.2012] ‘Om als behandelend arts en consulent te kunnen beoordelen of aan alle zorgvuldigheidseisen is voldaan, is verbale of non-verbale communicatie met de patiënt zelf vanuit medisch professioneel perspectief naar de mening van de KNMG onontbeerlijk.’ Oud-minister Borst: ‘Te beperkte uitleg van de wet.’

Recente ontwikkelingen Instelling werkgroep ‘Schriftelijke wilsverklaring bij euthanasie’ Opdracht: ‘juridische en praktische duidelijkheid bieden omtrent de betekenis van de schriftelijke wilsverklaring bij wilsonbekwame patiënten zoals wettelijk verankerd in artikel 2, tweede lid, van de Euthanasiewet’ 1. analyse van de parlementaire geschiedenis [werkgroep] Minister Schippers: [kamerbrief 18 dec. 2013] ‘Geeft een goed beeld van de afwegingen rondom schriftelijke wilsverklaringen, maar geeft zeker nog geen volledig beeld’ 2. analyse van de jurisprudentie [vakgroep Strafrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam] Minister Schippers: [kamerbrief 4 juli 2014] 'Concluderend geeft het wettelijke kader weer dat communicatie niet noodzakelijk is ingeval van een schriftelijke wilsverklaring bij een patiënt die niet meer in staat is zijn wil te uiten. Daarmee biedt de Euthanasiewet ruimte om tevens levensbeëindigend handelen dat niet voldoet aan genoemde medisch-professionele norm die als zwaarwegend kan worden beschouwd in de uitvoeringspraktijk, als zorgvuldig te beoordelen.’ 3. analyse van de knelpunten in de praktijk [ZonMw] Doel: ‘ontwikkelen van een handreiking die duidelijkheid biedt voor zowel artsen en andere zorgprofessionals als voor patiënten en burgers.’

Conclusies Beperkingen van wilsverklaringen of de mogelijkheden van advance care planning bij dementie Nog altijd onduidelijkheid omtrent betekenis euthanasieverklaring bij wilsonbekwaam geworden mensen met dementie Essentiële elementen advance care planning bij dementie: - Vroegtijdige start - Proactief karakter en actieve rol van artsen - Gericht op verheldering behoeften en doelen patiënt (breder dan wilsverklaring!) - Betrokkenheid van arts, familie en patiënt - Regelmatige evaluatie

Schriftelijke wilsverklaringen bij dementie Dank voor uw aandacht! Marike de Boer m.deboer@vumc.nl